nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Subota, 06 Siječanj 2018

Dubrovačka grupa "The Bourbons" večeras je održala koncert na Gundulićevoj poljani. Doris, Emir i Ivuša zasvirali su tako pred dubrovačkom publikom koja se na poljani okupila na kućicama i provela ugodnu večer uz dobru glazbu i druženje. Koncert "The Bourbonsa" bio je ujedno i posljednji događaj ovogodišnjeg, četvrtog, Dubrovačkog zimskog festivala, a kakva je atmosfera vladala večeras na Gundulićevoj poljani, pogledajte u fotogaleriji.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Lifestyle

Na Bogojavljenje, odnosno Sveta tri kralja,u subotu 6. siječnja, tradicionalno se u crkvici Domino u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika okupio veći broj vjernika kako bi dostojno proslavili ovu svetkovinu. Svečano misno slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić a koncelebrirao je župnik župe sv. Petra u Beogradu p. Vinko Maslać. Ove godine proslavu svetkovine dodatno je uveličala obnovljena oltarna pala s glavnog oltara koja je u crkvicu vraćena nakon pet godina restauracije, a koja prikazuje sve svete. Oltarnu palu tijekom mise blagoslovio je biskup Uzinić.

Na početku propovijedi biskup Uzinić objasnio je okupljenim vjernicima kako Sveto pismo i njegove ulomke ne trebamo gledati samo kroz povijesni aspekt jer svaka stranica Svetog pisma nosi poruku koju je Bog uputio po evanđelistima prvenstveno njihovim suvremenicima, ali i svima nama danas. Upravo zato je riječ o nadpovijesnom tekstu koji se može iščitavati kao poruka Božja za različita povijesna razdoblja. Dodao je i kako u tom kontekstu trebamo promatrati i Sveta tri kralja, koja na ovaj dan obilježavamo, jer su u njima i njihovom dolasku prisutni svi narodi svijeta, uključujući i naš narod danas.

Put triju mudraca: od znanja do otkrivanja Boga u malom Isusu

Osim navedenog biskup Uzinić je kazao kako su uz svetkovinu Bogojavljenja, Božje objave svim narodima, bitne i još tri poruke koje su aktualne za našu stvarnost. Prva je u sklopu ovog događaja razlika između naravne i nadnaravne objave te potrebe da se od naravne pa preko nadnaravne objave dođe do Isusa i upozna ga kao onoga u kojem se Bog utjelovio. Objasnio je i kako je razlika između naravne i nadnaravne objave u tome što naravnim putem spoznajemo da postoji Bog, dok u nadnaravnoj objavi Bog nam progovara o sebi utjelovivši svoju riječ u Isusu Kristu. Kazao je i kako su se Tri kralja da bi došla do Isusa morala susresti s Božjim govorom u sebi, kako bi im se onda Bog mogao putem Isusa objaviti, a tako i svim narodima svijeta.

Za drugu poruku je mons. Uzinić kazao kako je povezana s nama, pripadnicima Katoličke Crkve danas, a koja nas povezuje s pismoznancima i svećenicima iz evanđelja koji znaju gdje je novorođeni kralj židovski ali koji ga nisu potražili. I koji su svojim postupkom zapravo pomogli onima koji su tada tražili novorođenog Boga da ga ubiju. Rekao je kako je to poruka nama koji smo spoznali Boga po otajstvu njegova života i smrti i koji nam je progovorio po tome o sebi. Zapravo kako poruka upućuje na problem kad znamo i ništa ne činimo, baš kao svećenici i pismoznanci, kad ne pretvaramo svoj život u hod prema Bogu. Kako onda mi svojim biti kršćani, bez kršćanskog življenja, ubijamo Boga u ovom svijetu. Ne dozvoljavamo mu da se rodi među nama i promijeni stvarnost u kojoj živimo.

Govoreći o trećoj poruci biskup Uzinić rekao je kako predstavlja put koji su tri mudraca, kralja prošla da bi došla do Gospodina. Najprije su krenuli od znanja, promatranja neba i otkrivanja tragova koje je Bog stvorio. Dodao je kako nisu stali na tome nego su stalno tražili, proučavajući gdje se kralj rodio, kako su tražili dalje kroz riječi kojima je Bog progovorio o sebi u Svetome pismu, sve dok nisu našli zvijezdu koja ih je dovela do Gospodina. Istaknuo je kako je to pravi put, traženje i dobivanje onog što je Bog progovorio o sebi, te da to u nama izaziva radost i potiče nas na takav put. Objasnio je kako zlato, tamjan i smirna, tri dara koja su mudraci donijeli, predstavljaju njih same. Odnosno kako zlato predstavlja ono što čovjek ima te na taj način daruju Isusu sve što posjeduju. Tamjan predstavlja ono čemu se čovjek nada, pa mu tim darom oni svoju želju i nadu, vlastitu težnju za nebeskim, stavljaju u ruke. Dok smirna predstavlja čovjeka kakav jest, smrtan, nemoćan te mu i to stavljaju na raspolaganje. Mudraci tako Kristu daju sve.

Okupljenima je biskup poručio da ako žele susresti Isusa i od ovog blagdana imati plodove za sebe da onda trebaju proći put koji su prošla tri mudraca. „Trebamo se otvoriti traženju Boga kojega sigurno možemo pronaći u Svetom pismu. Čitajmo Sveto pismo, meditirajmo ga, otkrivajmo preko njega što Bog govori nama i o nama. Pokušajmo otkrivati njegovu volju kako bismo preko tog Svetog pisma doživjeli iskonsku dubinsku radost. I s tom dubinskom radošću se poklonili Gospodinu i stavili mu sebe i sve što jesmo na raspolaganje, i ono što imamo i ono što želimo. I ono što zapravo jesmo, slabi i smrti ljudi“, istaknuo je mons. Uzinić. Dodao je i kako nam sveci s oltarne pale prikazuju slavu Svih svetih te da u njima možemo potražiti uzor ali i put istinskog načina kršćanskog življenja.

Na kraju propovijedi biskup Uzinić je uputio riječi zahvale svima onima koji su sudjelovali u restauraciji i obnovi oltarne slike, osobito voditeljici radova Mari Kolić Pustić, voditeljici dubrovačke radionice Hrvatskoga restauratorskoga zavoda. Glazbom je ovu svetkovinu dodatno uveličao tamburaški sastav crkve Domino a u pjesmi su se pridružili brojni vjernici te pjevači različitih župnih zborova.

Restaurirana oltarna pala

Crkva Domino jedna je od najstarijih crkava u Gradu, a spominje se još u 12. stoljeću. Bila je to impozantna trobrodna crkva uz koju se nalazila i kapelica sv. Apolonije (današnja sakristija), ali je nažalost u Velikome potresu 1667. sasvim porušena. Obnovljena je, kako je vidimo i danas, u baroknome stilu, a za njezin je glavni oltar izabrana slika Slava Svih Svetih čiji je autor vrlo ugledni barokni slikar Andrea Vaccaro iz Napulja. U središtu je slike Blažena Djevica Marija na oblaku koju s nebesa krune Bog Otac i Bog Sin uz golubicu Duha Svetoga. Oko Bezgrešne su u nekoliko redova figure različitih nebesnika, među kojima se – između ostalih - može prepoznati i lik sv. Vlaha (sasvim desno). Nakon restauracije iznimne su likovne vrijednosti ove oltarne slike došle do izražaja, a dolje lijevo sada je ponovno dobro vidljiv i autorov potpis: A.V.

Oltarna pala s glavnoga oltara crkve Domino restaurirana je kroz redovni program Hrvatskoga restauratorskog zavoda, restauratorskog odjela Dubrovnik te u potpunosti financirana sredstvima Ministarstva kulture. Restauracija je trajala oko pet godina: radovi su započeti 2012. godine, a slika je ponovno montirana u oltar 21. prosinca 2017. godine. Voditeljica radova bila je Mara Kolić Pustić, voditeljica dubrovačke radionice Hrvatskoga restauratorskoga zavoda. Uz nju, tim Hrvatskoga restauratorskoga zavoda su sačinjavali: Antonio Blašković, Igor Briški, Petra Dukić, Ljubo Gamulin, Josip Ivanković, Elio Karamatić, Barbara Knežević-Kuzman, Katija Kovačić-Karamatić, Katarina Alamat Kusijanović, Neda Kuzek, Carlo Lalli, Monika Lolić, Nađa Lučić, Martina Poša-Njirić, Sanja Pujo, Vlaho Pustić, Jelena Raguž, Samir Serhatlić, Marin Skaramuca, Katarina Svilokos, Goran Tomljenović i Nancy von Breska-Ficović.

Predviđeno je da svi konzervatorsko-restauratorskih zahvati na slici budu detaljno prezentirani javnosti u drugoj polovici ove godine na predavanju koje će se održati u suradnji Hrvatskoga restauratorskoga zavoda i Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije.

 

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik

Predsjednik Udruge taksista pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Božo Miletić za Index je prokomentirao nacrt novog Zakona o cestovnom prijevozu. Miletić ističe kako on osobno, a i udruženje koje vodi, nisu za monopol.

"Dapače, u samom je udruženju 2500 taksi obrta. Dakle, prisutni smo na tržištu u velikom broju i konkurencija itekako postoji. Glede samog Ubera, jedino što tražimo jednaki su uvjeti u smislu regulacije i poštivanja propisa usklađenih s direktivama Europske unije. Mi se ne zalažemo za jedinstvenu aplikaciju koju će naložiti država, već da se zakonom osigura da sve aplikacije, pa i ona Uberova, budu povezane s Poreznom upravom. Mi se zalažemo da se uz aplikaciju, koja i dalje može služiti za naručivanje prijevoza i kontakt s putnicima, i dalje koristi taksimetar jer se jedino tako mogu zaštiti prava potrošača.

Naime, putem aplikacije i softvera možete proizvoljno odrediti cijenu kakvu želite i kriteriji za formiranje cijena za putnike nisu isti. Ukoliko se prijedlog novog Zakona o cestovnom prometu usvoji u ovakvom obliku, Hrvatska će morati upozoriti sve države članice Europske unije da nije u stanju zaštititi prava potrošača. Niti jedna druga članica EU nema zakon usvojen u ovakvom obliku kako ga je predložilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture iz vrlo jednostavnog razloga - koristi se mjerni instrument, odnosno, taksimetar koji jedini može osigurati pravilan izračun cijene. Dakle, nije riječ o kočenju digitalizacije, modernizacije i svega ostalog, što se često može iščitati kao najveća zamjerka taksistima, već o poštivanju zahtjeva struke i propisa koje donosi Europska unija", tvrdi on.

Koje su vaše glavne primjedbe na novi Zakon o cestovnom prometu?

"Ovim se nacrtom novog zakona uvodi anarhija u autotaksi prijevoz, licencije za autotaksi prijevoz besmislene su bez vođenja njihove evidencije od strane nadležnih tijela, srozavaju se kriteriji strukovnog obrazovanja vozača, prekršajne odredbe su nejasne dok su kaznene odredbe izostale, ohrabruje se kršenje tržišnih pravila, a jedinicama lokalne i regionalne samouprave oduzima ovlast uređenja autotaksi prijevoza te ih se izlaže troškovima te prometnim i ekološkim opterećenjima. Kvaliteta i sigurnost tvorcu nacrta ovog Zakona nisu bili na prvom mjestu tako da je nama i u ovom trenutku nejasno tko je uopće pisao ovaj zakon. Struka sigurno nije."

Bunite se zbog dvostrukih kriterija, nepovoljnog položaja u odnosu na vozače Ubera. Kakve ste prijedloge poslali ministarstvu? Koji su bili vaši zahtjevi?

"Uber ne ugrožava samo taksiste, već i vlastite vozače jer im ne omogućuje niti minimalna primanja i doprinose. Poslali smo brojne prijedloge koji se temelje na stručnim mišljenjima, ali i iskustvu samih taksista. Primjerice, predlaže se jedinicama lokalne i regionalne samouprave vrednovanje zahtjeva po lokalnim kriterijima, a izbrisati automatsku dodjelu dozvola. Rokovi za donošenje rješenja propisani su ZUP-om te ih nije moguće na predloženi način propisivati, a zahtjev nikako ne može zamijeniti dozvolu. Na taj način ostaje mehanizam usklađivanja lokalnih potreba s brojem pružatelja usluga autotaksi prijevoza.

Davanja za sve pružatelje autotaksi usluga moraju biti jednaka, no pitanje je hoće li i kako RH zaštititi novi zakon kada to propušta činiti s postojećima koje Uber krši od kada je stigao na tržište. Uz to, kao preduvjet za obavljanje usluga autotaksi prijevoza mora se propisati uvjerenje o kaznenom i prekršajnom nekažnjavanju, u suradnji s Ministarstvom pravosuđa definirati modalitete izdavanja uvjerenja i točno navesti prekršaje počinjenjem kojih se gubi pravo na licenciju i dozvolu. Osim toga, izdavanje licencije vezano je i uz ispunjavanje dodatnih uvjeta koji će tek biti propisani Pravilnikom kojeg će samostalno bez ikakvog nadzora donositi resorni ministar, što otvara prostor propisivanju posve neobjektivnih, diskriminatornih ili pogodujućih kriterija. Naše primjedbe kao prioritet postavljaju sigurnost svih sudionika u prometu."

Bi li rješenje bilo jedna aplikacija za sve?

"Rješenje za koje se mi zalažemo, a za koje smatramo da će omogućiti najbolju razinu kontrole i zaštitu potrošača, jest taksimetar koji nadziru inspektori Državnog zavoda za mjeriteljstvo i s kojim se ne može manipulirati. Da se razumijemo, nije problem u aplikaciji, većina od 2500 taksi obrta ima aplikaciju putem koje možete naručiti prijevoz, pratiti i komunicirati s vozačem. Međutim, vozač putem te iste aplikacije može unijeti cijenu koju god želi i ne snosi za to ikakve sankcije.''

Ostatak razgovora možete pročitati ovdje.

Objavljeno u Lifestyle

Ovaj predivan mačić kao da kaže: „Uzmite me molim vas, dajte mi da spavam na vašem krilu, da se sklupčam pored peći.“ U ovim okicama možete vidjeti i tugu i nadu. Udomiteovog malog ljepotana, dajte mu svoje srce. Zauzvrat ćete dobiti svu ljubav ovog svijeta. „Čovjek se u dodiru s mačkama obogaćuje“ (Colette). Nazovite: 091 144 9999

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Lifestyle

U izdavačkoj djelatnosti Doma Marina Držića, povodom 450. obljetnice smrti Marina Držića, u utorak, 9. siječnja 2018. godine u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu održat će se predstavljanje stripa Držićevog djela Novela od Stanca ilustratora Dubravka Kastrapelija. Uz ilustratora, u predstavljanju knjige, sudjeluju Nikša Matić, ravnatelj Ustanove u kulturi Grada Dubrovnika Dom Marina Držića i dr.sc. Anita Ruso.

Iz predgovora stripa Anite Ruso: „Više od pola tisućljeća nakon što je 1551. godine objavljena u knjizi Pjesni Marina Držića ujedno stavljene s mnozim druzim lijepim stvarmi, Novela od Stanca dobila je svoje prvo cjelovito strip izdanje s detaljnim rječnikom koje potpisuje umjetnik ilustrator Dubravko Kastrapeli. Tako je Novela od Stanca postala pravi primjer približavanja stripoljupcima, ali i svima onima koji su skloni nešto drugačijim oblicima upijanja klasika. Ovim je projektom Dom Marina Držića obogatio svoje izdavačko djelovanje na radost svekolike publike, od najmlađih do onih najstarijih. Brendiranje Marina Držića kao hrvatskog književnog velikana tako je zadobilo jednu posve novu dimenziju koja se očituje u širokom pogledu na šarolike potrebe publike Doma Marina Držića.

...Novelu od Stanca, „stilski najčistije i možda najbolje djelo dubrovačkog komediografa“ (F. Čale), Držić je napisao dvostruko rimovanim dvanaestercem u sedam prizora koje čini sveukupno 316 stihova. Neobično je važno napomenuti da u izdanju koje držite u ruci nijedan od tih stihova nije ni skraćen ni izbačen. Dubravko Kastrapeli majstorski je likovno izrazio baš svaku situaciju koju je Držić stavio u stih. Jaki kolorit čistih boja nositelj je dinamičnosti crteža koji je nepretenciozno šaljiv, kako Držićev tekst i nalaže, a u svojoj karikaturalnosti dovoljno je precizan da se u njemu ogledavaju sve glavne karakteristike Vidrinih protagonista.

Budući da je Držićev tekst klasik, Kastrapeli se nije trebao truditi da crtežom spasi moguće scenarističke manjkavosti. Njegove su ilustracije u tehnici tuša u boji karakteristične po svom jakom kolorizmu kojim naglašava likove, njihove pokrete i tjelesne karakteristike. Kastrapelijeva prepoznatljiva nota vidljiva je upravo u upotrebi jarkih boja, koje mu služe da izgradi likove, ali i scenografiju kojom nevjerojatnom lakoćom uspijeva prenijeti atmosferu određenog trenutka iz Novele. Načini kadriranja i montažni postupci koje Kastrapeli koristi uvode nas u prepoznatljivi renesansni Dubrovnik, koji uz samo nekoliko naznaka prostora postaje blizak i najmlađim čitateljima. Ti jednostavni scenaristički postupci, kompozicijska lakoća te značaj koji već sam po sebi ima u hrvatskoj povijesti stripa, kao prvo stripizirano izdanje jednog cjelovitog Držićevog djela čine ga vrijednim čitanja i gledanja na svim razinama njegove književne i likovne pojavnosti.“

 

Nportal

Objavljeno u Kultura

Postoje ljudi koji su odlučili jedan dobar dio svog vremena darovati brizi za druge. Iva Funtek je Dubrovkinja koja se zbog ljubavi preselila u Đurđevac. Ukoliko ste samo malo aktivni na društvenim mrežama, primijetili ste njezino ime vezano za organizaciju mnogih humanitarnih akcija. Iva pomaže obiteljima u okolici svog novog doma i šire, diljem Hrvatske, pa i izvan nje.Osnovala je Iva, po uzoru na dubrovačke mame i grupu na Facebooku pod nazivom „Mame iz Đurđevca i okolice“, koja okuplja žene dobrog srca.

Posljednja Ivina akcija namijenjena je dječici koja se liječe na odjelu onkologije KBC Rebro.

- Drage mame, prijateljice, kraljice, dugo sam razmišljala i osjećaji su prevladali. Znam da smo se svi istrošili prethodni mjesec, odradili i puno donacija, ali na red je došla jedna posebna akcija,koja me veže s jednom posebnom osobom koja više nije na ovome svijetu. Ona je svoje dane provodila na onkologiji KBC Rebro. David, Lorena, Lucija, Mio, puno mojih malih prijatelja su anđeli na Zemlji, a neki nas čuvaju odozgo s neba. I zato imam molbu za vas. U kontaktu sam s mamama čija su dječica ležala na odjelu i saznala sam što im nedostaje, kad smognu snage iz kreveta doći u dnevni boravak. Imaju samo tv i poneku igračku, pa imam u planu uzeti im karaoke set, playstation i slično da ih barem malo razveselimo. Velika srca za mala srca! Mame za djecu!, napisala je Iva Funtek.

Nadamo se kako će ova akcija, kao i svaka druga, koju pokrenu ovakvi divni ljudi polučiti uspjeh i kako će se ne samo mame odazvati ovoj akciji za dječicu koja vode najteže bitke svojih malih života. Ukoliko želite sudjelovati u ovoj akciji, obratite se Ivi i pošaljite joj poruku u njezin inboks.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Lifestyle

Blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje jedan je od najstarijih katoličkih blagdana. Prema događajima opisanim u evanđelju po Mateju, tri su kralja ili mudraca “s istoka”, prateći betlehemsku zvijezdu repaticu, došli u Jeruzalem pokloniti se novorođenom Isusu. U Matejevu evanđelju čitamo: “Kad se Isus rodio u Betlehemu Judejskome u dane Heroda kralja, gle, mudraci se s istoka pojaviše u Jeruzalemu raspitujući se: ‘Gdje je taj novorođeni kralj židovski? Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti.’ “(Mt 2,1-2).

Primijetimo da Matej umjesto “kraljevi” rabi izraz “mudraci”. U grčkome se izvorniku navodi višeznačan izraz “magos” koji može značiti ‘mudrac’, ‘učenjak’, ‘svećenik’, ‘vjerski propovjednik’, ‘čarobnjak’, ‘zvjezdoznanac ili astrolog’. Najvjerojatnije je bila riječ o zvjezdoznancima koji su na neki način došli u dodir sa židovskim mesijanizmom. Ne zna se točno odakle su dospjeli. Bibličari i povjesničari tumače da su njihove postojbine mogle biti Arabija, Mezopotamija i znatno dalja Indija. Međutim, ono što biva posve jasnim i provjerljivim jest okolnost da ne samo u Mateja nego nigdje u Svetome pismu nisu spomenuti kao kraljevi, niti se tamo kaže da njihova su imena Gašpar, Melkior i Baltazar. Čini se vrlo vjerojatnim da su kraljevima nazvani pod utjecajem proroka Izaije, koji piše: “A tebe obasjava Jahve i Slava se njegova javlja nad tobom. K tvojoj svjetlosti koračaju narodi, i kraljevi k istoku tvoga sjaja.” (Iz 60,2-3).

Tri kralja zapravo su predstavnici poganskih naroda koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo, time što im je objavio rođenje Spasitelja i na taj način naznačuju da je on Spasitelj za sve ljude.

Najčešće se tumači i likovno prikazuje da tri mudraca ili kralja imaju različitu životnu dob (mladić, zreo muškarac i starac) te da su različitih rasa odnosno boje kože. Tako personificiraju razdobljâ čovjekova života te predstavljaju tri tada poznata kontinenta: Melkior Europu, Baltazar Afriku, Gašpar Aziju. Imena im nose snažnu simboliku: najstarijem, Melkioru, ime na hebrejskome znači ‘kralj svjetla’; “Baltazar” dolazi od asirskoga “Bel-tus-assar” što znači ‘bog štiti njegov život’; a najmlađi nosi ime Gašpar, od perzijskoga “Kaspar” u značenju ‘čuvar blaga, rizničar’.

Pojasnimo i simboliku triju darova: mirta je darovana djetešcu Isusu kao čovjeku; aromatična smola tamjan (od grčkoga naziva “thymíana”), ili hrvatski rečeno “kâd”, darovana je Isusu kao Bogu, a zlato je dobio kao Kralj. Ovo simboličko tumačenje njihovih darova pripisuje se Origenu. Po tradiciji, poslije smrti triju kraljeva njihove su relikvije odnesene u Carigrad, nakon što ih je pronašla sveta Jelena Križarica. Odande su kasnije odnesene u Milano i napokon u Köln, u veličanstvenu njemačku katedralu, u kojoj se i nalaze i danas. Melkior je zaštitnik putnika i Svjetskog dana mladih, a Baltazar oboljelih od epilepsije.

U našim krajevima svetkovina Bogojavljenja ili Sveta tri kralja obilježena je s nekoliko običaja. Jedan od njih je vezan uz blagoslov vode, odakle i naziv Vodokršće, koji se za ovaj blagdan može čuti na jugu Hrvatske. Dan uoči Sveta tri kralja u crkvi svećenik blagoslivlje vodu. Iz svake kuće jedna od žena dolazila bi u crkvu po blagoslovljenu vodu. Tom bi vodom domaćin kuće poškropio kuću, gospodarske zgrade, polja, voćnjake, vinograde i stoku. Ostatak vode bacio bi se na vatru, jer se «sveta» voda nije smjela prolijevati. Time je kuća i imanje sljedećih godinu dana bili pod Božjom zaštitom.

U sjeverozapadnoj Hrvatskoj rašireniji je bio “križec” – tako se nazivao blagoslov kuće od strane svećenika. Za tu bi priliku cijela obitelj bila na okupu, a kuća dobro očišćena kako bi spremno dočekali svećenika. Nakon što bi svećenik blagoslovio kuću i sve ukućane, redovito bi bio počašćen jelom i pićem, te darivan. Prvotno su ti darovi bili u obliku hrane, kolača ili voća, a kasnije, kako se mijenjala ekonomska situacija, taj je dar postao novac, donosi Bitno.net.

Objavljeno u Lifestyle
Subota, 06 Siječanj 2018 13:57

MEĐUNARODNI TURNIR: Jugaši na kraju peti

U utakmici za peto mjesto na međunarodnom turniru koji se igra na beogradskoj Banjici, juniori Jug Croatia osiguranja pobijedili su grčki PAOK rezultatom 7:9 (3:3, 0:3, 2:0, 2:3).

Prvo mjesto pripalo je momčadi Partizana 1 koji je u finalu pobijedio Crvenu zvezdu 9:8, donosi VK Jug.

Jug CO: Jurišić, Savinović, Ivaniš 2, Špetić 1, Gavranić, Šimunović 1, Ljepava, Marković 2, Stahor 1, Cukrov 2, Žuvela, Perić, Zvono, Vukojević. Trener: Bobić

 

Nportal

Objavljeno u Sport

Zbor djevojaka iz Helsingborga "Lucia girls" danas su na blagdan Tri kralja posjetile štićenike Doma za starije i nemoćne osobe Domus Christi i uveselile im ovo blagdansko jutro prigodnim pjesmama. Pjevale su poznate pjesme poput "Santa Lucia" i "Hallelujah" , a štićenici su za njima rado ponavljali riječi koje su im bile poznate. Ravnateljica Domusa Christi Mirjana Vujnović zahvalila je helsingborškom izaslanstvu na dolasku te dodala kako zbor "Lucija" već četvrtu godinu za redom dolazi u njihov Dom i pjesmom razveseljuje njegove štićenike. Gradonačelnik švedskog Helsingborga Mat Sanders zahvalio je na gostoprimstvu i podsjetio štićenike na tradiciju štovanja svete Lucije koja je u Švedskoj dulja od sto godina. Dodao je i da je u prosincu u Švedskoj jako mračno i hladno, a da djevojke "Lucije" svojom pjesmom donose radost i svjetlo. Kakva je atmosfera bila jutro u Domusu Christi na nastupu Šveđanki "Lucia girls", pogledajte u fotogaleriji.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Lifestyle

Župan Nikola Dobroslavić uputio je božićnu čestitku parohu dubrovačkom Vladanu Perišiću te svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti s područja Dubrovačko-neretvanske županije. Tekst čestitke donosimo u cijelosti.

"Poštovani gospodine Perišić,

Vama osobno i svim vjernicima koji slave blagdan Kristova rođenja prema julijanskom kalendaru, u ime Dubrovačko-neretvanske županije i svoje osobno želim sretan i blagoslovljen Božić. Neka Vas ovaj blagdan ispuni nadom, razumijevanjem i ljubavlju te u tom duhu ojača u vjeri u budućnost tolerancije i suradnje svih naroda koja je najvidljivija upravo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

S poštovanjem,

Nikola Dobroslavić

 

Nportal

Objavljeno u Županija
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik