nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Četvrtak, 22 Veljača 2018

Prijedlog novog Zakona o komunalnog gospodarstvu donosi veće ovlasti komunalnim redarima. Najburniju reakciju javnosti izazvala je odredba kojom bi komunalni redari bili ovlašteni za ulazak u okućnicu i dvorište zgrade ili druge građevine, šumska, poljoprivredna i zemljišta, bez obzira na njihovu namjenu te ih pregledati, ali i narediti vlasniku, odnosno korisniku da u nužnom opsegu odstrani drveće, drugo raslinje, životinje i preostale stvari ako ometaju obavljanje pregleda. Dio je to ovlasti koje trenutačno u Hrvatskoj ima samo policija. S obzirom da Ustav određuje da je dom "nepovrediv" to je, dakle, i mjesto gdje bi se pojedinac trebao osjećati potpuno sigurno, bez bojazni da mu svatko može samo tako upasti u dvorište. Mnogi naši sugrađani ovakav prijedlog zakona smatraju neustavnim te ističu kako bi komunalni redari mogli postati "gradska policija".

Naime, do sada su komunalni redari imali vrlo male ovlasti što im je, kako objašnjavaju iz Ministarstva, predstavljalo problem u obavljanju svog posla jer nisu mogli legitimirati osobu koja je napravila određeni nered u prostoru. Sad će, pak, ukoliko je osoba prekršila zakon moći protiv nje nakon legitimacije i izvida podnijeti prekršajnu prijavu. Također, ističu iz Ministarstva - povećana uloga komunalnih redara proizašla je iz traženja jedinica lokalne samouprave kako bi bili efikasniji i učinkovitiji u svom radu.

Kako je za Nportal objasnio pročelnik UO za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika Zlatko Uršić "za razliku od prometnih i poljoprivrednih redara, čiji su poslovi uređeni zasebnim zakonima, npr. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, odnosno Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, nadležnost za postupanje komunalnih redara propisana je temeljem više zakona." Riječ je o čitavom dijapazonu Zakona o komunalnom gospodarstvu te Odluci o komunalnom redu kao općem aktu jedinice lokalne samouprave, Zakonu o zaštiti od buke, Zakonu o zaštiti životinja, Zakonu o zaštiti zraka, Zakonu o građevinskoj inspekciji, Zakonu o održivom gospodarenju otpadom i u konačnici Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu.

"Imajući u vidu široki spektar mogućih postupanja kao i situacije kada ni najiskusniji komunalni redari nisu sigurni do kuda dosežu njihove ovlasti, neophodno je potrebno donijeti novi Zakon o komunalnom gospodarstvu kojim će se kvalitetnije i preciznije regulirati njihove ovlasti, prava i obveze. Sam prijedlog novog zakona još uvijek nedovoljno uređuje to pitanje, a stava smo da komunalnim redarima svakako treba povećati ovlasti", kazao je pročelnik Uršić.

Što se pak tiče prava komunalnog redara da zatraži od građanina osobnu iskaznicu ili drugu ispravu kojom se može utvrditi identitet osobe, kao i pravu ulaska na privatni posjed, naglašava kako komunalni redar sukladno Zakonu o građevinskoj inspekciji ima ovlast postupajući u provedbi nadzora radi utvrđenja zakonitosti gradnje i provedbe zahvata u prostoru koji nisu gradnja, utvrditi identitet osobe i bez obzira na protivljenje vlasnika ući na neke vrste privatnih nekretnina (građevna čestica, zemljište koje pripada građevini i dr.). Međutim, komunalni redar ne može bez suglasnosti vlasnika ući u zatvorene nekretnine (kuću, stan, poslovni prostor i sl.) i to bi trebalo tako i ostati.

"Novim zakonom trebali bi između ostalog, uskladiti postupanja komunalnih redara uz sve poštovanje prava na privatnost", naglasio je Uršić.

Inače, prema prijedlogu novog Zakona o komunalnom gospodarstvu, komunalni bi redari imali službene odore o čijem izgledu odlučuje lokalna samouprava te službenu iskaznicu kako bi se mogli legitimirati građanima prilikom izvida. Pravilnik koji regulira gore navedeno međutim još nije donesen te Dubrovčani sa sigurnošću ne mogu razlikovati komunalnog redara od uobičajenog prolaznika. Dubrovački komunalci imaju doduše karakterističnu ljetnu bijelu odoru, dok zimi su odjeveni u civilu.

MOGU ZATRAŽITI OD OSOBNE ISKAZNICE DO VIDEO ZAPISA

Ukoliko se usvoji prijedlog novog Zakona o komunalnom gospodarstvu komunalni radari od vas će moći zatražiti i pregledati isprave (osobnu iskaznicu, putovnicu i sl.), na temelju kojih mogub utvrditi vaš identitet kao i ostalih osoba nazočnih nadzoru, potom uzimati izjave od odgovornih osoba radi pribavljanja dokaza o činjenicama koje se ne mogu izravno utvrditi, kao i od drugih osoba nazočnih nadzoru, zatražiti pisanim putem točne i potpune podatke i dokumentaciju potrebnu u nadzoru, prikupljati dokaze i utvrđivati činjenično stanje na vizualni i drugi odgovarajući način (fotografiranjem, snimanjem kamerom, videozapisom i sl.), obavljati i druge radnje u svrhu provedbe nadzora.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

"Dodik zna da u ovoj situaciji nema šanse proglasiti samostalnost, ali, razmišlja, zašto s time ne bi koketirao, učvršćivao svoju poziciju? Pokušava dokazati da je radikalniji nego što doista jest te je kao takav remetilački faktor. Opet, teško je zamisliti da bi BiH mogla evoluirati ka sistemu jedan čovjek - jedan glas. Kada bi postojala građanska država u kojoj je jedan narod većina, onda ne bi bilo ni jugoslavenskih republika, nikada se ti narodi ne bi stvorili", komentirao je za Nportal stanje u regiji Goran Milić, dugogodišnji novinarski suradnik HRT te urednik Al Jazzere Balkans. O njegovom mišljenju kako je Hrvatska čak i predemokratski uređena te "opasnostima koje vrebaju" s Dalekog Istoka pročitajte u intervjuu.

Koja je Vaša povezanost s Gradom. Milići su podrijetlom iz Dubrovačkog primorja, zar ne?

Milići su inače s područja Slanoga, Kručice, Slađenovaca još od 1400. godine. Majka je iz grada, s Pelina, djevojački se prezivala Smodlaka. Bilo je također dosta Boglića koji su se miješali u obitelj Milić preko moje bake Marije Boglić. U Slano ne navraćam često. Obiteljska uća uz rivu od 800 kvadrata zapaljena je u ratu i nekoliko nas je iz obitelji razmišljalo što s njome napraviti. Jedna Švedska kompanija ju je na kraju kupila, a ja sam jedini odlučio uzeti stan u Slanome i upravo ga obnavljam te bi za mjesec dana mogao biti gotov.

Kakvi su bili Vaši prvi novinarski koraci? Zašto ste se odlučili na upis fakulteta u Beogradu umjesto u Zagrebu?

Otac mi je bio diplomat i baza Ministarstva vanjskih poslova bila je u Beogradu pa sam tamo i živio te pohađao gimnaziju, a kasnije i fakultet. Tu sam se i zaposlio te radio do 1990. Međutim, tada je postalo nemoguće, nesnosno živjeti u Srbiji, mada sam i studirao s Miloševićem. Tada je bila aktualna ponuda Ante Markovića da se napravi jedan sat televizijskog programa koji će pokrivati savezne teme. Dok smo napravili taj jedan sat programa o tome što se u Saveznoj vladi događa, ona se praktički raspala. Tako je taj Yutel ostao u Sarajevu kao skupina četrdesetak odličnih novinara koji su i nakon njega imali pristojnu karijeru u matičnim državama. Tako sam i ja došao u Hrvatsku. Iako, kako sam radio u Yutelu, mnogi su mislili da sam radio s Vladom, a cijela srpska strana me je proglasila ratnim zločincem. Takva je bila klima. Dosta sam radio kao 'slobodnjak', međutim, bilo je vrlo teško raditi za stranca jer oni nisu mogli razumjeti naš konflikt sa Srbijom. Oni su navijali za što manje žrtava, nije važno tko je prav tko kriv, samo zaustavite krvoproliće, tako su razmišljali. Nama u Hrvatskoj i jest bilo važno zaustaviti to, ali imali smo okupiran teritorij, dok stranci nisu. Zato im je bilo jako teško objasniti da se može ići na mir, za što sam i ja u početku navijao, ali kada se sve rasplamsalo, nisam tek tako navijao za mir. Bilo je pitanje tko će zadržati koji teritorij. Tada mi je bilo jako teško. Rodio mi se sin, već sam imao kćer, nisam imao posla, ali sam odmah shvatio da stalni radni odnos više ne postoji te da treba raditi za sve medije koje mogu. Tako sam nekoliko puta radio za španjolski 'El Pais' pa za jedan norveški list, danski, sudjelovao na konferencijama na kojima je bio i George Bush kao jedan od govornika. Poslije sam počeo na Mreži raditi na poziv Denisa Latina. Napravio sam 'Sudnicu', izmišljao sporove i to je bilo dosta zgodno. Onda su se svi pitali zašto ne radim na HTV - u. Iako na televiziji nisu bili oduševljeni idejom da im dođem, 1998. se to konačno dogodilo. Prvo sam radio honorarno, a potom dobio stalniji angažman u emisiji 'Dobar dan' te sam uz dosta loma dobio 'Dnevnik' koji je imao rekordnu gledanost od 43,9 posto. Usporedbe radi, najgledaniji dnevnik Nove TV danas je sretan ako dosegne 21 posto.

Što kažete na "huškačko" političko raspoloženje Republike Srpske poput Dodikovih razmišljanja o prekrajanju granica, rehabilitaciji zločinaca iz II. svjetskog rata te nedavnog prosvjeda fašista u Beogradu? Možemo li naprijed dok nam u susjedstvu čuče takve opasnosti?

Teško je to komentirati. Kada se presudi zločincima u Haagu, je li to presuda koja važi ili ne? Je li kad se o našem slučaju radi uvijek nepoštena, a kada se radi o njihovom uvijek poštena? U tim temama, kada se nacionalno uspoređuje postoji istina, ali i istina po nekim univerzalnim kriterijima. Naime, Hitler sigurno nije bio u pravu, ali je bilo zločina u poraću nad Hitlerovim poraženim snagama. Uvijek će to biti tako iako naravno da su po broju zločina i po namjerama učinjenoga Srbi iz Hrvatske kao i oni iz Republike Srpske te Srbije najodgovorniji pa je tako Haag i presudio. Našli su odgovornost i kod Hrvata i kod Bošnjaka. Upravo u BiH se nazire spor protiv junaka obrane Sarajeva Dragana Vikića. Nezamislivo nam je da bi on mogao biti optužen, to sam mislio i za Praljka jer nisam imao podatke koje su oni iznijeli. Vrlo je teško reći da je netko isključivi krivac iako Srbi su zaista detonator svega. Dodik tako zna da u ovoj situaciji nema šanse proglasiti samostalnost , ali, razmišlja, zašto s time ne bi koketirao, učvršćivao svoju poziciju? Pokušava dokazati da je radikalniji nego što doista jest te je kao takav remetilački faktor. Opet, teško je zamisliti da bi BIH mogla evoluirati ka sistemu jedan čovjek - jedan glas. Kada bi postojala građanska država u kojoj je jedan narod većina, onda ne bi bilo ni jugoslavenskih republika, nikada se ti narodi ne bi stvorili. Primjerice, nikada se Albanci ne bi stvorili kao narod da je bio sistem jedan čovjek - jedan glas, ne bi bilo ni Crnogoraca ni Makedonaca, a Srba bi bilo 65 posto kao i u vrijeme Kraljevine Jugoslavije. Međutim, kako Srbi nisu dobili Drugi svjetski rat, Republike su rezultat tog rata. Nema logike da bi oni trpjeli Tita Hrvata u Beogradu 35 godina. Vratili bi kralja, to bi bila pobjeda kraljevske vojske i opet uspostavili Kraljevinu.

Hrvatska bilježi pad nataliteta, raste socijalna neosjetljivost, npr. mjesečno si šest ljudi u Lijepoj našoj oduzme život zbog ovrhe. Kako komentirate stanje duha u zemlji?

Ako je 300 tisuća ovršenih, to znači da je to radno sposobno stanovništvo kojeg ima oko tri milijuna, tj. deset posto. U Hrvatskoj se 60 zadnjih godina ubija između sedamsto i devetsto ljudi godišnje. Siromaštvo može biti okidač, ali ljudi se zbog njega ne ubijaju. Inače bi najviše samoubojstva na svijetu bilo u Egiptu, a tamo ih je najmanje. Po toj logici, najmanje bi ih bilo u Finskoj, a tamo ih je najviše, a nemaju ovrha. To je psihološki problem koji je teško razjasniti, kao i onaj demografski. Ljudi misle da se demografija liječi novcem. Kad bi država dala besplatnu umjetnu oplodnju, stanove, novce, zaposlenje onda bismo bili kao u Norveškoj koja ima manjak nataliteta, da nemaju useljavanja, ne bi ih ni bilo. Ljudi ne prave djecu kada imaju mirovinu. Onog trenutka kada društvo sazri da svi imaju neku mirovinu, dođu do svijesti da ne moraju imati osmero djece koja će ih hraniti u starosti. Gdje nema mirovine, ima puno djece. Primjer je Kosovo koje je u Jugoslaviji, a možda i u Europi imalo najveći natalitet i to samo zato što nisu imali pristup državnim poslovima. Za 20 - ak godina natalitet će im biti jako mal. Albanija koja je imala penzije stvorena je s tri milijuna ljudi i danas ih ima isto toliko. Gdje ima novaca, nema nataliteta.

Koja je po Vama goruća problematika hrvatskog društva?

To je manjak jasnog cilja. Nijedan političar ne elaborira jasan cilj. Plenkovićeva Vlada ima europsku percepciju i iskustvo, samo što nismo na razini europskog razvoja te nemamo iskustva s profitnom ekonomijom. I dalje mislimo da netko tko krene i bavi se privatnim biznisom te radi tri posla u njemu i ako uspije, gladan je novca te uopće nije omiljena osoba. Umjesto da bude pohvaljen jer od tog njegovog profita živimo svi.

S kojom mladom demokracijom biste nas naprije usporedili?

Tu smo užasno neobjektivni. Po kvaliteti života nema 25 država u svijetu koje žive bolje od Hrvatske. Sam život u Dubrovniku vrijedi 100 tisuća eura godišnje. Gdje god se okrenemo vidimo ljepotu, turiste, kao mlad čovjek mogućnost upoznati dva milijuna stranaca koji dođu i ne znaju što bi. Možete im prići, porazgovarati, razmijeniti adrese, zamijeniti smještaj. Nije poanta uzeti samo 200 eura i misliti da će se nešto riješiti. Kupiš malo bolji auto i što imaš od toga. Prehrana, zdravstvo uopće nije loše. Staračka je populacija dosta ugrožena jer je sve dala djeci, a pritom ovo razdoblje nesigurnosti, rat pa i nova tehnologija, nisu se u tome snašli i ostali su na mirovinama koje su male, a socijalna potpora nije dovoljna. Ne razumijem i smatram da nije fer da netko tko je radio 40 godina ima malu mirovinu od 3000 kuna, dok student ima za 100 eura tri obroka dnevno, garsonijericu ili stančić, plaćen internet, grijanje. A umirovljenik s mirovinom ispod tri tisuće kopa po kontejneru. Tu bi država trebala napraviti korektiv. Po pitanju demokracije Hrvatska je čak predemorkatska, toliko idemo u sitnice da ponekad izgubi učinkovitost. Neke se stvari i u najdemokratskijim zemljama moraju prelamati preko koljena poput Agrokora. Međutim, tada počnu ispadati kosturi iz ormara. U svakoj se zemlji oporba buni, ali dođe do dogovora. Tu je Hrvatska jako slaba, nekako uplašena.

Kako komentirate izjave Bakira Izetbegovića u vezi Pelješkog mosta te toplo - hladne odnose Hrvatske i BiH?

Izborna je godina, a to u BiH tinja dosta dugo. Bosna je po općem mišljenju nefunkcionalna država. Tri su pristupa kako bi bila funkcionalna, ali se Hrvati, Bošnjaci i Srbi u tome ne slažu. Svako toliko netko naruši status quo. Pa tako Dodik kaže da će referendumom tražiti samostalnost. Hrvati kažu da ako nemaju treći entitet i da svatko u toj federaciji raspolaže svojim novcem, vrijednostima, kulturom, to onda nema smisla. Bošnjaci pak smatraju da nije Dayton ako se tri entiteta rasprše. Iz toga izvire puno interesa i puno podzemnih i prizemnih stvari.

Kineskoj tvrtki China road dodjeljena je gradnja Pelješkog mosta. U međuvremenu grade i prvu crnogorsku autocestu, luku u Zadru te IT centar u Beogradu. Većina uvozne robe ionako nam je "made in China", što kažete na ovaj novi vid ekspanzije na hrvatsko tržište?

2010. je Kina izvozila u Hrvatsku milijardu i šesto milijuna eura, a mi 30 milijuna kuna od čega Končar 20. Odnos je bio 1:50. Ta tradicija nije nova, ali tada je to bila roba široke potrošnje. Sada Kinezi grade i Pelješki most. To me je iznenadilo. Kinezi imaju dobre rezultate u mostovima, a Hrvatska je dobra u gradnji malih mostova. Možda sada oni koji se opiru da ga Kinezi grade, to rade iz strateške pozicije jer ne žele da preplave tržište, ipak je to zapadna, NATO - va utvrda.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Zamjenica župana Žaklina Marević i savjetnik za međunarodnu suradnju Dubrovačko-neretvanske županije Luka Vidak primili su u četvrtak u nastupni posjet veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država NJ.E. Williama Roberta Kohorsta.

Tijekom sastanka razgovaralo se o mogućim ulaganjima Sjedinjenih Američkih Država u našu županiju, ali i razvoju školjkarstva u Malostonskom zaljevu te širenju turizma na nove grane kao što je zdravstveni turizam. Zamjenica je delegaciji iz SAD-a predstavila proizvodne potencijale doline Neretve te naglasila kako je taj predio naše županije nadaleko poznat po svojim mandarinama koje su nedavno dobile i svoju oznaku izvornosti.

Zamjenica Marević veleposlaniku je predstavila sve prednosti i specifičnosti naše županije te kao glavni nedostatak istaknula specifičnu situaciju prometne nepoveznosti naše županije s ostatkom Republike Hrvatske. Razgovaralo se i o skoroj izgradnji Pelješkog mosta, a veleposlanika je zanimalo i je li taj projekt financiran iz fondova EU, na što je zamjenica sa zadovoljstvom potvrdila kako je Europska komisija odobrila 357 milijuna eura za izgradnju Mosta.

Osim izgradnje Pelješkog mosta, zamjenica Marević istaknula je nužnost realizacije projekta Jadransko-jonske autoceste do Dubrovnika,a na kraju sastanka se zahvalila američkom veleposlaniku te mu uručila prigodan poklon.

Objavljeno u Županija

Dubrovački električni tramvaj u promet je pušten 22. prosinca 1910. Bio je to jedini tramvaj koji je prometovao u Dalmaciji, a povezivao je Dubrovnik s Gružem koji tada nije pripadao Gradu. Postojale su, naime, dvije tramvajske linije - od Pila do kolodvora (željezničke stanice) te od Pila do Lapada. U motorna kola putnici su ulazili na stražnjoj, a izlazili na prednjoj platformi, dok su u prikolicu ulazili sa svih strana. Uoči Prvog svjetskog rata postojala je zamisao da se pruga produži od Pila do Ploča. Bila su osigurana i znatna sredstva za to, međutim, to nikada nije realizirano. Zanimljivo je da je od samog početka prometovanja postojao je i vagon za poštu, a mogle su se naručiti i posebne tramvajske vožnje izvan voznog reda. Tramvaj je u Dubrovniku vozio sve do oproštajne vožnje 20. ožujka 1970. Dugo je ukidan, jer nije bio rentabilan, spor i nije mogao izdržati turističko bujanje Dubrovnika. Na brzinu je i naprasno ukinut nakon što se 7. ožujka dogodila teška nesreća prilikom koje je tramvaj iskočio iz šina i s četiri metra pao u gradski park na Pilama. Bilo je četrnaestero ozlijeđenih, a poginuo je 56-godišnji Hamdija Ovčina. Nakon istrage, koja je dovršena dugo nakon što je tramvaj ukinut, ustanovljeno je da je mehanička kočnica na tramvaju bila ispravna, dok o stanju električne stručnjaci iz objektivnih razloga, zbog lomova električnih otpornika, nisu mogli dati svoje mišljenje. Vozač se zvao Čedo Mičeta i sam je u nesreći bio teže ozlijeđen. Kola koja su završila u parku pod Pilama bila su u uporabi od 1910., generalno su rekonstruirana 1963., nakon čega su još dvaput reparirana.

Objavljeno u Dubrovnik

U okviru programa izrade Županijskog programa za mlade, Dubrovačko-neretvanska županija i Europski dom Dubrovnik nastavili su s održavanjem radionica za mlade i osobe koje rade s mladima. Tako su nakon Metkovića i Ploča i u Stonu održane dvije radionice za dionike s područja općina Ston, Janjina i Dubrovačko primorje.

U prvoj radionici sudjelovali su zaposlenici općina i ustanova koje skrbe o mladima te članovi udruga koje rade s mladima, koji su istaknuli potrebu osnivanja inkubatora za mlade poduzetnike. U tu svrhu, istaknuto je, trebalo bi pokušati uz pomoć sredstava iz EU fondova prenamijeniti neiskorištene zgrade u javnom vlasništvu. Na radionici je zaključeno i kako bi sve jedinice lokalne samouprave trebale napraviti plan deficitarnih zanimanja za sljedećih 5 do 10 godina, a potom učeničkim i studentskim stipendijama za ta zanimanja poticati mlade da se bave deficitarnim djelatnostima.

U drugoj radionici sudjelovali su učenici osmih razreda osnovnih škola u Stonu i Visočanima, a kao i u radionicama koje su do sada održane u Metkoviću i Pločama, u fokusu je bilo osam područja od značaja za mlade: obrazovanje, zapošljavanje, socijalna zaštita i uključivanje, zdravlje, aktivno sudjelovanje mladih u društvu, kultura, mladi u europskom i globalnom okruženju te volontiranje. Istaknuto je kako je mlade potrebno bolje informirati o školama ili fakultetima koje bi htjeli upisati, s posebnim naglaskom na mogućnosti zapošljavanja nakon školovanja. Također, tijekom rasprave na temu zdravstva, mladi su istaknuli kako bi voljeli da se u školama organiziraju tečajevi prve pomoći i da se kroz obvezno obrazovanje više promiču volontiranje mladih i njihovo aktivno sudjelovanje u društvu.

Objavljeno u Županija

Godinama skrivana istina o strašnim posljedicama Ovršnog zakona i brojnim žrtvama ‘ovršne i bankarske mafije’, uskoro bi mogla eksplodirati u lice svima onima koji su odgovorni za možda i najveći zločin u samostalnoj Hrvatskoj te veliku hrvatsku tragediju – seriju samoubojstava prouzročenu, prema svemu sudeći, ovršnim zakonom i lihvarenjem banaka – a o čemu je u glavnim hrvatskim medijima izgleda zabranjeno pisati i govoriti.

deložacija video

Josip Juretić, prvi suradnik Darija Juričana, i svojevrsni koautor filma ‘Gazda‘ – koji je razgolitio pozadinu priče o usponu i padu Ivice Todorića dovršava, naime, dokumentarni film o žrtvama ovršnog zakona. U filmu će, kaže, biti prikazane autentične snimke koje svjedoče o brojnim samoubojstvima i smrtnim slučajevima koji su izravna posljedica genocidnog zakona, lihvarskih kredita i dužničkog ropstva.

sudjelovanje u samoubojstvu

”Imamo više od 800 minuta snimljenog materijala, brojne dokumentarne snimke ljudi koji su izvršili samoubojstva zbog lihvarskih kamata, ovrha i deložacija, odnosno zbog nepravdi koje su im nanesene kroz ovršni zakon. Mnogi su u kameru mobitela izjavili zbog čega će se ubiti i kasnije su počinili suicid, neki su se polili benzinom i zapalilli, pa je netko to snimio... Institucije hrvatske države nisu pomogle tim ljudima, iako su najave samoubojstava često bile prijavljene nadležnim tijelima. ”, napominje Josip Juretić.

Naglašava potom da se u svega godinu dana u Hrvatskoj, prema informacijama koje je, kaže, dobio od službenih i provjerenih izvora, ubilo čak 1820 ljudi pod ovrhama, odnosno zbog nepravdi prouzročenih ovršnim zakonom! U dokumentarcu- koji će uskoro biti premijerno prikazan u emisiji ‘Konflikt‘ na internetu – Juretić činjenicama pokušava dokazati da postoji kaznena odgovornost pojedinaca za masovne smrti: od onih koji su kreirali Ovršni zakon, koji su legalizirali vrlo visoke odvjetničke i javnobilježničke naknade, koji su dozvolili pljačku kroz švicarski franak i valutnu klauzulu, pa do saborskih zastupnika koji su glasali za Ovršni zakon i druge zakone.

Desecima tisuća ljudi oduzeli pravo na život!

”Stvar je u tome da su kreatori ovršnog zakona desecima tisuća ljudi oduzeli pravo na život! Ovršeni i blokirani u Hrvatskoj ostaju bez ikakvih prihoda, bez krova nad glavom, bez imovine, bez prava na postojanje. Mnogi u samoubojstvu vide jedini izlaz. No, ni smrt često ne znači prekid zločina nad tim ljudima.Postoje slučajevi, a jednoga smo zabilježili u filmu, da ljudi umru, obitelj ih sahrani, no odmah potom dolaze ovrhovoditelji koji iskapaju pokojnika da bi prodali grobno mjesto! Zabilježili smo slučaj čovjeka kojega su iz svježeg groba na zagrebačkom Miroševcu izvadili te ga kremirali, da bi prodali njegov grob!”, napominje Juretić pa dodaje kako mnogi zaboravljaju da i nakon prisilne deložacije ovršenih, njihovi dugovi ne nestaju.

robovi banaka ustanite 768x412

”Prisilna deložacija stoji u prosjeku od 40.000 do 50.000 kuna i taj iznos dužan je platiti onaj kojega izbacuju iz njegova doma! Jer na deložacije izlazi policija, vatrogasci, hitna pomoć, a sve to košta i sve to dužan je platiti onaj kojega deložiraju! O tome Živi zid ne govori kada poziva ljude da tijelima brane nečiji dom i kada potiču ovršene da ne izlaze iz svojih kuća”, napominje Juretić te podsjeća da je dosta dokumentarnog materijala već objavljeno u emisiji Konflikt.

”Najzanimljiviji dijelovi bit će uobličeni u film, koji bi trebao biti javno prikazan krajem veljače”, najavljuje bliski suradnik Darija Juričana, autora filma Gazda, te autor dokumentarnog filma o žrtvama ovršnog zakona.

Prozvat će i kreatore ‘zakona ubojice’

Juretić dodaje kako će u filmu biti riječi i o nastanku ‘zakona ubojice’, odnosno o pojedincima i lobijima koji su kreirali ovršni zakon, a potražit će i odgovore na pitanje: u čijem interesu je postojanje tako nepravednog pravnog akta.

”U dokumentarcu se govori i o velikoj nejednakosti koju je proizveo taj zakon. Tako primjerice Austrijanac može ne platiti parking u Hrvatskoj, a nitko ga nema pravo ovršiti jer se u EU ne priznaje javnobilježnička isprava, na osnovu koje se ovrhe provode u Hrvatskoj. S druge strane, hrvatski građanin bit će ovršen, bez da i dozna prethodno za tu ovrhu. Naš čovjek, za razliku od Austrijanca, nema pravo žalbe, niti može na sudu dokazivati da je ovrha neosnovana. U filmu će, osim toga, biti riječi i o činjenici da se javnobilježničke i odvjetničke naknade kroz ovrhe uopće ne fiskaliziraju, odnosno da odvjetnici i javni bilježnici ne plaćaju porez na naknade od ovrha, jer ne izdaju račune za to. Sve tvrdnje u filmu potkrijepljene su dokazima”, zaključuje Josip Juretić, vlasnik koncepta emisije Konflikt, koju vodi novinar Gordan Stojić, te autor dokumentarnog filma o žrtvama ovršnog zakona, koji će uskoro biti premijerno prikazan.

Ovršni ustanak: Elite potiču građane na samoubojstvo

A osim Juretića i emisije Konflikt, brojnim samoubojstvima kao posljedici ovršnog zakona, bave se i aktivisti ‘Ovršnog ustanka‘, udruge građana koja se masovnim samoubojstvima blokiranih bavila u brojnim objavama na društvenim mrežama. Oni najavljuju i kazneni progon odgovornih za masovne suicide!

”Stalno raste broj samoubojstava ovršenih i blokiranih jer su autori ovršnog zakona, Vlada RH i tzv. Hrvatski sabor direktno odgovorni za sve građane koje su doveli u bezizlazan položaj potičući ih na samoubojstvo. Dosta je! Vrijeme je da položite račun za svaki nasilno ugašen život zbog vašeg krvoločnog zakona!

“Osim osiromašenja i raseljavanja naše elite sudjeluju i u poticanju na samoubojstva naših sugrađana a uzročno posljedičnu vezu neće biti teško dokazivati na sudu.

Upravo proučavam kazneni zakon članak 96. Stavak 4. koji govori o tome da će počinitelj odgovarati za sudjelovanje u nečijem samoubojstvu makar je samo nehajno kriv. Time se podrazumijeva da je svoju žrtvu stavio u ponižavajući i bezizlazni položaj. Ovdje mislim na autore ovakvog Ovršnog zakona radi kojeg je mnogo naših sugrađana sebi oduzelo život.”, na svom fb profilu napisao je Danijel Galović, a njegovu objavu prenijeli su u grupi Ovršni ustanak.

Kasnije su dodali informaciju da je stručna radna grupa Ovršnog ustanka sastavljena od renomiranih pravnika dobila svog koordinatora, a to je dipl. pravnik Zahir Kurbašić, inače tajnik Demokratske stranke žena.

”Drago nam je što su pored g. Kurbašića svoj rad u ovog grupi potvrdili sljedeći pravnici: Iris Ukić Kotarac, Sulejman Tabaković i mr. sc. Nenad Vlahović. Još čekamo potvrdu nekoliko pravnika. Više informacija ovih dana”, napisali su na stranici Ovršnog ustanka.

Objava dokumentarnih snimki ljudi koji su izvršili samoubojstva jer im ovršni zakon nije, praktički, ostavio priliku da žive život dostojan čovjeka, mogao bi ozbiljno uzdrmati institucije Republike Hrvatske, a trebao bi i mnoge zabrinuti. Možda se onda zakon napokon suštinski izmijeni, donosi Promise.hr.

Objavljeno u Lifestyle

Iz Elektrodalmacije Split javljaju da će zbog hitnosti identifikacije mjesta kvara do kojeg je došlo 21. 2. 2018. u 06.16 sati na elektroenergetskim postrojenjima u užem dijelu grada Metkovića dolaziti do povremenih obustava električne energije u petak 23. veljače 2018. od 9 do 13 sati.

Objavljeno u Metković

Peti Dan karijera održan je danas na Sveučilištu u Dubrovniku, a studenti su o temi "Freelancing - sadašnjost, budućnost ili oboje" imali priliku više doznati od televizijskog novinara i urednika Gorana Milića, Karle Andrić iz Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca, Marijane Puljas iz Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA-e te suosnivačice i CEO Startaparata Helene Rosandić.

Prvi panel otvorio je poznati televizijski novinar Goran Milić koji je studentima podijelio mnoge zanimljive ideje kako pristupiti freelancingu te im otkrio što je ključ uspjeha - pristupiti svemu bez straha te neprestano razvijati svoje vještine rješavajući stvari na drukčije načine od ostalih.

"Nemojte pokušavati raditi iste teme kao i drugi i uvjeravati se da ste iznad njih. Jednostavno birajte one drukčije, priđite problemu na drukčiji način, ali ne revolucionarno jer nitko ne voli takve ljudi. Idite, tražite i budite freelanceri", kazao je Milić.

Ovaj televizijski novinar i urednik podijelio je sa studentima svoje iskustvo rada te istaknuo kako se u njegovo vrijeme znatno drukčije gledalo na pojam radnog mjesta.

"U moje vrijeme radno mjesto bilo je najveća želja mladog čovjeka i njegovih roditelja. I danas je želja roditelja da dijete to mjesto nađe, dok se kod mladih to diversificira. Ne traže svi mladi radno mjesto kao što sam ja 1970. našao na TV Beograd i da nije bilo rata tamo bi i dan danas radio. Tako je bilo normalno. Čak se smatralo izdajom ako bi se iz jedne tvrtke prešlo u drugu jer sveto radno mjesto je bilo od prvog do zadnjeg dana, nikad nitko nije bio otkaz, svi su se kao i danas bunili protiv male plaće, ali su imali radno mjesto. U Hrvatskoj ima milijun poslova, ali nema milijun radnih mjesta kao što je bilo u prijašnjem sistemu koji je bio ugodno življenje. Vrijeme radnih mjesta je gotovo. U medijima će biti 30 posto radnih mjesta, a 70 posto freelancera koji će raditi za tri do četiri medija istovremeno", rekao je Milić.

Ispričao je kako je jednom prilikom kao direktor vijesti i programa Al Jazeere Balkans imao utjecaja na zapošljavanje pa su mu tako mnogi roditelji dolazili i molili ga da im zaposli djecu. Međutim, kazao je, "oni ne shvaćaju da privatne firme ne žele nekog od 28 godina da bi mu davali plaću dvije godine da bi on eventualno radio. Privatnici žele nekog tko već zna raditi ili odaje dojam da može brzo učiti. Jednostavno neće uzeti nekog i učiti iz početka pa ni za ljubav roditelja".

Ovaj dugogodišnji novinar na HRT - u osvrnuo se i na stanje u nekadašnjoj tvrtci. Istaknuo je da je mnogim mladim novinarima san završiti na HRT - u te kako im se u prvih šest mjeseci doista čini sve uzbudljivim.

"Kad se zaposlite na HRT - u prvi šest mjeseci je oduševljenje i sreća, idućih šest mjeseci, kada vas stave na ekran, je najveća sreća, ljudi vas prepoznaju na ulici. Tako to traje možda još šest mjeseci, a onda se u Zagrebu staje u red od tri tisuće nezadovoljnih. Nema tamo niti jednog sretnog čovjeka, svi su zabrinutih i tužnih lica, a još su im ukinuli kavu, cigare i alkohol. Nije sreća 40 godina tako raditi", rekao je.

Dodao je kako ga se često pita trebaju li mladi ići u Irsku na što je odgovorio potvrdno.

"Ako pođete i vratite se naučit ćete engleski jako dobro što vam povećava tržišnu vrijednost za 20 posto kao što ćete usavršiti rad na kompjuteru, steći ćete i radne navike jer se tamo radi po deset sati i to je dodatnih 20 posto. Ako odete, što gubite? Kave koje bi ispijali u Lapadu ili Gružu? Prednosti su brojne, a što je najvažnije od svega proširit će vam se vidici i pobijedit ćete strah", dodao je.

U panel diskusiji svoja iskustva u freelancingu iznijele su i Karla Andrić iz Hrvatskog društva nezavisnih profesionalaca, Marijana Puljas iz Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA-e i suosnivačica CEO Startaparata Helena Rosandić koja je studentima poručila da budu hrabri i ne boje se iskoristiti priliku, već učiti što više odakle god mogu.

Inače, program Dana karijera osmišljen je u vidu nekoliko panel diskusija, predavanja i radionica na kojima sudionici – poduzetnici, predstavnici tvrtki i alumni govore o bitnim aspektima freelancinga u digitalnom dobu s naglaskom na moguće poteškoće, prepreke i zamke koje očekuju sve one koji se odluče za taj profesionalni put, ali i onu pozitivnu stranu.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Umjetnička galerija Dubrovnik u subotu, 24. veljače u 10:00 sati organizira stručno vodstvo kroz aktualnu izložbu „Pravi prostor“ mlade akademske slikarice Jelene Bando i osvježenje za posjetitelje.
Po prvi puta novi program pod nazivom „Subotnja kava u Galeriji“, održat će se u Galeriji Dulčić Masle Pulitika, koji je jedan od tri izložbena prostora Umjetničke galerije Dubrovnik.
Stručna suradnica za međunarodnu suradnju Jelena Tamindžija provest će sve posjetitelje kroz postav aktualne izložbe „Pravi prostor“, mlade slikarice i ilustratorice, Jelene Bando koja se ovom izložbom po prvi put samostalno predstavila dubrovačkoj publici.
Jelena Bando kaže za sebe da najviše slika, ali i puno crta, a obje je tehnike primijenila i za izložbu “Pravi prostor” koja je treća, a ujedno i završna, u ciklusu započetom još 2014. godine u kojem “Pravi prostor“ predstavlja prostor autoričinog doma koji dijeli sa svojim partnerom u kojem se palimpsestno isprepliću motivi iz autoričine svakodnevice s motivima koje je u ranijim serijama koristila kao obilježja Drugoga.
Jelena Bando mlada je slikarica i ilustratorica koja je diplomirala na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 2012. godine. Osim slikanja, jedna je od organizatorica prvog izdanja festivala 36 MOUNTAINS, manifestacije koja traje 2 tjedna, a čiji je cilj približiti ilustraciju široj publici i potaknuti domaće i strane ilustratore da pokažu svoje umijeće.
Nakon stručnog vodstva, svi posjetitelji, kako odrasli, tako i djeca, moći će se osvježiti kavom i sokovima uživajući u pogledu s gradskih zidina.

Objavljeno u Kultura

Zbog meteoroloških prognoza koje predviđaju mogućnost nepovoljnih i ekstremnih vremenskih uvjeta i za dubrovačko područje gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u društvu zamjenice Orlande Tokić održao je koordinacijski sastanak s predstavnicima žurnih i interventnih službi, nadležnih gradskih upravnih odjela te komunalnih tvrtki.

Ocijenjeno je kako su sve službe adekvatno opremljene i spremne za brzu i učinkovitu reakciju u slučajevima nepovoljnih vremenskih uvjeta s naglaskom na snijeg ili poledicu.

Gradonačelnik Mato Franković kazao je kako su ralice u pripravnosti te je poručio da Grad Dubrovnik raspolaže s dovoljnim količinama soli za posipanje prometnica istaknuvši da će se sve gradske komunalne tvrtke uključiti u čišćenje snijega i održavanje ulica čistima.

Apelirao je na građane da se u slučaju snijega ne uključuju u promet ukoliko ne posjeduju zimske gume i drugu potrebnu opremu za svoja vozila.

Objavljeno u Dubrovnik
Stranica 1 od 3

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik