nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Petak, 16 Ožujak 2018

Odlična atmosfera vladala je sve do večernjih sati na gruškom bazenu na Studentskim jadranskim igrama. Četiri ekipe - Hrvatska, Poljska, Italija i Erasmus natjecali su se u raznim zabavnim "sportovima" poput letećeg vaterpola ili spašavanja turistkinja na moru. Ovaj zabavno-sportski projekt povezuje mlade kroz zanimljive igre i aktivnosti, a istovremeno razvija suradnju između sveučilišta kroz prijateljstvo među timovima. I ove, druge po redu Studentske Jadranske igre bile su međunarodnog karaktera pa su uz domaće studente nastupili i oni s inozemnih sveučilišta. Kakva je atmosfera vladala na gruškom bazenu pogledajte u fotogaleriji.

Objavljeno u Dubrovnik

Izložba velikana japanske i svjetske arhitektonske scene Tadaa Anda naziva Punta della Dogana otvorena je večeras u Galeriji Dučić Masle Pulitika. Riječ je o nastavku vrijedne suradnje s Tadaom Andom i obilježavanju predanoga rada na monografiji Transcending Oppositions / Tadao Ando's Recent Works (Nadilaženje suprotnosti/Recentni radovi Tadaa Anda) u izdanju Orisa i Oris Kuće arhitekture. Posjetitelji su tako imali priliku vidjeti originalne skice japanskog umjetnika te arhitektonske nacrte i fotografije fascinantnog projekta transformacije stare zgrade venecijanske carinarnice u muzej suvremene umjetnosti Fondacije Pinault.

"Tadaao Ando jedno je od vrlo važnih imena arhitekture druge polovine 20. stoljeća. Kako je godinama surađivao s Kućom arhitekture Oris, odlučili su raditi na ovom projektu koji nam je ponuđen. Kako Umjetničkoj galeriji čast nam je što smo ugostili izložbu Punta della Dogana što je jedan vrhunski izložbeni prostor koji je u Veneciji napravio Ando. U Atelieru Pulitika čak je i maketa 'Punte' koja je stigla ravno iz Japana", rekao je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović.

Inače, obnove Palače Grassi, izložbenog prostora Punta della Dogana i Teatrina Palače Grassi u Veneciji predstavljaju jedno od najznačajnijih arhitektonskih poglavlja u karijeri Tadaa Anda i rezultat su sretnog i plodnog partnerstva s francuskim poduzetnikom i kolekcionarom Françoisom Pinaultom. U kontekstu opće afirmacije koju Ando uživa u međunarodnom arhitektonskom i širem kulturnom kontekstu, ovi projekti posebno ističu sposobnost japanskog arhitekta da uspješno rješava zahtjevne arhitektonske zadatke povezane s rekonstrukcijom i prenamjenom povijesnih građevina. Obnova sklopa Punta della Dogana zasigurno je najkvalitetnija i najzanimljivija arhitektonska intervencija u laguni u posljednjih par desetljeća. Ovaj projekt ne samo da je omogućio Veneciji da obogati i, u neku ruku, ažurira svoju muzejsku ponudu, pretvorivši je u jednu od najatraktivnijih svjetskih destinacija za ljubitelje suvremene umjetnosti, već je omogućio gradu i njegovim ne uvijek hrabrim javnim i privatnim institucijama (kao što su konzervatorski zavod, udruge građana...), da prikažu svoj ogromni potencijal. Andrija Rusan

"Poveli smo sa sobom i fotografe jer želimo ovu atmosferu i ovaj Grad pokazati gospodinu Andu i možda ga navući da dođe u ovaj kraj. Nadamo se da će to biti ove godine. Prikazali smo prve, originalne skice te detaljne, izvedbene nacrte tako da svaki arhitekt može vidjeti koliko se detaljno radi na nekom projektu, a svaki laik može vidjeti da je rad na projektu kompleksan zahvat. Za ovaj projekt izuzetno je važno da konzervatorska struka pogleda kako se može raditi da se ne uništi nasljeđe, nego da se nadogradi i pronađu novi načini izražavanja", rekao je arhitekt Andrija Rusan.

Izložbu koja će biti otvorena do 1. travnja otvorio je veleposlanik Japana u Hrvatskoj Nj. E. Keiji istaknuvši kako su "ova djela primjer međukulturološkog dijaloga."

 

Leona Rašica

Objavljeno u Kultura

Na temelju članka 21. Zakona o održivom gospodarenju otpadom ("Narodne novine", broj: 94/2013. i 73/2018.) i Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017. - 2022. godine Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika pokrenuo je izradu plana gospodarenja otpadom Grada Dubrovnika za buduće šestogodišnje razdoblje. Izrađen je Nacrt Plana gospodarenja otpadom za razdoblje od 2018. do 2023. godine koji se, temeljem članka 22. Zakona o održivom gospodarenju otpadom, objavljuje radi pribavljanja mišljenja, prijedloga i primjedbi javnosti.

Javni uvid u Nacrt Plana započinje 16. ožujka i traje do 18. travnja 2018. godine. Uvid u Nacrt Plana moguć je na mrežnim stranicama Grada Dubrovnika te u Upravnom odjelu za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša na adresi Pred Dvorom 1, Dubrovnik, svaki radni dan od 9:00 do12:00 sati. Tijekom javnog uvida održati će se javna rasprava 9. travnja 2018. godine s početkom u 17:00 sati u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika, na adresi Pred Dvorom 1, Dubrovnik.

Tijekom Javnog uvida javnost može dostaviti svoja mišljenja, prijedloge i primjedbe (s naznakom predmeta "Mišljenje na Nacrt Plana gospodarenja otpadom") na adresu: Grad Dubrovnik, Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša, Pred Dvorom 1, 20000 Dubrovnik ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Objavljeno u Dubrovnik

U okviru izrade županijskog programa za mlade održana je radionica za mlade i osobe koje skrbe o mladima na području općine Konavle. U radionici održanoj u prostorijama KUD-a Čilipi sudjelovali su djelatnici Općine Konavle i osnovnih škola iz Cavtata i Grude, predstavnici konavoskih udruga mladih i udruga koje rade s mladima te mladi članovi političkih stranaka. Radionicu je vodila Adriana Kremenjaš-Daničić iz Europskog doma Dubrovnik, udruge koja je partner Županije u ovome projektu. Kao i u prethodnim radionicama na temu izrade županijskog programa za mlade, u fokusu rasprave bilo je osam područja od značaja za mlade: obrazovanje, zapošljavanje, socijalna zaštita i uključivanje, zdravlje, aktivno sudjelovanje mladih u društvu, kultura, mladi u europskom i globalnom okruženju te volontiranje.

Za razliku od sudionika radionica održanih u dolini Neretve i na Pelješcu, sudionici ove radionice kao najveći i dugogodišnji problem mladih ovog dijela Dubrovačko-neretvanske županije prepoznali su nedovoljnu prometnu povezanost sa županijskim središtem Dubrovnikom s jedne, ali i unutar samih Konavala s druge strane. Kao prijedlog rješenja ovoga problema navedeno je sufinanciranje učestalijih autobusnih linija kroz EU fondove, čime će se baviti nadležni upravni odjel Općine Konavle.

Sudionici radionice ovom su prilikom upoznati i s djelovanjem županijskog info-centra za mlade, kojega Europski dom Dubrovnik vodi u partnerstvu sa Županijom i Sveučilištem u Dubrovniku.

Objavljeno u Županija

Na edukativnom predavanju "Ulicama moga grada leptiri prelijetaju" Dubrovčani su se imali priliku upoznati s projektom inventarizacije leptira Park šume Velika i Mala Petka u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik. Dr. sc. Toni Koren, struni suradnik Udruge Hyla koja projekt provodi, proveo je publiku kroz istraživanje o fauni danjih i noćnih leptira Park šume Velika i Mala Petka te ste kroz mogućnost uključivanja u dugoročnu zaštitu leptira toga područja.

"Park šuma Velik i Mala Petka prelijepo je dubrovačko područje, a ja o njemu donedavno ništa nisam znao. Odmah nakon prvog posjeta primijetio sam da je Petka posebna, a ponajviše dio između ceste i šume, taj šumski rub gdje raste cvijeće koje je leptirima jako važno. Zato je Petka toliko bogata vrstama leptira", kazao je Koren te objasnio specifičnost noćnih leptira koji preko dana miruju te se tamnim bojama tijela moraju prilagoditi podlozi.

"Krila noćnih leptira skupljena su prilikom mirovanja uz tijelo što je još jedna od prilagodbi na okoliš i grabežljivce. Leptire se uvijek lovi na isti način, bilo da smo mladi ili stari. Uzme se mrežica s nježnom tkaninom i veselo se trči po livadi te ih se hvata. Nakon što smo ulovili leptira, uzimamo tzv. 'Bibliju' za leptire, vodič Collins i pokušavamo saznati o kojoj se vrsti radi. Noćni su leptiri u tome kompliciraniji. Za njihovu determinaciju potrebno se savjetovati s 50 knjiga, jedna nije dovoljna. Često radimo noćne pokuse sa svjetlosnim piramidama. Zanimljiv je način hvatanja noćnih leptira na vino pomiješano sa šećerom čime se premaže kora drveta", rekao je Koren.

Sudionici predavanja nakon edukativnog dijela uputili su se na Petku u istraživanje i promatranje noćnih leptira metodom svjetlosne piramide.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Inina benzinska postaja Pod Dubom ne radi već nekoliko dana, javljaju čitatelji Nportala koji su nedavno svoje limene ljubimce tamo išli opskrbiti gorivom. Pristup crpkama s gorivom bio je onemogućen lancem što je zapravo standardna procedura kada postaja nije u funkciji. Na upit čitatelja, Nportal je provjerio o čemu je riječ kod Ininih Korporativnih komunikacija.

"Inino maloprodajno mjesto Dubrovnik- grad na lokaciji u Ulici Vladimira Nazora 2/c privremeno je bilo zatvoreno od 13. ožujka 2018. do 15. ožujka 2018., zbog nužnih radova u unutrašnjosti objekta. Kupcima su u tom razdoblju na usluzi bila druga Inina maloprodajna mjesta u Gradu Dubrovniku i okolici. Danas je benzinska postaja ponovno otvorena te se naši vjerni kupci na njemu mogu od 0-24 sata opskrbiti gorivom, robom široke potrošnje ili koristiti ostale usluge", odgovorili su iz Korporativnih komunikacija te dodali kako se ispričavaju ukoliko je netko od kupaca zbog privremenog zatvaranja lokacije doživio bilo kakvu neugodnost.

Podsjetimo, ova benzinska postaja modernizirana je i obnovljena prije otprilike dvije godine. Na mjestu stare benzinske postaje izgrađena je nova koja, kako su tada isticali iz INA - e, zadovoljava najviše standarde zaštite okoliša, uz novi vizualni identitet, vrhunsku tehničku opremljenost i funkcionalnost, kao i proširen asortiman robe široke potrošnje. Riječ je bila o kapitalnoj rekonstrukciji benzinske postaje koja je bila pokrenuta u sklopu Plavog koncepta, projekta modernizacije Inine maloprodajne mreže.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Referada upravnih poslova Policijske postaje Metković započela je s radom u obnovljenim prostorijama. Naime, nakon preseljenja u prostorije poduzeća "Opuzenka" u Metkoviću, na adresi Put Narone 99, u studenome 2015. godine, prostor referade bio je skučen i neadekvatan, no jedini raspoloživ prostor, zbog čega je Policijska postaja u proteklom periodu bila suočena s brojnim pritužbama građana. U cilju stvaranja boljih uvjeta za pružanje usluga građanima Policijska postaja Metković je uz pomoć Policijske uprave dubrovačko-neretvanske i uz podršku lokalne samouprave poduzela korake kojima su se stvorili uvjeti za proširenje postojećeg prostora i što je najvažnije izgradnje dostatne prostorije za prijem građana kako više ne bi dolazilo do čekanja na otvorenome.

Referada upravnih poslova Policijske postaje Metković obavlja poslove prijavništva (prebivalište, boravište, adresa stanovanja), određivanje matičnog broja građana, izdavanja uvjerenja te osobnih i putnih isprava, izdavanje dozvola za nabavu, držanje i nošenje oružja, rješava zahtjeve za privremeni i stalni boravak stranaca, izdavanje isprava, radnih i poslovnih dozvola za strance, poslove primitka i otpusta iz hrvatskog državljanstva i slično. Osim za građane sa područja teritorijalne nadležnosti Policijske postaje Metković obrađuje i značajan broj zahtjeva za izdavanjem osobnih isprava hrvatskih državljana sa prebivalištem u inozemstvu.

Za istaknuti je da je PP Metković tijekom 2017. godine, pored ostalih poslova iz nadležnost referade, obradila preko 6 tisuća zahtjeva za izradu osobne iskaznice, 564 zahtjeva za izradu putovnice i 1226 zahtjeva za izdavanje ili zamjenu vozačke dozvole.

Objavljeno u Metković

"Modnih dizajnera u Dubrovniku nedostaje, trebalo bi ih biti više kako bi svima porasla kvaliteta", poručila na početku našeg razgovora Tena Filičić. Od malih nogu znala je što želi biti, prijemni za Umjetničku školu je prespavala, pa je tako razmišljala o školi za krojačice, a na nagovor mame ipak se opredijelila za Gimnaziju. Nakon završetka srednje škole odlazi u Beograd na Univerzitet „Megatrend“ na smjer za tekstil i modni dizajn. U sklopu programa Work and Travel tri mjeseca boravila je i u Americi.

Kakva je perspektiva modnog dizajna u Dubrovniku?

Iskreno nadam da se kreće u dobrom smjeru. Mislim da trenutno prolazimo kroz ekonomski procvat, što zbog turizma što zbog drugih stvari. S novcem ima i mode. Mi dosad nismo bili razvijeni u smislu dizajna, ali rastemo. Nema veće industrije proizvodnje. Svaki dizajner suočava se s istim problemom.

Kako komentiraš nedostatak prostora za modne salone?

Imam sreću da s tatom dijelim poslovni prostor, koji se dosjetio te ideje. Prije sam radila od kuće, u principu prostor je najvažniji. Svatko tko se bavi ovim poslom reći će da mu je najbitnije da ima mir i da ga nitko ne prekida u poslu. Ali mislim da se i iz kuće može raditi i smjestiti mašine u tri metra kvadratna.

DSC 0590

Putem čega oglašavaš svoj posao?

Putem društvenih mreža – Facebook i Instagram koji su se pokazali najisplativiji. Uskoro ćete moje kreacije moći vidjeti i u Croatian Designers Room kraj Sponze. Sa Senkom Kusovac već godinama imam dogovor da tamo se smjesti moja garderoba, ali sam uglavnom do sad imala manje kolekcije koje bi odmah prodala.

Spomenula si kako trenutno radiš na novom projektu?

Riječ je o torbicama. To bi se trebalo realizirati kroz sljedećih nekoliko dana. Projekt realiziram s prijateljem Matijom Miloslavićem koji je grafički dizajner i ima 3D printer. Do ideje sam došla prije dvije-tri godine kad sam htjela sebi napraviti prozirnu torbicu. Uvijek kod žena sve kreće od 'meni treba', pa sam počela razmišljati kakva bi ona uopće bila i htjela sam da bude multifunkcionalna - ima pregradu koja će biti 'nakinđurena' pošto je prozirna. Istraživala sam gdje sve mogu naći takvu vrstu plastike, tada mi je prijateljica mi je rekla da Matija ima 3D printer i oduševila sam se je to je budućnost. Nisam htjela propustiti tu priliku.

2018 03 15 20 45 50

Uz torbe si osmislila i kolekciju odjeće?

Prvo će torbe ići same za sebe, a onda odjeća. Na ovom radim već dva-tri mjeseca, mušterije trenutno ne primam zbog izrade same kolekcije koju planiram predstaviti preko društvenih mreža, a naravno da se reviji nadam ali o tom po tom. Možete očekivati svašta, bit će dosta beach weara, po prvi put planiram dizajnirati i kupaće kostime. Sve što može zatrebati jednoj fancy curi za plažu, a naravno tu su i večernje haljine. Najmanje će zapravo biti nekih dnevnih momenata, jer ljeti skoro nikom pa da i ne trebaju.

Otkuda ideja za kupaće kostime?

Zasad nitko od dubrovačkih dizajnera nije radio. Do ideje je došlo kao i s torbicama. Ljeti se najviše prodaju kupaći kostimi i odjeća za plažu. Kod nas u gradu se generalno svi žale da ih nemaš gdje kupiti i onda mi je palo na pamet da ih ja dizajniram. U kolekciji će biti dvodijelni, visoki struk na donjem dijelu 'pin up stil', a gore samo obični trokutići. Postoji mogućnost narudžbe. Odlučila sam se uglavnom za nude i ljubičastu boju.

DSC 0594

Gdje nabavljaš materijal za šivanje?

U našem gradu može se naći osnovni materijal - crno, bijelo, crveno, pliš, til, ali za onaj nešto bolji potrebno je poći dalje. Većinu kupujem u Beogradu, a često pođem i u Zagreb. Dragi su mi svi materijali, nemam preferencija, volim ih kombinirati, a naravno prednost dajem onim prirodnim.

Na kojim si modnim manifestacijama do sad izlagala?

Prva modna manifestacija mi je bila najbolja baš zato što je bila ujedno najgora! Na fakultetu sam u sklopu jednog natječaja osvojila finale te sam sudjelovala na reviji Fashion Selection. Saznala sam da sam ušla u finale tri mjeseca prije same revije i imali smo toliko vremena da izradim komade odjeće s kojim bi se predstavila, međutim, kampanjac kakav sam bila, čekala sam zadnji tren i kad je došlo do same revije sve je bilo očajno sašiveno i čak sam kasnila na reviju. Počinjala je u sedam, a ja sam od četiri radila modne dodatke u backstageu i ljepila. Najveći poraz za mene bio je kada mi je mentor došao reći da je mene čekalo prvo mjesto, ali da je moj odnos prema radu bio taj koji je mene zapravo bacio na doslovno zadnje.

DSC 0605

Nedostaje li takvih događanja u Hrvatskoj?

To je tema o kojoj se i ja svježe informiram jer su se nedavno spojili Cro-a-porter i Fashion.hr – oni su postali jedna organizacija. Imaju taj modni inkubator u Osijeku, ali koliko ja znam to su jedine dvije manifestacije gdje se mladi izlagači mogu predstaviti. Primjer, za jednu reviju na Fashion weeku trebalo bi izdvojiti par tisuća eura što svakom tko je počeo raditi ne dolazi u obzir.

U čemu pronalaziš inspiraciju za svoje kolekcije?

Prvenstveno me inspiriraju žene koje vole lijepo izgledati, koje zapravo kroz svoj modni stil davaju do znanja kakvim lifestylom žive. U slučaju moje garderobe to je pomalo dekadentni lifestyle, žena koja je izuzetno samouvjerena, ne boji se kritike, voli pažnju i slično.

DSC 0576

Misliš li da su neki modni dizajneri u prednosti jer su novčano potkovani ili primjerice imaju dobru vezu?

Svatko sebi stvara prilike i duboko vjerujem kad imaš negdje malo veću mogućnost, onda si osakaćen na nekom drugom mjestu. Moda se stalno mijenja i ono što zapravo većinu mojih kolega izluđuje je to što se nikad ne zna tko je dobar dizajner, to ne postoji. Uspjeh diktira tržište, tko proda taj i pobjeđuje.

Jesi li se ikad susrela s nerealnim zahtjevima mušterija?

Cure kad dođu s nekom vizijom ili slikom haljine ja im to dodatno zakompliciram. Uglavnom do sada je moje iskustvo da je većina mojih mušterija bila zadovoljna, imala sam par nezadovoljnih naravno, ali to je zaista rijetkost. Obično im sugeriram materijal i što bi im bolje stajalo. Kad netko prvi put dođe vidim da nema baš povjerenja pa ih moram malo motivirati. Već drugi ili treći put samo kažu - Tena treba mi haljina i ja imam slobodne ruke.

Petra Japunčić 

Objavljeno u Lifestyle

Započela je korizmena akcija “Dodaj u košaricu” na području cijele Dubrovačke biskupije.

Pozivu biskupijskog Caritasa odazvala se većina prodavaonica trgovačkih lanaca “DB Kantun”, Konzum, Pemo, Studenac, Tommy i trgovina “Mokošica” te su unutar svojih prostora osigurali košare u koje njihovi kupci mogu odložiti prehrambene proizvode i higijenske potrepštine.

U akciji mogu sudjelovati kupci na način da prilikom nabavke namirnica za svoje potrebe kupe nešto i za druge, to nakon plaćanja to odvoje i odlože u pripremljene košare. Sve prikupljeni artikli bit će proslijeđeni potrebitima o kojima skrbi Caritas Dubrovačke biskupije.

„Cilj ove akcije je učiniti bogatijim skromnu uskršnju trpezu mnogih naših korisnika“, poručuju iz Caritasa.

Objavljeno u Dubrovnik

Gradonačelnik Mato Franković i predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika Mario Miličević potpisali su u četvrtak Ugovor o financiranju programa javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Dubrovnika za 2018. godinu vrijedan 664.900,00 kuna.

Predmet Ugovora je provođenje i praćenje programa te financiranje udruga tehničke kulture koje su ostvarile financijska sredstva od strane Grada Dubrovnika, sukladno Programu javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Dubrovnika za 2018. godinu Od ukupne godišnje vrijednosti ugovora u iznosu od 664.900,00 kuna na djelatnost Zajednice tehničke kulture otpada 232.700,00 kuna, dok se djelatnosti udruga i posebni projekti financiraju sa 432.200,00 kuna.

Pred sam čin potpisivanja ugovora održan je i sastanak u kojem su sudjelovali zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić i tajnica Zajednice tehničke kulture Jelena Vlahović. Tom prigodom čelnici Zajednice gradonačelniku i suradnicima pobliže su predstavili aktivnosti koje Zajednica kao koordinator provodi, prezentirali uspjehe dubrovačkih klubova i učenika u različitim djelatnostima.

Razmotrene su brojne prilike za poboljšanje uvjeta rada udruga tehničke kulture, posebno potreba za višenamjenskim prostorom koje bi mogle koristiti brojne udruge, primjerice iz djelatnosti informatike, modelarstva, robotike i brojnih drugih.

Gradonačelnik je pohvalio rad Zajednice tehničke kulture i udruga članica jer svojim aktivnostima značajno doprinose razvijanju i promicanju tehničke kulture na području Grada, a mlade polaznike obrazuju i potiču ih na stvaralački i znanstveni rad. Istaknuo je kako Grad Dubrovnik stoji na raspolaganju za značajniju financijsku i logističku potporu Zajednici.

Članstvo Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika broji 21 udrugu, šest klubova mladih tehničara pri osnovnim školama i tri učeničke zadruge, a procjenjuje se da godišnje u različite programe i aktivnosti kojima Zajednica koordinira bude uključeno i do 1000 djece.

Objavljeno u Dubrovnik
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik