nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Srijeda, 14 Ožujak 2018

U Pomorskom muzeju večeras je predstavljena knjiga Aide Cvjetković "Dubrovački brodovlasnik Federiko Glavić". Uz samu Cvjetković u prezentaciji knjige koja je podijeljena u dvanest poglavlja te broji više od 300 stranica sudjelovali su Rina Kralj-Brassard, Jelena Obradović i Ivan Viđen.

U ambijentu tvrđave sv. Ivana čije zidove krase slike brodovlja u vlasništvu dubrovačkog poduzetnika te sam portret Glavića povjesničar umjetnosti Ivan Viđen pročitao je godišnje izvješće iz 1930. koje govori o Dubrovačkoj parobrodskoj plovidbi čiji je jedan od osnivača bio upravo Frederiko Glavić.

Autorica Aida Cvjetković prisutnima je otkrila pozadinu nastanka knjige - naime, morala je pročitati izdanja novina u rasponu od 94 godine pošto je Glavić živio od 1847. do 1941. godine. Također, bilo je potrebno kontaktirati i arhiv u Čileu. "Svojim trudom i vizionarstvom stvorio je jedno veliko bogatstvo, vratio se u Dubrovnik, pokrenuo njegovo pomorstvo. Da nije bilo Frederika Glavića ne bi bilo ni Atlantske plovidbe."

"Zašto smo jednu takvu osobu zaboravili?", upitala je Cvjetković - to je bio razlog zašto sam se prihvatila ovog rada iako s Glavićem nemam nikakve rodbinske veze niti sam obitelj Glavić prije poznavala. Federiko je bio jedno veliko ime i na cijeloj našoj zajednici je da se potrudomo da barem jedna ulica nosi njegovo ime, brodovi su se zvali, a mogli bi se i danas, rekla je urednica.

"To je jedna velika tema. Trebalo je čekati desetljećima na hrabru, poduzetnu i upornu otočanku da prihvati intelektualni izazov i upusti se u neizvjestan istraživački pothvat. Najveća prepreka u tome bila je šutnja izvora. Čileanske godine Federika Glavića prilično su tajnovite, a zalaganjem Ivana Viđana prije nekoliko mjeseci pronađeni su novi tragovi koji unose malo više svjetla na maglovitu četvrt stoljeća života Glavića u Latinskoj Americi", objasnila je Rina Kralj-Brassard.

Objavljeno u Kultura

U organizaciji Aerokluba Nimbus i Zajednice Tehničke kulture Dubrovnik danas je u kino dvorani Visia predavanjem astronoma Ante Radonića - 'Elon Musk i svemirski letovi' održano otvorenje 'AERONAUTA' - Manifestacije koja se bavi problematikom astronomije i svemira.

Nakon uvodnog dijela prisutnima se obratio astronom koji je u svom životu održao preko 800 predavanja i dobio nagradu za životno djelo 2014.: "Što više istražujemo postavljamo više pitanja", rekao je Radonić. Ovom prilikom objasnio je koliko zaista ovisimo o svemirskoj tehnologiji i za primjer dao meteorološke satelite, televizijske satelite, GPS: "Sateliti su oni koji su nas posebno povezali."

O vodećem vizionaru današnjice na polju elektronike Elonu Musku ispričao je sljedeće: "To je milijarder koji svoje prihode usmjerava u najboljem smislu. Čovjek s tri državljanstva - Južnoafričkim, Kanadskim i Američkim. Radio je nekad davno za dolar dnevno, a sada je tu gdje je." Našalio se na račun Muskovog ljubavnog života i rekao kako je Elon jednom prilikom izjavio da mu je najvažnije da je zaljubljen, a iza sebe ima dvije supruge i tri braka.

Upoznao je publiku s tvrtkama koje je Musk osnovao, od PayPala do Tesle, spomenuvši SpaceX - firmu koja budi najveći interes javnosti zahvaljujući svojim revolucionarnim rješenjima. "Prije šesnaest godina Musk je osnovao tvrtku SpaceX. Nitko nije pretpostavljalo koliki će prodor ona ostvariti na području svemirske tehnologije. Na svjetskom tržištu usluga lansiranja tvrtka je dospjela na prvo mjesto", ispričao je Radonić.

Niti jedna svemirska agencija u svijetu ne može konkurirati ovoj tvrtki po cijeni usluge, mogućnosti lansiranja velikih satelita i mogućnosti slanja velikih međuplanetarnih i istraživačkih letjelica prema drugim planetima. "Jedan od najvećih snova Elona Muska je Mars. On tamo želi napraviti jednu koloniju čovječanstva", kazao je predavač.

Ove se godine očekuje prvi pokusni let kapsule 'Dragon 2' koja će prevoziti astronaute u orbitu oko Zemlje. SpaceX počet će graditi najveću raketu u povijesti za transport na Mars. Mladi i stari zainteresirano su pratili predavanje i upoznali se s brojnim modelima raketa, kao i s ljepotama svemira općenito.

Podsjetimo, ovo je drugi Aeronaut po redu, a trajat će do subote. Sutra u 16 sati na aerodromu će se održati slaganje padobrana uz Gorana Ratkajeca. U petak nas očekuje predavanje Antuna Burđeleza o letjelicama tijekom rata na dubrovačkom Campusu. Zadnji dan, u subotu, na aerodromu će se održati radionice za djecu od 10 sati, a nakon toga i natjecanje u bacanju papirnatih aviona te posjet zrakoplovnoj stajanci.

Objavljeno u Dubrovnik

Kazališna družina Kolarini izvest će u subotu u 20 sati u Lazaretima (Linđova lađa) predstavu Novela od Stanca, Marina Držića, u režiji Paola Tišljarića. Riječ je o predstavi koja se izvodi povodom 450. obljetnice smrti Marina Držića u produkciji Dom Marina Držića. Kolarini napominju kako je predstava 16. ožujka već rasprodana. Ulaznice po cijeni 30 kuna mogu se kupiti na ulazu prije početka predstave koja traje 50 minuta. Režija, scenografija i izbor glazbe potpisuje Paolo Tišljarić, kostime Tea Bašić, savjetnica za jezik je Ivana Lovrić Jović, a dizajner vizualnih materijala Davorin Erceg.

Igraju:

Vlaho: Darija Mikulandra Žanetić

Miho: Tajana Martić

Dživo Pešica: Jelica Čučević

Stanac: Ante Tonći Đurković

Koza: Aida Machiedo

Vile: Barbara Lončarić Lučić, Marija Hrtica, Marinka Metković, Ana Knez/Jelena Maržić

Maskar: Petar Puljić

O DJELU:

NOVELA OD STANCA, najkraće djelo Marina Držića, (pokladna igra) pisano dvostruko rimovanim dvanaestercem u sedam prizora (316 stihova). Objavljeno je 1551. u knjizi Pjesni Marina Držića. Novela je prikazana u kući vlastelina Frana Marinova Kabužića na Pustijerni, na piru Martolice . Riječ nòvela iz naslova označava šalu, lakrdiju.

Gotovo je nevjerojatno da je u ovako kratkom djelu uspio vijerno donijeti događaj, koji se zbio jedne pokladne noći na Onofrijevoj fontani, u kojem se jasno očituju antiteze mladosti i starosti, sela i grada, fikcije i zbilje te život i karakter mladih dubrovačkih plemića i lakovjernost došljaka. Široka i šarolika Držićeva glazbena obrazovanost se očituje u brzini razgovora kroz dvostruko rimovane dvanaesterce koji pridonose ritmu zbivanja.

Prvi prizor Vraćajući se iz Duičine ulice – u kojoj su stanovale prostitutke – mladi plemić Vlaho nailazi na prijatelja Miha, a budući da se nisu prepoznali, Miho je gotovo nasrnuo na Vlaha, što potonji iskorištava da bi se narugao Mihu, njegovoj mladosti i neiskustvu, napominjući da mu je mač zahrđao.

Drugi prizor Njihov razgovor prekida dolazak noćnika, kojega u prvi mah ne prepoznaju pa hoće navaliti mačevima na njega. Ispostavlja se da je riječ o Dživu Pešici, preodjevenom u seljačku odjeću; poziva ih da mu se pridruže, jer »Vlahu ću njekomu novelu učinit«.

Treći prizor Dživo pita Stanca zašto je sam, a on mu otkriva da je sinoć stigao u grad trgovati, no nije ništa uspio prodati, a kako mu nitko nije dao prenoćište, došao je do fontane kako bi tu dočekao jutro. Dživo mu se predstavlja kao trgovac govedima iz Gacka, ističući svoje trgovačke vrline, a zatim mu kaže da je – kad je prvi put došao u grad – bio star, a sada je mlad. Na Stančevo čuđenje Dživo mu ispripovijeda kako je u Dubrovnik stigao na Ivanjdan, nije našao prenoćište pa je – isto kao i Stanac – legao uz fontanu. Uto je spazio vile kako plešu pokraj vode. Priključio im se u kolu i odvele su ga u svoje dvore, nakon čega se pomladio. Stanca zanima trava koju su Dživu dale vile, a on kaže da je riječ o bravi, koja rađa i ljeti i zimi te da će mu je donijeti vile, zato neka pazi da ne zaspi. Stanac uzdiše, želi se pomladiti, njegovoj supruzi Mioni to bi sigurno bilo drago. Nakon što ga Dživo još jednom upozori da se ne prepadne kad vile iziđu iz vode.

Četvrti prizor Dživo se vraća Vlahu i Mihu. Vlaho hoće poći kući, no Dživo ne pristaje, kaže da se zainteresirao za Stančevo kozle. Uto nailaze maskari koji idu na pir, a Dživo u trenutku odluči iskoristiti ih za šalu sa Stancem. Kad Miho predloži neka on s maskarima dogovori nòvelu, Dživo odbija i poziva ih da to zajedno učine. Peti prizor Stanac zaziva vodene vile da se pojave i pomlade ga.

Šesti prizor Dolaze maskari preodjeveni kao vile, a jedna od njih Stancu nudi vodu koja će ga pomladiti. Zatim se vile dogovaraju da Stanca pretvore u magarca, pticu, paklenu napast i buhu, a on moli da to ne učine. Povjeri im da ima dvadesetogodišnju ženu kojoj bi bilo »u har« da joj se vrati mlad.

Sedmi prizor Pokraj njih prolazi druga skupina maskara, odjevenih kao vlasi, a vile ih pozivaju u kolo. Stanac ih gleda dok plešu. Vila maskare pita imaju li kakvu želju, a oni odgovaraju da bi voljeli nikad ne ostarjeti. U razgovor se upleće Stanac, moli vile neka ga već jednom pomlade, a ubrzo izbije prepirka između Stanca i na vlašku preodjevenih maskara komu će prvomu vile ispuniti želju. Glavna vila svima zapovjedi da šute; progovorit će tek kad ona to odobri. Zatim vile zazivaju zvijezde, biljni svijet, zemaljske i nebeske moći kako bi se Stanac pomladio. Nakon toga Stanca zavežu, obriju mu bradu, ocrne mu lice, ukradu kozle i torbu, ali mu za robu ostave novac i pobjegnu. Stanac shvaća prijevaru i zaziva upomoć.

Objavljeno u Kultura

Akademska slikarica Ivana Jovanović Trostmann večeras je u klaustru Dominikanskog samostana u Gružu, a povodom 50. obljetnice gruške župe, otvorila izložbu slika naziva "Gledaj, On te gleda". Još jedna je to od serija slika u autoričinom opusu posvećenom Kristovom liku.

"Na ovu izložbu potaknula me Isusova patnja u tišini, onaj dostojanstven pogled koji gleda nas grešnike s jednim savršenim mirom, kao kada patnja više nema potrebe ništa reći, ona je tu, egzistira, snažna je, ali kada pređe granice ljudske izdržljivosti prelazi upravo u savršeni mir", rekla je za Nportal autorica izložbe Ivana Jovanović Trostmann.

Povjesničarka književnosti dr. sc. Katja Bakija istaknula je ovom prigodom da se "svojim radovima naša sugrađanka Ivana Jovanović Trostmann suvereno uključuje u krug brojnih i značajnih hrvatskih umjetnika koji su promišljali i propitivali te na svoj način interpretirali Isusovu smrt i Njegov dolazak".

"U njezinom opusu doživljaj Krista nazočan i prepoznatljiv kao trajno nadahnuće. Krist na Ivaninim slikama smiren je i dostojanstven, nadmoćan patnji, svjedoči nam svojom žrtvom oslobođenje od negativnih misli i slobodu, najavljuje ponovni dolazak i radost obnovljenog života u kojem nema gašenja ni konačnog kraja. Pred Kristovim likom Ivana Jovanović Trostmann stoji zagledana u Njegovu svjetlost propitujući vječna i sveprisutna pitanja naših svakodnevnih borbi, strahova, egzistencijalnih dvojbi te svojim već posvjedočenim optimizmom i prepoznatljivom radošću na svojim slikama prikazuje Krista koji donosi nadu i objavljuje ljubav", kazala je Bakija.

Otvorenje izložbe glazbeno su animirali članovi slavljeničkog tima katoličke Molitvene zajednice Effatha te dubrovački tenor Stijepo Gleđ Markos uz pratnju supruge Jelene Gleđ na klaviru, duhovnik Effathe don Marin Lučić govorio je o Isusovom pogledu kroz različite trenutke u Svetom Pismu, dok su u literarnom dijelu nastupili Jennie Marinović s "pismom Isusu", učenici Klasične gimnazije Viktor Bakija - Zima i Ivana Čokljat koji su pročitali Ivanovo Evanđelje na grčkom i hrvatskom te učenici Anamarija Boro, Martina Marković i Toma Kravarović s recitacijama.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Kultura
Srijeda, 14 Ožujak 2018 20:15

SKOK NA TREĆE MJESTO Jug nadigrao Bresciju

Pred oko osam stotina gledatelja u Gružu Jugaši su stigli do nova tri boda, do treće pobjede u nizu i stopostotnog učinka u drugom dijelu natjecanja u skupini A te su sada na trećem mjestu.
Utakmicu od velikog značaja na najbolji mogući način arhivirali su Dubrovčani te u sklopu 10. kola LEN Lige prvaka nadigrali talijansku Bresciju kod kuće s 10:7.

Pred oko osam stotina gledatelja u Gružu Jugaši su stigli do nova tri boda, do treće pobjede u nizu i stopostotnog učinka u drugom dijelu natjecanja u skupini A te su sada na trećem mjestu.

Ispred izabranika Vjeke Kobešćaka sad su samo Olyimpakos i CNA Barceloneta.

Četiri su kola do kraja. Dubrovčani prvo idu u Barcelonu, pa u goste Felippe Perroneu i Josipu Vrliću.

Nakon toga u Gruž stiže WASPO 98 Hannover, pa ide Jug CO u goste Partizanu i na kraju dolazi Dinamo Moskva.

Izvor: Sport arena

Objavljeno u Sport

U usporedbi s drugim zemljama Europske unije, Hrvatska prednjači u izdvajanju za državnu administraciju i policiju, a zaostaje u izdvajanju za socijalnu zaštitu, obrazovanje i zdravstvo, pokazuju najnoviji podaci Eurostata o strukturi državne potrošnje.

Državna potrošnja često je pod povećalom javnosti pa je tako ovih dana Udruga Lipa pokrenula projekt 'Crna knjiga trošenja javnog novca' s ciljem praćenja slučajeva netransparentnog, neracionalnog i neopravdanog trošenja novca poreznih obveznika.

Da nam državni novac često curi u pogrešnom smjeru, pokazuje i istraživanje Eurostata o strukturi državne potrošnje. Premda udjel ukupnih državnih rashoda u BDP-u ne odstupa mnogo od prosjeka Europske unije, struktura raspodjele upućuje na skupu državu i slabu kvalitetu njezinih usluga.

Aktualna analiza, koja uključuje rashode za 2016. godinu klasificirane u 10 kategorija, pokazuje da je Hrvatska, uz Grčku i Portugal, rekorder u troškovima državne birokracije. Za usluge javne uprave, koje pokrivaju izvršna i zakonodavna tijela središnje i lokalne vlasti, izdvajamo čak 8,8 posto BDP-a dok je prosjek EU-a šest posto, piše Tportal.

Tijela vlasti najmanje koštaju Bugare (2,7 posto), Irce (3,7 posto) i Litvance (4,1 posto) koji, za razliku od nas, imaju 'male' i efikasne države.
Od ukupne državne potrošnje najviše odlazi za socijalnu zaštitu koja pokriva mirovine, pomoć za osobe s invalidnošću, socijalne naknade, naknade za nezaposlene i dječji doplatak. Za te namjene trošimo 14,7 posto BDP-a dok zemlje EU-a u prosjeku izdvajaju 19,1 posto BDP-a, pritom najviše Finska (25,6 posto), a najmanje Irska (9,9 posto).

I dok su ukupni troškovi za 'socijalu' puno skromniji nego u većini drugih europskih zemalja, najviše kaskamo u izdvajanjima za mirovine i nezaposlene. Unatoč relativno visokoj stopi nezaposlenosti, za naknade za nezaposlene izdvajamo svega 0,5 posto BDP-a, što je tri puta manje od prosjeka EU-a.

I po izdvajanjima za zdravstvo (6,5 posto BDP-a) zaostajemo za prosjekom EU-a (7,1 posto BDP-a). Ali još više zabrinjava raspodjela. Za lijekove i medicinsku opremu trošimo 50 posto iznad prosjeka EU-a, dok za ambulantne usluge i preventivnu zdravstvenu zaštitu izdvajamo znatno manje nego druge europske zemlje.

Na institucije zadužene za javni red i sigurnost, koje obuhvaćaju policiju, sudove, državno odvjetništvo i zatvore, trošimo znatno više nego druge europske zemlje. Pritom natprosječno trošimo na policiju i sudsku vlast dok za zatvore izdvajamo osjetno manje od prosjeka EU-a.

Izvor: SEEbiz.eu

Objavljeno u Dubrovnik

Iz Elektrojuga Dubrovnik javljaju kako će zbog radova sutra bez struje biti stanovnici Ulice Nika i Meda Pucića i dijela ulice Petra Svačića od broja 1 do broja 15 od 8 do 17, do povremenih prekida će dolaziti u mjestu Police od 8 do 17 te u isto vrijeme na Mljetu u ulicama Kozarica, Ropa i Blato.

Objavljeno u Županija

Osnovna baletna škola u Dubrovniku iznjedrila je generacije talentiranih plesacica. Međutim tek rijetke su svoje obrazovanje nastavile. Jedna od njih je Atina Tanović danas članica stalnog sastava Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Kada si shvatila da će ples postati više od slobodne aktivnosti?

Za mene je balet uvijek bio ispred svega. Na njega sam gledala kao na primarnu obavezu i nešto čemu sam potpuno predana.

Sjećaš li se svog prvog nastupa?

Bila sam jako mala, u kazalištu Marina Držića u Dubrovniku i uvijek se rado sjetim tog vremena, prvih dodira s teatrom, kostimima, šminkom...

526125 10150809375004067 464684670 n

Ovog ljeta nastupala si u baletu 'Labuđe jezero' na Igrama.

Labuđe jezero u Dubrovniku za mene je bilo predivno iskustvo. Osjećala sam veliko uzbuđenje jer sam se odjednom našla tamo gdje je sve počelo i bila sam preplavljena emocijama.

Je li još uvijek prisutna trema pred nastup?

Trema pred nastup uvijek postoji, ali ne u negativnom smislu. To je poseban osjećaj, uzbuđenje, želja da izvedeš predstavu najbolje sto možeš.

Kako se jedna balerina priprema za izlazak na pozornicu?

Pripreme su individualne. Svakodnevno imamo probe za nadolazeći repertoar, a kad dođe do izvedbe svatko ima svoje male rituale. Za mene je to dolazak u kazalište barem dva i pol sata prije, kava s prijateljicom, šminkanje, baletni barre i onda isprobavanje na sceni prije početka predstave.

819427 10152057568407814 2125889036 o

Paziš li na ishranu?

Ishrana baletnih plesača ovisi od osobe do osobe, ali važno je hraniti se zdravo i brinuti se o svom tijelu iznutra i izvana. Balet je fizički jako naporan i moraš tijelo održavati da bi izdržalo.

Prati li balet poput drugih umjetnosti trendove?

Balet je jako napredovao. Tehnika izvođenja svakodnevno se razvija kako u modernom baletu tako i u suvremenom plesu.

Srednju baletnu školu završila si u Zagrebu, misliš li da je takva školska ustanova potrebna u Dubrovniku?

Potrebu za baletnom školom najbolje pokazuje interes djece za školovanjem. Nužno je unaprijediti uvjete koje Dubrovnik trenutno nema, počevši od adekvatnog prostora, opreme i dalje.

12112415 10153670970928491 5695698009470643115 n

Gdje će te život odvesti nakon plesne karijere?

Još ne znam čim ću se baviti, ali što god bude nadam se da će me barem upola ispunjavati kao balet.

Objavljeno u Kultura

Iako se još čeka službena objava, čini se da Pelješki most doista ide dalje. Hrvatske ceste, naime, objavile su nadmetanje za gradnju pristupnih cesta mostu Pelješac, dionice Duboka – Šparagovići, ukupne dužine 12,04 kilometra (cesta Duboka (D8) – Most 2,140 km (kopnena strana), cesta Most – Zaradeže (D414) 9,898 km (na poluotoku Pelješcu) s dva tunela, jednim vijaduktom i dva mosta.

Procijenjena vrijednost tih radova je 482 milijuna kuna. Jasna je ovo najava da će konačna odluka o izvođaču radova na pelješkom mostu vrlo brzo biti donesena i da novih odgađanja neće biti. Raspisivanje natječaja za pristupne ceste bilo bi, naime, bespredmetno ako bi se usvojile žalbe i zaustavila izgradnja mosta te cijeli postupak time produljio za gotovo godinu dana.

Vijest veseli, a posebno je mila mještanima poluotoka koji su vlasnici zemljišta na trasi pristupne ceste. Iako načelnik općine Ston Vedran Antunica kaže da je zemljište u velikoj većini u državnom vlasništvu, privatnim zemljoposjednicima će se isplatiti gotovo 40 milijuna kuna. U vrijeme ranijih pripremnih radova, od 2005. do danas, vlasnicima zemljišta Hrvatske ceste već su platile oko 25 milijuna kuna.

Postupak vezan uz žalbe oko odabira izvođača za gradnju pelješkog mosta trebao bi se okončati do kraja mjeseca, najavio je i predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) Goran Matešić. Proces vezan uz žalbe oko gradnje pelješkog mosta nije javno dostupan, osim iznimaka koje su predviđene zakonom. Te iznimke su upisnik predmeta iz kojeg je javno vidljivo da je neka žalba izjavljena, svi elementi tog postupka te potom odluke koje donosi Državna komisija i presude Upravnog suda, ako postoje.

„U aktualnom žalbenom predmetu zajednice ponuditelja "Strabag i drugi" i "Astaldi i drugi" protiv Hrvatskih cesta u vezi izgradnje mosta kopno – Pelješac, zna se da je završena rutinska faza razmjene očitovanja između stranaka nakon više od 40 kalendarskih dana.

S obzirom da je odabrani ponuditelj zajednica izvođača iz Kine, postojala je prijetnja da će dostava, koja se obavlja poštom, razvući žalbeni postupak. Međutim, Kinezi su imenovali opunomoćenika za prijem pismena tako da je ta komunikacija postala jednostavna bez trošenja suvišnog vremena“, ističe Matešić.

Sada slijedi analiza žalbenih navoda, ocjena postupanja naručitelja, njihovih odluka i radnji i na koncu vijećanje i donošenje odluke. Postupak bi se trebao okončati u iduća dva tjedna.
Hrvatske ceste su 12. siječnja objavile da su od tri pristigle ponude za prvu fazu izgradnje mosta Pelješac s pristupnim cestama izabrale ponudu kineskog konzorcija "China Road and Bridge Corporation", koji je ponudio cijenu od 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a).

Zajednička ponuda "Astaldija" i turske tvrtke iznosila je 2,55 milijardi kuna bez PDV-a, odnosno 3,19 milijardi kuna s PDV-om, a "Stragabova" 2,62 milijarde kuna bez PDV-a, odnosno 3,28 milijardi kuna s PDV-om. DKOM je 22. siječnja zaprimio žalbu austrijske tvrtke "Strabag" na odluku Hrvatskih cesta o izboru kineskog konzorcija za izvođača radova na pelješkom mostu. Iz "Strabaga" su medijski kalkulirali da je ponuđena dampinška cijena.

Zajednica ponuditelja "Astaldi" i turski "CT Ictas" žalila se jer Hrvatske ceste nisu prihvatile njihovu ponudu zbog loše bankarske garancije, te se žalba navodno ponajprije odnosi upravo na taj dio.

Nakon rješavanja žalbe odluka će postati pravomoćna, a zatim se ide u potpisivanje ugovora te bi uskoro mogli početi radovi. Rok za dovršenje gradnje pelješkog mosta je tri godine, ako se potvrdi odluka o izboru kineskog konzorcija, dok je rok za završetak ostalih faza projekta prometnica po Pelješcu (do kraja godine bit će raspisan natječaj za stonsku obilaznicu) 2022. godina, piše Slobodna Dalmacija.

Objavljeno u Županija

Povodom Svjetskog dana prava potrošača, a u sklopu ”Tjedna prava potrošača u Republici Hrvatskoj” Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta ispred Palače Sponza postavljen je informativni štand na kojemu su se potrošači imali prilike obrazovati o svojim pravima.

Naime, dio je to događanja koja su imala za cilj gospodarstvenicima i građanima pružiti sve informacije o propisima iz područja zaštite prava potrošača te kako iste mogu ostvariti održana su u sedam gradova, a u Dubrovniku su započeta u srijedu ujutro edukacijom gospodarstvenika u Hotelu Kompas, dok su od 14 do 18 sati na Stradunu postavljeni informativni štandovi.

Osim župana i njegovih suradnika, ispred Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta na informiranju i edukaciji građana bila je i državna tajnica Nataša Mikuš Žigman, kao i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima.

”Nisam ni ja u potpunosti upoznat sa svojim pravima kao potrošač. Ovo je pravi pristup Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Imamo dosta ponuda na tržištu i neka imamo, ali moraju se zaštiti prava potrošača. Ono što platite morate i dobiti”, rekao je župan Dobroslavić dok je gradonačelnik Franković istaknuo kako je do sada imao samo pozitivna iskustva, te naglasio kako opreza nikada dosta.

”Imam pozitivna iskustva, nikad nisam imao iskustvo da trgovac nije htio prihvatiti proizvod s kojim nisam bio zadovoljan. Potrošači moraju znati svoje obveze i prava, pogotovo u ovo vrijeme kada se dosta kupovina obavlja putem Interneta”, rekao je gradonačelnik Franković.

Objavljeno u Dubrovnik
Stranica 1 od 3

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik