nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Srijeda, 07 Veljača 2018

Vaterpolisti VK Juga CO večeras su na gruškom bazenu pobijedili grčki Olympiakos rezultatom 10:8 u utakmici osmog kola skupine A te osvojili tri boda. Utakmica je bila napeta do samog kraja, a podrška navijača s tribina nije izostala. Dapače, žestoko se navijalo, a posebno u zadnjim minutama kada se Olympiakos opasno približio izjednačenju s Jugovom momčadi. Golove su za Jug postigli Joković (3), Fatović i Garcia dali su po 2, a po 1 Rašović, Pavličević i Lozina.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Sport

Sveti Vlaho i Dubrovnik u riječi i glazbi dubrovačkih autora naziv je koncerta koji će se održati u petak 9. veljače u crkvi Male braće. Nastupit će Dubrovački simfonijski orkestar i Mješoviti Zbor Libertas te klape Subrenum i Kaše, a koncertom će ravnati Slobodan Begić i Viktor Lenert. Početak koncerta je u 20 sati, a ulaz na koncert je besplatan.

Program koncerta sastoji se od skladbi dubrovačkih skladatelja i skladatelja koji su djelovali u gradu i bili inspirirani njime, kao što su Luka Sorkočević, Josip degl'Ivellio, Jordan Kuničić, Mario Nardelli, Krešimir Magdić, Vicko Dragojević i drugi. Stihove Luka Paljetka i tekst Davora Mojaša prenijet će Sebastijan Vukosavić te zajedno s ostalim izvođačima upriličiti veliku glazbenu priču posvećenu svetom Vlahu.

 

dso plakat09022018 preview1

Objavljeno u Kultura

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić gostovao je jutros u HRT-ovoj emisiji ‘Dobro jutro Hrvatska’. Predstavio je gledateljima Konavle te istaknuo kako općina obiluje poviješću te je posebno istaknuo kulturološke aspekte, od Sokol grada do Muzeja i galerija Konavla. Dodao je kako je u pripremi obnova tvrđave na Prevlaci od strane Društva prijatelja dubrovačke starine kako bi se tamo otvorio Muzej austro-ugarske mornarice.

Načelnik Lasić gostovao je s načelnikom općine Legrad Ivanom Sabolićem, u kojoj je izražen trend iseljavanja, za razliku od Konavala.

”U perifernim mjestima nam je nešto lošija slika u odnosu na Cavtat i Čilipe itd., ali nadamo se da će se i to uskoro promijeniti. Pomalo se i tamo pokreće turizam, a jedna obitelj je baš nedavno dobila priznanje za najbolju kuću za aktivni odmor u Hrvatskoj. Konavle su u ratu jako stradale, ali sve smo obnovili. Ja ću usporediti Istru i Konavle, kad sve sagledate u odnosu na naše okruženje... Gledajte Istri je blizu Italija, Slovenija itd., mi nemamo susjede takve platežne moći i baš zato kažem da smo itekako uspjeli”, rekao je načelnik.

Načelnik se osvrnuo i na problematiku Konavoskog polja te istaknuo kako tu ”Tigrovu kožu” nije moguće riješiti bez komasacije. Istaknuo je Zračnu luku Dubrovnik kao glavni gospodarski subjekt na području Konavala, ali i pet hotela koji posluju na području općine.

”Nezaposlenost je oko tri i pol posto i zbog toga smo zadovoljni. S druge strane nije dobro što smo ovisni samo o turizmu”, rekao je načelnik te dodao kako je Općina do sada uspješno realizirala nekoliko projekta financiranih sredstvima EU. S druge strane, istaknuo je glavni problem na tom polju.

"Imamo infrastrukturu od Zvekovice do Cavtata, uređenje biciklističke staze Ćiro, problem što smo prerazvijeni i ne možemo aplicirati na dosta fondova. Prijavili smo projekt proširenja vrtića na Grudi i tu vjerujemo da ćemo dobiti sredstva”, rekao je načelnik te dodao kako je u Konavlima sedam vrtića te dvije područne škole.

Kao jedan od glavnih problema izdvojio je zgradu OŠ Cavtat.

”Veliki nam je problem OŠ Cavtat, to je investicija je oko 40-ak milijuna kuna. Ona je u jako lošem stanju i nadam se da ćemo tu nešto uspjeti dogovoriti s državom”, rekao je načelnik Lasić.

Među konavoskim ljepotama izdvojio je Šipun špilju koja bi uskoro trebala biti otvorena za javnost, plažu Pasjaču, Snježnicu, Đurovića špilju i mnoge druge.

Objavljeno u Županija

Marijana Dragobratović živi u Opuzenu i ima 48 godina. Teško je bolesna i gotovo slijepa. Potreban joj je osobni asistent kako bi joj se olakšala svakodnevica. Opuzenka ima Marfanov sindrom, posljedicu poremećaja vezivnog tkiva koji dovodi do promjena na kostima, očima i kardiovaskularnom sustavu. Ukoliko ste voljni pomoći, javite se na broj tel. 091 3671 306.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Županija

Španjolski niskotarifni zračni prijevoznik Vueling (VY/VLG) ove je godine prvi put nastavio letjeti na dvije linije za Dubrovnik i tijekom zimskog reda letenja. Dvije linije iz Dubrovnika za Barcelonu i Rim (zračnu luku Fiumicino - Leonardo da Vinci) imaju po dva leta tjedno. Popunjenosti zrakoplova na ovim zimskim linijama je bila 64%, a dva leta u siječnju ove godine su bila potpuno rasprodana. Radi se o podatcima za razdoblje od 29. listopada prošle godine do 3. veljače ove godine. U tom je razdoblju obavljeno 47 letova na dolasku i 47 letova na odlasku, svi sa zrakoplovima tipa Airbus A320 (na slici). Iako u ljetnom redu letenja koji počinje 25. ožujka Vueling nije najavio za Hrvatsku nijednu novu liniju, ipak na planiranim linijama dolazi do pojačanja operacija.

Na navedenim dvjema linijama iz Dubrovnika ostaje isti broj operacija u srcu sezone što je isto kao i prošle godine. Za Barcelonu je najavljeno 12 letova tjedno, ali određeni letovi u srcu sezone počinju s prometom ranije u odnosu na prošlu godinu kad su počeli s prometom tek u kolovozu, dok ove godine počinju veću srpnju. Na liniji za Rim planirano je 7 letova tjedno što je isto kao i prošle godine, ali u predsezoni i posezoni su planirana 4 leta tjedno, odnosno jedan let tjedno više nego u predsezoni i posezoni lani.

Split na liniji iz Barcelone ima najavljena 2 leta tjedno više u srcu sezone, odnosno prošlogodišnji svakodnevni letovi dobit će dvostruke rotacije utorcima i nedjeljama. Na liniji iz Splita za Rim najavljeno je 13 letova tjedno u srcu sezone, odnosno jedan let tjedno više nego prošle godine. Isto kao i u slučaju Dubrovnika, izabrani letovi počinju s operacijama ranije, već u srpnju, za razliku od početka srca sezone prošle godine kad su počeli tek u kolovozu. Treća linija, Split - Firenca, ostaje ista kao i prošle godine s jednim letom tjedno svakog petka od lipnja do rujna.

Preostale linije Vuelinga iz Zadra za Barcelonu i Rim, te iz Zagreba za Barcelonu imaju isti broj letova kao i prošle godine. Sve linije Vuelinga su u code-share suradnji sa španjolskim nacionalnim zračnim prijevoznikom Iberia (IB/IBE), članom globalnog udruženja zračnih prijevoznika OneWorld koji je većinski vlasnik Vuelinga. Izabrani letovi su istovremeno u code-share suradnji i s katarskim nacionalnim prijevoznikom Qatar Airways (QR/QTR), piše Avioradar.

Objavljeno u Dubrovnik

Makarani i Splićani organiziraju akciju „101 deka za Žarkovicu“. Navode kako im je cilj skupiti što više deka kako bi napuštene životinje na brdu iznad Dubrovnika lakše preživjele zimu i spavali na suhom. Ovim putem pozivamo i Dubrovčane, da se odazovu ovoj akciji, pa svoje stare deke i veće ručnike odnesu u sklonište za životinje.

Objavljeno u Lifestyle

Krajem siječnja ove godine, u sklopu edukativne akcije „Promet nije šala, ni opasnost mala“, djeca predškolske dobi dječjeg vrtića Radost iz Metkovića, su izravno „na terenu“ učila o prometnim pravilima i sigurnom ponašanju u prometu. U pratnji odgojiteljica, roditelja i policijskih službenika djeca su šetnjom središtem grada Metkovića primjenjivali znanja o prometnim propisima, sigurnom kretanju u prometu i prometnim znakovima.

Također, u sklopu navedene akcije policijska službenica za prevenciju Policijske postaje Metković u spomenutom je vrtiću održala dva predavanja djeci predškolske dobi. Djeca su kroz razgovor, igru i druženje učila o sigurnom ponašanju o prometu te ponovili osnovne prometne pojmove kao što su cesta, nogostup, semafor, zebra i raskrižje.

Nakon održanog druženja djeci su poklonjene edukativne slikovnice i bojanke.

Objavljeno u Metković

"U svakom je zdravom čovjeku lijek, a farmaceutske tvrtke ne mogu napraviti matične stanice na umjetan način. Važno je osvijestiti humanost i činjenicu da svojim aktom, koji ne ugrožava naše zdravlje, vraćamo zdravlje drugom čovjeku i spašavamo mu život. Kroz sve ovo produžava se vizija liječenja Ane Rukavine koja je bila izuzetna osoba", priča za Nportal prim. Vesna Polanda Lasica, dr. med., specijalist transfuziolog u Općoj bolnici Dubrovnik ususret akciji upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica koja će se u ovu subotu održati u Dubrovniku. Više o ovoj akciji, kao i o radu transfuziologa čija se djelatnost odvija u tišini i skromnosti, pročitajte u razgovoru.

Kako je došlo do suradnje sa Zakladom "Ana Rukavina"?

Naša suradnja krenula je 2013. Naime, uzorci za registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica uzimaju se za vrijeme naših redovnih akcija kolekcije krvi koje organizira Crveni križ. U želji da se što više približimo potencijalnim davateljima i tako kontinuirano olakšamo upis u registar Zaklade Ana Rukavina je dogovorila s transfunzijskim centrima da uzimaju uzorke krvi za registar. Pri tome transfuzijski centri trebaju strogo poštovati pravila rada Zaklade. Ljude uvijek nešto treba potaknuti, a to je obično osjetljivost na bolest, a posebno djece. U Metkoviću smo tako organizirali akciju za curicu koja je oboljela od leukemije, a nedavno su se u našoj bolnici prikupljali i uzorci krvi za malenog Ivana. Ta je akcija potaknula humanost i dobrotu pojedinaca. Pristiglo mi je puno mailova, mnogo se mladih ljudi uključilo te su željeli nekako pomoći. Tako smo se i odlučili u subotu organizirati akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja matičnih stanica. Uzorke ćemo u Zakladu brzim transportom poslati isti dan.

Što će se točno prikupljati ovu subotu?

Ove subote građanima koji se odazovu na akciju uzet će se epruveta krvi iz vene. Postupak je isti kao i za bilo koju drugu dijagnostičku pretragu. Potom će se određivati HLA antigen (human leucotyte antigen) koji pokazuje našu genetsku strukturu, tj. našu genetsku raznolikost. To je zapravo osobna karta naših stanica sustava tkivne snošljivosti.

Kakav je postupak upisa u registar?

Za početak bitna je informiranost potencijalnog davatelja koji treba biti u dobi od 18 do 40 godina te ne smije bolovati od kronične bolesti. Najprije je potrebno čitko popuniti pristupnicu s općim podacima. Zatim se daje uzorak venozne krvi. Podaci se potom pohranjuju u Kliničkoj jedinici za tipizaciju tkiva gdje se određuju HLA antigeni osobe iz danog uzorka krvi. U registru su svi davatelji zavedeni pod šifrom. Ukoliko se dogodi da je HLA antigena struktura stanica nekog bolesnika kompatibilna s nekim upisanim potencijalnim donatorom, Hrvatski registar će kontaktirati osobu i ponovno zatražiti suglasnost za darivanje krvotvornih matičnih stanica. Ako je davatelj i dalje voljan dati ih, dolazi na kliniku o trošku KBC - a Zagreb i odlučuje hoće li pristupiti darivanju matičnih stanica iz periferne krvi postupkom afereze ili iz kosti. Postupak afereze traje tri do četiri sata i u pravilu su potrebna jedan do dva ciklusa. U perifernoj krvi postoji određeni postotak matičnih stanica, ali opet nedovoljan za transplantaciju stoga se četiri dana prije postupka davatelju daje granulocitni faktor rasta koji potiče oslobađanje matičnih stanica iz koštane srži u krvotok. Drugi je način uzimanje matičnih stanica iz kosti zdjelice, pod općom anestezijom u operacijskoj dvorani aspiriranjem pomoću igle za biopsiju. Mjesto punkcije može biti bolno osjetljivo 15 do 20 dana.

Što zapravo znači darovati nekome krv, kakvu "moć" krv ima?

Krvotvorne matične stanice i periferna krv iz krvotoka vrlo su moćno sredstvo u liječenju. Da bi ih mogli omogućiti bolesnicima, moramo s druge strane imati zdravog pojedinca koji će ih dati dobrovoljno i anonimno te bez financijske nadoknade. Krvotvorne matične stanice u koštanoj srži poput tvornice stvaraju crvene i bijele krvne stanice te krvne pločice ili trombocite. Transplatacijom matičnih stanica iz koštane srži liječe se bolesnici s akutnim ili kroničnim oblikom leukemije. Primjenom krvotvornih matičnih stanica, transfuzijom eritrocita i trombocita te primjenom lijekova, taj se poremećaj korigira. Postoje i situacije koje uzrokuju veliko oštećenje koštane srži, poput zračenja, kada je također potrebna transplantacija matičnih stanica. Katkada je pak tek rođenom djetetu potrebno izmijeniti cijelu krv da bi ostalo na životu. Bazični lijek je u zdravim pojedincima, a princip je sačuvati vitalnost stanica kako bi u organizmu bolesnika nastavile svoju funkciju.

Profesija transfuziologa daleko je od medijske pozornosti, ipak svaka transfuzija spašava život.

Svaka transfuzija krvi doista jest transplantacija zbog svog biološkog porijekla i nikada nije bez nultog rizika. Transfuziolozi svoj posao rade u tišini, odgovorno i savjesno. Prate nove dosege struke i primjenjuju stečeno znanje poštujući stroge propise zakonske regulative koje su usklađene s direktivama EU. Cijeli posao bazira se na humanosti zdravih pojedinaca, davatelja krvotvornih stanica i davatelja krvi. Mislim da medijska pozornost treba biti usmjerena na one koji daju dio sebe, koji su humani i svojim primjerom omogućavaju da cijeli sustav zdravstva funkcionira i pomažu bolesnima bez da se zna njihov identitet ili očekuje financijska nadoknada.

U Općoj bolnici Dubrovnik redovito se održavaju akcije darivanja krvi. Koliko su ljudi svjesni njihove važnosti, kakav je odaziv?

Odaziv je zadovoljavajući, ljudi su informirani i svjesni važnosti. Naravno, uvijek može biti bolje, a važno je da zadovoljavamo potrebe bolesnika koji se liječe u Općoj bolnici Dubrovnik. Do sada nismo bili u situaciji da pozivamo davatelje radijskim i TV apelima čak ni za vrijeme ljetnih mjeseci, što je velik uspjeh. Rezultat je to sistematičnog i kontinuiranog dugogodišnjeg rada i dobre suradnje s Gradskim društvom Crvenog križa Dubrovnik, Korčula, Ploče i Metković. Koncem svake kalendarske godine pravi se raspored akcija za sljedeću godinu. Moramo imati osiguran kontinuiran priljev krvi za svaki tjedan koji je opet usklađen s potrebama zbrinjavanja bolesnika. Točno znamo do kraja 2018. gdje će biti akcija i kolika je planirana procjena. Opća bolnica Dubrovnik je subregionalni centar za kolekciju krvi, preradu i proizvodnju krvnih pripravaka.

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Festival srca u organizaciji Udruge Veliko srce malom srcu događat će se u subotu 10. veljače u kino Slobodi s početkom u 10:30 sati.

Nastupat će baletni i glazbeni odjel Umjetničke škole Luke Sorkočevića, plesni studio Lazareti te plesni studio Step'n'Jazz nakon čega će se održati projekcija animiranog filma 'Dugi iz kamenog doba'.

Cijena ulaznice je simbolična u iznosu od 25 kuna.

Cjelokupan iznos prikupljenih sredstava usmjerit će se na poboljšanje skrbi o djeci s prirođenim srčanim greškama.

Objavljeno u Dubrovnik

Mario Hezonja igra u životnoj formi u NBA-u. Samo dan nakon što je bio prvi strijelac utakmice za pobjedu Orlanda kod Miamija u floridskom derbiju, istaknuo se i u trijumfu nad aktualnim viceprvakom Clevelandom.

Magic je slavio 116:98 predvođen Jonathanom Simmonsom, koji je postigao 34 koša.

Hezonja ovaj put nije bio najbolji strijelac, štoviše, postigao je 10 koševa (iz igre 4/9, trice 2/5), duplo manje nego večer ranije, uz šest skokova i dvije asistencije.

Ali, kao što je večer ranije zablistao u izravnom dvoboju sa slovenskom legendom i vođom Miamija, isto je napravio i protiv LeBrona Jamesa, koji je s 25 koševa i 10 skokova bio najbolji kod Cavsa.

 

Izvor: Index.hr

Objavljeno u Sport
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik