nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Četvrtak, 15 Veljača 2018

Iz Vodovoda Dubrovnik uputili su obavijest vezano za najavljene velike hladnoće. Slijedom najavljenog novog vjetrovitog vremena s niskim temperaturama, a kako bi se spriječilo smrzavanje vode u instalacijama Vodovod Dubrovnik d.o.o. savjetuje svojim korisnicima da zaštite vodovodne instalacije. Vodoopskrbni sustav je projektiran na način da je osiguran kontinuirani protok vode, a vodovodne cijevi se polažu na propisanu dubinu unutar tla gdje su temperature više od temperature zraka. Korisnici su dužni u zimskim uvjetima zaštititi od smrzavanja vodomjer i instalacije priključka u vodomjernom oknu. Važni savjeti da se izbjegne smrzavanje vodovodne cijevi u vašem domu:

- provjerite jesu li vodomjerna okna dobro zatvorena, a u slučaju ekstremno niskih temperatura zaštitite instalacije unutar vodomjernih okna npr. dekama, tkaninama, stiroporom ili staklenom vunom,

- ispustite vodu iz slavina u dvorištu,

- interne vodovodne cijevi koje nisu na propisnoj dubini a vode do garaža i dvorišnih objekata koji se ne griju, ispraznite ili toplinski izolirajte npr. filcom ili građevinskom folijom,

- u ostalim objektima koji se ne koriste redovito ili u kojima nitko ne stanuje, te ako odlazite na duži put, zatvorite ventil iza vodomjera i ispustite vodu kako bi se spriječilo smrzavanje vode,

- pripazite da se vodomjeri ne smrznu u prostorima s nezaštićenim otvorima (razbijeni prozori i sl.,

- pronađite ventil iza vodomjera kako biste na vrijeme zatvorili dotok vode u slučaju puknuća cijevi i time smanjili materijalnu štetu.

Objavljeno u Dubrovnik

Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije nastupa na sajmu Holiday World u Pragu, koji se održava od 15. do 18. veljače 2018. godine u izložbenom prostoru Prague Exhibition Grounds – Holešovice. Sajam Holiday World se održava po 27. put, a i ove godine se u istom prostoru održava i sajam Top Gastro and Hotel.

Prvi dan sajma namijenjen je isključivo profesionalcima u turizmu, dok su ostala tri dana otvorena za široku publiku.

Na štandu Hrvatske turističke zajednice suizlagačka mjesta zakupile su Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Makarska rivijera, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, Istarski dvori i Gospodarska komora iz Otočca.

Na sajmu se očekuje oko 30.000 posjetitelja, a predstaviti će se preko 45 zemalja iz cijelog svijeta, na 640 štandova. Očekuje se posjeta preko 600 turističkih novinara i oko 7000 profesionalaca u turizmu.

Dubrovačko-neretvansku županiju je u 2017. godini posjetilo preko 38.000 turista iz Češke, koji su ostvarili gotovo 300.000 noćenja, s porastom od 5% u odnosu na proteklu godinu.

Objavljeno u Županija
Četvrtak, 15 Veljača 2018 21:46

ŽENE U GLAZBI Kontesa Dora knjižnici u pohode

Dvodnevnim programom u Narodnoj knjižnici Grad pod nazivom „Kontesa Dora knjižnici u pohode“ Dubrovačke knjižnice obilježit će 95. obljetnicu smrti Dore Pejačević, jedne od najistaknutijih hrvatskih skladateljica i snažnih ženskih osobnosti.

Program započinje u utorak, 20. veljače u 19 sati predavanjem „Što je čitala Dora?“ dr. sc. Dinka Župana koji će kroz prikaz sačuvanog dnevnika čitanja Dore Pejačević ukazati i na jedan neponovljivi individualni proces samoobrazovanja, samorazvoja i samoizgradnje koji je, osim kroz Dorino glazbeno stvaralaštvo, tekao i kroz individualnu praksu čitanja.

U srijedu, 21. veljače u 20 sati violinistica Đana Kahriman i pijanistica Ivana Jelača pred dubrovačkom će publikom, nakon Našica i Zagreba, na koncertu „Žene u glazbi“ izvesti skladbe Dore Pejačević, Clare Schumann, Marie Theresie von Paradis i Fanny Mendelssohn.

Projekt „Žene u glazbi“ koji idejno polazi od ovih značajnih glazbenica i skladateljica osmislila je Ivana Jelača, ujedno i autorica tekstova popratne izložbe koja tematizira javno djelovanje žena na glazbenoj sceni, prateći profesionalne i životne puteve istaknutih glazbenica skladateljica čija je vrijednost bila rijetko priznata. Skladateljice čija će se djela izvoditi povezuje glazbena umjetnost i javno djelovanje na glazbenoj sceni, a životni su im putevi protkani težnjom za samostalnošću i propitivanjem, nerijetko i kršenjem postavljenih društvenih normi u smislu vlastite afirmacije u svijetu umjetnosti.

Sa svoje strane, Dubrovačke su knjižnice priču o snažnim ženskim osobnostima započele 2017. godine dvodnevnim predavanjem o životu, radu i javnom djelovanju spisateljice i novinarke Marije Jurić Zagorke. Priča o Dori Pejačević ispričana glazbom i riječju bit će još jedno poglavlje u knjizi ženske povijesti prezentiranoj u „Saloči od zrcala“ Narodne knjižnice Grad.

Program „Kontesa Dora knjižnici u pohode“ realiziran je suradnjom Dubrovačkih knjižnica i Udruge „Sve ostalo je glazba“, a uz potporu Grada Dubrovnika.

Objavljeno u Kultura

Umjetnička galerija Dubrovnik dodijelila je večeras nagrade istaknutim pojedincima i pravnim osobama za osobite doprinose ostvarenju njezinog poslanja. Tako je Ahmet Ertuğ nagrađen poveljom za izniman doprinos obogaćivanju Zbirke moderne i suvremene umjetnosti Umjetničke galerije Dubrovnik, priznanja za doprinos obogaćivanju Zbirke moderne i suvremene umjetnosti Umjetničke galerije Dubrovnik dodijeljena su dr. sc. Antunu Karamanu, Vedranu Grabovcu, Josipu Škerlju, Anabel Zanze, Antonu Cetinu i Dubravku Mokroviću. Zahvalnicu za doprinos razvoju i realizaciji izložbenog projekta „Ahmet Ertuğ: Točka iščeznuća“ dobili su Hotel Rixos Libertas Dubrovnik, Turkish Airlines i Turski kulturni centar Yunus Emre.

"S obzirom na financijsku situaciju koja nije niti malo zahvalna, mi ne možemo otkupljivati sve ono što nam je potrebno kako bismo upotpunili zbirku Umjetničke galerije Dubrovnik na najkvalitetniji mogući način. Tako se oslanjamo na umjetnike koji nam doniraju, na našu molbu, svoja djela. Najmanje je što možemo napraviti zahvaliti im jednom ovakvom gestom. Nagradu je večeras dobila i Margarita Pavlić koju je osvojila za 1. mjesto na međunarodnom likovnom natjecanju 'Youth Artistic Expression' koju organizira Udruga svjetskih povijesnih gradova (OWHC) koju čini 300 gradova koji se nalaze pod zaštitom UNESCO-a. Umjetnička galerija je prošle godine imala svoje radionice za djecu. Pojedine smo radove kandidirali, a Margarita je dobila prvu nagradu na što smo jako ponosni. Nagradu smo dodijelili Ahmetu Ertuğu jer pet njegovih djela ulazi u zbirku UGD i praktički u hrvatsku kulturnu batinu jer je sada registrirana pri Ministarstvu kulture. Vrlo je važno istaknuti i zahvaliti se svima ostalima. Osobito je važno 81 djelo Antona Cetina koje nam je donirao. Umjetnik svoja djela grupira, a možemo najaviti i njegovu izložbu u svibnju", kazao je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović.

Jedan od nagrađenih, dr. sc. Antun Karaman istaknuo je kako Galerija u posljednjih godinu dana ide krupnim koracima naprijed programom koji premašuje i jednogodišnje programsko iskustvo.

"Sada smo došli u trenutak kada se i eho tog programa na neki način pokazuje. Galerija njeguje vrijednost priznanja i na određeni način tako potvrđuje i svoje intencije te se bogati fundus i djelatnost", rekao je Karaman dodavši kako je svako poklonjeno djelo korak naprijed.

Mala umjetnica Margarita Pavlić, učenica 4. razreda osnovne škole, kazala je kako joj ova nagrada jako puno znači.

"Iako je ovo samo jedan mali rad, jedan od manjih, meni je jako poseban. Umjetnost me privlači i volim je jako, crtam svaki dan", rekla je Margarita.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Kultura

Državni hidrometeorološki zavod i danas je poslao upozorenje zbog velike hladnoće koja se u Dubrovniku očekuje sutra pa sve do ponedjeljka. U upozorenju je predviđena umjerena opasnost od hladnog vala, što znači da niske temperature u noćnim, ali i jutarnjim satima mogu biti opasne za zdravlje. Upozorenje na udare hladnog vala osim za Dubrovnik, iz DHMZ-a najavili su i za Split te Rijeku.

Objavljeno u Dubrovnik

Uvođenje cijepljenja protiv pneumokoka u obvezni kalendar cijepljenja tema je koju su stručnjaci ponovno u Hrvatskoj stavili na dnevni red. Dok je u većini zemalja Europske unije cjepivo protiv ovog opasnog uzročnika mnogih respiratornih bolesti obvezno, u Hrvatskoj to nije slučaj, a sudeći prema zaključcima koje su nedavno na okruglom stolu "Cijepljenjem protiv pneumokoka – prevencijom do zdravijeg djetinjstva" doneseni, zahtjev za uvođenje ovog cjepiva ponovno će se Ministarstvu zdravstva podnijeti 2019. Naime, o ovo je se temi raspravlja već desetak godina, ali Ministarstvo te Zavoda za zdravstveno osiguranje još uvijek nisu dali "zeleno svjetlo". Više o cijepljenju protiv pneumokoka Nportal je porazgovarao s prim. mr. sc. Marijom Radonić, dr. med., pedijatar pulmolog.

"Pneumokok, tj. Streptococcus penumoniae jedan je od tri najčešća patogena u respiratornom sustavu, uz Moraxellu catarrhalis i Haemophilus influenzae. Oni izazivaju blaže respiratorne bolesti, ali i invazivnu pneumokoknu bolest u koju, kod male djece do dvije godine, spadaju upala srednjeg uha, ali i pneumokokna pneumonija i pneumokokni meningitis što su dvije po život opasne bolesti", istaknula je Radonić.

Do sada su se protiv pneumokoka po izboru mogle cijepiti odrasle osobe te djeca po određenim kritičnim kategorijama. Tako se cijepljenje protiv pneumokoka preporučuje djeci koja imaju problema s dišnim sustavom, koja boluju od cistične fibroze ili od astme te druga kronično bolesna djeca, zatim dijabetičari, djeca koja moraju ići na splenektomiju, kojima se zbog određenih stanja uklanja slezena ili su je zbog neke traume izgubili, kao i ona s mišićnim distrofijama te epilepsijom. S druge strane, to su i osobe starije od 65 godina koje što zbog svoje dobi, a što zbog niza kroničnih bolesti koje na ovaj način mogu biti zaštićeni.

"Na raspolaganju imamo dvije vrste cjepiva, sedmerovalentno i dvadesettrovalentno, ovisno o broju serotipova koje cjepivo pokriva. Za djecu do dvije godine ili onu koja nisu prethodno cijepljena, koristi se sedmerovalentno cjepivo, a za sve ostale i osobe starije od 65 godina, dvadesettrovalentno. Treba napomenuti da je cijepljenje protiv Haemophilusa influenzae već je ušlo u redoviti program cijepljenja i od tada je znatno manji broj djece oboljele od gnojnog meningitisa. Cijepljenjem protiv S. pneumoniae može se spriječiti nastanak bolesti kojima je on uzročnik. Također, s obzirom na porast otpornosti ove bakterije na antibiotike, liječenje protiv pneumokoka postaje sve teže te je cijepljenje opravdano", kazala je Radonić te dodala kako je interes zaštititi pučanstvo da bude zdravo.

Pedijatrica Radonić naglasila je kako je po pitanju pneumokokne pneumonije te pneumokoknog meningitisa zaista riječ o teškim bolestima, a koje se cijepljenjem mogu prevenirati.

"Mislim da je to cjepivo jako dobro, preporučam ga svim svojim pacijentima, a mnogi su se od njih već i cijepili. Iako još uvijek nije službeno uvedeno u obvezni kalendar cijepljenja, posebne kategorije i dalje imaju na njega pravo te se mogu cijepiti", priča Radonić.

Na pitanje je li sada možda nezgodan trenutak za predlaganje uvođenja još jednog obveznog cjepiva kada se o cijepljenju sve više govori i kada vlada bojazan oko pojedinih obveznih cjepiva, dr. Radonić ističe kako period nije specijalno odabran, već je rasprava o ovom cjepivu došla na dnevni red. Također, dodala je da se kod pneumokoka radi o cijepljenju protiv bakterijskih bolesti, a ne virusnih poput onog za ospice koje su trenutno aktualne.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Čak 47 vinara s područja cijele Dubrovačko-neretvanske županije i preko stotinu ugostitelja okupilo se na četvrtom Poslovnom susretu za pripremu vinskih karti za sezonu 2018., održanom u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne razvojne agencije DUNEA, u Dubrovačkim vrtovima sunca u Orašcu.

Susret je otvorio dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić koji je naglasio važnost vinogradarstva i vinarstva za našu županiju te visoku kvalitetu naših vina koja zaslužuju prva mjesta na vinskim kartama hotela i restorana.

"Naša vina trebaju ići po svijetu, ali moraju se usidriti na našim stolovima, u našim restoranima. Jer je nepotpuna ponuda onih ugostiteljskih objekata koji nemaju naša vina na svojim vinskim kartama. Zahvaljujem ugostiteljima koji zadnjih godina sve više prepoznaju vrijednost županijskih vina i uvrštavaju ih u svoju ponudu, ali siguran sam da možemo još bolje", kazao je župan Dobroslavić.

Istaknuo je i kako Županija i dalje ustrajno radi na promociji naših vina te pozvao na peto izdanje Dubrovnik FestiWinea, koji se ove godine održava od 16. do 22. travnja 2018., na novoj lokaciji, na plaži „Sunset Beach Uvala Lapad“. Organizator je ponovno Dubrovačko-neretvanska županija, produkciju potpisuje Dubrovnik Partner, a ovogodišnji festival vina najavio je županijski pročelnik Upravnog odjela za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Ivo Klaić.

Ove godine organizatori Poslovnog susreta uveli su i novi sadržaj te je održana radionica ''Potencijali nove berbe/kušanje mladih vina'', na kojoj je sommelierski prvak Hrvatske i sudac Decanterovih svjetskih nagrada Siniša Lasan, polaznicima predstavio vina nove berbe s Korčule, Pelješca, Komarne i iz Konavala. Potencijal berbe 2017. ocijenjen je jako dobrim, unatoč problemima s kojima su se vinogradari susreli. U sklopu Susreta održan je i okrugli stol ''Gdje je mjesto lokalnim sortama na hrvatskim vinskim kartama?'', na kojem su kao panelisti sudjelovati sommelieri, vinari i ugostitelji, i koji je izazvao veliki interes okupljenih. Zaključak je kako se ide u dobrom smjeru i da su županijska vina sve prilagođenija svjetskim trendovima i gastronomskoj ponudi. Moderator je također bio Siniša Lasan.

Poslovni susret organizira se s ciljem povezivanja vinara i ugostitelja u vrijeme kada se formiraju vinske karte za novu sezonu. Omogućuje direktnu prezentaciju vina potencijalnim novim kupcima, a ugostiteljima je prilika da otkriju nova vina. Susret je zatvorenog tipa te nije dostupan za širu javnost kako bi se postigla ciljana atmosfera nesmetanog dogovora i fokusa na ostvarivanje poslovne suradnje.

Objavljeno u Županija

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u srijedu je u Zagrebu sudjelovao u radu konstituirajuće sjednice Predsjedništva Udruge gradova na poziv predsjednika Udruge Željka Turka.

Uz formalni radni dio, koji je uključivao izbor Užeg predsjedništva Udruge, na dnevnom redu sjednice našla se i tematska rasprava o ključnim zakonima trenutno u saborskoj proceduri - Nacrtu prijedloga Zakona o komunalnom gospodarstvu te Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, koji je predstavio državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Republike Hrvatske Željko Uhlir.

Sudjelujući aktivno u raspravi o novim prijedlozima zakona od velikog značaja za gradove kao ključne jedinice lokalne razine upravljanja gradonačelnik je upozorio na nedostatke navedenih nacrta.

„Komunalna poduzeća su okosnica funkcioniranja svakog grada i njihova djelatnost je građanima posebno vidljiva. Pri donošenju novog zakonskog okvira ne smijemo pod krinkom liberalizacije tržišta ugrožavati osnovne djelatnosti naših komunalnih poduzeća i dovoditi u pitanje samoodrživost gradova“, kazao je gradonačelnik Franković poručivši kako je Udruga gradova uz Udrugu općina trebala biti ključni dionik u procesu izrade i donošenja ovog zakona pa bi se brojne nelogičnosti i potencijalne opasnosti po interese građana, a kojima sadašnja verzija zakona obiluje, na vrijeme izbjegle.

Tijekom rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji gradonačelnik Franković osvrnuo se na iskustva Dubrovnika u ovom segmentu kazavši kako je posljednji program poticane stanogradnja u Dubrovniku bio dobro zamišljen, ali se pri provedbi pretvorio u nekretninski biznis, gdje se više od 60 posto stanova danas iznajmljuje ili slobodno prodaje na tržištu. Kritizirao je i nacrt zakona zbog neprikladne formulacije u dijelu u kojem općenito propisuje prava javnih službenika. Gradonačelnik Franković smatra da je potrebno jasno diferencirati liječnike ili primjerice sveučilišne profesore ili neki drugi deficitarni kadar u javnim službama i izdvojiti ih iz „zajedničkog nazivnika“.

Predstavio je i gradske programe subvencioniranja podstanarstva te vlastiti model stanogradnje Grada Dubrovnika koji će u bitnome pomoći mladim obiteljima pri stjecanju prve nekretnine na tržištu preopterećenom visokim cijenama. Stanovi će se sukladno javnom pozivu i unaprijed utvrđenim kriterijima davati u najam po cijeni od 1.500 kuna na mjesec na rok od deset godina. Nakon isteka desetogodišnjeg roka, korisnici će stan moći otkupiti i to prema cijeni od 1300 eura za metar kvadratni.

Udruga gradova je nacionalna zajednica gradova osnovana 2002. godine s ciljem poticanja suradnje jedinica lokalne samouprave i promicanja zajedničkih interesa gradova u Republici Hrvatskoj. Udruga ima 125 članova.

Objavljeno u Dubrovnik

Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj bila je tema prvog u nizu predavanja koje u Dubrovniku organizira Hrvatska gospodarska komora. U sklopu prezentacije, viceguverner Hrvatske narodne banke Michael Faulend predstavio je analizu troškova i koristi koje Hrvatsku čekaju prilikom uvođenja eura. Kako je istaknuo, koristi su mahom trajne i velike, dok su potencijalni rizici jednokratni i mali.

Tako će za Hrvatsku prilikom uvođenja eura vrlo važno i korisno biti uklanjanje valutnog rizika koji predstavlja jedan od glavnih izvora ranjivosti hrvatskog gospodarstva, zatim smanjenje kamatnih stopa. Poticaj međunarodnoj razmjeni i ulaganjima te otklanjanje rizika valutne krize i smanjenje rizika bankovne i platnobilančne krize imat će srednju važnost, dok će niži transakcijski troškovi, sudjelovanje u raspodjeli monetarnog prihoda Eurosustava te pristup mehanizmima financijske pomoći biti od manje važnosti.

"Postoje određene bojazni, a jedna od njih se odnosi na rast cijena koji bi trebao doći s uvođenjem eura jer se tako dogodilo i u svim zemljama članicama. Ali, u analizi jasno pokazujemo da se zapravo tu radi o mitu. Naime, nije riječ o velikom rastu cijena, štoviše, od njegova uvođenja taj je efekt bio jedokratan i vrlo mal, radi se o 0,2 posto. Analize pokazuju da će u Hrvatskoj biti isto takva situacija, što je apsolutno zanemarivo te neće utjecati na životni standard građana. Najveća korist uvođenja eura bit će smanjenje valutnog rizika što će se odraziti na druge makroekonomske pokazatelje. Naime, hrvatsko gospodarstvo izrazito je izloženo valutnom riziku. Tako ukupna zaduženost u devizama premašuje 500 milijardi kuna što je oko 150 posto BDP - a, a snažnija deprecijacija kune značajno bi povećala teret otplate duga za stanovništvo, poduzeća i državu", kazao je Faulend.

Što se tiče nepovoljnih pojava uvođenja eura, većina troškova odnosi se na institucionalne troškove, dok bi najveći troškovi za gospodarstvo trebali biti oni koji se odnose na prilagodbe u gotovinskom poslovanju i platnom prometu, odnosno na pravne, računovodstvene i informatičke pripreme za uvođenje eura.

Cilj ove prezentacije bio je detaljnije upoznavanje poduzetnika te hrvatske javnosti s ekonomskim koristima i troškovima uvođenja eura, objasniti sam postupak uvođenja eura te potrebne aktivnosti, uključujući ekonomsku politiku Vlade RH i HNB-a u razdoblju pripreme i nakon uvođenja eura.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Opća bolnica Dubrovnik od danas je bogatija za jedno vozilo hitne pomoći, koje im je omogućio Grad Dubrovnik.
''Investicija je težine 370 tisuća kuna, a ove godine tijekom rebalansa proračuna koji će uslijediti u ožujku ove godine osigurati ćemo još toliko za dodatno vozilo. Ujedno smo danas zamjenica i ja dogovorili da ćemo u rebalansu osigurati dodatnih milijun kuna za proširenje dječjeg odjela u Općoj bolnici Dubrovnik. Podsjetio bih kako smo osigurali jedan stan Općoj bolnici Dubrovnik, kao i Domu zdravlja Dubrovnik kojima smo istovremeno osigurali i novi prostor u Mokošici za pedijatra i ginekologa, te smo dogovorili i za logopeda'', rekao je ovom prilikom gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Objavljeno u Dubrovnik
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik