nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Srijeda, 21 Veljača 2018

U blagavaonici samostana Male braće održano je predavanje o tragično stradalom glazbeniku fra Bernardinu Sokolu, prigodom 130. godišnjice njegova rođenja, a u okviru programa 750. obljetnice osnutka ljekarne.

Predavanje je održao fra Stipe Nozić koji je, međuostalim, rekao: "Sokol je bio vrlo nadaren glazbenik i izdao je 80 zbirki do 1941. godine. Mnogo je i skladao, ali u 56. godini je izgubio život kada su ga optužili da je izdao partizane." Dokumenti o Sokolu nađeni su nedavno u arhivu OZN-a, nakon što su bili skriveni od očiju javnosti gotovo 74 godine.

Njegovo tijelo jednako toliko dugo leži na plaži u Orebiću te još nije eshumirano.

Objavljeno u Dubrovnik

Niti nakon trinaest odigranih kola Jug Croatia osiguranje ne zna za poraz. Večeras su u derbiju kola Jugaši pobijedili Mladost rezultatom 10:5 (2:1, 2:2, 3:1, 3:1).

Nakon početnog vodstva Mladosti, uslijedila su dva pogotka Marka Ivankovića i Mara Jokovića Jug CO je došao u prednost koju do kraja utakmice nije ispuštao. Najbolji strijelac u redovima Juga s četiri gola bio je Loren Fatović, po dva su dali Maro Joković i Marko Ivanković, a Hrvoje Benić i Luka Lončar , postigli su po jedan pogodak. Marko Bijač skupio je devet obrana.

HAVK MLADOST – JUG CO 5:10 (1:2, 2:2, 1:3, 1:3)

Zagreb, bazen SRC Mladosta

Utakmica 13. kola Regionalne lige

Suci: Periš i Prančić (oba Split)

MLADOST: Marcelić, Radu, Zović 1, Samardžić, Biljaka 1, Bukić 2, Marković, Lazić, Herceg, Valečić, Trush, Bašić, Jukić, Miloš 1. Trener: Bajić

JUG CO: Bijač (9 obrana), Macan, Fatović 4, Lončar 1, Joković 2, Garcia, Ivanković 2, Rašović, Kržić, Pavličević, Benić 1, Lozina, Jarak, Žuvela. Trener: Kobešćak

Objavljeno u Sport

DEŠA Dubrovnik već godinama uspješno provodi edukativne radionice namijenjene djeci na temu ekologije i zaštite okoliša. Slijedom toga, od lipnja 2017., u okviru projekta „Pod budnim okom volontera“, DEŠA Dubrovnik provela je 95 radionica u koje je bilo uključeno više od 600 djece.
Na ovim radionicama djeca imaju priliku učiti o iznimno važnim i u posljednje vrijeme vrlo aktualnim problemima suvremenog društva koji se tiču zaštite okoliša.

Djeca uče o tome kakve posljedice otpad, koji nije pravilno zbrinut, ostavlja na prirodu, primjerice zagađenost oceana i stradavanje životinja. Zatim, uče o važnosti primarne selekcije otpada u kućanstvu i, što je posebno značajno, uče prepoznati vrijednost otpada i gledati ga kao sirovinu iz koje nastaje novi proizvod, ukoliko ga pravilno odvojimo.

Na pristupačan i zanimljiv način, djeca na interaktivnim radionicama usvajaju znanja i vrijednosti neophodne u modernom društvu i participatornoj demokraciji. Na ovaj način se od najranijih dana kod djece razvija ekološka osviještenost ne bi li jednog dana kada odrastu, postali odgovorni i aktivni građani koji svojim pravilnim odnosom prema okolišu pridonose očuvanju svoje zajednice, a time i čitavog ekosustava. Činjenica je kako do 2023.
Republika Hrvatska mora odvajati 50% svoga otpada, a 2016. odvajali smo poraznih 17%.

Ukoliko ovu normu ne zadovoljimo slijedit će kazne. Na sjednici Gradskog vijeća održanoj 24. siječnja 2018 donesena je Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog otpada na području Grada Dubrovnika. Prema toj Odluci svim kućanstvima je potrebno osigurati spremnike za odvojeno prikupljanje otpada i to miješanog komunalnog otpada, biorazgradivog i reciklabilnog otpada. Dok čekamo da se ispune svi tehničko- tehnološki uvjeti za primjenu uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom naša djeca su spremna svojim novostečenim znanjem uvelike pomoći svojim roditeljima u obavezi koja sve nas čeka, a riječ je o primarnoj selekciji otpada na kućnom pragu.

Na taj način pomoći će očuvanju okoliša i našeg zdravlja ali i izbjeći kazne koja će za građane biti visoke čak i do 5000 kn.

Projekt je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda; DEŠA Dubrovnik nositelj je projekta, a provodi ga u partnerstvu sa Udrugom za razvoj civilnog društva Bonsai, Udrugom CROGIS, Udrugom Lovci na oluje, OŠ Antuna Masle Orašac I OŠ Župa Dubrovačka.

Objavljeno u Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice pozivaju na otvorenje Ogranka Lapad Narodne knjižnice Grad u četvrtak, 22. veljače u 12 sati u zgradi Atlant centra (1. kat, Ul. dr. Ante Starčevića 24). Ogranak će uz prigodan program otvoriti gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Vesna Čučić.
Otvorenje novog ogranka u sastavu Dubrovačkih knjižnica od iznimnog je značaja budući da će Ogranak Lapad ponovno biti u funkciji nakon 16 godina te na taj način obogatiti kulturnu ponudu Grada, a građanima omogućiti kvalitetniju uslugu i još bolju dostupnost knjižnične građe.
Za potrebe ponovnog ustrojenja Ogranka Grad Dubrovnik osigurao je Dubrovačkim knjižnicama ukupno 200 kvadrata raspoređenih u tri povezana prostora.
Najprije će biti useljen prvi prostor od oko 50 kvadrata koji će za početak činiti Opće-posudbeni odjel, a nakon završetka svih radova tu će se smjestiti Odjel za djecu i mlade.
Do kraja 2018. godine očekuje se opremanje i useljenje u cjelokupni prostor.
Ogranak je prethodno djelovao u montažnom objektu u DOC-u, potom je preseljen u OŠ Lapad gdje je radio do kraja 2001. godine. Fond Ogranka Lapad od 2009. bio je pohranjen u pomoćnoj prostoriji Ogranka Mokošica.

Objavljeno u Dubrovnik

Ostavka Marina Strmote, državnog tajnika u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na konferenciji za medije na kojoj je resorna ministrica Nada Murganić predstavljala demografske mjere, šokirala je prisutne.
Dok je Strmota, teška glasa, u kraćem uvodu izrazio uvjerenje da se predloženim mjerama neće ništa promijeniti, HDZ-ova ministrica stajala je skamenjena i tek joj se dalo vidjeti malo crvenila u licu.
Demograf Strmota emotivno je argumentirajući svoj čin privatnom situacijom poslao poruku da je dosta, a njegova temeljna poruka javnosti usmjerena je k radu njegova ministarstva.
Stjepan Šterc, ugledni demograf, profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu poručio je da je Strmota njegov heroj.
“Nikad nije stvar novca, uočio sam stavke u proračunu koje su potpuno irelevantne za Hrvatsku. Po čemu je to važnije od ključne problematike države? On je to znao i shvatio i rekao bih da je Marin Strmota moj heroj”, govori Šterc za Narod.hr.
Jedno od obećanja HDZ-a i Mosta početkom 2016. godine bilo je i uvođenje statusa majki odgajateljica.
Osiguranje uvjeta za stjecanje statusa roditelja odgajatelja u onim obiteljima koje imaju četvero i više djece sasvim sigurno je jedna od mjera, a bila je sukladna Nacionalnom programu demografskog razvitka koji je definirao status roditelja odgajatelja. Zakon je navodno bio pripremljen, no još se čekao trenutak da postane aktivan.
Za provođenje toga Zakona bilo je potrebno osigurati sredstva u proračunu Republike Hrvatske. Na temelju dostupnih podataka bilo je očekivati da bi zakonsku mogućnost koristilo oko 6500 obitelji što je značilo mjesečni izdatak iz proračuna 22,75 milijuna kuna, odnosno godišnji 273.000.000,00 kuna.
Status roditelja odgajatelja (majka ili otac), navodilo se, “može ostvariti roditelj koji ima najmanje četvero djece mlađe od 18 godina ako djeca žive s roditeljima i ako ih roditelj uzdržava”.
Planiralo se da novčana naknada koju roditelj odgajatelj prima za svoj rad bude u visini prosječne mjesečne neto plaće u Republici Hrvatskoj.
Tada je Domoljubna koalicija s HDZ-om na čelu svojim programom predvidjela mjere za povećanje nataliteta. Uz jednokratnu novčanu naknadu od 1000 eura za svako novorođenče, planiralo se i delimitiranje naknada za drugih šest mjeseci rodiljskog dopusta te uvođenje statusa majke odgojiteljice za žene s više od četvero djece.
Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić krajem 2016. poručila je da HDZ-ova vlada odustaje od novčane naknade od 1000 eura.
“Mnogo sam sklonija uvođenju kontinuiranih, trajnijih mjera koje nude dugoročniju sigurnost i koje su, kako naglašavaju i demografi, u konačnici daleko učinkovitije. Pri tome mislim prvenstveno na povećanje roditeljskih naknada za drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta. Ta naknada sada iznosi maksimalno 2660 kuna i nju namjeravamo povećati,“ tvrdila je Murganić.
Iz U ime obitelji – Projekt domovina zatražili su da se novac koji se izdvajao za razne nevladine udruge uloži u poticajnu mjeru o kojoj se priča već desetljećima – osiguravanje statusa majke odgajateljice za žene sa 4 i više djece. Ta bi mjera osigurala prosječnu plaću majkama u oko 6,5 tisuća obitelji. Godišnja sredstva koja su za to potrebna iznose samo ¼ sredstva – 280 milijuna kuna – koja se po stranačkom ključu dodjeljuju udrugama, upozorili su.
U međuvremenu se vlast Mosta i HDZ-a dva puta razišla, a HDZ je sada u koaliciji s HNS-om. U utorak je Državni zavod za statistiku (DZS) objavio alarmantne podatke prema kojima je u Hrvatskoj u 2017. više umrlih nego rođenih. Po privremenim podacima DZS-a u 2017. godini je srušen negativni rekord iz 2015., kada je negativni prirodni prirast dosegao brojku od -16.050.
Izraženo u apsolutnim brojkama lani je rođeno 36.647 djece, dok je umrlo 54.261 stanovnika Hrvatske.
Nekoliko sati nakon objave ovih podataka, Marin Strmota, državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku podnosi ostavku ovim riječima:
“Ovo je jedan veliki folklor. Nakon godinu i četiri mjeseca u Vladi, kao demograf, mladi čovjek, smatram da ovo nije dovoljno ozbiljno i s današnjim danom podnosim ostavku na svoje mjesto državnog tajnika. Jer država izumire. Imamo najgore stanje u Hrvatskoj otkad postoji država i pričati ovako neozbiljno o ovome, ja kao mladi čovjek, kao čovjek Republike Hrvatske, građanin, otac dvoje djece, nezaposlene supruge, nezaposlenih roditelja, ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom”, rekao je Strmota.
“Vlada mora shvatiti da demografija mora biti u temelju našeg razvitka, a ne da prvo sređuju gospodarsku, a demografska će se srediti sama po sebi. Ljudski potencijal je temelj ekonomskog razvitka države. Strmota je sigurno razgovarao i s ministricom i premijerom i tek kad je vidio da ne može ništa donio je tu odluku. Pokazao je da postoje ljudi koji ne robuju vlastitim interesima nego im je interes Hrvatske ispred vlastitog”, poručio je demograf Šterc.

Objavljeno u Dubrovnik

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i privremena pročelnica Upravnog odjela za proračun, financije i naplatu Anita Burić održale su danas radni sastanak s izaslanstvom Grada Daegu iz Južne Koreje.

Tijekom radnog sastanka, zamjenica Tepšić i privremena pročelnica Burić upoznale su članove izaslanstva s osnovnom gospodarskom granom Dubrovnika, turizmom kao i s projektima i aktivnostima koje se provode, a koji za cilj imaju održivi turizam. Poseban naglasak na održanom sastanku stavljen je i na postupak donošenja gradskog proračuna kao i na stavke koje se odnose na prihode od poreza i prireza.

Izaslanstvo Grada Daegu zanimala je i razlika između gradske uprave i Gradskog vijeća, na koji način se donose odluke u Gradu Dubrovniku, ali i na koje načine je omogućeno sudjelovanje građana u procesu donošenja odluka.
Zamjenica Tepšić upoznala je korejsko izaslanstvo i s turističkim rezultatima koje Dubrovnik postiže posljednjih godina te na koji način turizam utječe na ostale sektore gospodarstva. Ovom prilikom, zamjenica Tepšić je istaknula kako zahvaljujući turističkom rastu paralelno raste i proračun Grada Dubrovnika što omogućuje ulaganja u infrastrukturu koja za cilj ima podizanje kvalitete svakodnevnog života stanovnika Dubrovnika, ali i gostiju.

Izaslanstvo Grada Daegu izrazili su zadovoljstvo održanim sastankom izrazili su želju za budućom suradnjom s Gradom Dubrovnikom.

Objavljeno u Dubrovnik

Dio nerazvrstane ceste u vlasništvu Grada Dubrovnika na predjelu Čajkovići dugi niz godina zadaje glavobolju tamošnjim stanovnicima. Dovoljno se prisjetiti prometne nesreće u kojoj je u rujnu 2016. smrtno stradao 12-godišnjak. Naime, dječak je zbog nedostatka zebre nasumično pretrčavao put pokušavajući stići autobus na obližnjoj stanici kada je na njega naletio automobil. Kako bi se izbjegli ovakvi nesretni slučajevi iz Grada Dubrovnika te od pojedinaca proistekla je inicijativa uvođenja adekvatne regulacije brzine kretanja vozila u prometu na spomenutoj dionici.

Predstavnik Udruge Sigurnost u prometu Denis Pavela tako je kao rješenje predložio postavljanje semafora koji bi zahvaljujući ugrađenoj senzornoj tehnologiji prepoznao brzinu kojom se vozilo kreće te u slučaju prekoračenja dopuštene isto zaustavilo prethodno upozorivši displeyom vozača. "Prije dvije godine smo nakon teških stradavanja u Čajkovićima, kada je jedno dijete poginulo u prometnoj nesreći predložili ovo rješenje. Riječ je o predočno - pokaznom semaforu koji se ispostavio jako dobrim u drugim dijelovima Hrvatske. Grad je napravio projekt i platio ga. Nakon godinu dana je na sjednici Gradskog vijeća polovicom 2017. u proračunu za to osigurano 600 tisuća kuna i u rujnu se on i trebao realizirati. Međutim, do toga nije došlo“, govori Pavela.

Ovim bi se, kako tvrdi Denis Pavela, postigla ne samo kontrola brzine kretanja vozila, već i prijelaz pješaka preko kolnika. Razlog nerealizacije gore navedenog potražili smo u gradskoj upravi no, i nakon isteka zakonskog roka od 15 dana, odgovor nismo zaprimili te smo se obratili nadležnom policijskom tijelu.

„Nadležni upravni odjel pri Gradu Dubrovniku od Policijske uprave dubrovačko - neretvanske u srpnju prošle godine zatražio prethodnu suglasnost u odnosu na projekt izmjene prometnog rješenja na dijelu bivše županijske ceste br. 6254 u naselju Čajkovići. Suglasnost se tražila na projektnu dokumentaciju za označavanje pješačkog prijelaza sa semaforom i detektorima brzine, međutim uvidom u prometnu dokumentaciju utvrđeno je da projekt nije sačinjen u skladu s Pravilnikom o sadržaju, namjeni i razini razrade prometnog elaborata za ceste. Konkretno, iz dostavljenog elaborata nije bila vidljiva prometna signalizacija koja je trenutno postavljena i u kojem je suodnosu s novom, predloženom prometnom signalizacijom, odnosno ostaje li sadašnja signalizacija ili se mijenja i u kojem obimu. Također, iz dostavljenog je elaborata utvrđeno da smještaj autobusnih stajališta za koja se želi osigurati pješačka komunikacija, nije u skladu s Pravilnikom o autobusnim stajalištima, niti je izvedeno odgovarajuće uređenje pješačkog pristupa stajalištu. Osim navedenog, kroz cijelo naselje Čajkovići nije izgrađen nogostup“, poručili su iz PU dubrovačko – neretvanske.

U Policiji su projekt ocijenili negativno navevši kako mu je potrebna dorada. "Usklađivanje cestovne infrastrukture s propisanom regulativom treba biti osnova sigurnosti i zaštite vozača i pješaka, a sastavni dio elaborata svakako i analiza stanja sigurnosti iz koje proizlaze predloženi modaliteti za povećanje sigurnosti cestovnog prometa, uključujući smanjenje brzine kretanja vozila, izgradnju nogostupa, označavanje pješačkog prijelaza i sl. S obzirom na navedene nedostatke, Policijska uprava dubrovačko-neretvanska nije dala suglasnost na predloženom izmjenom o čemu je obaviješten Grad Dubrovnik“, stoji u odgovoru.

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Župan Nikola Dobroslavić u Egiptu sudjeluje u radu Skupštine regionalnih i lokalnih predstavnika EU i regija Mediterana.

Teme o kojima se raspravlja s čelnicima egipatskih regija i regija država iz okruženja su utjecaj lokalne i regionalne samouprave na upravljanje procesima migracija, sprječavanju radikalizma i nasilja nad mladim ljudima te jačanju uloge i prava žena na Mediteranu.

Razmatraju se mogućnosti prenošenja znanja i pozitivnih iskustava, te iznalaženje potrebnih financijskih sredstava za razvijanje alata za odvraćanje mladih ljudi od uključivanja u ekstremističke pokrete te poticanje njihovog životnog ostvarivanja kroz legalne poslovne i društvene aktivnosti i institucije.

Na ovom sastanku dogovorit će se konkretan akcijski plan za naredne dvije godine. Europska Unija inzistira na suradnji sa zemljama u mediteranskom susjedstvu kako bi ojačala ulogu i kapacitete njihovih lokalnih uprava u cilju postizanja održivog ekonomskog razvoja te stabilne uprave i političke budućnosti šireg prostora ove regije.

Objavljeno u Županija

Društvo turističkih vodiča Dubrovnik danas je svečanom sjednicom obilježilo 40. godina od osnutka, ali i 80. godina od organiziranog vođenja turista po gradu i okolici. Dvostruka obljetnica jedna je respektabilna brojka, istaknuo je predsjednik Društva Marko Sjekavica.

„Okolnosti u kojima vodička struka djeluje znatno su se od tada promijenile, ali uvijek su ostale na nivou onoga što se u turizmu u gradu događalo. Turističko vođenje počelo je i prije osnivanja Društva vodiča. Ponosni smo što smo baš u ovom razdoblju kada obilježavamo 40. godina postigli neke pomake pa i u smislu novog Zakona o turizmu. Očekujemo i aktivnije djelovanje turističke inspekcije ove sezone u odnosu na ilegalne vodiče. Bitno je da zakoni i propisi ne ostanu mrtvo slovo na papiru pa se nadamo da će inspekcija zaustavljati vodiče koji djeluju bez licence. Kao Društvo vodiča itekako smo spremni sudjelovati. Mi smo ti koji smo stalno na terenu, koji vidimo kad se ilegalna vođenja događaju pa smo otvoreni inspekciji ukazati na takve stvari“, istaknuo je Sjekavica.

Dodao je da se standardne poteškoće dubrovačkih vodiča tiču dubrovačkog turizma.

„Društvo je uspostavilo dijalog s Gradom i u sklopu plana upravljanja spomeničkom jezgrom te u sklopu novog projekta Respect the City mislim da će vodička struka naći svoje mjesto. Želimo se maknuti i od onog gorkog okusa koji turisti imaju kada jedini put dođu u grad i naiđu na ogromne gužve, infrastrukturne probleme“, kazao je.

Dostupnim kadrom predsjednik Društva vodiča vrlo je zadovoljan te ističe kako je ponosan što imaju jako širok splet i spektar članova različitih struka, naviše ljudi koji dolaze s područja turizma, ali i povijesti umjetnosti, arheologije što je, ističe, njihovo bogatstvo. Kao Društvu cilj nam je osigurati što veću kvalitetu vođenja zato i organiziramo radionice te terensku nastavu za naše članove. Važan segment našeg djelovanja je i ono u ispitnim komisijama za vodičke ispite. Mislim da se kurikulum za postati vodičem treba unaprijediti i proširiti“, rekao je.

Predsjednica Ceha turističkih vodiča Marina Franić istaknula je da su, iako je njihov Ceh tek nedavno osnovan, s Društvom turističkih vodiča Dubrovnik zajednički tijekom protekle godine dali značajan doprinos pri izradi novog Zakona o pružanju usluga turizma, a samim time i zaštitili dignitet turističkih vodiča.

„U početku smo imali problema s percepcijom Ceha i Društva, ali sada je svima sasvim jasno da imamo zajednički cilj“, kazala je Franić.

Direktor Turističke zajednice Dubrovačko – neretvanske županije Vladimir Bakić kazao je kako TZ s Društvom dubrovačkih vodiča surađuje više od 20 godina otkada je Zajednica utemeljena.

„Vrlo uspješno i predano radimo na promociji Dubrovnika i drugih dijelova Županije, vjerujem da ćemo nastaviti timski rad i ubuduće. Vjerujem da će turistički vodiči, kao što su to i do sada radili, profesionalno i s ljubavlju prezentirati i grad i domovinu predstavljajući sve ono što interesira naše radoznale posjetitelje“, zaključio je Bakić.

Na svečanoj sjednici okupljenima su se obratili i zamjenica župana Žaklina Marević, gradonačelnik Mato Franković te u ime Turističke zajednice Grada Dubrovnika Božo Burić.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

U medijima se posljednjih dana puno priča o nadolazećem ledenom valu. Neki će se upitati čemu puno vike zbog snijega i leda kada još traje zima. Ovo pitanje bi u normalnih okolnostima imalo smisla jer neki mediji zaista najavljuju “čudesa” kada za to nema nijednog valjanog razloga, no ovoga puta svi relevantni prognostički materijali prilično jasno predviđaju dolazak velike zime na naše područje, a s obzirom na intenzitet prodora, kao i na dio godine u kojem će se dogoditi, zaista se već sada može tvrditi da se radi o meteorološkom scenariju koji se događa jednom u desetak ili više godina.

STIŽE LI STVARNO VELIKA ZIMA?

Stiže! Danas se relevantne prognoza vremena najvećim dijelom zasnivaju na prognostičkim modelima. Postoje brojni prognostički modeli među kojima su danas najpoznatiji ECMWF, GFS, UKMO, DWD itd. Svaki od tih modela ima brojne varijacije koje se ne gledaju pojedinačno, već se uzima njihov prosjek (ensemble). Sada već ne postoji niti jedan prognostički model koji od ovog vikenda, a osobito od drugog dijela nedjelje ne predviđa vrlo jako zahlađenje na cijelom Jadranu i ono će trajati danima.

KOLIKO ĆE BITI HLADNO?

Siže nam velika hladnoća, nema nikakve sumnje, najhladniji dio dosadašnjeg tijeka zime. Još se sjećamo siječnja 2017. godina, kada je dijelove Dalmacije pogodila najjača zimska hladnoća zadnjih 30 do 50 godina. Nadolazeći hladni val bit će barem jednako hladan kao spomenuti iz siječnja 2017., a postoji mogućnost da bude i hladniji. Sljedećeg tjedna u unutrašnjosti zemlje minimalne temperature padat će na vrijednosti od -15 do -20 Celzijevih stupnjeva. Mraz stiže posvuda na Jadranu, uključujući sve otoke, pa i one vanjske! Najhladnije razdoblje bit će od utorka do petka. Najniže temperature na obalnom dijelu Dalmacije bit će od -9°C na zadarskom području do 5°C na dubrovačkom, od -13°C na kninskom do -1°C na Palagruži. U spomenutom razdoblju u Zagori ni najviše dnevne temperature neće prelaziti nulu, a cjelodnevni minus dogodit će se na dijelu obale.

KOLIKO ĆE POTRAJATI VAL IZRAŽENE HLADNOĆE?

Najkritičnije razdoblje bit će od drugog dijela nedjelje do petka. Osobito hladno bit će noću i ujutro u utorak, srijedu i četvrtak. Od petka očekuje se porast temperature, ali prognostički materijali za to razdoblje i dalje se mijenjaju! U svakom slučaju, ledeni val vjerojatno neće potrajati više od 7 dana, a čini se da je optimalno očekivati da će trajati 5 dana.

JE LI PO ČEMU OVAKVO ZAHLAĐENJE NEOBIČNO?

Jest! Ako se pogleda kakve se najniže temperature zraka očekuju, jasno je da osobito dio obale i otoka može zabilježiti temperature kakve nisu zabilježene zadnjih 10, ponegdje i 50-ak godina. Ovakav nalet jake hladnoće više bi bio primjeren sredini zime, nego samom kraju veljače, a osobito prvim danima ožujka. Posljednji ledeno val u ožujku dogodio se 1. i 2. ožujka 2005. godine. Prisjetimo se, početak ožujka 2005. godine ostat će zapamćen po velikim hladnoćama, kakvih u ožujku nije u Hrvatskoj bilo još od 1963. godine. 2. ožujka 2005. u Splitu, Šibeniku i Zadru izmjereno je -6°C. Hoće li sljedećeg tjedna padati mjesečni ili čak neki apsolutni temperaturni rekordi, još uvijek nije posve izvjesno, ali zna se da će biti “u gusto”.

MOŽE LI OVAKVO ZAHLAĐENJE DONIJETI PROBLEME?

Velika hladnoća uvijek je problem za osjetljiv dio stanovništva, stoga se dodatna zaštita od hladnoće uvijek preporučuje. Naravno, ovako niske temperature zraka koje dolaze ugrožavaju sve skupine stanovništva, a kako će niske temperature zraka biti povezane s vjetrom, osjet hladnoće bit će još izraženiji. Pripremite toplu obuću i odjeću, najtopliju koju imate. Valja se pripremiti i za intenzivnije grijanje prostora u kojem se živi i boravi. Zajednice bi se trebale pobrinuti da svi beskućnici na vrijeme budu sklonjeni na sigurno. Niske temperature djelovat će na biljni i životinjski svijet. Srećom, vegetacija još nije ozbiljnije “živnula” pa do veće štete ne bi trebalo doći, ali neke vrste su osjetljivije na veliku hladnoću od drugih, pa osjetljive biljke treba zaštiti. Prisjetimo se, nakon lanjske hladnoće, došlo je do masovnog sušenja palmi po Dalmacije, a ponegdje je došlo i do sušenje vinove loze. Agrumi su među najosjetljivijima na ovako niske temperature zraka. Lani smo se uvjeriti da koliko je vodoopskrbni sustav stradao uslijed niza dana vrlo niskih temperatura. Najugroženije su cijevi na otvorenom. Njih treba dobro zaštiti. Antifriz i tekućine koje se ne lede bit će traženo sredstvo sljedećih desetak dana!

HOĆE LI BITI SNIJEGA?

Hoće, ali taj snijeg, po svemu sudeći, ni po čemu se neće moći usporediti s “Kerumovim” snijegom iz 2012. godine. Dok će snijeg zatrpavati unutrašnjosti zemlje već od sutra, snijeg na dijelove Jadrana stiže u drugom dijelu nedjelje. Oborine će prvo početi kao kiša, ali će s padom temperature kiša postupno prelaziti u snježnicu, zatim u snijeg. Neće biti obilnih oborina, pa u većem dijelu obalne Dalmacije i otoka neće biti stvaranja snježnog pokrivača, što ne znači da ponegdje neće pasti do 1do 10 cm snijega. Najveće šanse snježnog pokrivača ima Zagora, ali ni tamo snijeg neće “zatrpati”. Snijeg će mjestimice još padati u ponedjeljak, a onda nas očekuje dava dana sunčanog i ledenog vremena. Još nije nimalo izvjesno donose li četvrtak ili petak novo naoblačenje s oborina. Za ovo razdoblje nema suglasja među prognostičkim modelima. U svakom slučaju, uspije li se nova sredozemna ciklona u ove dane probiti u ledeni zrak nad Jadranom i jugoistočnom Europom, postoji mogućnost opasne kiše koja se smrazava u dodiru s tlom.

HOĆE LI BITI “LEDENE KIŠE”?

Ovo je pitanje među najtežima za odgovoriti. U prvom naletu hladnoće, onom u nedjelju kiša će prelaziti u snijeg i ledene kiše ne bi trebalo biti. Bude li u danima iza nedjelje ikakvih oborina, to će biti isključivo snijeg. Međutim, u četvrtak i osobito petak, ako dođe do približavanja nove sredozemne ciklone, neki dijelovi Dalmacije mogli bi imati pojavu kiše koja se smrzava u dodiru s tlom. Ova pojava događa se kada se pri tlu zadržava vrlo hladan zrak s temperaturama 0 ili manje stupnjeva, a po visini je prodrla toplija zračna masa. Tada se kapljice kiše smrzavaju kada dotaknu podlogu.

JE LI LEDENA KIŠA OPASNA?

Kiša koja se smrzava u dodiru s tlom najopasnija je meteorološka pojava koja nam se može dogoditi uslijed nadolazeće promjene vremena. Ne samo zbog svoje rijetkosti u Dalmaciji, već i zbog svega ono što bi donijela sa sobom. Opasnost ledene kiše najviše ovisi o tome koliko dugo pada. Kod dužeg padanja ledene kiše može se dogoditi prava katastrofa. Sjećamo se još što je ledena kiša napravila prije nekoliko godina u Gorskom kotaru. Stradale su čitave šume, dalekovodi... Ledena kiša se smrzava prilikom dodira površine, pa se led sve više i više gomila na putevima, cestama, stablima, stupovima, automobilima. U ekstremnim situacijama pod težinom leda pucaju čitava stabla, dalekovodi, metalni stupovi mogu se lomiti kao da su od papira. Led na tlu predstavlja velik problem za šetače, vozače. Malo leda na Splitskoj rivi i na Marmontovoj izazvalo je izvanredno stanje na Traumatologiji...

ZAŠTO SE DOGAĐA OVAKVO ZAHLAĐENJE?

Kao što svi dijelovi vaše kuće, stana, poslovnog prostora... nemaju identičnu temperaturu, a to ovisi koliko je neki dio blizu ili daleko izvora toplije, tako su i pojedini dijelovi Zemlje više ili manje zagrijani, ovisno o tome koliko topline primaju. Među dijelovima kopna sjeverne Hemisfere koji se najviše zimi ohlade je područje Sibira. Zračna masa nad sibirskom zimi je suha i izrazito hladna. Velike razlike u tlaku zraka povremenu pokrenu te zračne mase, pa ono što je izvorno nastalo nad Sibirom, može završiti od samog mjesta nastanka. Tako se sibirska zračna masa uputila prema zapadu, prema Europi. Prvo će zahvatiti istočnu Europu, a do kraja tjedna i njen ostatak. Dolaskom ledene zračna mase nad relativno toplo Sredozemno more, kao reakcija obično nastaju sredozemne ciklone koje dodatno “zakompliciraju” već dovoljno “komplicirane” vremenske prilike. Upravo to će se događati sljedećih desetak dana. Za šire shvaćanje ovako snažnog prodora ledene zračne nad Sredozemlje valja spomenuti polarni vorteks. Na Zemlji postoje dva polarna vorteksa, nad Sjeverni i Južnim polom. Polarni vorteks je područje niskog tlaka zraka koje je prisutno u središnjim i višim dijelovima troposfere, a zna se “protegnuti” i na donju stratosferu. Ovo prostrano područje niskog tlaka zraka rotira oko Sjevernog pola obrnuto od kazaljke na satu. Ovaj vrtlog je ponekad jači, a ponekad slabiji. Kada je vrtlog izrazito jak, onda se područje pola izrazito hladno jer se hladnoća koncentrira na jedno mjesto. Polarna hladnoća tada uopće ne tone duboko na jug umjerenih geografskih širina. Kada vorteks oslabi, on se podijeli na dva ili više vrtloga pa arktička zračna masa može prodrijeti duboko na jug dopuštajući vrlo hladno zraku da na polarnoj fronti potone “duboko” prema ekvatoru, a u isto vrijeme s prednje strane takvih tvorevina, topliji zrak može prodrijeti sve do polova.

ZAŠTO NAS VRIJEME U DALMACIJI UVIJEK IZNENADI?

To se pitanje može postaviti nadležnim gradskim, županijskim i državnih službama. Grad Split danas i sutra obavlja niz sastanaka sa službama Grada i predstavnicima Gradskih kotara i Mjesnih odbora, s Civilnom zaštitom, cestarskim i drugim službama oko nadolazeće promjene vremena. Vjerujemo da ono što se ima dogoditi sljedećih desetak dana neće izazvati kaos u gradu, kao što je to bio slučaj 2012. godine. Bez obzira na prognoze DHMZ-a i druge izvore prognoziranja, osobito kod ovako značajnih meteoroloških događaja dolazi do izražaja problem NEPOSTOJANJA METEOROLOŠKIH RADARA u Dalmaciji. Meteorološki radar u realnom vremenu točno detektira: gdje se nalazi zona s oborinama, koliko su intenzivne oborine na nekom području, kuda se kreću oborine, koja vrsta oborine pada (kiša, susnježica, snijeg, tuča), otkriva vertikalni profil atmosfere, koji vjetrovi pušu po visini, procjenjuje koliko je oborina palo na područjima koja nisu pokrivena mjernim postajama itd. Dalmacija je danas JEDINI dio Hrvatske i jedini dio današnje EU koji još nije pokriven meteorološkim radarom. Postojanje meteo radara ne samo da podiže kvalitetu i brzinu prognoze vremena, osobito kratkoročne, već služi podizanje razini sigurnosti stanovnika koji borave na moru, u planini, služi poljoprivrednicima, osiguravajućim kućama, pomorcima, brodarima itd. Ako je već državna politika odgovorna da je Dalmacija zbog nepostojanja radara na karti postala jedina nepokrivena, a time i crna rupa Europe, pitanje je što političari u Dalmaciji rade da bi se ovaj problem, u službi stanovnika Dalmacije, kvalitetno i što brže riješio.

Izvor: Dalmacija danas

Objavljeno u Dubrovnik
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik