nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Petak, 16 Veljača 2018

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je obavijest za potrošače o opozivu proizvoda Mješavina začina – DODATAK JELIMA ARO, proizvođača: Cs-Paritás Kft., IV. kerület 531, 6783 Ásotthalom iz Mađarske zbog prisutnosti salmonele.

Opoziv se odnosi na sljedeće mješavine začina:

ARO DODATAK JELIMA 250g, Lot F2923295, najbolje upotrijebiti do: 22.11.2019.

ARO DODATAK JELIMA 500g, Lot F29223C5, najbolje upotrijebiti do: 22.11.2019.

ARO DODATAK JELIMA 1kg, Lot F29236E5, najbolje upotrijebiti do: 22.11.2019.

ARO DODATAK JELIMA 5kg, Lot F29214H5, najbolje upotrijebiti do: 21.11.2019.

Putem EU RASFF sustava zaprimljena je obavijest da je u gore navedenim proizvodima korišten kao jedan od začina – crni papar u kojem je utvrđena prisutnost bakterije Salmonella spp. te nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 o mikrobiološkim kriterijima za hranu. Proizvode na tržište RH stavlja tvrtka METRO Cash & Carry d.o.o., Jankomir 31., Zagreb. Obavijest se odnosi isključivo na proizvode sa gore navedenim podacima, navedeno je na stranici Hrvatske agencije za hranu.

Objavljeno u Dubrovnik

Hrvatska vaterpolska reprezentacija u drugom je kolu turnira Europa kupa koji se igra u Splitu, visoko pobijedila Nizozemsku rezultatom 16:4 (5:2, 3:1, 4:0, 4:1). Izbornik Tucak za ovu je utakmicu van momčadi ostavio Luku Lončara i Marka Macana, a umjesto njih u sastav su ušli Hrvoje Benić i Ivan Krapić.

Očekivano lagana pobjeda protiv nedoraslog protivnika u kojoj je Andro Bušlje s tri postignuta gola bio najbolji strijelac. Po dva gola postigli su Maro Joković, Ivan Buljubašić, Ivan Zović i Josip Vrlić, a po jedan Loren Fatović, Xavi Garcia, Anđelo Šetka i Ivan Krapić.

Sutra s početkom u 19,00 sati Hrvatska igra veliki derbi protiv Srbije koja je večeras bila bolja od Grčke rezultatom 12:10.

HRVATSKA – NIZOZEMSKA 16:4 (5:2, 3:1, 4:0, 4:1)

Split, bazen u Poljudu

Utakmica 2. kola Europa kupa

Suci: Teixido (Španjolska), Sanadze (Gruzija)

HRVATSKA: Bijač, Benić, Fatović 1, Krapić 1, Joković 2, Buljubašić 2, Vukičević 1, Bušlje 3, Zović 2, Vrlić 2, Šetka 1, Garcia 1, Marcelić.

NIZOZEMSKA: Wagenaar, Van der Horst, J. Winkelhorst 1, Van der Burg, Reuten, Lindhout, Hoepelman, Van Ijperen 1, Muller 1, Veenhuis, Koopman 1, Lucas, De Koff.

Objavljeno u Sport

Iz Elektrojuga su izvijestili kako je, zbog kvara na 35-kilovoltnom dalekovodu koji nastao večeras 16. veljače u 18.55 sati, bez opskrbe električnom energijom područje Cavtata i Konavala.
"U tijeku su radovi da se područje napoji alternativnim pravcima pa se kupci mole da reduciraju potrošnju jer je karakter kvara velik te ga se neće moći otkloniti prije jutra", ističu iz Elektrojuga.

Objavljeno u Županija

Oko 19 sati planuo je požar u okolini bivšeg Hotela Jadran u Uvali Lapad. Kako su za Nportal potvrdili iz JVP Dubrovački vatrogasci, požar je lokaliziran u 19. 50, a gorjelo je stablo te nisko raslinje.

"Požar se dogodio na mjestu gdje se već nekoliko puta palilo, a tko je upalio i zašto, ne znamo", kazali su iz JVP Dubrovački vatrogasci.

Na terenu su intervenirala petorica vatrogasaca s tri vatrogasna vozila.

Objavljeno u Crna kronika

Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije ovaj vikend nastupa na sajmu Panorama World Festival u Stockholmu. Sajam se održava po prvi put, a na njemu će se predstaviti kultura, turizam i gastronomija iz cijelog svijeta. Štand dijele s turističkim zajednicama Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije. Za vrijeme rada sajma održat će se brojni seminari i zabavne aktivnosti za djecu i odrasle, a moći će se kušati i specijaliteti iz raznih zemalja. Turisti iz Švedske su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u 2017. godini ostvarili gotovo 40.000 dolazaka i 186.500 noćenja te se nalaze na dvanaestom mjestu po ostvarenim noćenjima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Objavljeno u Županija

Prometna nesreća dogodila se večeras oko 18.30 u Sustjepanu. Kako su za Nportal potvrdili iz Policijske uprave dubrovačko - neretvanske riječ je o sudaru triju automobila pri čemu je jedna osoba zadobila lakše ozljede. Više detalja o nesreći znat će se nakon policijskog očevida.

Objavljeno u Crna kronika

Prošlo je osam mjeseci otkako je Ante Vojvodić sjeo u direktorsku fotelju Javnog gradskog prijevoznika Libertas Dubrovnik. Kakvo ga je stanje zateklo u ovoj dubrovačkoj komunalnoj tvrtki, hoće li se pojačati vozni red gradskih i prigradske linije, koliko je preseljenje u Komolac olakšalo rad poduzeća kazao je u razgovoru za Nportal komentirajući i stanje voznog parka.

"Preseljenje je nažalost u konačnici trajalo predugo. Zamjena nekretnina napravljena je 2008., a preselili smo se tek 2017. Devet se godina na tome radilo, a ispalo je da se i nije tako revno radilo kad smo na kraju morali sve na brzinu izvesti s obzirom da je novi kupac remize imao određene uvjete za najam koji su nam bili ekonomski neisplativi pa kao takvi i velik teret za naše društvo. Što se tiče kreditnog opterećenja, dočekao me dozvoljeni minus po računima od 23 milijuna kuna, a trenutno smo u dozvoljenom minusu od 18 milijuna kuna. Već radimo na tome da kratkoročne kredite zamijenimo jednim kvalitetnim dugoročnim kreditom. To bi bilo dugoročno isplativije rješenje s puno manjim kamatama i naknadama", otkriva Vojvodić dodajući kako se ne želi osvrtati na rad bivše uprave, već gledati prema naprijed.

Situacija se prema Vojvodićevim riječima polako mijenja, ali je pred njima još jako puno posla. Iako su se fizički preselili na lokaciju u Komolcu, time cijela priča nije u potpunosti završena. Naime, pred Libertasom su još dugogodišnji radovi kako bi se omogućili adekvatni radni uvjeti za 364 zaposlenika koliko ih ova gradska tvrtka trenutno broji.

"Tvrtka je velika te pokriva ne samo Grad Dubrovnik, već i susjedne općine te su nam određene prateće službe prijeko potrebne za našu djelatnost. Tako smo, primjerice, zaposlili i 12 novih čistačica čime želimo dodatno poboljšati kvalitetu usluge koju nudimo građanima. Tako sada u novim prostorijama u Komolcu moramo napraviti prostor za naše čistačice. Trebamo zatim, među ostalim, uvesti sustav video nadzora, napraviti ogradu, riješiti sustav grijanja u prostoru limarije i lakirnice, čekaju nas i poslovi oko poda u glavnoj radioničkoj hali. Dosta je posla još pred nama. Idemo korak po korak. Da se svake godine nešto napravi, bit će dobro", ističe direktor Libertasa.

Po pitanju voznog parka ovog javnog gradskog prijevoznika, prosječna mu je starost 12 godina. Međutim, kazuje Vojvodić, vlada tu veliki nesrazmjer. Naime, pojedini autobusi datiraju iz 2016., kada je vozni park posljednji put obnavljan te su stari dvije godine, ali ima i onih od preko 30 godina.

"Na tome planu trenutno radimo putem europskih fondova te nam je dodijeljeno 18 milijuna kuna bespovratnih sredstava za nabavku novih autobusa. Sada smo u fazi pripreme potrebne dokumentacije koju moramo predati", naglašava Vojvodić.

Unutar Libertasa često su se proteklih godina događali sukobi između bivšeg direktora te Radničkog vijeća i sindikata. Redovito je bila riječ upravo o nabavci novih autobusa, njihovoj kvaliteti, ali i uspostavljanja pojedinih linija. Međutim, Vojvodić, iako je tek osam mjeseci na poziciji direktora, s ovim tijelima ima korektan odnos.

"Smatram da između direktora te predstavničkih tijela radnika treba postojati suradnja te da se o svemu može razgovarati i dogovoriti. Za sada su naši odnosi na zadovoljavajućoj razini", priča direktor.

Ususret novom, ljetnom voznom redu, razmišlja se o uvođenju dodatnih linija prema udaljenim dijelovima grada. Pojedine će se linije pojačati, a to će se posebno odnositi na Mokošicu. Ipak, takvo nešto teško da će se moći izvesti na liniji broj šest za koju građani redovito tijekom ljetnih mjeseci traže povećanje.

"Što se tiče ‘šestice’, tu postoji određena potreba za povećanjem, ali s obzirom da ona prometuje svako deset minuta u ljetnom periodu, ne ostaje nam previše prostora za manevar jer svi autobusi završavaju na Pilama gdje imamo usko grlo koje predstavlja velik problem. Nije sporno pojačati neku od linija, nego to što se na Pilama zbog toga stvara veliki prometni čep, a pogotovo jer tu prometuju i turistički autobusi te taksisti", govori Vojvodić.

Situacija je složena i kod povećanja prigradskih linija. Naime, Libertas u tom pogledu nema "odriješene ruke" zbog godišnjih usklađenja koja se provode u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Županijom.

"Nažalost, prošle godine nije došlo do usklađenja, a inače ga je trebalo, ako i svake godine, biti u studenome, jer je u izradi novi Zakon o cestovnom prijevozu. Lanjsko usklađenje tako je, prema najavama, odgođeno za lipanj 2018. pa čekamo donošenje novog Zakona te ćemo se morati njemu prilagoditi. Tu su nam ruke dosta vezane po pitanju pojačavanja prigradskih linija", zaključio je razgovor za Nportal direktor Libertasa Dubrovnik Ante Vojvodić.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

U gradskoj vijećnici Grada Korčule u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne razvojne agencije DUNEA-e održan je sastanak na temu daljnjeg razvoja ruralnog turizma na Korčuli. Sastanku su nazočili direktori otočkih Turističkih zajednica i predstavnici jedinica lokalne samouprave.

”Županija je sustavno pristupila razvoju ruralnog turizma kroz ustrojavanje tematskih turističkih cesta na poluotoku Pelješcu i u Neretvi te nam je cilj u narednom razdoblju iskoordinirati daljnji razvoj ruralnog turizma i na otoku Korčuli”, rekao je županov zamjenik Cebalo te istaknuo kako je nužna suradnja svih uključenih u razvoj ovog vida turizma – od Turističkih zajednica, jedinica lokalne samouprave do proizvođača i ostalih subjekata u turizmu.

Na sastanku je utvrđeno postojeće stanje, a istaknuti su veliki potencijali ovog otoka u razvoju ruralnog gospodarstva. Zaključeno je kako će se u ožujku organizirati sastanak s poduzetnicima koji se bave ruralnim turizmom na kojem će biti govora o današnjim trendovima i mogućnosti apliciranja na europske fondove.

Objavljeno u Županija

U Osnovnoj školi Lapad jutros se održalo Županijsko natjecanje osnovnih škola ''Slatka cesta'' u poznavanju prometnih propisa, točnije kako sigurno stići od škole do doma i obrnuto.
''Kroz ovu prevenciju nastojimo educirati mlade polaznike škola o sigurnom sudjelovanju u prometu na putu od doma do škole i obrnuto. Odabrali smo ciljanu skupinu mlađih razreda kako bi vidjeli koliko zapravo znaju, tj. koliko su ih njihovi roditelji educirali o sigurnom ponašanju u prometu'', rekao je organizator Denis Pavela.
Učenici su rješavali testove koje je pripremila Autoškola Konavle.

Objavljeno u Dubrovnik

Umjetnička galerija Dubrovnik u subotu, 17. veljače u 10:00 sati organizira stručno vodstvo kroz aktualnu izložbu „Točka iščeznuća“ i osvježenje za posjetitelje. „Subotnja kava u Galeriji“ novost je u programu Umjetničke galerije Dubrovnik kojom se još više želimo približiti našim sugrađanima i svim posjetiteljima grada Dubrovnika nudeći im drugačiji doživljaj jedne kulturne ustanove. Ovakav vid interakcije s posjetiteljima izvodit će se jednom mjesečno kroz aktualne izložbe ili stalni postav.

U subotu, 17. veljače 2018. godine, kustosica izložbe Jelena Tamindžija provest će sve posjetitelje kroz postav aktualne izložbe „Točka iščeznuća“, jednog od najpoznatijih svjetskih fotografa, Ahmeta Ertuğa.

O važnosti ove izložbe govori i činjenica da je ova izložba uvrštena među 5 najznačajnijih i najiščekivanijih svjetskih izložbi u časopisu turske zrakoplovne tvrtke za 2018. godinu uz izložbe u Londonu, Amsterdamu, Istanbulu i Tokiju. Za izložbu u Dubrovniku, turski se fotograf predstavio s 20 fotografija velikih formata (225 x 180 cm) reprezentativnih interijera građevina snimljenih u Italiji i Dubrovniku.

Ertuğ izdaje umjetničke knjige limitiranih edicija, od kojih svakako treba izdvojiti knjigu o Hermitage muzeju u Sankt Peterburgu gdje ga je pozvao sam direktor Mikhail Piotrovsky povodom 250. godišnjice osnutka muzeja, čiji prvi primjerak pripada ruskom predsjedniku, Vladimiru Putinu.

Upravo projekt izrade velike fotomonografije Dubrovnika, koja bi se realizirala u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik, fotograf Ahmet Ertuğ predstavio je i gradonačelniku Dubrovnika prilikom zadnjeg posjeta.

Nakon stručnog vodstva, svi posjetitelji, kako odrasli, tako i djeca, moći će se osvježiti kavom i sokovima.

Objavljeno u Kultura
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik