nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Ponedjeljak, 19 Ožujak 2018

Sada je i službeno, KK Dubrovnik je prvak A-2 lige jug! Pobjedom u Zadru protiv KK Sveučilište u Zadru (101:88), igrači trenera Željka Vreće su kolo prije kraja osigurali naslov i igrat će u kvalifikacijama za Prvu ligu. Od ostalih rezultata vrijedi izdvojiti pobjedu mlađih kadeta protiv Splita (69:67), jedne od najboljih momčadi u ovom uzrastu u Hrvatskoj.

SENIORI

Do naslova prvaka došlo se očekivanom pobjedom u Zadru protiv KK Sveučilište u Zadru. Na poluvremenu je bilo +9 (52:43), na kraju treće četvrtine 12 poena razlike za sigurno slavlje i potvrdu onoga što se znalo nakon trijumfa protiv Sonik Puntamike šest dana ranije u sportskoj dvorani u Gospinom polju (100:59). Kvalifikacijski turnir za Prvu ligu trebao bi se krajem travnja ili početkom svibnja, a od pet prvaka dva najbolja će nakon razigravanja svatko sa svakim - izboriti veći rang natjecanja.

"Pobjeda ni u jednom trenutku nije dolazila u pitanje. Dobra utakmica, puno koševa. Sve čestitke igračima", iz Zadra se odmah nakon utakmice javio trener Željko Vreća.

KK Dubrovnik: Boban 11, Šeparović 8, Stasjuk 4, Šojka, Glavinić 2, Mustapić, Režić 23, Vodopija 14, F. Vujičić 21, Tešija 18.

U posljednjem kolu u nedjelju u Dubrovnik dolazi KK Solin.

KADETI

Šesti prvenstveni poraz kadeta Dubrovnika u Jedinstvenoj kadetskoj ligi. KK Split je na domaćem terenu slavio 89:65. Sve je bilo jasno nakon uvodnih 10 minuta i rezultata 34:14.

"Slabo smo ušli u utakmicu, to nije naše pravo lice što se vidjelo u ostalim četvrtinama. Imali smo hendikep u visini, nedostajao nam je Ajduković, a nismo bili ni agresivni", riječi su Mara Lučića, trenera dubrovačkih kadeta.

KK Dubrovnik: J. Vujičić 2, Stasjuk 14, Petrović 17, Ferri, Vuletić 4, Tolj 5, Šiško, Lambeta 3, Radulović, Koprivica 18, Kriste 2. Trener: Maro Lučić.

MLAĐI KADETI

Bravo za mlađe kadete kluba koji su u razigravanju za završni turnir prvenstva Hrvatske - regija jug u nedjelju u Dubrovniku pobijedili KK Split 69:67 (16:20, 17:20, 24:12, 12:15).

Ključnim se pokazala trica kapetana Jakova Vujičića za 67:64 32 sekunde prije kraja. Gosti promašuju više pokušaja za produžetak, a potom Vujičić sa slobodnih bacanja devet sekundi prije kraja donosi nedostižnu prednost. Ovo je peta pobjeda, a na kontu su i dva poraza.

KK Dubrovnik: Kriste 21, Vidojević, Kapović 5, Bogdanović, Milivojević, Šimunović, Skvrce, Maštrapa, Lambeta 10, J. Vujičić 33, Živković, Žakula. Trener: Maro Lučić.

U posljednjem kolu na rasporedu je gostovanje protiv KK Mislav iz Podstrane.

ŠKOLA KOŠARKE

Škola košarke Dubrovnik osvojila je četvrto mjesto na završnom turniru prvenstva Dalmacije u Mini basketu za uzrast košarkaša rođenih 2007. godine i mlađih. Igrači trenera Luka Bijelića su u polufinalu poraženi od Sonik Puntamike 32:19, a potom i od Škole košarke Koš Zadar 28:18.

Škola košarke Dubrovnik: Ivan Obrovac, Niko Grošeta, Toni Gaćina, Tin Juraj Skvrce, Lovro Skvrce, Juraj Kulušić, Jakša Rubin, Roberto Selmanović, Pasko Prnjat Barbieri, Matija Bačić, Frano Pavlić, Luka Gulan, Ivano Perić i Bruno Perić.

Objavljeno u Sport

Ston je u ponedjeljak navečer iznenadila jaka tuča koja je u potpunosti zabijelila cestu. U Facebook grupi Radarska kontrola Dubrovnik i okolica vozači pozivaju na oprez u prometu, posebno kraj pumpe u Malome Stonu, ali i javljaju kako je nešto dalje kroz Ston sigurno voziti jer je cesta suha.

Objavljeno u Županija

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Milan Kujundžić, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin te ravnatelji i zamjenici ravnatelja općih i županijskih bolnica, kliničkih bolnica i kliničkih bolničkih centara s područja cijele Republike Hrvatske potpisali su u ponedjeljak, 19. ožujka 2018. godine, sporazume o suradnji na provođenju Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2018. godinu.

Pojedinačnim sporazumima o suradnji definiraju se uvjeti provedbe, trajanje, broj i vrste pregleda te uvjeti i način plaćanja usluga po svakoj pojedinoj županiji. U proračunu Ministarstva hrvatskih branitelja za 2018. godinu za provedbu ove aktivnosti osigurana su sredstva u iznosu od 21.130.000,00 kuna. U okviru ovih sredstava planirano je tijekom 2018. godine osigurati preventivni sistematski pregled za oko 25000 hrvatskih branitelja koji su u borbenom sektoru u obrani suvereniteta Republike Hrvatske sudjelovali više od 300 dana, kao i onih koji se nalaze u teškoj novčano-materijalnoj situaciji te ih pozvati da se odazovu pregledu radi očuvanja, unapređenja i kontrole svog zdravlja. Samo tijekom 2017. godine u Republici Hrvatskoj umrlo je 3693 hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Otkrivanjem bolesti u što ranijoj fazi značajno je pospješuje mogućnost izlječenja, a dugoročno smanjuju ukupna financijska sredstva potrebna za liječenje najtežih bolesti.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je pojasnio je važnost Programa i predstavio rezultate iz 2017. godine kada je osigurana udluga obavljanja preventivnih pregleda za 17272 branitelja. „Od ukupnog broja branitelja koji su se u 2017. godini odazvali na pregled, njih 46,5 posto dobilo je preporuku provođenja dodatnih dijagnostičkih pretraga, dok ih je 47,4 posto dobilo preporuku za daljnje tretmane specijaliste. Ukupno 43 posto odazvanih dobilo je preporuke o promjeni životnog stila, dok je kod tek 5,8 posto hrvatskih branitelja utvrđeno da nije potreban daljnji dijagnostički postupak“, kazao je ministar.

Naglasio je kako je upravo na temelju ovih rezultata, kao i poražavajućih podataka o smrtnosti, vidljiva potreba daljnjeg provođenja Programa u cilju prevencije i ranog otkrivanja onkoloških, kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih bolesti, odnosno ukupne zaštite i očuvanja zdravlja hrvatskih branitelja.

„Ministarstvo hrvatskih branitelja posebnu pažnju posvećuje zaštiti i očuvanju zdravlja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Upravo zbog toga smo pristupili donošenju Nacionalne strategije za zaštitu i očuvanje njihovog zdravlja kojom su definirani ciljevi kao što su poboljšanje ukupne kvalitete života, smanjenje stope pobola i smrtnosti hrvatskih branitelja, dostupnost i bolja kvaliteta zdravstvenih usluga za braniteljsku populaciju unutar postojećeg zdravstvenog sustava te razvijanje akcijskog plana palijativne skrbi za braniteljsku populaciju“, istaknuo je.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u svom se obraćanju posebno osvrnuo na važnost prevencije i prijevremenih pregleda. Istaknuo je kako će hrvatske bolnice osim preventivnih pregleda, obaviti i sve dijagnostičke i terapijske postupke koji će biti inicirani iz preventivnih pregleda.

O ovoj javno-zdravstvenoj akciji kao primjeru dobre prakse i široke suradnje zdravstvenog sektora i sektora branitelja govorio je pomoćnih ravnatelja za kvalitetu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tomislav Benjak. "Zadatak je Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prikupljati podatke, surađivati s bolnicama koje su provodile sistematske preglede, formirati bazu podataka te je redovito obrađivati i davati Ministarstvu hrvatskih branitelja i, temeljem toga, napraviti osnovu da se krene dalje s preventivnim sistematskim pregledima“, pojasnio je.

U ime ravnatelja svih zdravstvenih ustanova koje sudjeluju u Programu, obratio se ravnatelj KBC-a „Zagreb“ Ante Ćorušić, izrazivši nadu da će se što više hrvatskih branitelja odazvati na preventivne preglede u svrhu očuvanja vlastitog zdravlja.

Nastavak je ovo Programa koji se provodio i u 2017. godini, a koji je Vlada Republike Hrvatske usvojila, sukladno zaključcima i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na temelju pilot projekta provedenog u 2016. godini. U 2017. godini preventivni sistematski pregledi provodili su se u 29 općih i županijskih bolnica, kliničkih bolnica i kliničkih bolničkih centara s kojima su potpisani sporazumi o suradnji, stoji na stranici Ministarstva branitelja.

Objavljeno u Branitelji

Objavljen je izgled i tumačenje grba imenovanog hvarskog biskupa mons. Petra Palića, koje donosimo u cijelosti.

Čovjek današnjice koristi simbole kako bi izrazio neku svoju misao, osjećaj ili jednostavno kako bi se predstavio drugima s kojima dolazi u komunikaciju. Biskup, episcopus (nadglednik), nije samo onaj koji nadgleda svoje stado, već i onaj koji nad njim bdije i čuva ga. Tako i biskupov grb prati biskupovo djelovanje kroz tijek vremena i uvijek ga iznova podsjeća na Onoga kome je povjerovao (usp. 1 Tim 1,12) i koji ga je poslao biti ribarom ljudi (usp. Lk 5, 10-11).

Polazeći od ornamenata koji se nalaze oko štita, prvi element koji se primjećuje je zeleni šešir sa dvanaest zeleno-zlatnih čvorića – simbol koji se za biskupske grbove koristi još od 15. stoljeća. Tako se po boji (zelenoj šešira i zeleno-zlatnoj špagici i čvorićima), broju čvorića (dvanaest) i zlatnom križu (s jednom poprečnom gredom) čita kako je nositelj grba biskup. Ispod štita nalazi se biskupovo geslo Na tvoju riječ (Lk 5,5) koje je ispisano u istom obliku kako se nalazi i na grbu pape Franje, kako bi se istaknulo jedinstvo s papom i Svetom Stolicom. Time se ujedno ističe i da ispovijedamo da je Crkva jedna, sveta, katolička i apostolska i kao takva ista u ispovijesti vjere u Isusa Krista, Sina Boga živoga.

Štit je podijeljen na tri dijela crvenom, bijelom i plavom bojom u kojima se prvotno prepoznaje hrvatske nacionalne boje. Također, prva dva polja (crveno-srebrno) boje su grada Dubrovnika u kojem je biskup do sada vršio svoje svećeničko poslanje, a plava boja simbol je Jadranskoga mora.

Prvo, crveno, polje simbol je ljubavi – kako prema Domovini tako i prema mjestu porijekla biskupa - Janjevu, najstarije hrvatske dijaspore na Kosovu.

Život vjernika u toj najstarijoj hrvatskoj dijaspori na Kosovu, koji je u mnogome obilježio i biskupov život, počiva na svojevrsnom tropletu:

- tradiciji življenja vjere mnogih očeva i majki, koju su se hranili i jačali u slavljenju svetih Otajstava: slušajući Riječ Božju i blagujući kruh života u zajednici s braćom za stolom s Raspetim i Uskrslim Gospodinom;

- življenju bračne i obiteljske duhovnosti u kućnoj crkvi, koja pomaže vjernicima posvetiti se molitvom i vlastitim radom i učiniti život u ovome svijetu vrijednim i podnošljivim;

- na pouzdanju da vjera u Božju providnost u konačnici određuje i vodi naš život.

Najstariji do sada poznati spomen Janjeva potječe iz 1303., a zabilježen je u pismu pape Benedikta XI. barskom biskupu Marinu. Janjevo je poznato i po drugom najstarijem zvonu Crkve u Hrvata, a izliveno je 1368. Na njemu se nalazi i natpis: + ○ Mihael ○ et ○ Nicolavs Mercept ○ M ○ III ○ LXVIII.

U drugom, srebrnom polju nalazi se simbol Svetoga pisma – knjiga, ispod kojeg se nalaze dva mača – simbola mučeništva svetoga Stjepana I., pape i sv. Vlaha, biskupa. Dva su to mučenika (i zaštitnika Hvarske i Dubrovačke biskupije) koji su umrli mučeničkom smrću odsijecanjem glave zbog navještaja Božje riječi. Mučenik, kao svjedok, ujedno je i pobjednik – zato se i Sveto pismo nalazi iznad mačeva. Stranice knjige obojane su istom bojom kao i geslo što znači da smo se za Gospodina i Njegovu riječ pozvani boriti sve do smrti i da smo pozvani biti hrabri svjedoci za Gospodina sve do kraja zemlje (Dj 1, 8).

Iako je tmina nešto što u čovjeku uvijek iznova budi strah, u trećem, plavom polju prikaz je cjelonoćnog ribolova (usp. Lk 5, 1-11) u kojem su se učenici trudili nešto uloviti, ali u tome nisu uspjeli. No, nakon što je Gospodin ušao u Petrovu lađu (Kristov monogram na jedru, grčka slova hi (X) i ro (P) – Hristos – Krist - Pomazanik) i nakon Petrove spremnosti da na Gospodinovu riječ ponovno baci mrežu, uhvatiše veoma mnoga riba, mreže im se gotovo razdirale. Na Petrovo priznanje grješnosti nadovezuje se Gospodinovo poslanje i poziv Petru: Ne boj se! Odsada ćeš loviti ljude! Budući da je tim istim riječima obuhvaćen i čitav biskupov život (kako prošli, sadašnji i budući), bačena mreža postaje i dio samoga štita, ali i pastoralnog poslanja na tri otoka (Hvar, Brač i Vis) koji su prikazani sa tri šesterokrake zvjezdice. Osim što su one u ovom polju posložene kao i geografski gore navedeni otoci, zvjezdice također označavaju i apostolsko (biskupsko) nasljeđe, jer se te iste zvjezdice nalaze i u grbovima biskupovih prethodnika: mons. Slobodna Štambuka i mons. Celestina Bezmalinovića. Također, zvjezdica koja se nalazi u centru ovoga polja simbol je i Presvete Bogorodice koju štujemo i pod imenom Zvijezda mora – Stella Maris, budući da je biskup u pozdravnom govoru istaknuo kako svoje služenje, uz sv. Nikolu biskupa, sv. Vlaha, sv. Stjepana, pape, sv. Prošpera, sv. Jurja i svih svetih Božjih ugodnika, povjerava i zagovoru i pomoći bl. Djevice Marije, čiji je zagovor kao dijete molio pred likom Gospe Letničke.

Grb je izradio vlč. Tomislav Hačko, svećenik na poslijediplomskom studiju u Rimu.

Objavljeno u Dubrovnik

Dubrovnik, Mljet, Pelješac, Korčula, prizori morskog otpada na plažama diljem Županije samo se nižu. Dok su jučer obale Nacionalnog parka Mljet osvanule "ukrašene" medicinskim i komunalnim otpadom, slično se dogodilo i na Korčuli. Gradski porat po treći put ove zime prekrile su hrpe smeća, a komunalci su se ponovno prihvatili posla i krenuli u čišćenje. Iako južni vjetrovi i morske struje svake godine nanesu manje ili veće količine otpada iz susjednih zemalja, ove godine je problem eskalirao u nezapamćenim razmjerima. Postavlja se pitanje kako doskočiti problemu i kako pozvati na odgovornost Albaniju i Crnu Goru kao dvije zemlje koje su mu glavni uzrok. I dok je sve još uvijek na razini sastanaka i planiranja, morski otpad izaziva sve veće neugodnosti, a i turistička je sezona pred vratima. Ovakve vizure zacijelo ne želimo pokazati turistima, a još manje da ih oni prošire dalje po svijetu.

Objavljeno u Županija

Džemila Dilberović ime je koje stoji iza Izbora za miss Dubrovačko-neretvanske županije koje će se ove godine održati 5. i 6. svibnja na najljepšoj pozornici na svijetu - Stradunu. Četvrtu godinu za redom pistom pod budnim okom sv. Vlaha prošetat će se najljepše i najsimpatičnije djevojke iz dubrovačkog kraja, no prije toga potrebno je proći casting.

"Casting se održava 24. ožujka u Sportskoj dvorani u Gospinom polju u 17 sati. Na njega su dobrodošle sve lijepe, pametne djevojke koje imaju pozitivnu energiju. Dobna granica kreće od sedamnaest do dvadeset i pet godina", priča Dilberović, ujedno modna dizajnerica. Zainteresirane cure mogu se prijaviti i putem stranice https://miss.hr. "Pripreme za sve djevojke će trajati tri dana. U lokalnom hotelu pohađat će satove na kojima će naučiti kako pravilno hodati i predstaviti se. Iz Zagreba nam dolazi Maja Vračarić, a tu su i naši modeli Lejla Dilberović, Paula Pušić i Matea Matić koje će im pomagati. Djevojke će čitavo vrijeme boraviti u obližnjim hotelima."

21077557 1462820603795780 1862498726970694726 n

Na samu večer izbora održat će se i modna revija popularnih domaćih brendova - Ivica Skoko, Arileo, Glamour Sposa, Bakus Sposa: "Ove godine pripremamo nešto drugačije, dvije djevojčice do deset godina sudjelovat će na reviji. Žao mi je što nemamo te mogućnosti osnovati školu gdje će curice od osam, devet godina učiti kako postati modeli." Organizacija je ove godine gotovo u potpunosti u rukama Džemile Dilberović: "Osim mene tu je i Dita Lipanović, koja je trenutno na porodiljnom, tako da radim više nego inače. Sve naravno ovisi o sponzorima i samim financijama, teško je pronaći prostor, ali i djevojke koje odgovaraju kriterijima Izbora."

Uspoređujući izbore ljepote 80-ih godina s onim današnjim jasno je kako im je popularnost opala, ipak prisutan je pomak: "Drugačije je s obzirom na prošlih pet, šest godina. Društvo s odobravanjem gleda na to, a mi smo to potvrdili izbacivši kupaće kostime koji nikako nisu primjereni za Stradun." Djevojke su ionako pod pritiskom, a osobito težak zadatak za njih, izdvaja Dilberović, je intervju u kojem se moraju predstaviti te ostaviti dobar dojam kako na publiku, tako i žiri. Međutim, naglašava, sve djevojke koje se prijave mogu očekivati poziv na brojne revije bez obzira na plasman. Tako će ove godine kreacije dizajnera nositi i prošlogodišnje natjecateljice.

11401471 10203512476647664 2254243670694703935 n

Od djevojaka iz Dubrovačko-neretvanske županije na Izbor se najčešće prijavljuju Pločanke i Metkovke dok su Dubrovkinje nešto sramežljivije. "Skeptične su, paze na detalje koje zapravo nitko ne primijeti, a strah ih je i okoline. Smatram da nemaju razloga za to jer im se ovim otvaraju brojne prilike za daljnje bavljenje modelingom. Naravno, bilo je slučajeva kada smo morali odbiti nekog, ali sve je stvar stava i osobnosti, jer ako si i najljepša, a nemaš onu toplinu u sebi, ne znači da ćeš proći dalje", objašnjava organizatorica.

Nakon pobjede Miss Dubrovačko-neretvanske županije odlazi na pripreme za Miss Hrvatske koje traju desetak dana. Lokacija održavanja izbora za najljepšu u državi još uvijek nije poznata, ali nam je dizajnerica otkrila kako postoji mogućnost da se održi upravo u Dubrovniku. Obveza Missice je da predstavi Dubrovačko-neretvansku županiju u njenom punom sjaju kako i priliči jednoj mladoj, šarmantnoj djevojci.

29314635 10214120930432236 359415758370737991 n

 

Petra Japunčić

Objavljeno u Lifestyle
Ponedjeljak, 19 Ožujak 2018 17:35

'ČESTITKA' IZ LAUSSANE Pecotiću utakmica kazne

Nakon što je na utakmici desetog kola LEN Lige prvaka Jug CO – Brescia dobio crveni karton, Đani Pecotić jutros je dobio i ‘čestitku’ iz Laussane gdje je sjedište krovne europske plivačke federacije. Pecotić je kažnjen zabranom obnašanja dužnosti na jednoj utakmici što znači da ga neće biti na klupi na derbiju jedanaestog kola Barcolenta – Jug CO koji se igra 31. ožujka u Barceloni.

Objavljeno u Sport

Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA u suradnji s RIT Croatia, Sveučilištem u Dubrovniku i CITYOS fondacijom organizira niz od sedam TECH radionice za mlade. Radi se o inovativnim radionicama koje kombiniraju učenje i istraživanje, a prilagođene su potrebama korisnika neovisno o razini predznanja. Vrhunski predavači će polaznicima u par sati ponuditi najsuvremenija znanja i trendove iz raznih područja tehnologije.

Peta po redu radionica „3D modeliranje“ održati će se u dva termina 24. i 25. ožujka 2018. godine u prostorijama DURA-e. (Branitelja Dubrovnika 15, 20000 Dubrovnik). Radionica je namijenjena srednjoškolcima, studentima i ostalim mladim osobama. Na radionici će polaznici steći vještine potrebne za dizajniranje vlastitog proizvoda i njegovo ‘oživljavanje’ kroz proces 3D printanja. Naučiti će ponešto o trenutačno dostupnim uređajima te kako izraditi i pripremiti svoj 3D model za print.

PROGRAM RADIONICE:

Korak 1: Uvod u 3D printanje

Korak 2: Uvod u 3D modeliranje

Korak 3: Priprema i izrada vlastitog 3D modela

Trajanje radionica je predviđeno od 10:00 – 17:00 sati.

Predavač na radionici je Ivan Pavlović, strojarski inženjer s iskustvom u automobilskoj industriji. Radio je za sve vodeće auto proizvođače, kao što su VW, Audi, BMW, Mercedes, Porsche... Specijaliziran je za oblikovanje proizvodnih pogona za autoindustriju: postaja na montažnim trakama, hvataljki, postaja za zavarivanje, testnih klupa, te razvoj tehničkih crteža i planova. Entuzijast je za 3D printanje. Tu je temu proteklih godina predavao kao učitelj u mnogim školama i organizacijama. Bivši je inženjer dizajna tvrtke EZ Engineering i suosnivač tvrtke AOX Development Studio. Trenutačno radi za Rimac Automobile.

Prijaviti se možete na:

• Online: PRIJAVNICA

• E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

• Telefon: 099 5361 271

Požurite, broj polaznika je ograničen!

Objavljeno u Dubrovnik

Liječnici primarne zdravstvene zaštite mogli bi ostati bez velike količine novca za pružanje zdravstvenih usluga svojim pacijentima, ako je suditi po najavama iz HZZO-a. Naime, u javnu je raspravu upućen Prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti prema kojemu bi se, u svrhu rezanja troškova, ukinule pojedine usluge poput vađenja krvi u ordinacijama. Pacijenti su ovu pretragu mogli bez problema napraviti kod svog liječnika, a uzorke je uzimao i u laboratorij nosio dostavljač Doma zdravlja. Međutim, liječnicima je, kako tvrde, priopćeno iz HZZO-a kako im tu uslugu više neće pružati, što znači da je ni oni u svojim ordinacijama pacijentima neće moći ponuditi. Brinu se stoga hoće li unatoč svemu moći efikasno liječiti pacijente. Od novina koje bi mogle biti uvedene ukoliko se usvoji novi Prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, ukidanje je 'pet zvjezdica', koje su se podrazumijevale u ordinaciji za vađenje krvi. Također, upitno je i telefonsko savjetovanje, savjetovanje s kroničnim osiguranicima te naručivanje u ordinaciji.

I dok su ove vijesti, ako je vjerovati pojedinim medijskim napisima, poprilično uzburkale javnost, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan ističe kako "odluka nije konačna te se oko toga diže previše prašine, što nije bit cijele situacije".

"Oko ovoga se ne trebaju pretjerano uzrujavati ni liječnici ni pacijenti. Za sada se o ovoj temi ne može previše govoriti jer je HZZO uputio prijedlog na javnu raspravu te svi imaju pravo dati primjedbe i viđenja", rekao je.

Doktorica opće medicine Dragana Adžović-Andrić, dr. med. mišljenja je da će promjenu osjetiti kako liječnici tako i pacijenti.

"Držim da je odluka ipak na liječnicima, mislim da ću i dalje vaditi krv pacijentima u svojoj ordinaciji. To smo i do sada radili zahvaljujući laboratoriju koji nam je dostupan i u popodnevnim satima. To je 'fair-play' odnos prema pacijentima. Međutim, sigurno nećemo, kao i do sada, biti uslužna djelatnost kolegama. Bit će red, žao mi je onih koji će raditi u laboratoriju, ali se i mi moramo boriti za svoja prava jer ih se sve više ukida. I ovako doista radimo bez godišnjih odmora jer ne možemo naći zamjene koje bi nam tako izašle u susret ugovorom o djelu. Na rubu smo živaca i snage, radimo jako puno, a na kraju će nam dosta toga oduzeti, tj., prema najnovijim najavama, neće nam plaćati određene usluge, a treba razumjeti da su ti DTP postupci naša plaća. Ovime se samo nastavlja ponižavanje profesije i doista nije čudno što ljudi iz nje odlaze", kazala je Adžović-Andrić dodavši da se HZZO kontinuirano maćehinski odnosi prema liječnicima.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

U subotu i nedjelju 17. i 18. ožujka u dvorani OŠ Župa Dubrovačka u Mlinima održano je II. kolo Hrvatskog kupa za mlađe kadete (do 13 g.), kadete (do 15 g.) i mlađe juniore (do 17 g.).

Na natjecanju je sudjelovalo 63 natjecatelja iz 9 klubova iz Zagreba, Velike Gorice, Čakovca, Koprivnice, Novske, Makarske i Dubrovnika.

Badmintonski klub Aedium je nastupio sa 19 natjecatelja pod vodstvom trenera Ratka Galjera i Vlaha Čerjana.

Kod mlađih juniorki Barbara Janičić je osvojila dvije medalje, srebrnu u pojedinačnoj i zlatnu u konkurenciji mješovitih parova. Pojedinačno u konkurenciji 13 natjecateljica,

Barbara je do finala ostvarila 2 pobjede, a onda je u finalu bolja od nje bila prva nositeljica Ira Misir iz Velike Gorice, tako da je na kraju osvojila drugo mjesto i srebrnu medalju.

U mješovitim parovima Barbara je zajedno sa suigračem Bornom Vadljom iz Čakovca u konkurenciji 11 parova ostvarila sve 3 pobjede i osvojila prvo mjesto i zlatnu medalju.

Još su nastupile Leona Milković (10. pojedinačno i 9. u mješovitim parovima), te Dora Šurković (13. pojedinačno i 7. u mješovitim parovima).

Kod kadeta treba istaknuti 4. mjesto koje su u konkurenciji mješovitih parova osvojili Marko Janičić i Nika Matana. U pojedinačnom konkurencijama kod kadeta

Marko je zauzeo 11. mjesto., dok je kod kadetkinja Nika Matana 7., Nika Masle 10., Noa Selmani 13. i Vita Car 19.

Kod mlađih kadetkinja u pojedinačnoj konkurenciji gdje je nastupilo ukupno 15 igračica, odlične rezultate su ostvarile Lana Korać koja je osvojila 4. mjesto,

te Lučia Galjer na 5. i Petra Šilje na 6. mjestu. Još su nastupile Karla Iva Vuletić koja je osvojila 11., Lea Burazor 12., Romea Milković 13. i Erika Konjuh 15. mjesto.

Kod mlađih kadeta u pojedinačnoj konkurenciji vrijedi istaknuti nastup Davora Makivića koji je bio blizu osvajanja brončane medalje,

u meču za treće mjesto je izgubio od Mihaela Pjatakova iz Koprivnice i tako na kraju osvojio 4. mjesto.

U istoj konkurenciji Patrik Karamatić je osvojio 9., Patrik Konjuh 10., te Niko Šumić 12. mjesto. Ukupno je nastupilo 12 igrača.

U mješovitim parovima kod mlađih kadeta par Karamatić/Korać je 5., par Makivić/Šilje 6., par Konjuh/Galjer 9. i par Šumić/Milković 11.

FOTO: BK Aedium

17.03.2018. Dubrovnik - HK U17 – GS (Barbara Janičić 2. mjesto)

17.03.2018. Dubrovnik - HK U17 – XD (Barbara Janičić 1. mjesto)

Objavljeno u Sport
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik