nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Utorak, 09 Siječanj 2018

Kazalište Marina Držića u potrazi je za novim rukovodstvom. Naime, dosadašnjem ravnatelju Anti Vlahiniću dotekao je mandat te je raspisan natječaj čiji ishod, šuška se, je već poznat. Vlahinić će se, ako je suditi prema glasinama, zadržati u fotelji predviđene četiri godine i mada će većina njegovu aktivnost ocijeniti solidnom, nad glavama osoba involviranih u kulturne krugove već desetljećima visi upitnik - za koga, s kim uopće stvarati kazališni program u Dubrovniku?

Na uštrb zdravlju spominjati se godina kada su Vidrinom pozornicom defilirali izuzetni primjerci glumačkog zanata pod palicom vremenski relevantnih i zadatku doraslih redatelja te uspješnica koje su nosile repertoar Igara, a ne bile tek njegova sporedna stavka.

Krivnja za degradaciju kazališne umjetnosti u našem Gradu, međutim, leži na ukupnoj zajednici, počevši od nedovoljne obrazovanosti publike, tim i nezainteresiranost za ovu vrstu "rekreacije", izoliranosti od Matice zemlje, što se jasno očituje kvalitetom i kvantitetom ponuđenog sadržaja te neizostavno - poraznoj činjenici o njenoj podložnosti politici, jer uostalom ona, troškove čitave "parade" snosi.

Podobni kritičari, pod tim podrazumijevajući količinu znanja kojom raspolažu te, naravno, upućenost u kretanja na suvremenoj kazališnoj sceni, složit će se s većinom gore navedenog. Jedna od njih je profesorica komparativne književnosti i talijanskog jezika Petra Jelača čija djelatnost je uglavnom usmjerena prema hrvatskoj metropoli i inozemstvu. Kazališna zbivanja u Dubrovniku prati posljednje tri sezone te je i njen čest sudionik. "Osnovica godišnjeg programa je repertoar Kazališta Marina Držića, uz po jednu godišnju premijeru amaterske kazališne scene, koju bih izdvojila kao vrlo kvalitetnu. Radi se o predstavama studentskog teatra Lero i kazališne družine Kolarin, naročito ojačale zadnjih nekoliko godina, uz nova režijska čitanja dubrovačkih baštinskih tekstova mladoga redatelja Paola Tišljarića.

"Pitanje Dubrovačkih ljetnih igara posebna je i složena tematika", objašnjava Petra. Iz kazališne perspektive ne može je ocijeniti uspjelom, naročito ne posljednjih godina. "Igre traže svoj identitet već dvadesetak godina, od kad sam počela aktivnije ići u kazalište. Zadnju sezonu - dvije oporavljaju se od očitog pada, ali se smjer još ne nazire. Financijske mogućnosti i produkcijsko - organizacijski modeli će ih nadam se barem donekle usmjeriti, kao što je uostalom bilo i prije više od šezdeset godina, kada su Igre nastajale."

Također, složit će se kako je Kazalište Marina Držića kroz svoju povijest, naročito što se kvalitete ansambla tiče, imalo puno boljih dana. Nije međutim poanta u naglašavanju tih razlika nekada i sada, kaže Jelača, što je za Dubrovnik karakteristično, nego u ocjenjivanju postojećeg stanja i razvijanju budućih strategija. "Mislim da se iz zadatih mogućnosti izvlači maksismum", tvrdi. "Najveće posljedice snosi publika jer nema mogućnosti odgajanja i sazrijevanja. Kako Igre već odavno u umjetničkom smislu nisu ono što su nekada bile, nema više niti jedne lakune kroz koju se iz Dubrovnika 'iole suvremenija kazališna zbivanja mogu gledat'." Ova mlada profesorica svjesna je svoje pozicije i zadatka čija svrha nije procjenjivanje organizacijsko - produkcijskih uvjeta, nego finalnog produkta. Ipak mišljenja je da dubrovačka publika zavrjeđuje biti u dosluhu s kazališnim estetikama 21. stoljeća što se u sadašnjim uvjetima vrlo rijetko događa.

No, nije sve tako sivo govori: "Pozitivna strana su uspjele predstave klasične dramaturgije, primjerice Na sveta tri kralja, Skup, Kazin, Duša od krumpira, Na terapiji i svakako hvalevrijedan projekt, festival Dubrovnik art forum. Kao i u slučaju Ljetnih igara - pitanje je odluke ljudi koji kroje kulturu grada - je li nam ovakav kazališni repertoar dovoljan ili nam treba nešto više i bolje? Ako da, kako to postići? Kao kritičarka sam sve ove tri godine bila vrlo blaga znajući o kakvim se sve zadatostima radi. Novi bi model kritike možda mogao biti uspoređivanje Dubrovnika s drugim kazališnim sredinama. Primijeniti neki objektivni parametar kvalitete je najbolji način, no ne mogu ne sagledati dubrovački kazališni život kroz godinu kao cjelinu, te iz pozicije publike, a to upućuje na brojne nemogućnosti i u prvome redu na veliku kazališnu izoliranost."

Svojedobno i sama kandidatkinja za ravnateljsko mjesto Kazališta Marina Držića, Petra Jelača, upravu teatra bi pohvalila: "Imajući na umu sve navedeno, koriste kazalište kao mjesto raznih drugih, u prvome redu glazbenih događaja, te ostavlja dovoljno prostora za različita gostovanja, festivale i druge kulturne sadržaje kojih bi trebalo biti čim više", zaključuje.

 

Iva Dedo

Objavljeno u Kultura

Facebook grupa, koju je Nportal s veseljem pratio, danas slavi svoju šestu obljetnicu postojanja!

- Tijekom proteklih šest godina, u grupi Dubrovnik nekad postavili smo 78 albuma, 26 219 fotografija, slika, gravura i kartolina. Imamo i 84 video zapisa koji su dio grupe, a postavili smo i nepznati broj poveznica s raznih portala, povijesnica te nepoznat broj video i filmskih uradaka koji su povezani s radom naše grupe. Posebno smo aktivni i osjetljivi na učestale prisutne kulturocide i ekocide naše kulturne baštine i okoliša. Članovi grupe družili su se oko 30 puta, posjećivali izložbe, prezentacije monografija vezane uz tematiku grupe. Među prvima smo posjetili Soko Grad u Konavlima, atelier naše članice Antonie Radonić Rusković, upoznali se s kulturnom baštinom Konavala i proizvodnje dudovog svilca. Prvi smo se kao grupa spustili u baroknu katedralu koja je starija od znane povijesti Grada za 150-200 godina, a koja time mijenja povijest njegovog nastajanja. Otkrili smo građanima i veliku branu s akumulacijskim jezerom u Orašcu. Posjetili smo lijevaonicu zvona i topva ispod kule Minčeta, učinili smo i izelte kroz cijelu Župu dubrovačku. Družili smo se u restoranima i seoskim domaćinstvima, a sve popratili dobrom kapljicom, hranom i pjesmom. Kruna svega je tradicionalno druženje na Babinom kuku gdje se nalazilo od 110-130 članova grupe, uz pjesmu Srđana i Buca, te Vukana i Srđana. Puno je naših fotografija izašlo na dubrovačkim portalima, koji nas prate od prvog dana, isto tako i emisija Gruške priče, te đirata Gradom koju je vodila Tea Batinić. Naša je grupa opravdala svoje postojanje, puno smo naučili o povijesti našeg Grada i bliže mu okolice, kod starijih članova pobudili nostalgiju za danima njihove mladosti, a nove generacije na ovaj način uče povijest i rado gledaju kako je to Dubrovnik nekada izgledao, rekao je jedan od administratora ove grupe, gospar Ivo Batričević.

Uz gospara Iva, tu je i administrator Ljubo Milinković, ali i svi dragi građani najljepšeg nam Grada koji ovu grupu upotpunjuju svojim foto uspomenama, snimkama, kartolinama. Puno smo naučili uz grupu Dubrovnik nekad i želimo joj još puno uspješnih godina.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Lifestyle

Udruga Sigurnost u prometu i ove godine organizira natjecanje za učenike nižih razreda osnovnih škola pod nazivom "Vratimo djecu na igrališta".

"Kako smo i obećali, navedeno, sada već tradicionalno natjecanje, širimo van samog grada Dubrovnika te nakon Nuncijate isto će se u suradnji sa Općinom Župa dubrovačka održati u sportskoj dvorani u Župi 20. siječnja s početkom u 10 sati. Na natjecanje se mogu prijaviti svi učenici osnovnih škola sa područja Grada i Županije od 1. do 3. razreda! Nagrade kao i medalje i pehar najboljima dodijelit će proslavljeni sportaši, s kojima ćemo napraviti zajedničku fotografiju! Isto tako pozivamo svu ostalu djecu, roditelje, bake i djedove da dođu, podrže naše mališane i uživaju u druženju, glazbi, piću i hrani... Prijaviti se može do 18.1. putem stranice Facebook Sigurnost u prometu Dubrovnik ili na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.! Veselimo se!!!", poručuje Denis Pavela iz Udruge Sigurnost u prometu.

 

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija dodijelila je 1,5 milijuna kuna za dvanaest jedinica lokalne samouprave u svrhu sufinanciranja projekata na pomorskom dobru. Jedinice lokalne samouprave koje su se javile na javni poziv su Općine Dubrovačko primorje, Janjina, Konavle, Lumbarda, Mljet, Orebić, Slivno, Ston, Trpanj, Župa dubrovačka te gradovi Korčula i Ploče. Gradovi i općine obvezni su u dodijeljena sredstva utrošiti namjenski isključivo u pomorsko dobro i to prema prijavljenim projektima najkasnije do 1. lipnja ove godine.

 

Nportal

Objavljeno u Županija
Utorak, 09 Siječanj 2018 20:43

DUBROVNIK: Koje su ulice sutra bez vode?

Iz Vodovoda Dubrovnik su najavili kako će zbog radova na vodoopskrbnoj mreži sutra, 10. siječnja, bez vode biti stanovnici u Ulici Kralja Petra Krešimira IV (od Ulice Matije Gupca do Viktorije, sa svim poprečnim ulicama) u vremenu od 9 do 15 sati.

 

Nportal

Objavljeno u Dubrovnik

Dm Hrvatska obavještava javnost kako je iz predostrožnosti povukao proizvod babylove EKO kašica jabuka bobičasto voće, 190 g 4+ s rokom trajanja 05.07.19. jer je redovnom kontrolom u jednoj staklenci proizvoda s navedenim rokom trajanja utvrđena prisutnost ostataka sredstva za čišćenje koje sadrži klor, upozorili su iz dm-a na svojoj službenoj internetskoj stranici.

Dm moli kupce da proizvod s navedenim rokom trajanja ne konzumiraju te da ga vrate u najbližu prodavaonicu dm-a gdje će im biti osiguran povrat novca. Rok trajanja vidljivo je istaknut na poklopcu proizvoda. S ciljem osiguranja najviše razine sigurnosti proizvoda i kupaca u svojim prodavaonicama, dm je po primitku rezultata kontrole iz prodaje povukao sve proizvode babylove EKO kašica jabuka bobičasto voće, 190 g 4+ s rokom trajanja 05.07.19. dm se ispričava svim kupcima.

 

Nportal

Objavljeno u Lifestyle


IVO GULJELMOVIĆ poginuo je nesretnim slučajem 9.siječnja 1993. na Obodu, kao pripadnik Konavoske bojne 163. brigade HV. Pokopan je na mjesnom groblju u Cavtatu.
Odlikovan je Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Spomenicom Domovinskog rata.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Branitelji

Izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije objavio je popis igrača na koje računa na predstojećoj utakmici Svjetske lige Njemačka – Hrvatska koja se igra u Krefeldu 16. siječnja. Na popisu je šest igrača Jug CO.

vratari: Marko Bijač (Jug CO), Ivan Marcelić (HAVK Mladost)

bekovi: Marko Macan (Jug CO), Hrvoje Benić (Jug CO), Ivan Buljubašić (Steaua)

centri: Luka Lončar (Jug CO), Josip Vrlić (CNA Barceloneta)

vanjski: Javier Garcia (Jug CO), Loren Fatović (Jug CO), Ivan Domagoj Zović (HAVK Mladost), Antonio Buha (Mornar BS), Ante Vukičević (CM Marseille), Jerko Marinić Kragić (Jadran ST).

Okupljanje je 14.1. u Zagrebu, a trening je u 19:00 na bazenu Mladosti, dok je odlazak u Njemačku planiran 15.1. u 13:10, javlja VK Jug.

 

Nportal

Objavljeno u Sport

Gripa je uzela maha. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji, nakon Grada Zagreba, najviše je oboljelih od te bolesti. U Hrvatskoj je pak s krajem prošle godine bilo ukupno 1161 oboljelih. Nalazimo se uzlaznoj fazi epidemije te je za očekivati da će svoj vrhunac postići tijekom veljače, nakon čega bi broj oboljelih trebao početi postupno padati.

„U prošlom tjednu imali smo najviše oboljelih, ukupno njih 139. U ovom tjednu, od 1. do 7. siječnja bilo je 188 prijava. Najviše prijava bilo je iz Metkovića njih 107, zatim 30 iz Dubrovnika, a imamo i prve prijave s Korčule i Vela Luke, ukupno njih 15, te iz Ploča 36. Do sada je ukupno u našoj županiji prijavljeno 327 oboljelih. Kao što vidite najviše oboljelih je iz doline Neretve, njih 227“, rekao nam je uvodno Miljenko Ljubić, voditelj službe za epidemiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo DNŽ.

Iako je teško prognozirati tijek bolesti, dodaje kako možemo očekivati daljnji porast broja oboljelih od gripe.

„Sigurno će s polaskom djece u škole nakon raspusta broj oboljelih se povećavati. Za sada je najveći broj oboljelih u dobi od 30. do 64. godine života. Radi se o radno-aktivnom stanovništvu koje se najmanje cijepi“, naglašava Ljubić i napominje:

„Imamo raznih tipova virusa. Na početku smo bili izolirali tip B koji ima lakšu kliničku sliku pa većina oboljelih ima lakše simptome. No bilo je i slučajeva s komplikacijama poput upale pluća pa su završili na liječenju u Općoj bolnici Dubrovnik“.

U svakom slučaju preporuča cijepljenje, posebno za ugrožene skupine stanovništva a to su kronični bolesnici, osobe starije od 65 godina i zdravstveni djelatnici: „Cjepiva još uvijek imamo i ljudi se mogu cijepiti kod svojih liječnika ili kod nas u Zavodu. Ove godine imamo povećan interes za cijepljenje te je ukupno cijepljeno 6000 osoba, 1000 osoba više nego prošle godine“, zaključuje epidemiolog Ljubić.

Ana Prohaska Vlahinić

Objavljeno u Županija

Teško ozlijeđena dvadesetogodišnja djevojka u naguravanju koje se odvilo u noći 22. prosinca u Ulici Iva Vojnovića neće morati pod nož, potvrdio je za Nportal ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić. „Djevojka je 22. i 23. prosinca bila na liječenju u našoj bolnici. Tom prigodom konzultirali smo se sa Splitom i poslali snimke gdje su potvrdili da nema potrebe za maksilofacijalnom kirurgijom“. Ovaj nemili događaj desio se u jednom ugostiteljskom objektu gdje je 19-godišnjak, bacivši stakleni predmet, nije poznato čašu ili bocu, pogodio glavu djevojke slomivši joj kosti lica. Zbog sumnje u počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti spomenuti je kazneno prijavljen nadležnom državnom tijelu te mu je određeno mjesec dana istražnog zatvora, poručili su iz PU dubrovačko –neretvanske.

Nportal

Objavljeno u Crna kronika
Stranica 1 od 3

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik