nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Ponedjeljak, 08 Siječanj 2018
Ponedjeljak, 08 Siječanj 2018 22:13

Napreduju radovi na novoj zgradi Općine Konavle

Nova zgrada Općine iz dana u dan poprima svoje konačne oblike. Radovi na betonaži gotovi u studenom prošle godine, a projekt izgradnje je vrijedan oko 12 milijuna kuna, a završetak izgradnje očekuje se do lipnja 2018. godine.

Tekst: Općina Konavle

Objavljeno u Županija
Ponedjeljak, 08 Siječanj 2018 20:26

Sedam supermoći vrućeg napitka od đumbira

Ukusni i vrući napitak od đumbira utoplit će "hladne" kosti i pomoći vam da se oduprete prehladama i mnogim drugim boljkama

Sastojci:

grumen svježeg đumbira
1 litra obične vode
nekoliko žličica domaćeg meda
1 limun

Priprema:

Ogulite korijen đumbira i narežite na tanke kriške.
Stavite đumbir u lonac i prelijte ga vodom, pa stavite da kuhajte ovaj aromatični korijen barem 15 do 20 minuta na umjerenoj temperaturi.
Nakon toga maknite s vatre i pustite da odstoji još barem 5 minuta.
Odvojite đumbir od tekućine, tekućinu zasladite domaćim medom i zakiselite limunom po želji i pijte vruće.

Razlozi zbog kojih biste trebali skuhati napitak od đumbira:

1. Osnažuje tijelo i jača imunitet

2. Ubrzava oporavak ako ste bolesni

3. Smiruje mučninu i nervozu u želucu

4. Blagonaklono djeluje na živčani sustav

5. Potiče probavu i rad crijeva, pa smanjuje nadutost

6. Potiče cirkulaciju

7. Utoplit će vas bolje od najdeblje zimske dekice

Izvor: Zadovoljna.hr

Objavljeno u Lifestyle

U Vili Banac u Cavtatu održan je sastanak Stožera civilne zaštite Općine Konavle kojim je predsjedao zamjenik načelnika Marko Skurić.
Na sastanku je bilo govora o spremnosti interventnih službi na zimske uvjete u Konavlima. Zapovjednik JVP Konavle Mario Magud rekao je kako su konavoski vatrogasci spremni, što su pokazali i intervencijom kada je nedavno pao snijeg na Konavoskim brdima, a spremnost su iskazali i predstavnici Policije, PUZS-a i HGSS-a.

Tekst: Općina Konavle

Objavljeno u Županija
Ponedjeljak, 08 Siječanj 2018 17:37

MUP: Tehnički pregledi bez poskupljenja

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u ponedjeljak je priopćilo da je djelatnost Centra za vozila Hrvatske uređena u skladu s Ustavom i pravilima koje reguliraju tržište te da tehnički pregledi nisu poskupjeli, piše jutarnji.hr.
Nakon tvrdnji da je Centru za vozila proširen "monopolistički položaj" u MUP-u ističu da je tehnički pregled i registracija vozila djelatnost koju je zakonodavac, zbog sigurnosti prometa na cestama, uveo kao zakonsku obvezu te se smatra djelatnošću od općeg interesa, a postojeći sustav tehničkih pregleda i registracije uveden je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama iz 1992. i ustrojen po uzoru na njemački sustav koji je prihvaćen i kao europski model.

"Napominjemo da se i do sada u više navrata dovodilo u pitanje zakonitost odredbi kojima je MUP prenio javnu ovlast za obavljanje poslova tehničkih pregleda na Centar za vozila i HAK. Dosadašnji postupci koji su tim povodom pokretani nedvojbeno su potvrdili da su netočne i pravno neutemeljene tvrdnje kojima se poslove tehničkih pregleda vozila svrstava u tržišne poslove, pri čemu se navodi da u ovim poslovima postoji nedopušteni monopol", navode u MUP-u.

Ističu da je to potvrdila i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja rješenjem od 23. svibnja 2017. te Ustavni sud Republike Hrvatske rješenjima od 20. rujna 2000. i 19. prosinca 2017.
U prilog tome navode i "očitovanje ministra unutarnjih poslova od 13. veljače 2017. kojim se napominje da se kod obavljanja tehničkih pregleda vozila ne može raditi o gospodarskoj djelatnosti, jer se u stanicama za tehnički pregled vozila ne prodaju usluge potrošačima niti se sklapaju obvezno-pravni poslovi".
"Na kraju još jednom ističemo da je osnovni razlog zbog kojega se išlo u ove zakonske izmjene pojednostavljenje postupka registracije vozila, odnosno obavljanja svih poslova vezanih za registraciju vozila na jednome mjestu. Na ovaj način policijske uprave i postaje su se rasteretile od ovih poslova i mogu se više posvetiti drugim poslovima iz svoje nadležnosti. Također, posebno ističemo i pozitivnu reakciju građana na ove izmjene, odnosno smanjenje vremena koje građani moraju utrošiti da bi obavili ove poslove", kažu u MUP-u.

U opširnom priopćenju navodi se i da uz Centar za vozila Hrvatske d.d. poslove tehničkih pregleda i registracije vozila, na osnovi MUP-ova odobrenja trenutno obavlja još 41 pravna osoba, u čijem sastavu posluju stanice za tehnički pregled.
Ističu kako je naknada za tehnički pregled i druge poslove koji se obavljaju u stanicama jednaka na cijelom teritoriju Republike Hrvatske te da ona nije rasla, kao i da se dio zarade koji pripada Centru za vozila i Hrvatskom autoklubu izdvaja za prometnu preventivu.

"Štoviše, novine su popraćene i smanjenjem određenih troškova pa je odsad prva registracija osobnog automobila jeftinija za 202 kune (zbog ukidanja obveze tehničkog pregleda za nova vozila), troškovi promjene vlasništva su manji 49,48 kuna plus ušteda od 50 kuna zbog ukidanja ovjere ugovora kod javnog bilježnika. Produženje važenja prometne dozvole radi popunjenosti je jeftinije 39,48 kuna dok je cijena produženja važenja prometne dozvole u stanicama za tehnički pregled, kao što je već objašnjeno, ostala ista – 92,24 kune. Usto od 1. siječnja je ukinut porez od pet posto na promjenu vlasništva i uvedena je pristojba koja će prosječno biti 50 posto manja u odnosu na porez", stoji u priopćenju.

Ponavljajući da je "suština ove reforme obavljanje svih poslova koji su povezani s registracijom vozila na istome mjestu", MUP iznosi podatak da je prije zakonskih izmjena kada su se "pojedini poslovi mogli obaviti i u stanicama za tehnički pregled i u policijskim upravama i postajama", takvu mogućnost koristio iznimno mali broj građana, u prošloj godini tek 0,66 posto.
"Kada se analiziraju takve brojke, a vodeći se načelom ekonomičnosti poslovanja MUP-a, očito je da nije bilo u interesu zadržati posebna radna mjesta u svih 20 policijskih uprava i 102 policijske postaje u RH, a kako bi se osigurala usluga za svega 0,6 posto njezinih korisnika".
"Treba spomenuti da su tehnički pregledi vozila na sličan način uređeni u brojnim europskim zemljama (npr. Savezna Republika Njemačka, Republika Irska, Švedska, Finska, i dr.) te da je sustav tehničkih pregleda u RH jedan od boljih u Europi", kažu u MUP-u.

Cijelo priopćenje pročitajte ovdje.

Objavljeno u Lifestyle

Peta opća specijalizacija animatora Dubrovačke biskupije koja je ujedno i treća specijalizacija koju samostalno vode dubrovački animatori instruktori održana je u Biskupijskom sjemeništu u Dubrovniku od 2. do 8. siječnja, a na njoj su sudjelovali kandidati za animatore koji su prošli jednogodišnju temeljnu formaciju animatora i koji su željeli nastaviti usavršavanje za animatore.

Na nedjeljnoj večernjoj misi na blagdan Krštenja Gospodinova 7. siječnja u dubrovačkoj katedrali biskup mons. Mate Uzinić, u nazočnosti generalnog vikara don Hrvoja Katušića, rektora sjemeništa don Marina Lučića i pročelnice Vijeća za mlade Ane Marčinko, podijelio je certifikate mladima koji su završili specijalizaciju.

Novih 19 animatora su: Ivana Antunović, Ani Bratoš, Zrinka Ćorić, Nikola Daničić, Lea Hvar, Nika Klečak, Maja Kovačević, Josip Lazić, Leona Leto, Mateo Ljubišić, Antonija Martinović, Tereza Musladin, Ante Oreč, Vesna Palčok, Anton Puljić, Danijela Rosić, Nikolina Tomašević, Mihaela Vlahinić i Josipa Vuković.

Pročelnica Marčinko je kazala kako je u osmišljavanju i realizaciji sedmodnevnog programa opće specijalizacije za novih 19 animatora sudjelovalo deset instruktora i trideset animatora specijalaca. Posebice je istaknula kako su Božo Džamarija i Marko Soldo, voditelji specijalizacije, dali veliki doprinos njezinom održavanju.

U propovijedi je biskup Uzinić kazao kako se blagdanom Krštenja Gospodinova spominjemo jednog od važnijih trenutaka u životu Isusa iz Nazareta, trenutka u kojemu se u njegovom životu dogodila prekretnica. Tu prekretnicu usporedio je s trenutkom obraćenja koje mnogi, nažalost, nisu doživjeli a koje mijenja smjer čovjekova života. Kao što u obraćenju postoji život prije i poslije obraćenja, tako u Isusovom životu postoji život prije i život nakon krštenja, rekao je biskup i objasnio razliku između ta dva dijela života. Nadalje je ustvrdio da pročitano evanđelje Isusovo krštenje opisuje kao mistično prosvjetljenje te je opisao kako je Isus, kao i drugi obični ljudi, došao na obale Jordana da bi slušao propovijed Ivana Krstitelja. Čuo ga je, kao i drugi, da propovijeda o onome koji će doći nakon njega i „krstiti Duhom Svetim.“ Kao i drugi ljudi prišao je Ivanu da ga krsti krštenjem obraćenja. I onda se dogodila promjena, a to Marko u svom evanđelju snažno izražava, kazao je biskup. Isus nakon krštenja nije više bio isti kao i prije krštenja, a evanđelist taj trenutak opisuje riječima: „I odmah, čim izađe iz vode, ugleda otvorena nebesa i Duha Svetoga poput goluba gdje silazi na nj, a glas se zaori s nebesa: Ti si Sin moj, ljubljeni! U tebi mi sva milina!“ Isus u trenutku izranjanja shvaća sebe na nov način i on spoznaje da je on onaj o kojemu je Ivan propovijedao. Zasigurno su mu u tom trenutku odjekivale u glavi starozavjetna mesijanska proročanstva, kazao je biskup te naveo neka, pa ustvrdio: „Krštenje je u potpunosti primijenilo Isusov pogled na sebe, na svoj život i svoje životno poslanje.“ Sv. Petar, podsjetio je biskup, u maestralom govoru iz Djela apostolskih izgovorenom u Kornelijevoj kući koji je bio prekretnica za Crkvu u njezinom odnosu prema drugim narodima, tu promjenu je opisao riječima: „Nakon krštenja koje je propovijedao Ivan ... Isusa iz Nazareta Bog pomaza Duhom Svetim i snagom, njega koji je, jer Bog bijaše s njima, prošao zemljom čineći dobro i ozdravljajući sve kojima bijaše ovladao đavao.“

Dubrovački biskup zatim je pozvao vjernike, a posebice mlade animatore, da postanu svjesniji svoga krštenja koje je svima prekretnica. Usporedio je temeljnu i opću formaciju animatora s njihovim životom prije toga, te je kazao da bi one trebale biti nešto poput krštenja na Jordanu, mistično iskustvo, trenutak prosvjetljenja, koje bi njihov život trebalo podijeliti na život prije i život poslije formacije za animatore. „Život prije je bio život vas kao tradicionalnih kršćana koji su išli na vjeronauk i na misu te su svoju vjeru živjeli u anonimnosti. Ovo što ste doživljavali ovih dana je vaš iskorak, vaša promjena koja bi vam se trebala dogoditi i pomoći vam da svoj kršćanski život, pogled na sebe i svoje životno poslanje kao kršćana u Crkvi i svijetu, vidite na nov način“, istaknuo je biskup Uzinić.
Na općoj specijalizaciji animatori su imali priliku produbiti svoja znanja iz raznih dijelova pastorala koje će im kasnije koristiti u njihovom poslanju župnih animatora, učili su kako u svojim župama pokrenuti i voditi različite radionice i grupe, savladavali su komunikacijske vještine i stilove vođenja animatora, te stjecali znanja, kvalitete i sposobnosti u pristupu i načinu rada s mladima koje kao animatori moraju imati. Uz radionice tijekom sedmodnevnog programa animatori su imali i raznovrsne zadatke: od brige za čistoću prostorija u kojima su boravili, pripreme obroka, do animacije molitvenih čitanja na misi i večernjoj molitvi te kreativnog rada.

Na misnom slavlju u katedrali sudjelovali su i roditelji animatora, a liturgijsko pjevanje predvodio je katedralni zbor mladih i Tamburaški orkestar crkve Domino koji je izvođenjem božićnih pjesama prigodno zatvorio božićno vrijeme crkvene godine.

Izvor: Dubrovačka Biskupija

Objavljeno u Dubrovnik

Zakoračio je i stoti dan tog ružnog rata, na današnji dan 8. siječnja 1992. Dani iza nas bili su tmurni, odlazili su životi, bili smo bez struje, vode, hrane. Ginula su djeca, mladost, muškarci, žene, majke, braća i sestre. Neki su ljudi ostajali bez dijelova tijela. Ništa više nije bilo kao prije.

S druge strane, bilo je to vrijeme u kojem si shvatio i znao na koga možeš računati. Znao si tko će s tobom podijeliti zadnju krišku kruha, kome možeš vjerovati. Branitelji su u kratko vrijeme postali doživotni prijatelji s ljudima koje do jučer nisu ni poznavali. Ti su ljudi čuvali njihova leđa, vukli njihova ranjena tijela, nosili ih i bili spremni poginuti jedan za drugoga.Tih si dana točno znao tko je tko, a ljudi su bili ujedinjeni kao nikada prije.

Nameće se pitanje danas, kada su ljudi postali puno drugačiji, kada više nitko nikome ne čuva leđa, već mu zabija nož, zbog nekih prolaznih stvari: ambicije, novca, karijere, statusa, zašto nam treba nevolja da bismo bili zajedno? Je li to nešto prokleto u čovjeku, da smo jedan uz drugog samo onda kada nam prijeti opasnost ili imamo zajedničkog neprijatelja? Trebamo li podnositi žrtve da bi se iskristalizirali kao ljudi i pružili jedan drugome pomoć, ruku?

Ne ponovilo se nikada i nikome, samo nam želim onaj osjećaj zajedništva, dobrote i ljubavi koje smo tada imali. Ovo vrijeme je kao rat, ali protiv čovjeka, protiv onoga svega dobrog u nama. Kako bi rekao veliki Ernest Hemingway: „ U modernom ratu ćeš umrijeti kao pas bez ikakvog dostojnog razloga.“

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Branitelji
Ponedjeljak, 08 Siječanj 2018 15:16

Spasite jedan život i udomite ovu macu

Želi li tko udomiti ovu lijepu macu, pružiti joj ljubav i dom? Maca se nalazi u Zatonu Malom, a sigurno ne želi na kiši i vjetru provoditi svoje nadolazeće dane. Za ovo malo dlakavo čudo nazovite Lilu na broj 095 914 13 15.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Lifestyle

Župan Nikola Dobroslavić i zamjenica župana Žaklina Marević održali su sastanak s ravnateljem Arheološkog muzeja Narona u Vidu Tonijem Glučinom. Na sastanku je ravnatelj upoznao župana i zamjenicu s radom Muzeja, potrebama i planovima u nadolazećem razdoblju. Arheološki muzej Narona funkcionira kao galerijski prostor u kojem je izložen jedan od najatraktivnijih stalnih postava u Republici Hrvatskoj.

Razgovaralo se o nedostatku prostora za prikupljanje, čuvanje i obradu muzejske građe, što je primarna djelatnost Muzeja. Na sastanku je istaknuto kako se planira izgradnja nove zgrade Arheološkog muzeja u kojoj bi svoje mjesto našli radni prostori poput knjižnice, ureda, restauratorskih radionica, studijske zbirke, lapidarija, multimedijalne dvorane, dormitorija i niza drugih sadržaja. Jedna od tema bilo je izdavanje publikacije Emilija Marina „FORUM NARONITANUM“ na engleskom jeziku, kako bi postala dostupna europskoj stručnoj javnosti, na jednaki način kao što je sada hrvatskoj. Također, razgovaralo se o daljnjim arheološkim iskopavanjima u Naroni.

Župan Dobroslavić iskazao je spremnost za suradnju u realizaciji projekata koji će djelatnicima Muzeja omogućiti kvalitetniji stručni rad, te doprinijeti da se obogati kulturno-turistička ponuda grada Metkovića i doline Neretve.

 

Nportal

Objavljeno u Županija
Ponedjeljak, 08 Siječanj 2018 14:01

JUG CO.: U srijedu ogled s beogradskim Partizanom

Nakon mjesec i pol dana pauze, u srijedu 10. siječnja nastavlja se natjecanje u Regionalnoj vaterpolo ligi svojim osmim kolom. Podsjetimo, Jug Croatia osiguranje na stanku je otišao punog bodovnog salda, znači s maksimalnim 21 bodom iz sedam utakmica, i s pet bodova viška u odnosu na prvog pratitelja zagrebačku Mladost. U prvoj utakmici nastavka, Jug CO ugostit će starog znanca, beogradski Partizan koji je ove sezone prilično oslabljen, puno je mladih igrača i sve osim uvjerljive pobjede Juga bilo bi iznenađenje. U ostalim utakmicama 8. kola sastaju se: Jadran Carine – Mornar BS, Jadran ST – Budva, Primorac – POŠK i Mladost – Primorje.

Izvor: Jug.hr

Objavljeno u Sport

U proteklom tjednu na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zabilježeno pet prometnih nesreća od kojih četiri s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba teže, a pet osoba lakše ozlijeđeno dok je jedna prometna nesreće zabilježena s materijalnom štetom.

Provodeći mjere kontrole prometa policijski službenici su protiv počinitelja prometnih prekršaja poduzeli 398 represivnih mjera od kojih izdvajamo 187 mjera poduzetih zbog prekoračenja brzine, 17 mjera poduzetih zbog nepropisnog zaustavljanja i parkiranja, 43 prekršaja zbog ne korištenja sigurnosnog pojasa, 10 mjera poduzetih prema vozačima koji su vozilom upravljali pod utjecajem alkohola i 48 zbog nepropisnog pretjecanja, stoji u priopćenju Policijske uprave dubrovačko - neretvanske.

 

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik