nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Četvrtak, 01 Ožujak 2018

Na veselje najmlađih Kazališna družina Kolarin najavljuje nove izvedbe dječje predstave Dugonja, Trbonja i Vidonja, autora Mladena Širole, a u režiji Tajane Martić. Predstave će se odigrati 6. i 7. ožujka u 18:30 sati u Kazalištu Marina Držića. Ulaznice po cijeni 30 kuna možete kupiti ili rezervirati na blagajni Kazališta Marina Držića na broj telefona 321 088.

Dugonja, Trbonja i Vidonja je prekrasna priča o pravdi, dobroti i istini u kojoj nije bitno ni mjesto ni vrijeme. Važno je imati povjerenje u snagu dobra, hrabrost i vjeru da se tuga može zaliječiti ako pomažemo i usrećujemo druge jer pomažući svima oko sebe usrećujemo i pomažemo sebi. Priča je to o prijateljstvu koja nas uči da čovjek ne može ići sam, nego treba pomoć prijatelja nakoje se može osloniti. Biti dobar je plemenito. Učiti druge da budu dobri je još plemenitije.

KAZALIŠNA DRUŽINA KOLARIN

DUGONJA, TRBONJA I VIDONJA

MLADEN ŠIROLA (prema priči KARELA J. ERBENA)

REŽIJA, SCENOGRAFIJA I TEKST PJESAMA: Tajana Martić

GLAZBA: Marija Grazio

IZRADA KOSTIMA: Renata Sekulović

IZRADA SCENE: Obrt Šoštarić

OSLIKAVANJE SCENE: Veronika Šulić

DIZAJN VIZUALNIH MATERIJALA: Davor Pukljak

ULOGE:

IVO: Antonija Daničić

DUGONJA: Aida Machiedo

TRBONJA: Darija Mikulandra Žanetić

VIDONJA: Kaća Carević

STARICA/KRALJEVNA: Marinka Metković

VILA: Barbara Lončarić Lučić

VJEŠTICA: Marija Hrtica/Jelica Čučević

VJEŠTIČINI ČUVARI: Ante Tonći Đurković, Jelica Čučević, Marta Lasić

Inače, Mladen Širola, hrvatski pisac 20. stoljeća, svrstava se u klasiku domaće dramske književnosti za djecu, a po bajci Karela J. Erbena 1955. godine je napisao igrokaz i popularizirao Dugonju, Trbonju i Vidonju.

Trajanje: 50 min

www.kolarin.hr

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Objavljeno u Kultura

Kadeti Jug Croatia osiguranja uvjerljivom su pobjedom otvorili nastup na Prvenstvu Hrvatske koje se igra u Korčuli. Igrači trenera Aljoše Lončarića bili su bolji od vršnjaka iz Zadra rezultatom 15:7 (4:1, 3:1, 4:1, 4:4). Najbolji strijelac kod Jugaša bio je Josip Tolja s četiri postignuta gola, Antonio Zadro i Dominik Lončarić postigli su po tri, Patrik Kolak dva, a Ivan Begić, Šime Šimunović i Jure Jarak po jednom su se upisali u strijelce.

Sutra s početkom u 10,10 sati Jugaši u sklopu drugog kola igraju protiv OVK POŠK-a.

Jug CO – Zadar 1952 15:7 (4:1, 3:1, 4:1, 4:4)

Korčula

Bazen Gojko Arneri

Suci: Matijaš, Vujošević

Jug CO: M. Šimunović (4 obrane), Dumančić, Begić 1, Cvjetković, Zadro 3, Š. Šimunović 1, Pavlić, Bjelopera, Lončarić 3, Kolak 2, Tolja 4, Garvan, Sršen, Jarak 1. Trener: Lončarić.

Objavljeno u Sport

U sklopu službenog posjeta izaslanstva Grada Dubrovnika Sjedinjenim Američkim Državama gradonačelnik Mato Franković i suradnici u srijedu, 28. veljače u New Yorku susreli su se s vodstvom i članovima Kluba Dubrovnik. Predstavnici Kluba Dubrovčana pobliže su upoznali gradonačelnika i suradnike sa svojim radom, posebno s humanitarnim aspektom društvenog djelovanja. Naime, Klub Dubrovčana u New Yorku pod nazivom Club Dubrovnik Inc, NY djeluje već punih 76 godina. Kao čuvari tradicije i običaja svoga grada i šireg dubrovačkog kraja, klub je posebno aktivan u štovanju svetoga Vlaha pa su na druženju priređenom za predstavnike Grada sudjelovali i ovogodišnji festanjuli iz New Yorka Samir Ramić & Trifon Liakopoulos. Predsjednik Kluba Dubrovčana Šime Šimunović ovom prilikom gradonačelniku Frankoviću uručio je povelju o počasnom članstvu.

Objavljeno u Dubrovnik

Ministar financija Zdravko Marić najavio je smanjenje opće stope poreza na dodatnu vrijednost. Zbog već definirane porezne politike ono se neće dogoditi ove godine, već 2019. kada se očekuje smanjenje PDV - a od jednog postotnog poena, što je uostalom i jedno od predizbornih obećanja Plenkovićeve Vlade. Prema procjenama, smanjenje bi trebalo iznositi 1,6 milijardi kuna. PDV je svakako najizdašniji porez za državnu blagajnu koja je u prošloj godini prvi put ostvarila suficit te bi ove godine trebao donijeti 50 milijardi kuna. No, hoće li smanjenje stope PDV - a osjetiti građani?

"Sumnjam da će se to vrlo sitno smanjenje od jednog postotnog poena značajno odraziti. Sigurno neće motivirati građane da počnu trošiti jer je riječ o neznatnoj razlici. Isto se moglo vidjeti i kada se stopa PDV - a povećala na 25 posto - nije dovelo do ogromnog pada potrošnje. Također, sumnjam da će cijene proizvoda uopće padati jer je prilikom smanjenja od jednog postotnog poena riječ o pojeftinjenju od nekoliko lipa tako da ne vjerujem da će za to proizvođači i trgovci smanjivati cijene", kazao je za Nportal ekonomist Ivan Jelčić dodajući kako misli da je najavljeno smanjenje PDV - a polovična mjera.

Svako smanjenje PDV - a u globalu bi trebalo dovesti do povećanja poreznih prihoda zbog veće potrošnje, ali jedan poen neće donijeti pretjerano veliku razliku. Jelčić ističe kako ovim smanjenjem porezni prihodi gotovo sigurno neće pasti, ali kako je teško procijeniti za koliko će narasti. Pojedinci su izrazili bojazan kako će smanjenjem opće stope poreza na dodatnu dobit, porasti neki drugi porezi. Međutim, ekonomist Jelčić mišljenja je kako ta konstatacija ne drži vodu jer nema smisla upuštati se u smanjenje kako bi se drugdje nadoknadila razlika.

"Tehnički gledano smanjenje PDV - a ne bi trebalo prouzrokovati pad poreznih prihoda tako da sumnjam da bi se razlika trebala nadoknađivati negdje drugo. Logika države ne bi trebala biti da se smanji PDV kako bi ga negdje drugo povećali, onda je besmisleno uopće provoditi to smanjenje. Trebamo pronaći način za motivirati ljude da što više troše te kako bi država mogla uprihoditi, ali ne da se drastično povećavaju porezi na neku drugu stranu. Bolje bi bilo ljude rasteretiti na neke druge strane. Kada vide negdje dodatni novac, dobru stranu smanjenja, ukidanje nekih nameta poput pojeftinjenja goriva, smanjivanja trošarina, pojeftinjenja električne energije ili nekih drugih komunalija, nečeg konkretnog što će ljudi vidjeti da mogu uštedjeti, taj će novac preusmjeriti negdje drugo", ističe Jelčić.

Dodaje i da bi bilo puno bolje na druge načine pokušati povećati potrošnju, primjerice, povećanjem primanja te smanjenjem osobnih poreza. Zacijelo bi građani više osjetili kada bi došlo do drastičnog smanjenja PDV - a s 25 na 20 posto. Tada bi i psihološki izgledalo bolje, vidjele bi se razlike u cijenama i vjerojatno bismo kasnije imali i povećanje poreznih prihoda zbog veće potrošnje. Ipak, to je za sada drastično smanjenje i sumnjam da će se dogoditi", kazuje.

I dok pojedini ekonomisti smatraju da je upravo 2019. izvrstan trenutak za smanjenje stope PDV - a s obzirom da hrvatska ekonomija ekspandira više od dvije godine te da je opća stopa PDV-a povećana u dva navrata tijekom godine recesije jer to je to, uostalom, minimum fer odnosa države i vladajućih prema građanima, postoje i oni kojima se ovaj trenutak čini najgorim mogućim te drže kako je potrebno prvo smanjiti poreze na rad i kapital.

"Koji god trenutak izaberete uvijek će netko reći da je najgori mogući. Kad se nešto odluči, to treba napraviti. Nikad nije dobar trenutak za povećavanje poreza. Ipak, ne vidim neku realnu opasnost koja bi trenutno prijetila u slučaju smanjenja PDV - a. Država bi trebala raditi na tome da povećava porezne prihode iz drugih izvora, a puno je načina na koje država može uprihoditi novac, da se ljude motivira, otvaraju nova radna mjesta, nove investicije, dovode strane investicije.

Inače, Hrvatska primjenjuje drugu najvišu stopu PDV - a u Europskoj uniji te je pretječe samo Mađarska čiji PDV iznosi 27 posto.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Restorani Pelegrini (Šibenik) i 360º (Dubrovnik) dobili su jednu Michelinovu zvjezdicu, dok je lista restorana s Michelinovom preporukom (s oznakom žlice i vilice) obogaćena s 24 nova restorana. Rezultat je to vrlo tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane profesionalnih Michelinovih inspektora, koji su tijekom 2017. godine obilazili restorane diljem zemlje. Novi vodič za Hrvatsku je objavljen na stranicama Michelina, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane.

„Hrvatska se nalazi na gastronomskoj karti svijeta što svakako i zaslužujemo. Nove Michelinove zvjezdice i preporuka hrvatskim restoranima dokaz su da naša gastronomska scena zadovoljava vrlo zahtjevne međunarodne kriterije kvalitete.
Michelin je svjetski sinonim za izvrsnost u gastronomiji, a njihove oznake daju odlične promotivne potencijale koje će destinacije, u kojima se nalaze izabrani restorani koji su time ušli u ekskluzivni krug najboljih restorana svijeta, znati valorizirati. Hrvatska turistička zajednica i dalje će provoditi brojne aktivnosti s ciljem pozicioniranja naše zemlje kao atraktivne turističke destinacije bogate gastronomske ponude“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

„Iskrene čestitke upućujem svim izdvojenim restoranima, a posebno vlasnicima i djelatnicima restorana Pelegrini, 360º i Monte, čiji su trud i kreativnost prepoznali Michelinovi inspektori“, nadodao je Staničić.

S ovogodišnjim odabirom, Hrvatska ukupno ima tri restorana s Michelinovom zvjezdicom te 55 restorana s njihovom preporukom.

Dodajemo kako su ove godine po prvi put dodijeljene i Michelinove oznake Bib Gourmand, koju su dobila četiri restorana: Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Vuglec Breg (Krapina) i Konoba Fetivi (Split).

Riječ je o oznaci koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama. Također, ovim su izborom na Michelinovoj mapi, osim Istre, Dubrovnika i Zagreba, koji su upisani prošle godine, svoje mjesto našle i brojne druge destinacije poput Šibenika, Splita, Iloka, Korčule, Krapine, Lovrana, Osijeka, Varaždina, Velike Gorice, Zadra i drugih.

Uvrštenje novih restorana u Michelinovu selekciju snažan je poticaj za daljnje kontinuirano usavršavanje domaće gastronomske scene, ali i velika globalna promocija Hrvatske kao vrhunske gourmet destinacije. Podsjećamo kako je od hrvatskih restorana, u društvo elitnih restorana s Michelinovom zvjezdicom, prvi ušao rovinjski restoran Monte, koji je 2017. godine dobio jednu zvjezdicu, a koju je zadržao i za 2018. godinu, piše Slobodna Dalmacija.

Objavljeno u Dubrovnik

Zabrinjavajuća količina morskog otpada danas je jedan od najbrže rastućih problema. Otpad u morski okoliš dospijeva isključivo uslijed ljudske aktivnosti, odnosno nedostataka u sustavu gospodarenja otpadom. Otprilike 10 milijuna tona smeća godišnje završi u svjetskim morima i oceanima. Istraživanja su pokazala da uzorci morske vode sadrže čak šest puta više plastike nego planktona. Zbog značajnih okolišnih, ekonomskih, sigurnosnih, zdravstvenih i kulturnih implikacija, javlja se potreba za poduzimanjem odgovarajućih mjera i pronalaskom efikasnih, dugoročnih rješenja.

Morski otpad je problem koji prelazi granice: jednom kada se nađe u moru, ne pripada nikome. To otežava upravljanje otpadom i čini ga ovisnim o dobroj regionalnoj i međunarodnoj suradnji. Najveća količina morskog otpada u naš akvatorij dolazi nošen strujama iz susjednih zemalja. Dubrovačko-neretvanska županija je zbog svog geografskog položaja na obali Jadranskog mora posebno pod utjecajem ogromnih količina morskog otpada koji se nošen strujama akumulira na našim plažama. Poseban odjek imalo je zadnje iznenadno onečišćenje koje se dogodilo u prosincu 2017. gdje su stara gradska luka grada Dubrovnika i okolne plaže bile preplavljene smećem.

Kao mali korak u pokušaju rješavanja ovog problema, u sklopu URBAN-WASTE projekta provodit će se mjera za podizanje razine svijesti o problematici morskog otpada. To je jedna od četiri planirane mjere projekta punog naziva ''Urbane strategije gospodarenja otpadom u turističkim gradovima'', finaciranog od strane Europske komisije kroz program Horizon 2020. Aktivnosti se provode na 11 pilot područja koja spadaju u najposjećenija turistička odredišta širom Europe, među kojima je Dubrovačko-neretvanska županija. Jedini hrvatski partner na projektu je Regionalna razvojna agencija DUNEA koja će koordinirati provedbu spomenute mjere.

Svoju stručnu podršku u provedbi daju i upravni odjeli DNŽ, Lokalna akcijska skupina u ribarstvu FLAG Južni Jadran, dok će edukativne radionice provoditi stručnjaci iz Ekološke udruge za očuvanje i zaštitu mora i priobalja „Mala Sirena“. U organizaciji DUNEA-e, 28. veljače 2018., održan je radni koordinacijski sastanak s uključenim stručnjacima te je dogovorena provedba edukacija namijenjenih ciljnim skupinama, s pratećim materijalom i dvojezičnim brošurama. Od posebne važnosti je proizašla suradnja s još jednim europskim projektom, ML-REPAIR, kojeg provodi Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita čiji su predstavnici također sudjelovali na sastanku. Svoj doprinos ovoj mjeri ML-REPAIR će dati kroz suradnju s ribarima volonterima, kočarima koji na svakodnevnoj bazi imaju morski otpad kao „sekundarni ulov“. Planirano je još definirati pilot lokaciju gdje bi ribari volenteri mogli odložiti prikupljeni morski otpad. Detalji četiri mjere te akcijski plan provedbe za našu županiju, bit će predstavljeni javnosti tijekom ožujka.

Objavljeno u Županija

Deveta sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika održat će se 9. ožujka, a dnevnim redom predviđene su 24 točke. Gradonačelnik će tako na sjednici podnijeti izvješće o radu za razdoblje od srpnja do prosinca 2017., a bit će riječi i o izmjenama i dopunama Statuta Grada Dubrovnika. Pred dubrovačkim vijećnicima naći će se i Prijedlog odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja „Suđurađ – turistička zona Za Orsanom“, a po prvi put nakon osam godina raspisat će se izbori za članove vijeća jedinca mjesne samouprave. Raspravljat će se i o Prijedlogu mjera socijalnog programa Grada Dubrovnika za 2018. godinu, kao i o Prijedlogu programa javnih potreba u tehničkoj kulturi za 2018. godinu. Prijedlog izmjena i dopuna Plana korištenja javnim površinama izvan povijesne jezgre te onaj o godišnjem provedbenom planu unapređenja zaštite od požara na području Grada Dubrovnika za 2018. godinu također će se naći na dnevnom redu. Vijećnici će odlučivati i o dodjeli koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra za izvođenje radova polaganja kabelskog voda 10(20) kV na dionici TS Šipan Polje – TS Suđurađ na čest.zem. 2796/1 k.o. Luka Šipanska, davanju suglasnosti za sklapanje Dodatka I. Sporazuma o adaptaciji, rekonstrukciji, dogradnji i opremanju poslovnog prostora za potrebe Državnog arhiva u Dubrovniku kao i o ustupanju dijela nekretnine katastarske oznake čest.zem. 468/1 k.o. Zaton površine 39 m2 društvu Hrvatske ceste d.o.o. a sve u svrhu rekonstrukcije državne ceste D8, križanje u km 22+240 Zaton Veliki. Također, bit će riječi o raspisivanju javnog poziva za iskazivanjem interesa za prodajom nekretnine u svrhu organizacije Prihvatilišta za beskućnike, a 2019. će biti proglašena "Orlandovom godinom" u Dubrovniku.

Objavljeno u Politika
Četvrtak, 01 Ožujak 2018 14:52

ORSULA ZVONE Dubrovačka 'djevojčica od gume'

Orsula Zvone na prvi pogled izgleda kao obična desetogodišnjakinja, ali zapravo od mase odskače svojim 'gumenim' tijelom: ''Od kada znam za sebe sam rastezljiva, uvijek sam negdje skakala i pokušavala razne stvari napraviti. Onda sam se upisala na ples, pa na gimnastiku koju treniram još uvijek, to je moja velika ljubav.''

Po dobnoj kategoriji na gimnastici spada u mlađe juniorke. Najviše voli kad na treningu nauči nešto novo: ''Obožavam kad radimo salto unazad ili neke nove elemente. Vazda to sebi predstavim kao neki izazov koji moram preći.''

Orsula ide u četvrti razred Osnovne škole Marina Getaldića, a u slobodno vrijeme osim gimnastike obožava šminkanje i popularnu izradu 'slime' ljigavaca za što ima i vlastitu instagram stranicu, a osim toga uživa i u slikavanju.

DSC 0029
Njen privatni Instagram profil @o_r_s_u_l_a broji oko 500 pratitelja, dok na popularnoj platformi Musical.ly ima oko 2000 fanova što je fantastična brojka za nekog njenih godina: ''Obožavam snimati kratke spotove na Musical.ly-u. Imam taj profil već 2 godine i nikad mi nije palo na pamet da ga izbrišem. Jako mi je zabavno smišljati nove pokrete i u to uvrštavati razne efekte.''

Iako je malena, s popularnošću među vršnjacima dobro se nosi: ''Osjećam se ponosno što imam toliko pratitelja na tim društvenim mrežama. Neka djeca kada me vide i prepoznaju na ulici znaju da sam to ja, ali mi se srame javiti, što je meni nekad smiješno.''

DSC 0039
Kad su u pitanju inspiracija, ideje i uzori izdvojila je par profila koje često zna pogledati i uživa u njihovim fotografijama i videima: ''Pratim dosta poznatih profila na različitim društvenim mrežama. Neke koje bih izdvojila su Rybka Twins – blizanke koje odrađuju razne gimnastičke izazove i uvijek pokazuju različite elemente, fotograf Jordan Matter koji slika poznate plesače i gimnastičarke – voljela bi da i kod nas postoje takvi fotografi, i brojni drugi profili povezani uz gimnastiku i ples.''

DSC 0033
Na negativne komentare se ne osvrće: ''Nekad znam čuti od prijateljice da je netko rekao nešto loše, da je netko ljubomoran na mene ili pročitam neki ružan komentar. Ne obazirem se na takve komentare jer imam puno lijepih komentara koji me usreće, a normalno je da će se naći i neki loši.''

Stariji brat Tiho i ona nedavno su otvorili zajednički profil: ''Otvorili smo taj profil da možemo snimati smiješne videe, ali još nismo odlučili konkretno što ćemo objavljivati i kada ćemo objaviti prvi video ili sliku.''

Iako joj gimnastika odlično ide, Orsula kad odraste želi biti pjevačica ili baviti se nekim srodnim poslom. Ovu marljivu i ambicioznu desetogodišnjakinju niske temperature nisu spriječile da ispred našeg objektiva izvede najdraže joj akrobacije.

DSC 0125

Petra Japunčić

Objavljeno u Lifestyle

Veći građevinski radovi na izgradnji postrojenja s uređajem za pročišćavanje vode za piće u Komolcu primiču se kraju.

Zadnja betonska ploča na dijelu građevine (dilatacija 1) uz radove žbukanja podrumskih prostorija izvedena je krajem prošlog tjedna. Nakon izrade podne glazure i završnih građevinskih radova, već idućeg tjedna pristupit će se instalaterskim radovima i pripremnim radnjama za montažu opreme.

Građevinski radovi na drugom dijelu građevine (dilatacija 2) bit će dovršeni za desetak dana.

Iako su nepovoljne vremenske prilike nakratko uzrokovale manje probleme na gradilištu, radovi na ovom važnom komunalnom projektu nastavili su se izvoditi u skladu s planovima.

Objavljeno u Dubrovnik

Besplatna vođenja za građane, koja je Društvo turističkih vodiča Dubrovnik organiziralo kroz veljaču, će se održati još i ovu subotu 03.03.2018. u 10h s polaskom s Pila.

Za grupe veće od 5 ljudi potrebno se najaviti na mobitel 098 251-090 do petka u 12h.

Objavljeno u Dubrovnik
Stranica 1 od 3

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik