nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Ponedjeljak, 05 Veljača 2018

Direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić na današnjoj se konferenciji za medije osvrnuo na nove linije s kojima će Dubrovnik biti povezan, kao i na skeniranje putovnica zbog kojeg se očekuju poveće gužve te subvencije aviokarata. Tako će najinteresantniji ove godine biti letovi iz Dubaija koji će početi koncem ožujka tri puta tjedno te u sezoni četiri puta tjedno.

"Fly Dubai je već najavio za Tivat letove tri puta tjedno pa ukoliko bude kakve interpolacije, to bi mogao biti problem. Po pitanju putovnica trebamo biti jako oprezni, mogli bi se očekivati redovi s obzirom na zahtjev da se svaki osobni dokument skenira u odlasku i dolasku. 36 tisuća četvornih metara novih prostora smo pustili u promet prošle godine, ali to bi moglo biti nedovoljno ukoliko se nastavi s ovom procedurom skeniranja koja zahtjeva određeno vrijeme. Redovi se mogu očekivati, ali mislim da će biti puno manji negoi na graničnim prijelazima poput Kleka, Zatona Doli i Karasovića ili Debeli Brijeg. Na ovom problemu već radimo u suradnju s MUP - om", kazao je Luetić.

Luetić je detaljnije pojasnio i što sve ulazi u cijenu aviokarata koju građani plaćaju, a nije u ingerenciji Luke. "Zračna luka svakome putniku nešto pruža. U cijenu putničkog servisa uključene su usluge. Ne može putnik ući u zgradu i nemati klimu, nemati gdje oprati ruke. To je ekonomska cijena koja se nije mijenjala godinama i u domaćem prometu iznosi pet eura. Međutim, na to se nadovezuju razne druge stvari, tu je i naknada za zaštitu od dodatna dva eura, ali to nije uvela Zračna luka, već tvrtka koja radi zaštitni pregled i to treba platiti. Postoji i PDV, što također nije naš prihod", rekao je Luetić.

O Croatia Airlines za kojeg se često tvrdi da ima "maćehinski odnos" prema Dubrovčanima po pitanju cijena aviokarata, Luetić je kazao da se ne bi miješao u upravu i način poslovanja ove tvrtke. Ipak, dodao je kako se nada da se neke stvari mogu poboljšati.

"Postoje načini na koje bi se mogli još koji dogovori postići, nema razloga da se to ne učini za domaće ljude. Opet, subvencije ne bi trebali koristiti razni strani putnici koji na letovima za Zagreb čine 70 posto putnika pa da naši domaći ostanu bez subvencije aviokarata", zaključio je Luetić.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Povodom današnje deložacije Katije Šarić i njezinog sina iz stana u Antuninskoj ulici u Dubrovniku, Nportal je uputio upit Gradu Dubrovniku o razlozima deložacije te zbrinjavanju Šarić po izlasku iz navedenog stana. U odgovoru koji je pristigao stoji da je Grad Dubrovnik vlasnik stana na adresi Antuninska 11 u Dubrovniku, ukupne površine 54,00 m2. Navodi se da je predmetni stan do svoje smrti koristila Luiđa Memić temeljem ugovora o najmu stana sa zaštićenom najamninom sklopljenim s Gradom Dubrovnikom. Ugovorom o najmu stana je bilo određeno tko se smije koristiti predmetnim stanom te da se isti ne smije davati u podnajam.

"Međutim, Katija Šarić se bespravno koristila predmetnim stanom iako nije bila član obiteljskog domaćinstva sada pokojne Memić. Pravomoćnom i ovršnom presudom Općinskog suda u Dubrovniku posl. br. P.58/08 od 16. listopada 2008. godine gđi. Šarić je naloženo da u roku od 30 dana od dana pravomoćnosti presude preda Gradu Dubrovniku predmetni stan u posjed. Budući da Šarić nije postupila po navedenoj presudi, Grad je podnio prijedlog za ovrhu na temelju ovršne isprave za iseljenje i predaju u posjed. Prisilna ovrha zakazana je zaključkom Općinskog suda u Dubrovniku pod posl.br. 17.Ovr.643/12 od 15. siječnja 2018. i to za dan 5. veljače 2018. Zaključno ističemo da gospođa Šarić cijelo vrijeme bez valjanog pravnog temelja koristi stan u vlasništvu Grada Dubrovnika, te protivi se izvršenju pravomoćnih sudskih odluka. Do današnjeg dana dva puta je odgođena ovrha za iseljenjem", stoji u odgovoru Grada Dubrovnika.

Također, iz Grada su istaknuli da je u suradnji s nadležnim institucijama gospođi Šarić osiguran privremeni smještaj u privremenom prihvatilištu za smještaj socijalno ugroženih osoba u hotelu VIS II. Iz grada podsjećaju i da je u prosincu objavljen javni natječaj za utvrđivanje liste reda prvenstva za davanje gradskih stanova u najam. Zaprimljeno je 123 zahtjeva građana. U tijeku je obrada svih zahtjeva te bodovanje i formiranje liste po kriterijima propisanim u Odluci o najmu stanova (Službeni glasnik 8/2016), konačna lista reda prvenstva će biti formirana krajem ovog mjeseca.

Objavljeno u Dubrovnik

Udruge DEŠA – Dubrovnik i Dubrovačka naranča humanitarnom su manifestacijom Dan ljute naranče, održanom danas ispred Sponze za Katarinu Nobilo, djevojku koja boluje od cerebralne paralize i kojoj je potrebna terapija ne bi li prohodala, prikupili vrijednih osam tisuća kuna.

Za potrebe ove akcije brojni dubrovački restorani, hoteli i slastičarne izradili su torte i slastice s Dešinim nagrađivanim džemom od ljute naranče. Deša Dubrovnik zahvaljuje i svojim volonterkama koje su pomagale pri prodaji slastica i svim građanima i posjetiteljima Feste svetog Vlaha koji su podržali ovu akciju i time pomogli Katarini!

Akcija prikupljanja sredstava za pomoć Katarini se nastavlja. Stoga ako ste propustili doći na Dan ljute naranče, a svakako biste htjeli pomoći, sredstva možete uplatiti na sljedeći račun:

Račun Katarine Nobilo:

IBAN: HR83 2330 0033 2535 8181 2

A za uplate u eurima na devizni račun Željko Nobilo:

IBAN: HR 8723300033201615154

SWIFT: SOGEHR 22

Objavljeno u Dubrovnik
Ponedjeljak, 05 Veljača 2018 19:33

Nova javna rasvjeta u Štikovici i na Gornjem Konalu

U okviru plana investicijskog održavanja sustava javne rasvjete za 2018. godinu Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika u mjesecu siječnju izvršeno je postavljanje potpuno novih tijela javne rasvjete na istočnom ulazu u naselje Štikovica s državne ceste D8 te na području Gornjeg Konala. Nova suvremena rasvjeta sa pet rasvjetnih stupova i svjetiljkama s LED tehnologijom postavljena je na dionici dužine 120 metara. Uz primjenu mjera energetske učinkovitosti i smanjenja svjetlosnog onečišćenja te sukladno svim drugim tehničkim normama koje se primjenjuju za cestovnu rasvjetu, novom rasvjetom umnogome će se povećati sigurnost sudionika u prometu na ovoj dionici ceste.

Navedeno ulaganje dio je planirane rekonstrukcije javne rasvjete cijelog naselja Štikovica za koju je u prošloj godini izrađen glavni projekt. Također, nova rasvjeta postavljena je na području Gornjeg Konala, i to na do sada neosvijetljenim dijelovima ulica koje izlaze na državnu cestu D8, kao i na prostoru uz dječje igralište na Gornjem Konalu. Novom rasvjetom sa osam rasvjetnih tijela umnogome je povećan sigurnost stanovnika Tivatske, Sinjske i Ulice Marka Gjaje koji se koriste ovim izlazima na državnu cestu.

Objavljeno u Dubrovnik

Državna uprava za zaštitu i spašavanje započela je proces modernizacije sustava za uzbunjivanje. Završena je prva faza radova na uspostavi novog sustava za uzbunjivanje stanovništva te će se dana 8. veljače 2018. godine u vremenu od 11 do 12 sati na području Grada Dubrovnika vršiti ispitivanje pojedinih sirena u više navrata, a zatim i cijelog sustav za uzbunjivanje.

Ovim putem Državna uprava za zaštitu i spašavanje obavještava stanovnike da ostanu mirni kada u četvrtak 08. veljače 2018. godine čuju zvukove sirena jer će se raditi o ispitivanju elemenata sustava za uzbunjivanje koji je nužan zbog funkcionalne provjere ispravnosti novog sustava za uzbunjivanje. Svim stanovnicima DUZS zahvaljuje na strpljenju i razumijevanju.

Objavljeno u Dubrovnik

Proširenje buffer zone i nužna obnova Orlandovog stupa bile su teme današnjeg sastanka gradonačelnika i njegovih zamjenica s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek i njezinim zamjenikom Davorom Trupkovićem. Naime, u cilju zaštite Orlandovog stupa dogovoreno je da će se započeti sa svim aktivnostima potrebnim za realizaciju postupka sanacije, a što prvenstveno podrazumijeva izradu projekte dokumentacije prema kojoj će se izvesti sama sanacija. Orlandov stup će se sukladno mišljenu struke demontirati i sanirati u radioničkim uvjetima te u konačnici pohraniti na usuglašenoj lokaciji, dok će se na mjesto originala postaviti replika.

Ministrica kulture Obuljen Koržinek kazala je kako je novodefinirana buffer zona dostavljena UNESCO-u te se na dostavljeni prijedlog čeka suglasnost. Također je istaknuto da se do definiranja konkretne buffer zone, odnosno izrade Studije utjecaja na baštinu (Heritage Impact Assessment) za obuhvat proširene zaštitne zone, neće izdavati nove građevinske dozvole.

Zajednički stav Grada Dubrovnika i Ministarstva jest da se želi otkloniti i najmanja mogućnost ugroze jedinstvenih vizura Dubrovnika te bogate povijesne i kulturne baštine kao našeg najvećeg resursa na kojem temeljimo budući održivi razvoj.

Objavljeno u Dubrovnik

Frano Luetić novi je glavni direktor Zračne luke Dubrovnik. Tim povodom u VIP sali održana je press konferencija na kojoj je za javnost izvršena primopredaja dužnosti. „Naši vlasnici ispoštovali su odluku Vlade te me imenovali za direktora na mandat od šest mjeseci. Ja sam tu 44 godine, 1974. počeo sam raditi kao student i malo po malo napredovao. Dočekao sam da na kraju karijere budem i glavni direktor. Nadam se da ću opravdati dato mi povjerenje. Ovo je jedna Excel tablica koja je podstavljena od mojih prethodnika, imamo formulu, u nju se treba ubacivati nove podatke kako bi mogli naprijed“, kazao je Luetić.

Priliku zahvaliti se suradnicima te predstavnicima medija iskoristio je sada već bivši dugogodišnji obnašatelj ove dužnosti Roko Tolić. „Ovo je prvi put da ulazim u ovaj VIP salon od vremena kada smo ga adaptirali, a da nisam u funkciji direktora Zračne luke Dubrovnik. Međutim, neću potpast po bilo kakav emotivni izričaj. Red je da vam se zahvalim na praćenju čitavo ovo vrijeme, periodu kada je Zračna luka ostvarila izuzetno velike uspjehe, možda najveće u svojoj povijesti. Također, smo među prvima u Republici Hrvatskoj vrlo hrabro krenuli u jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u zemlji, poglavito ovom području, a to je pokušaj pribavljanja sredstava iz EU fondova za nešto čime bi se ovo poduzeće dokazalo vlastitim snagama na zahtjevnom avijacijskom tržištu“, rekao je Tolić osvrnuvši se na netočne navode koji su posljednjih dana ispunjali medijski prostor.

„Ja sam čitao ove dane kako je smijenjen direktor. To nije točno. Najnormalnije u menadžerskom poslu je da imate mandat koji jednog dana prestaje, pa vam ga obnove ili ne. Upravo to se dogodilo ovdje. Natječaj je zaključen, moj mandat je istekao. Hrvatska Vlada je iskoristila svoje legitimno pravo da odluči tko će voditi poduzeće u njenom vlasništvu. Ja sam zadnji čovjek koji ima riječ protiv odluke svoje Vlade koja je s nama od početka surađivala kao i drugi suvlasnici. To su Dubrovačko-neretvanska županija, Općina Konavle i Grad Dubrovnik. Naša skupština u petak je bila u vrlo pozitivnom ozračju. Mi smo primili pohvale za svoj rad, oni su glasali sukladno odluci Vlade. Zahvaljujem se Općini Konavle koja je bila suzdržana po pitanju smjene, ali apsolutno suportivna za odabir nasljednika jer mi smo ovdje tim, ovakav posao ne bi mogao napraviti jedan čovjek, niti će ikad moći“, poručio je.

O razlozima tobožnje smjene Tolić nije želio govoriti navevši kako je to pitanje za Vladu. „Nisu se davala objašnjenja za sva druga imenovanja u javnom sektoru. Mi smo napravili rošadu u svom timu i apsolutno poštujemo odluku hrvatske Vlade i Skupštine Zračne luke Dubrovnik“, decidiran je bio Tolić odbacivši nagađanja kako je bez mjesta glavnog direktora ostao radi upitne legitimnosti pri postupcima javne nabave za potrebe rekonstrukcije Zračne luke Dubrovnik. „Ja ne stojim iza legitimnosti postupaka javne nabave, ali stojim iza legitimnosti svih poslovnih odluka koje su se događale za moga mandata. Transparentnost i zakonitost javne nabave u ovom poduzeću je neupitna i provjeravana višestruko. Kako ne bi ostalo ništa skriveno mi smo čitavo vrijeme u javnim nastupima govorili da smo u ovom svom hrabrom nastojanju da ostvarimo što više pravili određene pogreške.“

„Posrijedi su proceduralne pogreške“, nastavio je Roko Tolić; „odnosno naplaćivanje danka nekome tko je pionirski, kada nitko nije htio, krenuo u projekte EU. Tada kvantum znanja u Hrvatskoj nije postojao bez obzira što smo sve radili u sinergiji sa relevantnim ministarstvima te nam nisu mogle biti poznate određene procedure zbog kojih će nas netko kasnije provjeravati, suditi i davati korekcije. Mi na ukupni iznos ugovorenih sredstava imamo oko 3.9 posto korekcija (prevedeno 48 milijuna od ukupnih 1.7 milijardi) koje su ukalkulirane u rizik ulaska u ovaj posao. Sve do 10 posto je fantastičan rezultat. Ovaj projekt u ni jednom trenutku nije stao, niti je premašio financijske okvire. Da bi se ocijenilo koliko je rezultat dobar treba uzeti parametre pa vidjeti po prioritetnim osima promet što je tko radio i u kojoj mjeri te kolike su korekcije. Odbacujem svaku mogućnost da bi takvo nešto moglo biti razlog. Ako to jest, onda je visoko postavljena ljestvica za bilo koga“, mišljenja je.

O svom novom radnom mjestu Tolić je pak odgovorio: „Moja nova funkcija će se još definirati, procedure su takve da čak ni glavni direktor još nije potpisao svoj ugovor. On će najbolje znati kakve rošade je potrebno napraviti, naravno uz konzultaciju s vlasnicima. Sve svoje ljudske i profesionalne kapacitete dat ću na raspolaganje kako bi bio dio tima koji će jednog dana trasirati novi put uspjeha u Zračnoj luci Dubrovnik.“

 

Iva Dedo

Objavljeno u Dubrovnik

JPG Libertas obavještava korisnike usluga kako će od utorka, 6. veljače, zbog građevinskih radova u ulici Frana Supila, a sukladno privremenoj prometnoj regulaciji, doći do promjena u odvijanju voznog reda.

Linija 5 do završetka radova neće prometovati do Viktorije. Polascima s B.Kuka prometovati će do vatrogasaca, te ulicom Iza Grada do Pila. S Pila će polaziti 5 minuta kasnije u odnosu na važeći vozni red.

Privremeno će biti uveden minibus (8A) koji će polaziti s Viktorije 15 minuta ranije u odnosu na važeći vozni red linije 8. Prometovati će na relaciji: Viktorija – ul.Druge Dalmatinske brigade – Dubac – Ilijina Glavica - Viktorija. Na Ilijinoj Glavici će vršiti presjedanje na redovnu liniju 8.

Linija 8 će prometovati po važećem voznom redu, međutim početna stanica će biti Ilijina Glavica. Prometovati će na relaciji Ilijina Glavica - Pile - Tommy – A.Kolodvor – ul. A.Hebranga – Ilijina Glavica. Na Ilijinoj Glavici će vršiti presjedanje na privremenu liniju 8A.

Linija 17 do završetka radova neće prometovati do Viktorije. Polascima s Bosanke prometovati će do vatrogasaca, te ulicom Iza Grada do Pila. S Pila će polaziti 5 minuta kasnije u odnosu na važeći vozni red.

Sve prigradske linije u smjeru istoka, s polascima iz Dubrovnika, vršiti će prijevoz lokalnog stanovništva do stanica u ulici Petra Krešimira IV.

„Školski“ polasci Mokošica – Ploče, Pošta Lapad – Ploče, Brgat – Ploče za vrijeme radova neće prometovati do Viktorije, već će im posljednja stanica biti Turističko-ugostiteljska škola.

Za vrijeme radova JPG Libertas sve korisnike moli za strpljenje i zahvaljuje se na razumijevanju.

Objavljeno u Dubrovnik

Prilikom primopredaje dužnosti glavnog direktora Zračne luke Dubrovnik javnosti je predstavljena nova faza projekta razvoja infrastrukture Luke čiji radovi su upravo u tijeku. O samim radovima nešto više rekao je Luko Vuletić, direktor i pomoćnik glavnog direktora projekta razvoja Zračne luke Dubrovnik napomenuvši kako je posrijedi veličina gradilišta kojemu trenutno u Hrvatskoj jedino može parirati aktualna obnova pruge Dugo Selo – Križevci.

"Radovi se izvode na milijun kvadrata. Ukupna vrijednost izvođenja je 900 milijuna kuna bez PDV-a. Sve je potrebno iskopati, prebaciti i nasuti kako bi se dovelo u stanje koje zahtijevaju svjetski standardi. Radovi moraju biti gotovi prije početka turističke sezone, dakle 15. ožujka, kada će biti pušten u funkciju ovaj dio uzletno sletne staze. Rulna staza 'Indija' u funkciju mora biti puštena 15. svibnja", kazao je.

Zbog navedenih radova obustavljeno je instrumentalno slijetanje zrakoplova. Je li ono razlog zašto posljednjih dana pojedini letovi nisu stigli na svoje odredište u Čilipima, Vuletić je odgovorio: „Mi u Luci imamo poseban režim slijetanja, također instrumentalnoga koji se zove GPS. Baza je nešto veća u odnosu na Instrumental Landing System. Može se dogoditi, ali značajno manje nego kada bi zapuhala bura prethodnih godina.“

„S vjetrom ćemo uvijek imati problema jer je takva lokacija“, nastavlja; „međutim, dobit ćemo instrumentalnu proceduru slijetanja iz pravca 3.0, to je ovo gdje upravo sada stojimo, prilikom čega će po prvi put zrakoplovi moći slijetati ne samo vizualno kako je bio slučaj do sada. Slijetanje je bilo problematično noću, od mjeseca svibnja ono više neće biti. Govorimo o uvjetima kada puše normalna bura. Po onoj velikoj i mostovi se zatvaraju kako ne bi i mi. Onda i ptice idu pješke.“

Rekonstrukcija ovog dijela Zračne luke Dubrovnik trebala bi biti dovršena po okončanju ugovora što je dvije godine od njegovog potpisivanja, odnosno 6. rujna 2019. Ovaj pothvat od iznimnog je značaja posebice onog socijalnog. „Ljudi će imati gdje raditi. Pravimo zračnu luku koja će nam služiti sljedećih pedeset godina. Unaprijed treba pametno ulagati i održavati. Zahvat se izvodi na čitavom kompleksu što je zadnji put napravljeno kada je izgrađena,“ objašnjava direktor i pomoćnik glavnog direktora projekta razvoja Zračna luke Dubrovnik, Luko Vuletić.

Iva Dedo

Objavljeno u Dubrovnik

Katija Šarić i njezin sin Šon Šeparović danas su mirno naputili gradski stan u Antuninskoj ulici. Deložacija je započela jutros u 10.30. Policijski su službenici s gradskim pročelnikom Zdenkom Medovićem ušli u stan u kojoj živi obitelj Šarić, a kojeg su godinama koristili bespravno. Šarić su iz stana pokušali deložirati u listopadu 2016., ali je deložacija tada bila odgođena. Po napuštanju stana, Šarić je istaknula da je dobila nalog za smještaj u Vis 2.

"Imaju pravo izbaciti čovjeka na ulicu. Životinje su nam digli, uzeli smo samo najophodnije. Tuga i jad. Zapisnik postoji, oslonila sam se na Ustav koji je u ovom slučaju povrijeđen kao i Konvencija o ljudskim pravima. Ovako se s ljudima ne ponaša. Nisam u ovaj stan nikada ušla bespravno i tu mi je srce na mjestu. Ušla sam kao podstanar osobe koja je govorila da je to njezino. Kasnije se saznalo čiji je stan, mi smo ostvarili pravo suposjeda na sudu, uložili smo u taj stan, ali kasnije je bilo lakše izdvojiti nas iz tog stana i proglasiti nas bespravnim korisnicima stana. Imam već jednu ovrhu Grada Dubrovnika na poslovni prostor, zatvorili su mi obrt. Ne znam što će sa mnom biti nakon Visa 2, a i svejedno mi je. Ja više nemam državu, obratila sam se nizozemskoj ambasadorici u Zagreb i tražit ću azil. Odričem se hrvatskog državljanstva. Za državu sam puno dala, prvo stan u Mokošici, koji je u ratu cijeli uništen. Kažu mi, što si ga prodala? Prodala sam ga da ljudima ispod mene ne propadaju stanovi zbog moga stana i tu sam se prevarila. Trebala sam čekati deset godina da ga obnove. Otvorila sam obrt, ali sam kao i mnogi drugi zbog promjene poreza bila osuđena na propast. I sad sam na ulici. Ovisim o nečijoj milosti jer se sad gradonačelnik smilovao i dao nam sobu u Visu. Znamo tko je u Visu, žao mi je tih ljudi, ali ja ne pripadam tamo", kazala je Katija Šarić po napuštanju stana.

Nportal je uputio upit Gradu Dubrovniku o razlozima jutrošnje deložacije Katije Šarić i sina iz gradskog stana u Antuninskoj ulici, ali odgovor nije pristigao do trenutka zaključenja ovog teksta. Uskoro donosimo više!

 

Objavljeno u Dubrovnik
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik