nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Petak, 23 Veljača 2018

Ugledni magazin Vogue objavio je spektakularne fotografije samostanskog kompleksa na Lopudu koji je obnovio i uredio poznati talijanski restaurator Francesco Bergamo Rossi zvan Toto. Priča pod naslovom “Kako je majstor restauracije pretvorio hrvatski samostan u osobni raj” objavljena je u novom broju Voguea za ožujak. Tim povodom Toto samo za Jutarnji kaže da se u elafitski otočić zaljubio na prvi pogled.

"U Hrvatsku često dolazim posljednjih dvadeset godina, prvo sam bio u Trogiru, a potom me moja draga prijateljica Francesca von Habsburg odvela na Lopud. Bila je to ljubav na prvi pogled. Odnedavno postoji direktna avionska linija Venecija - Dubrovnik pa dolazim još češće. Oko Božića sam boravio dulje na ovom otoku jer sam pisao knjigu kojoj se bližio rok, a to je mjesto na kojem vas nitko ne smeta", kazao je za Jutarnji talijanski restaurator koji je obnovio nekadašnju kapelu, kao i kompleks u kojem su živjele opatice uz samostan te ondje sagradio svoj dom.

Za Vogue je ispričao kako na Lopudu izgubi osjećaj za vrijeme: “Prava je vrsta balansa koju pruža mojem ubrzanom životu koji vodim između Venecije i ponekad New Yorka. To je raj u malom, bez automobila i buke, povratak u prošlost. Naprosto je fantastično. I moj je dom u Veneciji prekrasan, no to nisam ja. Pravi ja sam na Lopudu”.

lpo2

Osnovao školu

Francesco Bergamo Rossi, zvan Toto, restaurator je koji je dobro poznat hrvatskoj publici, među ostalim je restaurirao Radovanov portal u Trogiru iz 13. stoljeća, potom u istom gradu kapelu Orsini majstora Niccolòa di Giovannija Fiorentina, sagrađenu u 15 stoljeću i sl., za koju je rekao nakon što ju je vidio da je “toliko prekrasna da je naprosto mora obnoviti”, potom je radio i na obnovi Dioklecijanove palače u Splitu, nadgledao je obnovu ljetnikovca Lantana u Sutomišćici, u Hrvatskoj je i osnovao školu u kojoj je doveo specijaliste za restauraciju i dogovorio stipendije studentima preko Venetian Heritage, u čijem je predsjedništvu, kao i stipendiju Fondacije Getty s kojima surađuje. Nedavno su polaznici njihove škole završili obnovu katedrale svetog Marka na Korčuli.

U jednom je trenutku odlučio i sam stvoriti svoj dom u Hrvatskoj, na Lopudu, u kući s koje se pruža prekrasan pogled. Iako mu ponekad dođe da bude sam, često mu dolaze i njegovi prijatelji, druženja objavljuju i na društvenim mrežama. Međutim, kako kaže, ne dolazi za najveće gužve, u kolovozu. Je li mu bilo teško uklopiti se među lokalno stanovništvo? “Ovdje živi dvjestotinjak ljudi. Svi se međusobno dobro poznajemo i pozdravljamo, no na Lopud dolazim više biti sam, meditirati, nego biti u društvu, imam ga dovoljno i previše u Veneciji”, kazao je Jutarnjem ovaj autor.

lop

Na kuću koju je stvorio na Lopudu slučajno je naišao.

Jednog je ljeta istraživao što se nalazi iza tornja drevnog manastira kojem se dugo divio i otkrio je ruine male kapele, kao i kompleks u kojem su živjele opatice, a datira u 1484. godinu. Posljednja opatica koja je ovdje živjela preminula je 1873. godine i otada građevina propada. Uzeo ju je na dulji najam, kako je ispričao Vogueu, od dubrovačke crkve i odlučio pretvoriti u dom. “Jednog ću ga dana vratiti Crkvi. Uklapa se u moju teoriju o restauraciji: za sada je moj, no kada ga vratim Crkvi, bit će to održavano mjesto.”

Više pročitajte ovdje.

Objavljeno u Lifestyle

Prošle godine, u ovo vrijeme, Nportal je otkrio priču o Simonu Joskiću, branitelju - dragovoljcu Domovinskog rata, koji se kao „deva“ 468 puta popeo na Srđ. Punih 16 godina, jedan bijeli kontejner bio je Simonov dom. U drugom mjesecu 2017., za velikih zima, ovaj je čovjek poželio prestati živjeti.

Što se dogodilo u međuvremenu? Općina Konavle dodijelila mu je novi kontejner, ali i dalje nema struju, vodu ni sanitarni čvor. Dobri konavoski ljudi često mu nude mjesto za svojim stolom, kod njih se istušira, žene mu operu odjeću. Ipak on bi volio zatvoriti svoja vrata, biti na suhom i toplom. Još od prošle godine, Simona posjećuje suborac, Bato Kostić. Bato je donosio vreće s pijeskom kako bi se zatvorile rupe na kontejneru te ne bi kišilo i bilo puno propuha.

Kako se i na hrvatskom jugu najavljuju sibirske zime, branitelji su, zabrinuti za Simonovo zdravlje, razgovarali s vodećim ljudima Općine Konavle. Bato Kostić, Braco Elezović i Igor Žuvela posjetili su Simona, odnijeli mu paket hrane i pokoju deku, a lijepo su primljeni od strane nadležnih. Razgovaralo se o Simonovom problemu s alkoholom i o tome kako mu treba pružiti psihološku i liječničku pomoć. Svi su svjesni kako novi kontejner u kojem trenutno živi nije dostojan čovjeka.

Općina Konavle je spremna pomoći ovom branitelju, pa mu je čak ponudila mjesto i topao obrok u Domu za stare i nemoćne na Grudi, dok ne prođu niske temperature. Već sutra Simon će dobiti električnu energiju, kažu iz najjužnije hrvatske općine.

Općina Konavle i Grad Dubrovnik žele pomoći branitelju Srđa. No, onog kojeg se mora istaknuti je velika duša Bata Kostić, također branitelj Srđa koji nikada nije zaboravio svoje prijatelje. Bojovnik Bato, kako ga zove Simon Joskić, već večeras je kupio grijalicu koja će grijati mali bijeli kontejner čim dođe električna energija.

Također, važno je spomenuti kako Joskić u kontejneru nema namještaja i tih nekoliko kvadrata treba pomno očistiti. Neke su stvari branitelji već nabavili, a obavit će i sitine popravke. Prošli put kad smo ga vidjeli, Simon je u suzama pričao o svojoj sudbini smatrajući se zaboravljenim. Prošli put kad smo ga vidjeli htio je dići ruku na sebe. Prošli put kad smo ga vidjeli bio je sam među ljudima. Sada vidi svjetlo na kraju tunela. Zahvaljujući braniteljima i Općini Konavle Simon ima osmijeh na licu.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Branitelji

Zidovi istočnog ulaza u Grad na Ilijinoj glavici već danima stoje "ukrašeni" uvrjedljivim, odnosno fašističkim porukama te znakovljem kojima se jasno daje do znanja tko nije poželjan gost u Dubrovniku. Nečuveno je da šampion turizma ovako dočekuje svoje posjetitelje te im nije za zamjeriti ukoliko okrenu svoja leđa i odu. Djelo vandala prijavljeno je nadležnim službama od kojih se očekuje promptno reagiranje.

Objavljeno u Dubrovnik

Ukidanje neutralnosti interneta moglo bi rezultirati usporavanjem ili čak blokiranjem sadržaja po izboru pružatelja usluga. Odluka američke Savezne komisije za komunikacije (FCC) o ukidanju mrežne neutralnosti stupa na snagu 23. travnja. FCC pod kontrolom republikanaca glasao je po partijskoj liniji prošlog prosinca i odbacio zaštitu mrežnu neutralnosti, koja je trebala držati internet otvorenim i fer mjestom. To znači da pružateljima internet usluga više neće biti zabranjeno blokiranje ili usporavanje pristupa određenim online sadržajima. FCC je uklonio i pravilo kojim se branilo provajderima da daju prioritet vlastitom sadržaju. Odluku je pozdravila telekom industrija, ali ne i IT industrija, kao niti grupe za zaštitu proizvođača.

Burne pravosudne i zakonodavne reakcije

Očekuje se da će službena objava odluke rezultirati valom pravosudnih i kongresnih pokušaja poništenja ove odluke FCC-a. Državni odvjetnici iz više od 20 saveznih država prošlog su mjeseca podnijeli sudsku tužbu protiv ukidanja pravila. To su napravile i IT tvrtke poput Mozille, piše CNN, a prenosi Net.hr.

I demokrati u Senatu približili su se dovoljnom broju glasova potrebnih za izglasavanje mjere koja bi ponovo uspostavila mrežnu neutralnost, iako bi ta mjera onda još trebala dobiti i potporu Kongresa i predsjednika Donalda Trumpa, što nije nimalo lak zadatak. Sve veći broj saveznih država u kojima su na vlasti demokrati pokušava uzeti stvari u svoje ruke zakonima kojima bi ponovo uspostavili mrežnu neutralnost unutar svojih granica. No i to bi moglo završiti na sudu, jer FCC ima ovlasti za spriječavanje država da donose zaskone koji su u suprotnosti s ukidanjem ove neutralnosti.

U Hrvatskoj mrežnu neutralnost čuva EU

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) tvrdi kako je trenutno još prerano nagađati da li će ova odluka utjecati na pristup sadržajima i aplikacijama na internetu smještenim u SAD-u, prenosi ZIMO.

Stvar je u tome da, ako zbog ukidanja pravila o mrežnoj neutralnosti određeni sadržaj u SAD-u bude usporen, to može imati posljedice i na korisnike u Republici Hrvatskoj koji pristupaju tom sadržaju. No iz HAKOM-a ističu da u EU-u vrijede drugačija pravila. Pojašnjavaju da je u Europskoj Uniji “na snazi Uredba o mrežnoj neutralnosti (Uredba (EU) 2015/2120). Ova Uredba, između ostalog, obrađuje i aspekte mrežne neutralnosti u EU-u: jamstvo prava na pristup otvorenom internetu, dopuštene mjere upravljanja prometom, specijalizirane usluge, transparentnost i nadzor.”

Iako se odluka o ukidanju neutralnosti interneta u SAD-u ne bi trebala osjetiti u Hrvatskoj i ostatku EU, u slučaju kontakta s Amerikancima usporenja su moguća, iako većinom s njihove straneFoto: Thinkstock

“Sukladno Uredbi, ne ulazeći u pitanje zakonitosti sadržaja, krajnji korisnici imaju pravo pristupati i distribuirati sav sadržaj na internetu, putem bilo koje terminalne opreme, neovisno o lokaciji pružatelja sadržaja. Ugovorom o pružanju usluge pristupa internetu mogu se definirati cijena, količina podataka i brzina pristupa internetu, ali se tim ugovorom ne može ograničiti ili umanjiti pravo na pristup otvorenom internetu. Također, pružatelji usluge pristupa internetu moraju sav promet tretirati jednako. Posebno im je zabranjeno blokiranje, usporavanje, modificiranje, ograničavanje, miješanje u pojedini sadržaj, aplikacije ili usluge. Međutim, dopuštene su im razumne mjere upravljanja prometom, pod uvjetom da su one transparentne, ne-diskriminacijske, razmjerne i da se ne temelje na nikakvim ‘komercijalnim razlozima'”, rekli su iz HAKOM-a, i dodali da, u slučaju da tvrtka ima sjedište u Hrvatskoj, a posluje na američkom tržištu, pružatelji usluge pristupa internetu u SAD-u moći će ubrzavati, usporavati, blokirati ili dodatno naplaćivati bilo koji sadržaj, aplikaciju ili web-stranicu koju korisnik želi koristiti.

Ni HT se ne boji ukidanja mrežne neutralnosti

Iz Hrvatskog Telekoma su izjavili da ova odluka “neće utjecati na korisnike interneta u Hrvatskoj. Na operatore u RH primjenjuje se trenutno važeća Uredba (EU) 2015/2120 o utvrđivanju mjera u vezi s pristupom otvorenom internetu koju je Europski parlament donio 25. studenoga 2015. godine. Tom se Uredbom određuje da pružatelji usluge pristupa internetu moraju sav promet tretirati jednako. Posebno je zabranjeno blokiranje, usporavanje, modificiranje, ograničavanje, miješanje u pojedini sadržaj, aplikacije ili usluge.”

Iz HT-a su dodali kako smatraju da “ne bi trebalo doći do bilo kakvog ograničavanja ili blokiranja bilo kojih web stranica jer bi isto zadiralo u demokratski sustav i demokratske vrednote na kojima počiva SAD. Ukidanje pravila o mrežnoj neutralnosti moglo bi utjecati na upravljanje prometom na način da se radi usporavanje ili modificiranje pojedinih streaming sadržaja na internetu, ali ne i blokiranja pojedinih web stranica.”

Objavljeno u Dubrovnik

U produkciji Hrvatske Radio Televizije scenarista i redatelja Božidara Domagoja Burića, autora Hrvatskih kraljeva i Dubrovačke Republike koja se prikazuje u 50-ak zemalja svijeta, nastavlja se snimanje dokumentarno – igranog serijala Doba uskoka i to 9. ožujka. Za nju se traže statisti svih dobnih skupina uključujući djecu od pet do dvanaest godina. Audicija će se održati u ponedjeljak, 26. veljače od 11 do 15 sati u prostorima Luže pored Gradske kavane. Dokumentarni dio filma počeo je još prošle godine, kad su se s najeminentnijim povjesničarima s Cambridgea, Oxforda i Sorbonne odrađivali intervjui. Ekipa je u Veneciji dogovorila kadrove snimanja na tom prostoru. Prvi igrani dio je snimljen u Zagrebu, dok se drugi odvijao na području Sinja i cetinskog kraja od 27. listopada do 15. studenoga 2017. godine. U Sinju se tada okupilo ukupno 900 ljudi, ekipa koju su sačinjavali redatelji, statisti, glumci i tehničko osoblje. Ako im se pribroji televizijska ekipa i vanjski suradnici ta brojka se popela na oko 1600 ljudi, donosi Ferata.hr.

Objavljeno u Lifestyle

Pod pokroviteljstvom Grada Metkovića od 21. – 28. veljače u Metkoviću se održavaju Dani oca Ante Gabrića. U sklopu manifestacije sutra će se održati biciklijada u čast oca Ante Gabrića, u organizaciji BK Relax, BK Metković i TZG Metković. Biciklijada je puna simbolike te nadahnuta poznatom fotografijom na kojoj otac Ante kroz blato nosi svoj bicikl i uz poznatu činjenicu da je većinu svog misionarskog života skromno proveo upravo na biciklu ili pješice.

Program:

Okupljanje na Trgu kralja Tomislava u 9.45 sati i polazak u 10 sati. Vožnja po planiranoj ruti uz kratko zaustavljanje kod rodne kuće o. A. Gabrića i pastoralnog centra oca Ante Gabrića, povratak na Trg kralja Tomislava, te okrepa.

Ruta:

Trg kralja Tomislava, o. Ante Gabrića, Paška Baburice, Fra Stanka Petrova - rodna kuća o. Ante Gabrića, Dubrovačka ulica, Kralja Zvonimira, Matice Hrvatske, Ivana Gundulića, Ulica Stjepana Radića, Lučki most, Andrije Hebranga, Zrinskih i Frankopana, Alojzija Stepinca, Zagrebačka - Pastoralni centar o. Ante Gabrića, Put Narone, Ulica kneza Branimira, Lučki most, Stjepana Radića, Trg kralja Tomislava.

Iz Turističke zajednice Grada Metkovića napominju da je Člankom 114. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, propisano da vozači bicikla mlađi od 16 godina moraju za vrijeme vožnje na cesti na glavi nositi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu.

Objavljeno u Metković

Simpatična Veloluška Domenica Žuvela već prvim glazbenim uracima osvojila je naklonost publike. Mnogi kažu kako njezine pjesme podsjećaju na stare hitove Magazina. Rođena, kako ističe, na najmuzikalnijem otoku, ljubav prema glazbi koju je njegovala od ranog djetinjstva, prenijela joj je majka. "Na pozornici sam debitirala u prvom osnovne na Prvom glasu Vele Luke. Završila sam osnovnu glazbenu školu u Blatu na otoku Korčuli, nakon čega sam pohađala Umjetničku gimnaziju u Dubrovniku. Logičan i jedini izbor bila je Akademija. Samo magistarski rad dijeli me od kraja studija", otkriva Domenica.

1

Kontakt sa spisateljsko-producentskim dvojcem Huljić bila je prekretnica u njenoj karijeri. "Već dugo surađujemo, pjevala sam prateće vokale i demo snimke njihovim izvođačima", objašnjava mlada pjevačica. O upuštanju u solo vode nije razmišljala. Bio je to zgodan splet okolnosti koji će rezultirati njenim nastupom na prošlogodišnjem Splitskom festivalu s pjesmom "Kad sam s tobom" koju potpisuje upravo Vjekoslava Huljić. Uslijedio je singl "Vidi se iz aviona", a u tijeku je nastanak i njenog albuma prvijenca: "Krenuli smo korak po korak, pjesmu po pjesmu. Iza mene stoji vrhunski tim obitelji Huljić koji su mi kao moja vlastita obitelj. U potpunosti im vjerujem u odabiru teksta i glazbe." Svaka suradnja profesionalno i privatno obogaćuje.

2

Jedno od tih iskustava, svakako, je nastup u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog kada je pozornicu dijelila s Mijom Dimšić, ali i doček Nove godine na Jelačićevom trgu s grupom Madre Badessa. Oba koncerta, priča Domenica, bila su nezaboravna. Sama se još nije okušala kao tekstopisac: "Nemam žicu za osjećaje i misli prenijeti u pisanom obliku, izražavam se pjevanjem, tako da se toga držim. Sebi sam najveći kritičar. Volim čuti mišljenja najbližih, to mi puno znači." Da će njenu glazbu jednako slušati mlađa i starija publika nije očekivala, pa je ugodno iznenađena porukama podrške koje svakodnevno dobiva putem društvenih mreža, ali i od sugrađana na ulici. "Osoba koja se zna veseliti malim stvarima, tako da mi video ili poruka koje dobijem na društvenim mrežama uljepšaju dan. Često dobivam videe djece koja još nisu ni progovorila, a reagiraju na moje pjesme. Zadnji kojeg sam dobila je onaj 80-godišnjeg djed koji pjeva 'Vidi se iz aviona'", govori Domenica.

3

Njena prva dva uratka popraćena su i video spotom u kojima glumi Duubrovčanin Nikša Arčanin. "Nikšu sam upoznala na snimanju mog prvog spota. On jednostavno zrači dobrom energijom. Sretna sam što mogu biti okružena takvim ljudima", priča. Domenicin glazbeni opus uskoro će biti bogatiji za još jednu uspješnicu. Mlada glazbena pedagoginja kaže kako je sljedeća pjesma već gotova, samo još treba snimiti spot. Hoće li glavna muškala uloga opet zapasti 32-godišnjeg mladića iz Grada nije nam željela reći. Mi ga s nestrpljenjem očekujemo i priželjkujemo joj visoko mjesto na top ljestvicama.

 

 

Petra Japunčić

Objavljeno u Lifestyle

U još jednoj uspješnoj suradnji Hrvatskog planinarskog društva Sniježnica, Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Dubrovnik i Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika obnovljena je i nadograđena boulder stijena u prostorijama HGSS-a u Mokošici.

Vrijedne volonterske ruke članova HGSS-a i HPD Sniježnice ove zime su se potrudile i uspješno izgradile boulder stijenu koja će usrećiti brojne ljubitelje sportskog penjanja. Ova sportska disciplina posljednjih godina dobiva sve više poklonika na području Dubrovnika i okolice, čemu svjedoči nedavno najavljena Škola sportskog penjanja u organizaciji HPD Sniježnica.

Izgradnja ovog bouldera dio je plana aktivnosti Sportsko penjačkog odsjeka HPD Sniježnice, a omogućit će daljnji razvoj penjanja te stvoriti bolje uvjete za sve njene korisnike. U budućnosti se mogu očekivati aktivnosti u opremanju prirodnih stijena i postavljanja novih smjerova na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Objavljeno u Dubrovnik

Iz Elektrodalmacije su izvijestili potrošače električne energije da će zbog planiranih radova interpolacije novopoloženog kabela u SN mrežu Nova Sela - Čarapine sutra od 9 do 15 sati doći do obustave električne energije u naseljima Čarapine, Šiljezi, Jakići, Dominikovići i Pozla Gora. Također, napominju da će u slučaju prijevremenog završetka radova napon biti pušten ranije. U slučaju lošeg vremena prekida neće biti, a naredni će se oglasiti.

Objavljeno u Metković

Prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda na području Dubrovačko-neretvanske županije u noći s nedjelje na ponedjeljak očekuje se osjetno zahlađenje te velika mogućnost snijega. Temperature bi mogle pasti ispod nule, a sukladno tome Državna uprava za zaštitu i spašavanje te Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije izdali su upozorenja i preporuke u slučaju neuobičajene hladnoće.

• što manje boraviti na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru,

• obući se slojevito u dovoljno toplu odjeću i obuću, posebno zaštiti glavu i ruke,

• prije nastupa jake zime ispustite vodu iz vodovodnih cijevi,

• redovito i pravovremeno održavati čistim od poledice pločnike ispred i pristupne puteve do svog objekta,

• koristiti obuću s gumenim hrapavim đonom kako bi se smanjila opasnost od klizanja ili pada na poledici

• ukloniti snijeg ili led koji prijeti padom s krova s vašeg objekta.

U slučaju putovanja:

• ne krećite na put bez propisane zimske opreme,

• uključite kratka svjetla i danju (bez obzira na vidljivost),

• prilagodite brzinu vožnje uvjetima na cesti,

• držite sigurnu razdaljinu udaljenost od vozila ispred vas,

• izbjegavajte naglo kočenje i kočite što manjom silom kočenja i postepeno, kako bi spriječili proklizavanje kotača,

• ne radite nagle pokrete upravljačem,

• pri pokretanju vozila na snijegu lagano otpuštajte papučicu kvačila i postepeno davajte gas.

Objavljeno u Županija
Stranica 1 od 3

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik