nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Utorak, 13 Ožujak 2018

Udruge Roditelji u akciji - Roda i Društvo multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije pozivaju na predstavljanje istraživanja „Majčinstvo i žene s invaliditetom“ i promociju prilagođenih edukativnih materijala namijenjenih slijepim i gluhim trudnicama i majkama koje će se održati 15. ožujka 2016., četvrtak od 11.00 do 12.30 sati, DURA Razvojna agencija Grada Dubrovnika, Ul. branitelja Dubrovnika 15, prizemlje, Dubrovnik.

Istraživanje „Majčinstvo i žene s invaliditetom“ udruga Roda provela je 2016. godine u partnerstvu s Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom, Hrvatskim savezom slijepih i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. Istraživanje pokazuje zabrinjavajuće rezultate i donosi svjedočanstva žena s različitim fizičkim i senzornim invaliditetom iz cijele Hrvatske koje progovaraju o poteškoćama s kojima se susreću od najranije dobi. Nakon predstavljanja rezultata istraživanja i pravnog okvira koji jamči zaštitu i promicanje reproduktivnih prava i zdravlja žena s invaliditetom pozivamo Vas na diskusiju o nekima od najvećih poteškoća s kojima se žene s invaliditetom u reproduktivnoj dobi susreću: brojne predrasude, nedovoljan pristup svojim reproduktivnim pravima, neprilagođenost informacija i edukacija o reproduktivnom zdravlju, nezainteresiranost i needuciranost zdravstvenih djelatnika za pružanje odgovarajuće skrbi prilagođene potrebama žena. Društvo nerijetko doživljava žene s invaliditetom kao aseksualne i stoga im uskraćuju odgovarajuću sustavnu podršku u reproduktivnoj dobi. Žene s invaliditetom u reproduktivnoj dobi obeshrabruje se za majčinstvo i otvoreno ih se osuđuje, a uskraćena im je sustavna podrška u roditeljstvu.

Svoj dolazak možete prijaviti telefonom na broj (01) 61 77 510 ili faxom na broj (01) 61 77 510 ili e-mailom na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

VAŽNA NAPOMENA

Prostor nije prilagođen za osobe koje se kreću pomoću invalidskih kolica ali je uz prethodnu najavu moguće postaviti transporter za invalidska kolica radi ulaza u prostor.

Objavljeno u Dubrovnik

Poslodavci u Hrvatskoj krenuli su u potragu za radnicima, a planiraju zaposliti otprilike 100.000 ljudi u drugom kvartalu ove godine, pokazuje istraživanje kojeg prenosi Net.hr. Prema predviđanjima posrednika u zapošljavanju, od travnja do lipnja ove godine u Hrvatskoj će se otvoriti više od 100 tisuća radnih mjesta, i to ne samo u turizmu i građevinarstvu. Očekuje se potražnja za radnicima u proizvodnji i poljoprivredi.

Poslodavci se pitaju – tko će raditi

Međutim, poslodavci postavljaju pitanje – tko će raditi. Naime, kvalificirane radne snage nedostaje, dok su kvote za inozemne radnike i ove godine tek vatrogasna mjera. Samo u turizmu traži se 50.000 radnika, najviše na recepciji, u restoranima, barovima, u kuhinjama, a traže se i sobarice i spremačice.

Radnike neće tražiti samo na obali

Osim u turizmu zapošljavat će se i u građevinarstvu, a prema predviđanjima i u proizvodnji te poljoprivredi. Radnike će tako tražiti ne samo na obali, već i na istoku Hrvatske. Kako bi se izbjegao apsurd da na burzi imamo višak radnika, a na tržištu rada kronični nedostatak, morat ćemo napraviti radikalniji zaokret. Ili više novca iz europskih fondova uložiti u prekvalifikaciju radnika ili mijenjati imigracijsku politiku, upozoravaju stručnjaci.

Objavljeno u Dubrovnik

"To bi bili strašni troškovi, trebali bi se rušiti pregradni zidovi u sobama i nauštrb druge sobe ili prostorije graditi novo kupaonicu od 4 kvadrata i mislim da mnogi iznajmljivači ne bi ni pristupili rušenju čime bi se povećao broj apartmana na 'crnom' tržištu." Prema planu o izmjenama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti postići će se veća kvadratura apartmana, no smanjit će se broj kreveta. Zakon bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja iduće godine.
Velik trošak za iznajmljivače

Net.hr prenosi da će izmjene tog zakona za iznajmljivače značiti velik trošak. Ministar turizma Gari Capelli rekao je da će HBOR omogućiti povoljne kredite za takvu vrstu smještaja. Predsjednik Udruge iznajmljivača obiteljskog smještaja Makarska Anđelko Kujundžić rekao je da bi se prema izmjenama tog zakona sadašnja kvadratura sobe u apartmanu (15 kvadrata) povećala na 20. Iznajmljivači bi tako umjesto 12 kvadrata sobe za dvije osobe plus kupaonica od tri kvadrata, morali imati sobu od 16 kvadrata uz kupaonicu od 4 metra kvadratna.

Uz to će se mijenjati i Pravilnik o razvrstavanju, minimalnim uvjetima i kategoriji ugostiteljskih objekata za smještaj. Slobodna Dalmacija piše da bi to zapravo moglo značiti da će iznajmljivači morati rušiti svoje apartmane, a zauzvrat će dobiti povoljne kredite. U Makarskoj bi to, primjerice značilo da će privatni smještaj imati čak 3.000 kreveta manje, a u cijeloj bi se zemlji broj kreveta smanjio za 200.000, od sadašnjih 600.000 taj bi broj pao na 400.000. Kujundžić dodaje da je ministru turizma predložio da se te promjene odnose sao na nove apartmane, a da oni sagrađeni ranije, pa sve do lani, budu pošteđeni tih promjena. Posljedica takvih promjena mogla bi biti i širenje crnog tržišta.

Ministarstvo: Cilj je potaknuti poduzetništvo i samozapošljavanje u turizmu

"To bi bili strašni troškovi, trebali bi se rušiti pregradni zidovi u sobama i nauštrb druge sobe ili prostorije graditi novo kupatilo od 4 kvadrata i mislim da mnogi iznajmljivači ne bi ni pristupili rušenju čime bi se povećao broj apartmana na ”crnom” tržištu. Bilo bi onda bolje sagraditi novu kuću s propisanom kvadraturom apartmana, nego rušiti postojeću", objasnio je Kujundžić i dodao da povoljni krediti iznajmljivačima ne znače puno. Namjera ovakvih izmjena zakona je dovesti privatni smještaj na razinu hotelskog, kaže direktor TZ Tučepi, Ivo Mravičić. Pojašnjava da bi se rušenjem postojećih soba od sadašnje tri dobije dvije ili jedna.

Iz Ministarstva su pak o ovoj temi poručili da nacrt izmjena Zakona još nije izrađen, a kažu i da je riječ o nacionalnom programu razvoja malih obiteljskih hotela kako bi se obogatila ukupna smještajna ponuda, potaknulo samozapošljavanje u turizmu i poduzetnička aktivnost.

Objavljeno u Županija

Dan očeva obilježava se na blagdan sv. Josipa pa ususret tom danu Vijeće za život i obitelj Dubrovačke biskupije u suradnji s Kinematografima Dubrovnik u subotu, 17. ožujka organizira besplatne projekcije dvaju filmova za očeve i djecu. Želja je organizatora da očevima i djeci pruže priliku da u zajedničkim aktivnostima provedu malo više vremena zajedno pokazujući, u užurbanoj svakodnevici, da imaju vremena jedni za druge i da ga žele zajedno provesti na kvalitetan način primjerice zajedničkim odlaskom u kino. U kinu Visia u subotu, 17. ožujka, u 15.00 bit će prikazan crtani film „Ferdinand“ (za manju djecu, ali i onu veću koji ga žele pogledati), a u 17.00 sati bit će projekcija filma „Mali gangster“ (za djecu školskog uzrasta).

„Potičemo i onu malo 'stariju' djecu, koja ne žive više sa svojim roditeljima, neka ih ne zaborave nego neka pozovu svoje očeve na druženje i dođu u kino Visia na film“, poručuju organizatori i dodaju: „Neka ovo zajedničko popodnevno druženje uz gledanje filma bude jedan mali korak prema produbljivanju odnosa koji traže predanost i vrijeme.“

Zato, djeco, očeve za ruke i u subotu poslijepodne dođite zajedno gledati film!

plakat

Objavljeno u Dubrovnik

"Definicija roda koja se nalazi u trećem članku Istanbulske konvencije predstavlja temelj rodne ideologije. Trebali bismo raditi na skladu između svega onoga što nas obilježava kao spolno biće, a ova Konvencija suzuje sve te aspekte isključivo na onaj društveni i suprotstavlja pojam roda pojmu spola za kojeg tvrde da je isključivo tjelesni aspekt", kazao je za Nportal Grozd-ov Ladislav Iličić, dodavši kako se na taj način uvodi nesklad među aspekte ljudske spolnosti i uništava identitet čovjeka. Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatija kao Istanbulska konvencija prema mjestu gdje ju je Vijeće Europe 11. svibnja 2011. prihvatilo, podigla je veliku buru u javnosti. Dok jedni inzistiraju na njezinoj ratifikaciji želeći zaštititi žene od nasilja, drugi pak u njoj vide nametanje rodne ideologije za koju smatraju da može imati dalekosežne neželjene posljedice.

"Uništavanje spolnog identiteta ima brojne druge posljedice. Ova Konvencija zaista se bavi zaštitom žena od nasilja, ali upravo zato što u hrvatskom društvu postoji konsenzus protiv nasilja nad ženama, to je iskorišteno da se pomoću jezičnog inženjeringa mijenjaju određeni temelji antropologije. Svjestan sam da pojam roda već postoji u hrvatskim zakonima, međutim, on nikada do sada nije bio definiran. Istanbulska konvencija po prvi put donosi tu pogrešnu definiciju roda i razotkriva namjere onih koji su prije stavljali taj pojam u hrvatske zakone, a tada još nisu imali hrabrosti i mogućnosti staviti i tu definiciju koja je duboko pogrešna i manipulatorska. Definicija roda u Istanbulskoj konvenciji nema štetan utjecaj samo u njoj, već utječe i na sve druge propise koji su u međuvremenu doneseni, a u kojima se rod spominje", nastavio je Iličić koji redovito o ovom problematici govori u sklopu inicijative "Istina o Istanbulskoj". Iz inicijative posebno skreću pažnju na činjenicu da je Konvencija pravno jača od svih nacionalnih zakona, ima status međunarodnog ugovora što znači da sve države koje je ratificiraju preuzimaju obvezu da sve ostale zakone njome podrede. Također, potpisnici ratifikacije obvezuju se iskorijeniti sve predrasude, običaje i tradicije koje se temelje na 'stereotipnim ulogama žene i muškarca'.

Osim sadržaja iz ove inicijative ističu da je problematičan i način na koji je konvencija nastala. To je prvi međunarodni ugovor u povijesti Vijeća Europe koji nisu sastavljale države članice, već stručna skupina, a države su preko Vijeća ministara samo mogle prihvatiti ili ne prihvatiti konačan tekst, dodaju. Polovica zemalja Vijeća Europe nije ratificiralo Istanbulsku konvenciju što jasno govori o razini oprečnih mišljenja i podijeljenosti te Hrvatska nije jedina članica Unije u kojoj je potencijalna ratifikacija uzburkala duhove. Kako piše Marin Vlahović za Dnevno.hr "ključan problem zapravo su formulacije koje mijenjaju sam sadržaj te unose veliku konfuziju u zakonodavne i društvene norme svake države koja prihvati Konvenciju. Na primjer, u Hrvatskoj se definicija žene odnosi na žensku osobu od osamnaest i više godina starosti, a u Konvenciji se ista riječ definira i na maloljetne osobe, dakle djevojčice, zbog čega su neki zaključili kako se Konvencijom zapravo legalizira pedofilija. Taj zaključak nije toliko pretjeran koliko je preuranjen. Definirati djevojčice kao žene, nastavlja Vlahović, znači oteti im nevinost i pretvoriti ih u nešto što još nisu. Ovaj autor nadalje ističe kako je došao do nevjerojatnih spoznaja o jakom pedofilskom lobiju u Europskoj uniji pa tako i neki od političara sve češće istupaju i otvoreno promiču pomicanje dobnih granica seksualnih odnosa i veza, odnosno za dekriminalizaciju pedofilije.

Nadalje, na sugeriranje nekih kako se usvajanjem konvencije legalizira pobačaj Dubravka Šimonović specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za nasilje nad ženama Dubravka Šimonović za Jutarnji odgovara: "Ona uređuje kriminalizaciju prisilnog pobačaja koji je u RH zabranjen Kaznenim zakonom. IC u članku 39. ureduje prisilni pobačaj tako da države trebaju 'poduzeti potrebne zakonodavne ili druge mjere kako bi osigurale inkriminiranje sljedećih namjernih ponašanja: a) obavljanje pobačaja na ženi bez njezina prethodnog i informiranog pristanka' (...)". Šimonović također naglašava da Istanbulska konvencija po prvi put donosi međunarodnu definiciju nasilja u obitelji te da na nov način uređuje kaznena djela kao što su silovanje, uhođenje i seksualno uznemiravanje, zaštitu žrtava kroz odredbe o skloništima i zaštitnim mjerama. Neki od protivnika ratifikacije ističu da se ovu Konvenciju ne bi trebalo ratificirati jer ona diskriminira muškarce tako što ih direktno etiketira kao one koji vrše nasilje. Na navedeno implicira i dopis koji su jednom ministru poslali iz Inicijative za istinsku ravnopravnost spolova u kojem navode da Konvencija uvodi i ozakonjuje policijsko postupanje i društveni i medijski linč muškaraca po principu rekla - kazala u kojoj i ženina lažna optužba znači kraj muškarčeve karijere i gubitka posla.

Istanbulska konvencija duboko je podijelila i političare. Tako, primjerice, saborski zastupnici Željko Glasnović i Hrvoje Zekanović drže, kako prenosi RTL, da je tekst Konvencije prepun rodne ideologije te da je njezin cilj "razbiti stvarnost dva spola i nametnuti zastrašujuću viziju svijeta u kojoj ne postoji ni muškarac ni žena". S druge strane sutkinja Visokog prekršajnog suda Branka Žigante Živković za RTL je izjavila kako to nije točno. "Spominje se rod koji označava društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce, ali i rodno utemeljeno nasilje nad ženama usmjereno na ženu zbog toga što je žena. Rod se u hrvatskom zakonodavstvu nalazi od Ive Sanadera, točnije od 2008. u Zakonu o suzbijanju diskriminacije ali do sad nitko nikoga rodom nije plašio", kazala je te dodala da je "spol ono s čim se rodimo, to nas čini onima što jesmo: muškarac ili žena. Rod je ono što nam društvo postavlja kao određene uloge." Veliku pomutnju ova je Konvencija izazvala i kod aktualne Vlade, toliko da se pojedinci boje za njezin opstanak, a sam premjer odlučno se zalaže za njezinu ratifikaciju i pod cijenu izbora. Novinar i politički komentator Dražen Čurić smatra da će vladajuća koalicija ipak preživjeti ove nesuglasice. Kako piše HRT, situacija u HDZ-u po njemu nije toliko dramatična. Profesor na Fakultetu političkih znanosti Nenad Zakošek ističe da je novost to što je premijer Andrej Plenković ovaj put jasno istupio, a jer je došlo do raskola osobnih uvjerenja između Plenkovića i HDZ-ovih birača, ali da HDZ ne može bez Plenkovića. Ovim istupom on je, smatra Zakošek, stavio svoju poziciju na kušnju.

Istanbulsku konvenciju među prvima je ratificirala Bosna i Hercegovina u kojoj kažu - pet godina poslije: nasilje više nije problem samo unutar četiri zida, piše RTL. "Osim te transformacije percepcije nasilje nad ženama u javnosti došlo je i do dodatne institucionalizacije samog odgovora na nasilje u porodice. Istanbulska konvencija uistinu diže standarde zaštite i propisuje inovativne načine kako da se bavimo ovim društvenim problemom", kazao je Saša Leskovac, stručni savjetnik Agencije za ravnopravnost spolova BiH za RTL. Konvenciju su ratificirale katoličke Poljska i Italija, ali i susjedna Srbija gdje ističu da su promjene već vidljive. Iz feminističkog kolektiva Faktiv ukazuju da je usvajanje ove vrste Konvencije neophodno jer se sistem na neadekvatan način bori protiv ovog gorućeg problema pa nam, međuostalim, nedostaju osnovne temeljne stvari, a to je jedna telefonska linija koja bi radila 24 sata dnevno - sedam dana u tjednu kod nas. "Vi ako se nasilje događa prema vama u 2 ujutro nemate koga pozvati. Drugo, nemamo nijedan Rape crisis centar što je zaista izuzetno problematično jer na ovaj broj stanovnika trebali bismo ih imati 11. Nedostaje nam nekoliko stotina mjesta u skloništima", zaključuje Paula Zore.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Vodovod Dubrovnik rekonstruirao je dio magistralnog cjevovoda fekalne odvodnje ispod naselja Mokošica. Riječ je o glavnoj cijevi kojom se otpadne vode od Mokošice odvode do pročistača, a na kojoj je uslijed slijeganja terena došlo do oštećenja na dva mjesta. Poseban problem predstavljalo je začepljenje cijevi nastalo ulaskom zemlje, a što je uzrokovalo istjecanje fekalija na dvije lokacije. Rekonstrukcijom ovog dijela cjevovoda Vodovod je osigurao učinkovitost tamošnjeg dijela kanalizacijskog sustava, a uz pomoć robotskog vozila nastavlja se pregledavanje cjelokupne trase cjevovoda kako bi se osigurala njegova potpuna učinkovitost.

Objavljeno u Dubrovnik

Regionalna razvojna agencija DUNEA danas je odlukom županijskih vijećnika promijenila pravni okvir te postala javna. Naime, ovakva odluka donesena je zbog izmjena Zakona o regionalnom ustroju Republike Hrvatske koji je donesen u prosincu 2017. Naime, kako je pojašnjeno u izlaganju, u Republici Hrvatskoj je u trenutku izmjena i dopuna zakona djelovao 21 regionalni koordinator od čega 13 trgovačkih društava (među kojima i DUNEA d.o.o.), 6 javnih ustanova i 2 upravna tijela jedinica područne (regionalne) samouprave. Vlada Republike Hrvatske ocijenila je da regionalni koordinatori obavljaju poslove od javnog interesa, ali da iz postojećih odredbi primjenjivog zakona ne proizlazi da regionalni koordinatori imaju i javne ovlasti – što je nužno radi ostvarenja njihove temeljne zadaće. Kako je pojasnio župan Dobroslavić, Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Dubrovačko - neretvanske županije - DUNEA obavljat će kao regionalni koordinator poslove javnih ovlasti i poslove od javnog interesa koji su joj u smislu članka 25. Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske stavljeni u nadležnost. Postojeća DUNEA d.o.o. provest će postupak likvidacije, a novoosnovana javna ustanova Regionalna razvojna agencija Dubrovačko - neretvanske županije - DUNEA preuzet će radnike, materijalno - tehnička sredstva, prava i obveze te prostor društva DUNEA d.o.o. Također, Regionalna razvoja agencija kao javna ustanova financirat će se iz Proračuna Dubrovačko - neretvanske županije kao proračunski korisnik istog, odnosno u proračunu će se osiguravati sredstva za podmirivanje rashoda za zaposlene, materijalnih rashoda i rashoda za realizaciju godišnjih programa rada. Ustanova može dio svojeg rada sufinancirati i bespovratnim sredstvima kao nositelj ili partner na projektima.

Objavljeno u Politika

Županijski su vijećnici većinom glasova podržali Izvješće Župana Dubrovačko - neretvanske županije za razdoblje 1. srpnja 2017. do 31. prosinca 2017. Kako je Nikola Dobroslavić izložio, Dubrovačko - neretvanska županija čvrsto je pozicionirana među četiri najrazvijenije županije, a kada se zna da su preostale tri bile daleko od rata i razaranja, onda je doista pravo biti zadovoljan tom pozicijom.

"Pozitivnim smo se imidžom pozicionirali i u susjedstvu, a posebno u jadransko - jonskoj regiji. DNŽ je cijenjen partner u svim poslovima u okruženju pa i u Bruxellesu gdje imamo ured. Po drugi put smo dobili čast predsjedavati Europskom jadransko - jonskom regijom. Ponajbolja smo Županija u hrvatskoj u korištenju EU fondova, u gospodarskom korištenju pomorskog dobra gdje ostvarujemo najveće prihode. To su područja na kojima je otvorena mogućnost za kreativnost Županije. U EU fondovima imamo otvoreno polje i jako smo ga dobro iskoristili. Što se tiče prometne povezanosti koja nam je najveći problem, na pomolu imamo rješenje Pelješkog mosta, vjerujemo da će državna komisija riješiti prigovore izvođača koji nisu dobili posao i da se taj prevažan projekt počne graditi. I dalje ćemo raditi na autocesti od Osojnika do čvorišta Metković, na orebićkoj obilaznici, veliki su izgledi da će luke Perna i Polačište proći za financiranje iz europskih fondova. Što se tiče gospodarstva, poticali smo malo i srednje poduzetništvo. Očekujemo raspisivanje javne nabave za inkubator u Pločama. Radit ćemo dalje i na njegovu proširenju, a planiramo ga i u Metkoviću te Korčuli. Izrada Prostornog plana bit će doprinos povećanoj mogućnosti ulaganja. Pripremamo dvije ribarske luke u Veloj Luci i Sustjepanu za koji očekujemo manju izmjenu prostornog plana. Turizam nam je najvažniji, izdvajam kongresni centar, projekt koji razvijamo, imamo studiju, vjerujemo da je on moguć, iako vrlo zahtjevan, nužno je potreban dubrovačkom turizmu. Dovršili smo investiciju na obnovi škole u Orebiću, dobili smo izvrsnu zgradu i to isto želimo sa školom u Cavtatu koja je u jako lošem stanju" izdvojio je, međuostalim, župan Dobroslavić.

Vijećnik Jerković (MOST) istaknuo je kako njegov klub vijećnika neće podržati izvješće jer se, kako je naveo, Županija uvijek nalazi među te četiri najbolje, a nikako da napreduje. Vijećnik Nikša Sentić (HDZ) podsjetio je da se ne radi o izvješću o zadnjih deset godina te da županovo izvješće predstavlja kontinuitet izbornog programa koji je rađen stručno, objektivno i profesionalno pred izbore te kako je temeljem tog programa župan dobio preko 56 posto glasova glasača.

"Zar je netko očekivao da će se raditi mimo programa? Da neće biti kontinuiteta i da se nećemo držati onoga što smo obećali narodu koji je to prepoznao? Možemo govoriti loše ili da manjka formi kako bi se moglo napisati, ali bitno je pred narodom obećanja držati u tom pravcu djelovati. Tko je pažljivo čitao izvješće u šest mjeseci, može zapaziti da se vodilo računa o održivom razvoju Županije. Nema mjesta od Konavala do Ploča, Metkovića, Vela Luke gdje nešto nije napravljeno, ali u šest mjeseci! Radilo se po pitanju školstva, zdravstva, infrastrukture, cestogradnje, a da ne govorim dijela projekata bez kojih se ništa ne može napraviti. U toj izradi projekata sudjeluju i jedinice lokalne samouprave, Županija, Upravna vijeća, ministarstva, UNESCO, EU. Ovo polugodišnje izvješće izuzetno je kvalitetno i profesionalno", zaključio je vijećnik Sentić.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Politika

Četvrta je sjednica Županijske skupštine Dubrovačko - neretvanske županije u tijeku, a vijećnici su se dotaknuli brojnih pitanja od pitke vode na Mljetu, peticije stanovnika Ploča oko plaćanja vezova u luci do brze ceste od Dubrovnika do Zračne luke.

Vijećnik Ivica Dajak (MOST) istaknuo je kako su građani zabrinuti zbog postavljanja meteorološkog radara u Kuni Pelješkoj te upitao za stav Žuapanije prema projektu.

"Posve je prirodno da građani i struka komentiraju svaki prijedlog zahvata u okoliš i prostor čemu smo svjedoci i u ovom slučaju postavljanja meteorološkog radara. Kao Županija nismo mjerodavni ni u jednom dijelu oko postavljanja tog uređaja, ali smo zainteresirani da to bude uredno i transparentno, da građani sudjeluju u rapravi o rizicima. Zainteresirani smo da struka o tome da konačno mišljenje te da se bez takvih rasprava ne ide u postavljanje takvog uređaja. Dozvolu za to daje državna razina, ali zadržavamo pravo Orebićana da sudjeluju u raspravi", odgovorio mu je župan Dobroslavić.

Vijećnik Tomislav Batur (HDZ) podsjetio je na peticiju koju su Pločani pokrenuli za smanjenje cijene vezova u luci Mala pošta koja se do sada nije plaćala te pitao župana je li upoznat s razvojem situacije na što mu je Dobroslavić odgovorio kako zna za peticiju te namjeru Županijske lučke uprave koja je mjerodavna za komunalnu lučicu u Pločama da počne naplaćivati i odobravati vezove.

"Sredstva koja se uprihoduju od naplate doprinijet će novim ulaganjima na tom području. Znam da je dio građana bio nezadovoljan sa situacijom. Županijska lučka uprava spremna je razgovarati s Gradom Ploče o visini naknade i njezine opravdanosti", rekao je župan.

Vijećnik Marinko Pažin (HSP AS) podsjetio je problem s pitkom vodom na otoku Mljetu. "Iako su cijevi već do Općine postavljene, voda dolazi iz Pruda iz Metkovića. Vodovod je davno obećao da će voda doći. Hoće li to biti do turističke sezone? Župane, dokle smo došli s Kuparima, hoće li se raskinuti ugovor?", upitao je Pažin.

"Voda za Mljet bi doista prema najavi Hrvatskih voda i MPKL-a trebala doći do 30. lipnja. Prije puno godina je postavljen cjevovod i on je prazan do danas. Velika je investicija tog vodovoda oko 18 milijuna kuna koji se gradi na Pelješcu. Očekujemo da se obećanja ispune. Što se tiče Kupara, točno je da Županija nije mjerodavna za praćenje te koncesije, već država. Čuli smo da je došlo do problema, da je ministar Marić upozorio koncesionare da ne ispunjavaju ugovor. Mi to podržavamo jer je kod svih koncesionara važno da se pridržavaju koncesijskog ugovora. Trebaju nam investicije i radna mjesta, ne možemo dopustiti da potencijal ne ostane iskorišten", istaknuo je župan.

Vijećnik Davor Penić (SDP) pitao je hoće li se uskoro dovršiti prikupljanje potrebne papirologije za projekt Centra za gospodarenje otpadom te u kojoj je fazi obilaznica Orebić?

"Centar za gospodarenje otpadom počet će kad nam prestanu podmetati noge. Zadovoljni smo s razvojem ovog, jednog od najvažnijih projekata županije. Ide s teškoćama, ali ćemo ga realizirati EU sredstvima te će biti sukladan najvećim ekološkim hrvatskim i europskim standardima. Idemo u prijavu za EU fondove. Što se tiče obilaznice Orebić, bilo je varijanti da je se sagledava s lukama Polačište i Perna koje idu svojim tijekom. Obilaznica je odvojena od luka što je bio pristup Hrvatskih cesta i uvjet da se projekt nesmetano odvija. Vrlo smo optimistični po pitanju luka. Rade se studije za svaki od pojedinih projekata. Nova luka riješit će pitanje pristaništa u Orebiću i pretvoriti ga u pravo turističko mjesto", pojasnio je Dobroslavić.

Vijećnik Alan Farac (HDZ) upitao je što je Županija napravila po pitanju onečišćenja. "Nakon više godina imali smo veliku zatrpanost Korčule, Pelješca, Dubrovnika. Smeće po svemu sudeći dolazi iz Albanije i Crne Gore, što je velikim angažmanom svih zainteresiranih pa i države koja je snosila troškove čišćenja, rješavano. Smatramo da je država mjerodavna za ovakva onečišćenja. Tražili smo od ministarstva da to pomogne riješiti. Ministar Ćorić je imao sastanak s albanskim kolegom te su govorili o tome kako spriječiti daljnja onečišćenja te da će Hrvatska pomoći sufinancirati projekte koji će pomoći riješiti zagađenje.

Na udaru smo, ali moramo se s time nositi", rekao je župan.

Vijećnik Mihovil Družijanić (HDZ) pitao je što je s vodocrpilištem u Metkoviću."Znam da se Metković u većem dijelu opskrbljuje vodom iz susjedne države iz crpilišta koje je bilo u vlasništvu komunalnog poduzeća iz Metkovića. Jasno je da Metković ne može ostati bez vode. Postoje prijepori oko dogovora kako koristiti izvorište u Doljanima. Problemi su s dozvolama na strani BiH. Imamo slučajeve da komunalni objekti prelaze državnu granicu. Ako bi se pokazalo da Doljani dugoročno nisu pouzdan izvor vodoopskrbe, treba jačati kapacitet MPKL-a", kazao je Dobroslavić.

Vijećnica Gordana Mustapić (HDZ) pitala je kada se očekuje završetak radova na centru za djecu s poteškoćama u razvoju. "Projekt ima potporu sviju, Županija je tu podnijela najveći teret, u njega su uključeni mnogi akteri. Građevinski radovi su u tijeku i planirani je završetak 30. lipnja te vjerujemo da će se to ispuniti. U tijeku smo zatvaranja financijske konstrukcije i raspisivanja natječaja za opremu. Vjerujem da će to proći uredno i imati lijep završetak", rekao je župan.

Vijećnicu Irenu Korda zanimalo je je li blizu realizacija brze ceste prema Zračnoj luci. "Cesta Dubrovnik - Zračna luka prioritet je ove Županije, u svim je programima, na tome ustrajemo. Dogodio se sastanak s Hravtskim cestama gdje smo razgovarali o studijama izvedivosti. Tu smo inzistirali da se dogodi usklađenje i da se izbjegne rušenje kuća. Hrvatske su ceste obećale uvažiti mišljenje Županije i općina", zaključio je župan.

Leona Rašica

Objavljeno u Politika

Županijska skupština Dubrovačko-neretvanske županije na svojoj 4. redovitoj sjednici usvojila je Odluku o preustroju županijskih upravnih tijela čime je njihov broj smanjen s postojećih 11 na ukupno šest.

Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju te Upravni odjel za financije ostaju jednakih dužnosti i funkcija dok Upravni odjel za poslove župana i Županijske skupštine, Upravni odjel za društvene djelatnosti, Upravni odjel za gospodarstvo i more te Upravni odjel za komunalne poslove i zaštitu okoliša preuzimaju poslove, službenike i namještenike zatečene na radu, sredstva, prava i obveze, prostor, opremu, spise i arhivu ukinutih upravnih odjela.

Dubrovačko-neretvanska županija vrši preustroj svojih upravnih tijela u smislu smanjenja broja upravnih odjela a zbog poboljšanja ekonomičnosti te učinkovitosti rada. Župan Nikola Dobroslavić imenovat će pročelnike novonastalih upravnih tijela te u roku od 45 dana donijeti pravilnik o unutarnjem redu upravnih tijela.

Župan Nikola Dobroslavić uvodno je rekao kako će Županija s manje Upravnih odjela biti efikasnija, te kako su se upravo sada stvorili uvjeti za provođenje reorganizacije.

”Nekoliko je pročelnika odsutno. Dio ih je otišao na druge poslove, dio ih je na duljem bolovanju. To nas je navelo na razmišljanje da idemo na drugačiji ustroj koji će nam donijeti poboljšanje u poslovanju. Nakon analize došli smo na to da možemo imati manje odjela i da možemo biti efikasniji, a time i jeftiniji. Time ćemo poboljšati i ocjenjivanje zaposlenika, a to je praksa koju smo uveli prije godinu i pol dana. Zaposlenici imaju fiksnu plaću i nagradu za svoj rad koji je objektivno i pravedno ocijenjen. Veći odjeli mogu bolje iskoristiti zaposlenike”, rekao je župan.

Preustroj Dubrovačko-neretvanske županije pohvalili su i oporbeni vijećnici rekavši da je svima u interesu da Županija bude što manja i što efikasnija.

Objavljeno u Politika
Stranica 1 od 3

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik