nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Ponedjeljak, 12 Ožujak 2018

Umjetnička galerija Dubrovnik u suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pokrenula je program međuinstitucionalne suradnje i razmjene iskustava. Prvi posjet organiziran je 8. ožujka za sve djelatnike Dubrovačkog simfonijskog orkestra u vidu stručnog vodstva kroz međunarodnu izložbu „Točka iščeznuća“ turskog fotografa Ahmeta Ertuğa, kroz koju ih je provela kustosica izložbe Jelena Tamindžija. Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik pozdravio je sve drage kolege iz DSO-a i poželio im srdačnu dobrodošlicu te svim kolegicama prigodno poklonio cvijeće za Dan žena. Ravnatelj je pozdravio ovu inicijativu, naglasivši koliko je važna suradnja među svim kulturnim ustanovama u gradu Dubrovniku kako bi svim našim sugrađanima zajednički mogli ponuditi kvalitetne kulturne programe. Nakon stručnog vodstva, svi su se zajednički podružili na taraci Galerije. Dubrovački simfonijski orkestar pozvao je sve djelatnike Umjetničke galerije Dubrovnik na uzvratni posjet i druženje pa će tako svi zajedno uživati na koncertu gudačkog sastava u prostorima Orkestra. Ovakav vid suradnje Umjetnička galerija Dubrovnik planira ostvariti i s drugim kulturnim ustanovama kako bi pridonijeli sveopćem boljem i produktivnijem radu svih kolega koji rade u kulturi.

Objavljeno u Kultura

Ronilački klub Dubrovnik na svojoj je Facebook stranici objavio pismo zahvale koje im je uputio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković jer su, kako je navedeno, "riskirali svoj život kako bi požrtvovno sudjelovali u traganju za unesrećenima koji su lani stradali u jednoj od najtežih pomorskih nesreća u povijesti Republike Hrvatske - onoj u Koločepskom kanalu."

"Tog tužnog dana 25. travnja 2017. godine u kasnim večernjim satima dogodila se nezapamćena tragedija u Koločepskom kanalu između uvale Pakljena i mjesta Brsečine kada je u srazu broda 'Danče' i brodice, uz dvije spašene osobe, pet osoba smrtno stradalo, dok se dvije osobe do danas vode nestalima. Želim vam izraziti iskrenu zahvalnost što ste svojim nesebičnim i hrabrim zalaganjem izložili riziku svoje živote i materijalno-tehničke resurse u nastojanju da spasite i pronađete unesrećene osobe tijekom ove zahtjevne i dugotrajne akcije. Hvala Vam što ste svojim primjerom pokazali i dokazali kako još uvijek ima ljudi velikog srca koji su za dobro i spas bližnjeg spremni pogibelji izložiti svoje vlastite živote", stoji u pismu ministra Butkovića.

 

Pismo butkovic ronioci

Objavljeno u Dubrovnik
Ponedjeljak, 12 Ožujak 2018 19:30

RADOVI Sutra bez vode dio Lapada i Konavala

Zbog radova na vodoopskrbnoj mreži sutra, 13. ožujka, bez vode će biti stanovnici u dijelu Ulice kardinala Stepinca. Bez vode će biti kućanstva od restorana Levanat do hotela More i to u vremenu od 9 do 14 sati, javlja Vodovod Dubrovnik. Zbog interventnih radova na vodovodnoj mreži sutra će od 9 do 12 sati biti i naselja Komaji i Popovići u Konavlima.

Objavljeno u Županija

Neizvjesnost oko konačne odluke o tome tko će graditi pelješki most s pristupnim cestama, odnosno, hoće li to biti kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), čiju su ponudu Hrvatske ceste ocijenile kao najpovoljniju, nadvila se i nad kinesku investiciju u Zadru.

Naime, neizvjesnost oko konačne odluke o gradnji, koja je posljedica žalbe Strabaga AG Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, "mogla bi negativno utjecati na dinamiku kineskih investicija u Hrvatskoj", doznaje Slobodna Dalmacija od Siniše Malusa, menadžera Kineske jugoistočno europske poslovne asocijacije (CSEBA).

"Investicija u razvoj Luke Zadar već je trebala biti realizirana, ali kasni zbog spomenutih okolnosti. Upravo ovih dana počinje teći novi rok u kojemu bi kompanija Luxury Real Estate trebala dovršiti posao. Posljednjih mjeseci Zadar su pohodila vrlo značajna poslovna izaslanstva posredstvom CSEBA-e koja su iskazala neskriveni interes za Luku Zadar. Investitori za idućih nekoliko godina u prvoj fazi najavljuju ulaganja od 215 milijuna kuna, čime će Luka Zadar postati ozbiljan igrač na istočnoj obali Jadrana", kazao je Malus.

Kineska grupacija uz posredovanje tvrtke Kinesko jugoistočno europske poslovne asocijacije (CSEBA) iskazala je interes za Luku Zadar d.d. putem dokapitalizacije, na temelju odluka donesenih na Skupštini Društva. Ta bi se sredstva upotrijebila za ulaganje u skladu s investicijskom studijom. "Bez takvih sredstava, Luka Zadar d.d. nije u mogućnosti izvršiti preuzete obveze", upozorava Malus i otvoreno poručuje:

"Usporavanje investicijskog ciklusa od strane kineskih ulagača zbog navedenih razloga odnosi se i na odgodu, odnosno, produljenje roka za dokapitalizaciju Luke Zadar d.d.".

Naime, Luka Zadar d.d., kao prvenstveni koncesionar na teretnom dijelu lučkog područja Gaženice u Zadru, za vrijeme trajanja koncesijskog ugovora ima obvezu ulaganja u opremu oko 215 milijuna i 750 tisuća kuna do 2039., odnosno do kraja trajanja koncesijskog ugovora.

No, kako je gospodarska kriza utjecala na smanjenje prometa teretima, što je rezultiralo nedovoljnim financijskim prihodima iz kojih bi se izvršila preuzeta ulaganja, Luka Zadar d.d. nije u mogućnosti izvršiti obveze ulaganja investicijske studije koja je sastavni dio koncesijskog ugovora.

Više pročitajte ovdje.

Objavljeno u Dubrovnik

Srijeda nam donosi izuzetno bitnu utakmicu desetog kola Lige prvaka kada u Gruž dolazi talijanski doprvak Brescia. Talijani su u prvoj utakmici ovih protivnika igranoj u Bresciji u prosincu prošle godine slavili 9:8 pogotkom Nore 25 sekundi prije kraja utakmice. Brescija je trenutno sa 17 osvojenih bodova na trećem mjestu skupine ‘A’ jednim više od Juga. Na jutrošnjoj konferenciji za novinare na bazenu u Gružu trener Juga Vjekoslav Kobešćak i kapetan Marko Bijač iznijeli su svoja viđenja utakmice u srijedu.

"Posljednje vrijeme forma nam je u stalnom usponu i bit će vrlo važno nastaviti taj trend i u srijedu protiv Brescije. Kao i sve utakmice Lige prvaka i ova pred nama bit će teška i neizvjesna, a mi se samo nadamo da nećemo raditi greške koje smo radili na prvoj utakmici u Bresciji. Tu prije svega mislim na slab ulazak u utakmicu kad smo igrali stvarno loš vaterpolo", kazao je u uvodu Kobešćak i nastavio:

"Igraju na iskustvo. Oni nemaju širinu kao recimo Olympiacos ili Barceloneta, ali s ogromnim iskustvom koje imaju uspijevaju kontrolirati utakmice. U odnosu na prošlu sezonu najviše su dobili na poziciji centra s parom Muslim – Vukčević koji igraju odlično. Na golu imaju Del Lunga, trenutno najboljeg talijanskog vratara, obrana im je jedna od najboljih u Ligi prvaka, a jaki su i u individualnim kontranapadima."

Na pitanje novinara je li ova utakmica ključna za plasman u završni turnir Kobešćak kaže:

"Bez obzira na ovo kolo, borba za plasman na finalni turnir i dalje će biti otvorena. Pobjedom bi svakako bili puno bliže zadanom cilju, ali i slučaju poraza ostaju još četiri kola i dosta bodova, ali to bi bilo puno teži put obzirom da imamo još i gostovanje u Barceloni. Ovo je jedna u nizu ključnih utakmica koja nas čekaju."

Jugov kapetan vjeruje u pobjedu svoje momčadi.

"Iskoristili smo ovih par utakmica u Regionalnoj ligi kao uvod i pripremu pred važnu utakmicu protiv Brescije. Dobro smo se pripremili, uvježbali neke stvari koje smo dogovarali za Bresciju. Nadam se da ćemo do utakmice svi biti zdravi i da ćemo na utakmici pružiti 100% svojih mogućnosti kako bi upisali važne bodove", kaže Bijač.

Bijač također dodaje kako će najbitnije stvari biti ulazak u utakmicu kao i agresivnost u obrani.

"Tu po meni leži ključ uspjeha. Oni su preiskusna ekipa koja godinama igra zajedno da ne bi iskoristili naše eventualne greške."

Jug CO – AN Brescija svoj utakmicu desetog kola Lige prvaka igraju u srijedu 14. ožujka s početkom u 18,30 sati uz izravan prijenos na programu Arenasport 2.

Objavljeno u Sport

"Misa se ne plaća. Misa je Kristova žrtva koja je besplatna. Otkupljenje je besplatno", rekao je prošle srijede prilikom kateheze papa Franjo i uzburkao duhove. U javnosti je tako nastala polemika oko tumačenja papinih riječi, a u raspravu su se uključili i mnogi vjernici. Jedni pak ističu kako im nije problem izdvojiti 50 kuna koje se obično svećeniku daju kako bi služio misu na određenu nakanu, dok drugi smatraju da se ta ista misa možda neće služiti ukoliko za nju ne bi izdvojili novac. Naravno, posljednja konstatacija nipošto nije točna o čemu svjedoče i članci Zakonika o kanonskom pravu, a Nportal je ovom prigodom porazgovarao s dubrovačkim teologom Šimom Zupčićem koji je pobliže objasnio nastalu zbunjenost.

"Misa se doslovno ne plaća. Riječ je o dobrovoljnom prilogu koji vjernici mogu dati kada dogovore sa svećenikom da će na njihovu nakanu slaviti misu. Ako, primjerice, vjernici nemaju novaca, svećenik će svejedno služiti tu misu. Kada bi netko namijenio misu, na primjer, za svog pokojnog oca, ali nema tih 50 kuna, svećenik bi prema propisu nju trebao slaviti, ne vjerujem da bi itko to odbio", kazuje Zupčić.

Njegove riječi potvrđuje i članak 945 Zakonika o kanonskom pravu u kojem stoji da "prema potvrđenom običaju Crkve, svećeniku koji slavi ili koncelebrira misu dopušteno je primiti prilog da bi misu namijenio na određenu nakanu. Usrdno se preporučuje svećenicima da i bez primanja ikakva priloga slave misu na nakanu vjernika, osobito onih siromašnih". U članku 947 navedeno je da se od misnog priloga treba posve ukloniti čak i privid špekulantskog poslovanja ili trgovine. Također, dalje se navodi da je "dužnost pokrajinskog sabora ili pokrajinske biskupske skupštine da odlukom utvrdi za svu pokrajinu koliki prilog treba dati za slavljenje i namjenu mise te svećeniku nije dopušteno tražiti veći iznos; dopušteno mu je ipak primiti dobrovoljno ponuđeni veći, a i manji prilog od onog određenog za namjenu mise.

"Za 'svakodnevne' mise preporuča se iznos od 50 kuna i on ide svećeniku. Međutim, postoje i kumulativne mise, gdje uopće nije naznačen nikakav iznos, tako koliko god da vjernik izdvoji za njih, u redu je. Takve se mise služe na više nakana, a uvedene su zbog količine potreba i nakana vjernika u velikim župama gdje se u jednome mjesecu ne stigne slaviti pojedinačna misa za svaku od njih. U takvom slučaju skupi se mnogo više novca, ali, sve što je preko tih 50 kuna ide u biskupijsku blagajnu. Ukoliko svećenik u jednom danu služi više misa, isto smije uzeti prilog samo za tu jednu, a ostalo ide biskupiji te se raspoređuje za daljnje biskupijske potrebe. Svećenik u pravilu bez dodatne biskupove dozvole može dnevno imati jednu misu, a nedjeljom dvije", pojašnjava ovaj dubrovački teolog.

U Zakoniku o kanonskom pravu navodi se da vjernici koji daju prilog da bi se na njihovu nakanu namijenila misa pridonose dobru Crkve i time sudjeluju u njezinoj brizi za uzdržavanje službenika i djela. Uz tih 50 kuna dobrovoljnih priloga vjernika, svećenici također prema ugovorima između Svete Stolice i Republike Hrvatske primaju takozvanu "nagradu". Riječ je o računici na mjesečnoj bazi u kojoj se broj župa množi s dvije prosječne hrvatske plaće te se taj iznos naznačuje Hrvatskoj biskupskoj konferenciji koja ga dalje raspodjeljuje po pojedinim biskupijama. Osim toga, svećenici drugih prihoda nemaju. Vjernici tako, kada daju dobrovoljni prilog, primjerice, prilikom blagoslova, pomažu Crkvi u cijelosti u svim njezinim potrebama.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Prometna nesreća dogodila se oko 15. 30 u Lozici. Iz Policijske uprave dubrovačko - neretvanske potvrdili su za Nportal kako je riječ o sudaru dvaju vozila prilikom kojeg su dvije osobe ozlijeđene te prevezene Hitnom medicinskom pomoći u Opću bolnicu Dubrovnik. Detalji nesreće bit će poznati nakon policijskog očevida.

Objavljeno u Crna kronika

"Stara crkva svetog Mihajla bit će obnovljena do kraja 2018. godine", potvrdio je to za Nportal predsjednik Društva prijatelja Dubrovačke starine Niko Kapetanić. Riječ je o radovima na uređenju stare Crkve koju je ovo Društvo odlučilo obnoviti kao uspomenu za prvenstveno stare Lapađane, ali i Dubrovčane. Obnova je tako započela 2017. prema projektu iz 2016., a radovi su vrijedni oko tri milijuna kuna.

"1999. godine napravljena je nova, a zanemarena stara Crkva. Zato smo odlučili ovu staru vratiti u život. Ona nije zapravo toliko potrebna, ali je mnogima draga, a i svećenici su presretni što se ovakav projekt odvija", kazao je Niko Kapetanić.

Župljani sv. Mihajla tako će uskoro ponovno moći pohoditi dragu im crkvu uz koju se veže bogata povijest. Naime, stara Crkva sv. Mihajla postaje sjedište ove zajednice nakon poznate "Velike trešnje" 1667. kada je dotadašnja župna crkva sv. Pankracija bila srušena. Ta romanička kapela, koja se spominje 1282. godine kao ruševina, a potom 1290. kao sjedište bratstva sv. Mihajla u borovima, doživjela je niz renesansnih, baroknih i suvremenih intervencija koje su oblikovale njezin današnji izgled. Pod trijemom stare crkve grobovi su bratovštine sv. Mihajla in arboribus - najstarije bratovštine u Dubrovniku, a pokraj crkve je groblje gdje su pokapane dubrovačke obitelji nakon zabrane pokopa u crkvama u XIX. stoljeću, a gdje, međuostalim leže Ivo Vojnović te Ivo Dulčić.

Podsjetimo, župnik u sv. Mihajla svojedobno je bio i veliki dubrovački biskup te književnik Mato Vodopić koji je svoju "Tužnu Jelu" napisao tik do stare crkve, u župnoj kući.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Državna uprava za zaštitu i spašavanje izvijestila je da će se temeljem Zakona o eksplozivnim tvarima 13. ožujka u vremenu od 10-18 sati izvršiti miniranje na gradilištu Zračne Luke Dubrovnik.

Objavljeno u Županija

Kada pomislite na ragbi, sigurno Vam na pamet neće pasti žena. Korčulanka Petra Drušković jedna je od prvih koja se usudila zaigrati, ali i suditi ovaj „muški“ sport. Nakon medicinske škole u Dubrovniku, otišla je živjeti u London gdje se s ragbijem prvi put i upoznala.

„Po povratku u Split na studij, ragbi klub Nada je bio svega 200 metara od zgrade fakulteta pa sam odlučila probati. Pošto sam 11 godina igrala rukomet, kontakt mi nije bio prepreka da nešto pokušam. Sve je krenulo brzo i već nakon nekoliko mjeseci igrala sam za Splitsku Nadu, ali i za Hrvatsku reprezentaciju, a nedugo nakon toga kao student kineziologije postala i trenerica mlađih kategorija. Jedino što je nedostajalo bio je ispit za suce. U početku je ideja bila da položim pravila pa će mi biti lakše prenositi znanje na djecu koju treniram, ali kolege suci motivirali su me da se okušam i u praktičnom dijelu pa se ubrzo rodila ljubav prema novoj funkciji u ovom sportu.“

Ragbi u Hrvatskoj, međutim, priča Drušković, mnogi ne shvaćaju kao ozbiljan sport: „Društvo je to koje će za utakmicu kluba ili reprezentacije dati svoj zadnji slobodan dan na poslu, i sve to za 0 kuna. Bilo da se radi o curama ili momcima. Ragbi u Hrvatskoj nije previše popularan, ali ljudi koji tu dolaze i ostaju veliki su entuzijasti i krase ih iskonske vrijednosti sporta. U Hrvatskoj postoji tek nekoliko ženskih klubova, ali natjecanja je svaku godinu sve više. Uz domaće prvenstvo i kup, odnedavno je ponovo pokrenuta i regionalna liga. Sve to pomaže kaljenju igračica koje u lipnju predstavljaju Hrvatsku na prvenstvu Europe i to ove godine u Zagrebu gdje se igra naša skupina od 12 reprezentacija."

11666263 968869909830855 7503840151038752608 n

Prvi klub kao igračici, trenerici ali i sutkinji za nju je bio Ragbi klub Nada Split, a tadašnji predsjednik Dalibor Starčević otvorio joj je vrata u ovaj sport: "Izbor Kineziološkog fakulteta za mene je bila odskočna daska. Nedugo nakon što sam počela raditi s mlađim kategorijama položila sam i ispit za suce, kao što sam već rekla, u početku da bi bila bolji trener, a kasnije se to razvijalo i još uvijek ide u dobrom smjeru. Prvo utakmice djece, pa prijateljske utakmice seniora, pa službene... malo po malo do prvenstva Europe u raznim divizijama, evo već četvrtu godinu.“

Biti žena u ovom sportu nije nimalo lako, a pogotovo kad si prva koja aktivno sudi ragbi u Hrvatskoj: „Brzo su se ljudi navikli, kako igrači tako i ragbijaška publika. Sudac u ragbiju ima jako poštovanu ulogu i nitko osim kapetana momčadi nema pravo s njim razgovarati za vrijeme utakmice. U pravilu s našim momcima kojima sam do sada sudila nisam imala problema, a ako se nekad i dogodi neki manji ispad, to usmjerim na kapetana jer je njegova dužnost da drži momčad pod kontrolom“, priča Drušković kojoj su nekad navijači kao igračici bili dodatan motiv, a danas te zvukove izolira kako bi se skoncentrirala što bolje na posao.

Za postati dobar i uspješan trener, objašnjava, čovjek mora neprestano ulagati u sebe i imati otvorene vidike, biti mudar da od svega izvuče najbolje za svoj tim: „Trener često mora biti mama i tata, pedagog i psiholog, prijatelj i vidovnjak jer posao trenera kao i svaki drugi sa sobom nosi dobre i manje dobre strane, no u ovdje imate snažan alat za usmjeravanje i odgoj djece i mladih te treba biti oprezan.“

562151 532353843482466 279225793 n

Petra trenutno radi kao development officer u ragbi školi Makarska rivijera: „Na tu poziciju dovedena sam da klubu s pedesetogodišnjom tradicijom pomognem podići na noge pogon mladih, tako da u narednom Olimpijskom ciklusu planiramo popuniti sve kategorije rabi škole. Neki od kratkoročnih planova su nam sudjelovanje na domaćim ali i međunarodnim turnirima jer putovanja i iskustvo utakmica su ono što djecu danas drži u sportu.“

Sportski uzori se kroz život mijenjaju, a ova 30-ogodišnja sutkinja za Nportal priča kako je najviše inspiriraju ljudi poput ragbijašice SAD-a Jillian Potter i košarkašice Nataše Kovačević - "mladim ljudima koji su naišli na poprilično velike tragedije u svojim životima, ali su se izvukli iz toga i vratili se sportu, istom tom sportu koji ih je među ostalim napravio tako jakima.“ Kaže kako je u igračkoj karijeri najviše ponosna na turnir iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u ragbiju 7 kojej je igrala u Moskvi 2012., dok je za sudačku karijeru istakla TOP 12 europskog turnira U18 za žene, gdje je sudila reprezentacijama Engleske, Irske i drugih velesila.

13615367 1237002446350932 7658279079053910347 n

Upravo zbog ove simpatične i ambiciozne trenerice djevojke su zavoljele ragbi: „Nažalost kod nas još uvijek prednjači taj zatvoreni mentalitet i iz neznanja ljudi sude kako ragbi, nogomet, košarka, i sl. ne mogu biti ženski sportovi. Ja sam netko tko se svojim radom bori da dokaže suprotno. Sport je za sve i bilo tko bi trebao imati priliku pokušati. Za vrijeme mog boravka u Dubrovniku, točnije u Konavlima, u RK Invictus upisao se i ostao velik broj djevojčica na koje sam iznimno ponosna. Njihov rad i trud i dalje pratim, te ih se nadam jednog dana vidjeti i u Hrvatskoj reprezentaciji. Tako razmišljam o curama iz mog prvog kluba, ali i o mojim ragbijašicama u današnjem klubu.“

Svim curama koje žele trenirati ragbi poručuje da ne dopuštaju da ih predrasude ili ljudi oko njih sputavaju da se okušaju u ovom Olimpijskom sportu: „Dok ne probate, nemojte suditi, jer ragbi kao i ostali sportovi ima svoje ljepote koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Zajedništvo i osjećaj pripadnosti kakav postoji u svijetu ragbija malo se s čime može mjeriti. Ne postoji - ne mogu, samo moraš pokušati!“

28833231 2051615051741690 690517144 n

Petra Japunčić

Objavljeno u Sport
Stranica 1 od 3

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik