nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Petak, 02 Ožujak 2018

Samostalna izložba dubrovačkog umjetnika Lukše Obradovića "Exhibition Segment’s" otvorena je večeras u Palači Sponza. Obradović je ovog puta izložio više od 45 radova na platnu većih i manjih formata, većinom kombinirane tehnike ulja, spreja i akrila na platnu kojim dodiruje krajnosti i srž Grada.

"Ponovno sam se vratio gradu. Prikazao sam motive svetog Vlaha, grada, ali i one erotične. Radovi su raznoliki. Poruka bi bila da Grad propada, ali se i ne da, politika ga ne može ubiti, a kultura ga podiže", kazao je autor Obradović.

U realizaciji izložbe Obradoviću je pomogao vodeći tim iz likovne sekcije Centra za mlade: Valnea Gjivić, Karmen Đanić, Lucijana Margaretić i Andrea Batinić Ivanković te također udruga Lukjernica i njezini članovi, čiji član je i Lukša. Izložbu su podržali i Grad Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika, Biskupija te Udruga Lukjernica.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Kultura

Mladi glazbenici, učenici Umjetničke škole Luke Sorkočevića večeras su u Revelinu nastupili s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom kojim je ravnao Slobodan Begić. Nastupili su sopranistica Valentina Elizabeta Šilje, flautistice Lucija Brautović i Barbara Ćorak, Livia Glavinović na oboi, violinistice Paula Bukvić i Ana Vidojević, čelistica Marta Kekez te saksofonist Jakov Varezić. Inače, nakon uspješno odrađenog majstorskog seminara iz orkestralnog dirigiranja, u novom tjednu Dubrovački simfonijski orkestar nastavlja podupirati mlade i talentirane glazbenike pa će tako biti priređen niz edukativnih koncerata u ljetnikovcu Bunić Kaboga u suradnji s Gradom Dubrovnikom i pijanisticom Ivanom Jelačom, kao i edukativni koncerti za dubrovačke osnovnoškolce u Revelinu.

Objavljeno u Kultura

Povjesničarka umjetnosti i konzervatorica Maja Nodari večeras je dubrovačkoj publici održala predavanje "Uspomena na Đura Pulitiku" u njegovu atelieru. Ovog poznatog dubrovačkog slikara Nodari je predstavila na vrlo osoban način prisjetivši se Pulitikine osobnosti, slikarskog talenta, ali i svega što ga je vezalo za prostor njegova stvaralaštva. Ova povjesničarka umjetnosti ujedno je i Pulitikina nećakinja te je dubrovačku publiku provela kroz više desetaka njegovih fotografija koje su vezane za atelijer u koji je uselio davne 1960.

"Svaki dan želimo biti suvremeni, ali sjećanja progone, ona su kao duhovi iz boce i ne mogu se zaustaviti i što je još značajnije, ljepše i dirljivije - ona nas štite, naša su obrana. Kako sjećanja brzo blijede, a već je 12. godina kako Đuro nije s nama, mislila sam da bi bilo dobro odabrati one fotografije na kojima ćemo ga moći vidjeti i sjetiti ga se. Tako ona koja pokazuje nasmiješenog Đura otkriva njegovu narav. On je bio čovjek od malo riječi, smijao se lijepo i diskretno te uvijek s razlogom. Njegov opus pozicionirao ga je među klasike hrvatskog modernog slikarstva. Njegovo djelo uvijek podliježe reinterpretaciji, popisima cijelog opusa, što još nitko nije napravio. Đuro je bio jako plemenit čovjek, vrlo osjetljiv na ljudsku nevolju te je mnoga djela donirao. Nebrojenim ljudima je od srca poklanjao svoje slike. Sve prikazane fotografije odnose se na prostor njegova ateliera - radnog doma. U ovaj je prostor uselio 1960. i tu proveo desetljeća svog plodnog stvaralaštva. Uvijek je govorio raditi se mora i može svaki dan, ali stvarati se ne može svaki dan. Mjesto gdje čovjek radi, slika, njegov je stvaralački epicentar", kazala je Maja Nodari.

Nodari je podsjetila na važnost Bosanke, slikarevog rodnog mjesta, u njegovu životu. Kao dijete slušala je Pulitikine priče koje su je fascinirale. "On je svaki dan dolazio s Bosanke. On je meni pričao što vidi kad se spušta, pričao mi je o starome rogaču, gdje je vidio neke čudne utvare kad bi se vraćao. On je to vidio na svoj način. Uz sve to postao mi je jako drag, s njim sam se kao dijete sprijateljila. Ja sam njega zvala 'moj junak s Bosanke'. Tako sam Đura pozicionirala u svojoj dječjoj mašti i memoriji", prisjetila se.

Novi stalni postav u atelieru Pulitika pripremila je dr. sc. Rozana Vojvoda, viša kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik posebno za ovogodišnju Noć muzeja koja se održala 26. siječnja, kada je obilježena 96. godišnjicu rođenja Đura Pulitike. Inače, Đuro Pulitika, poznati dubrovački slikar rodio se 1922. godine na Bosanci. Slikarsko iskustvo stekao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu da bi se nakon završetka Akademije vratio u rodni Dubrovnik, gdje je živio i stvarao. Prvi put samostalno izlaže 1953. g. u Salonu LIKUM-a u Dubrovniku. Zajedno s Antunom Maslom i Ivanom Dulčićem činio je poznati dubrovački slikarski trolist. Do kraja života izlagao je na više od 50 samostalnih izložbi (Dubrovnik, Split, Zagreb, Milano, Rim, Pariz, New York...) te na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.Godine 1973. njegova je slika primljena u trajni postav galerije sakralne umjetnosti u Vatikanskim muzejima u Rimu.

Dobitnik je niza nagrada, diploma i odličja. Godine 1993. dobiva Nagradu Grada Dubrovnika za životno djelo, a Nagradu Vladimir Nazor, također za životno djelo, primio je 1997. godine. Đuro Pulitika umro je 14. prosinca 2006. godine u Dubrovniku.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Kultura

Most dr. Franja Tuđmana zatvoren je za prvu skupinu vozila i pješake zbog jakih udara vjetra koji dosežu brzinu i do 94 kilometra na sat. Potencijalnu opasnost još uvijek predstavljaju i mokri te skliski kolnici pa iz HAK - a savjetuju vozačima da budu oprezni prilikom vožnje, da prilagode brzinu uvjetima na cesti te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Objavljeno u Dubrovnik

Župan Nikola Dobroslavić predsjedao je danas sjednicom Turističkog vijeća TZ Dubrovačko-neretvanske županije, na kojoj su među ostalim usvojeni Izvješće o radu, Financijsko izvješće kao i Izvješće Nadzornog odbora za 2017. godinu.

Članovi Vijeća suglasili su se da je prošla godina bila rekordna, da su izgledi za ovu sezonu dobri, ali da treba, kao i svake godine, dobro pripremiti sezonu. Govorilo se o nastojanjima da se poslovanje produži na zimu, čemu pomaže sve bolja zračna povezanost, ali i odmaže gastronomska ponuda jer su brojni restauranti zatvoreni u tom dijelu godine.

Župan Dobroslavić na sjednici je uputio i čestitke vlasnicima i osoblju restorana 360º koji je dobio prestižnu Michelinovu zvjezdicu, kao i restoranima koji su već ranije dobili preporuku od tog uglednog međunarodnog gastroservisa.

Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije predstavila se u prošloj godini na 16 sajmova, od Madrida, New Yorka, Berlina, Dubaija, Pariza do Helsinkija, Stockholma i Barcelone. Također, na sjednici je istaknuto kako je tijekom 2017. godine Dubrovačko-neretvansku županiju posjetilo ukupno 160 novinara, blogera, fotografa i članova TV ekipe. Najviše posjeta novinara je zabilježio grad Dubrovnik, ali Ston i Pelješac sa svojom gastro i eno ponudom sve su popularniji raznim stranim medijima za posjetu i pisanje reportaža o ovim zanimljivostima. Korčula, Mljet i Lastovo su također dobro zastupljeni u ovoj vrsti promidžbe koju u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom i lokalnim turističkim zajednicama TZ Dubrovačko-neretvanske županije organizira za medije iz cijelog svijeta.

Tijekom 2017. godine započeto je snimanje i priprema za izradu novog promidžbenog filma koji će biti završen ove godine.

Inače, u 2017. godini, prema podacima preuzetim iz sustava Evisitor, na području Dubrovačko – neretvanske županije ostvareno je 1.915.890 dolazaka i 8.328.181 noćenja. Porast dolazaka je 15 posto, a noćenja 12 posto u usporedbi sa 2016. godinom. Domaći turisti su ostvarili 524.039 noćenja ili šest posto od ukupnih noćenja, a strani turisti 7.804.142 noćenja ili 94 posto ukupnih noćenja u Dubrovačko – neretvanskoj županiji. Najviše noćenja ostvareno je Velike Britanije, slijede gosti iz Njemačke, Poljske, Hrvatske, Francuske, BiH te SAD-a.

Objavljeno u Županija

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je u 2017. godini ostvario 3,65 posto prihoda više nego što je planirano, a na sjednici Upravnog vijeća održanoj u srijedu rečeno je da je to rezultat porasta od 25.000 novih radno aktivnih osiguranika u odnosu na 2016. godinu.

Naime, ukupno planirani prihodi za 2017. godinu iznosili su 22.846.672.000 kn, dok su na koncu ostvareni prihodi i primici iznosili 23.679.490.400 kn. Ostvaren je višak prihoda i primitaka u iznosu od 241.401.139 kn, od čega višak prihoda u obveznom zdravstvenom osiguranju iznosi 156.723.481 kn, a u dopunskom zdravstvenom osiguranju 84.677.658 kn, navodi se u priopćenju sa sjednice Upravnog vijeća HZZO-a.

Osiguranim sredstvima u proračunu u 2017. godini plaćale su se obveze prema redoslijedu dospijeća i ugovorenim rokovima plaćanja, što znači, kako ej istaknuto, da su se podmirile prenesene obveze iz 2016. godine, te obveze u 2017. godini u skladu s raspoloživim sredstvima. Preraspodjelom unutar Državnog proračuna u proračunu Ministarstva zdravstva, osigurana su sredstva za izmirenje obveza za naknade zbog privremene nesposobnosti za rad (bolovanja) prema korisnicima Državnog proračuna u iznosu od 129.755.626 kn.

Manjak prihoda i primitaka prenesen iz ranijih godina iznosi 1.970.903.860 kn. S obzirom na ostvareni višak prihoda i primitaka na kraju 2017. godine, a na koncu ukupan manjak prihoda i primitka za pokriće u slijedećem razdoblju iznosi 1.729.502.721 kn, stoji u priopćenju.

Stopa bolovanja porasla za 0,22 posto

U 2017. godini HZZO je proveo 7.537 kontrola izvršavanja ugovornih obveza svojih ugovornih subjekata. U 5.927 kontrola ili 79 posto provedenih kontrola nisu utvrđene nepravilnosti, a u 1.610 kontrola, odnosno u 21 posto provedenih kontrola, utvrđeno je kršenje ugovornih obveza zbog čega je izrečeno 689 opomena, 780 opomena s naplatom štete, 80 opomena s novčanom kaznom, 47 opomena s novčanom kaznom i naplatom štete i 12 opomena pred raskid ugovora, a pokrenuta su i dva postupka za raskid ugovora.

Ukupna stopa privremene nesposobnosti za rad (bolovanje) u 2017. godini iznosila je 3,28, i to na teret poslodavaca 1,56, a na teret HZZO-a 1,72. U 2016. godini ukupna stopa bolovanja bila je 3,06 (na teret poslodavaca 1,35, a na teret HZZO-a 1,71). Iz navedenog proizlazi kako je u 2017. godini u odnosu na 2016. godinu ukupna stopa bolovanja bila veća za 0,22. Izrazitije je porasla stopa bolovanja na teret poslodavca i to za 0,21, dok je na teret HZZO-a bila veća tek za 0,01. Broj dana bolovanja bio je veći za 1.208.473 dana, a broj dnevno bolesnih za 4.167 osiguranika.

Redovne kontrole bolovanja

Zbog nepovoljnog kretanja stope bolovanja već u prvim mjesecima 2017. godine izrazito su intenzivirane redovne kontrole bolovanja, a ustrojen je i rad posebnih povjerenstava za izvanrednu kontrolu bolovanja.

Kontrolori HZZO-a su u 2017. godini proveli 4.983 kontrole bolovanja pri ugovornim subjektima HZZO-a i pritom pregledali 9.378 osiguranika i zaključili 2.643 bolovanja ili 28 posto kontroliranih bolovanja. U okviru rada posebnih povjerenstava za kontrolu bolovanja dodatno je pregledano 1.270 osiguranika i zaključeno 467 bolovanja ili 37 posto kontroliranih bolovanja.

U 2017. godini, sveukupno je pregledano 10.648 osiguranika i zaključeno 3.110 bolovanja ili 29 posto kontroliranih bolovanja, navodi se u priopćenju sa 21. redovne sjednice Upravnog vijeća HZZO-a.

Izvor: Net.hr

Objavljeno u Dubrovnik

Pero Šiša tužio je 2012. Dubrovački simfonijski orkestar zbog nezakonitog otkaza. DSO je podmirio dio duga prema bivšem ravnatelju Šiši. Milat, koji sad vodi orkestar, kaže kako posluju normalno. Moja borba je trajala pet godina i deset dana. To me je psihički uništilo, ali nisam dao da me gaze, rekao je Pero Šiša, bivši ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra, nakon pobjede u sporu s tom javnom ustanovom.

Kad je 2012. orkestru predao kandidaturu za ravnatelja DSO-a, uz podršku struke i upravnog vijeća, Gradsko vijeće, kaže Šiša, za ravnatelja je odabralo Damira Milata. Upozorivši ih kako je to nezakonito imenovanje, odlučio ih je tužiti. Nakon dva mjeseca dobio je rješenje o prekidu radnog odnosa.

"Ne znam zašto sam dobio prekid rada", rekao je Šiša za 24 sata. Zbog toga je pokrenuo građanski spor na Općinskom sudu u Dubrovniku. U konačnici mu je Dubrovački simfonijski orekstar dužan oko 900.000 kuna, a iznos od 536.000 kuna podmirili su mu prije osam dana nakon što im je zaprijetio ovrhom.

"Na ime predmeta Pero Šiša je Gradsko vijeće orkestru prije mjesec dana odobrilo 900.000 kuna, što odgovara mojim potraživanjima. Sad se ja pitam zašto novac za mene ide iz gradskog proračuna, a ne iz džepova onih koji su za ovo krivi", istaknuo je.

Ravnatelj Damir Milat rekao je kako je Šiša vraćen na posao sredinom prosinca 2017. Bez obzira na situaciju, kaže kako orkestar obavlja sve svoje obaveze.

"Odvijanje programa nije upitno zbog ove situacije, jednako kao ni prodaja instrumenata. Zaposlenici nemaju razloga biti u strahu od neisplate plaće", rekao je Milat. Šiša kaže kako kandidatura za treći mandat ravnatelja DSO-a nije isključiva, ali da treba dobro razmisliti. Više pročitajte ovdje.

Objavljeno u Dubrovnik

Marin Frka petnaestogodišnji je učenik jezične Gimnazije u Dubrovniku i zaljubljenik u fotografiju: "Kad sam imao osam godina tata mi je kupio fotoaparat, no ja ga nisam mogao koristiti sve dok nisam napunio 12. Naravno, na početku je to bila zafrkancija, ali iako nisam imao pojma o fotografiji i fotoaparatima davao sam sve od sebe da slikam par 'pristojnih'. Iz dana u dan ta ljubav je rasla i shvatio sam da se pronalazim u tome.''

IMG 20171117 012224 367

Frka koristi jednaki fotografski aparat koji je i probudio njegovu znatiželju - Canon Eos 70D: "U zadnje vrijeme najviše volim fotografirati ljude, zabavnije mi je i zanimljivije, a najbolje rezultate vidim kada je u pitanju portret", priča mladi Dubrovčanin komu je želja ući u sve segmente fotografije: ''Volio bih istražiti svako njeno polje, mislim da se potrebno iskusiti svugdje jer se tek onda vidi što ti najbolje ide i što ti se najviše sviđa.''

received 1653643014707822

Najdraže mu je pak kad se ljudi dobrovoljno jave za fotografiranje: "Inače fotografiram predvečer, kada ima manje svjetlosti. Često fotografiram prijatelje, kada mi se ljudi dobrovoljno jave to mi je najveći kompliment."

Screenshot 20180302 105947

Fotografije obrađuje kod kuće u programu Lightroom: "Najdraža slika mi je djevojčica s Thailanda koja stoji na prozoru škole. Zanimljivo mi je što sam navikao da svi bježe od škole i ne vole je, a ova mala djevojčica bi sve dala da može ući u razred i naučiti nešto novo."

IMG 20171128 200856 689

Iako u natjecanjima često sudjeluje te je osvojio nekoliko nagrada, na vlastitu izložbu još se nije okuražio: "Napravio bih ju čim bi mi se ukazala prilika, ali, naravno, još uvijek sam jako mlad i potrebna mi je nečija asistencija, tako da će to još malo pričekati. Drago mi je sudjelovati na natjecanjima putem Instagrama, jer automatski dobijem novu publiku koja posjeti moj profil, pa više ljudi može čuti za mene.''

IMG 20180102 170028 555

U fotografiranju najveća mu je podrška majka koja ponekad ispravi neku grešku, ali i da dobar savjet. Kao uzore petnaestogodišnji Marin ističe majstore fotografije Peter Lika te Andreas Gruska. Osim njih, inspiraciju pronalazi i na društvenim mrežama, najčešće Instagramu.

Petra Japunčić

Objavljeno u Lifestyle

Stambeno zbrinjavanje branitelja koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, gorući je problem s kojim se svakodnevno suočava moderna demokratska hrvatska država. Rješenje je, shodno danim obećanjima vladajuće garniture, na dohvat ruke no ključeva svojih stanova naši sugovornik nikako da se dohvati.

Denis Dino Dilberović dragovoljac je koji je četiri pune godine služio u Hrvatskoj vojsci, danas njegova egzistencija visi na rubu. „Nekoliko dana prije mog rođendana, išao sam brati grožđe u općinu Ravno i tamo ugledao tenkove JNA i pripreme za napad. Pri povratku sam se vratio u Vojni odsjek te se 26. rujna 1991. dragovoljno prijavio u HV. Inače, bio sam pripadnik rezervnog sastava specijalnih antiterorističkih jedinica, pa su me u Vojnom odsjeku pitali gdje sam dosad bio“, priča Dilberović.

Na položajima je bio u Konavlima, Župi dubrovačkoj te Bosanci. „Ondje sam susreo zapovjednika Čengiju koji me postavio u mnobacačku postrojbu. Na Bosanci je bilo gadno, držali smo straže, minobacač je bio bez nišana. Nažalost, tada je poginuo Željko Raguž. Tih dana sam se priključio PZO-u. Municije nije bilo. Sjećam se kako smo pokojni Mario Pezzi i ja izviđali, stavljali limenke da ih čujemo ako budu dolazili. Gore su on i pokojni Hamdija Kovač, kojeg sam poznavao, ostavili svoje živote.“

Barbarski napad na Dubrovnik, 6. prosinca 1991., zateći će ga u Lapadu. „Napravili smo bunker kod Barbiera, odakle smo imali uvid na položaje na Nuncijati - ako krene pješadija, da možemo djelovati. Do nas nije pala nijedna jedina granata tog dana, ali je taj momak, Barbier bio pripadnik rezervnog sastava MUP-a i pitao me da ga odvedem u Vilu Palmu. Pod granatama sam ga vozio, gledao kako sve gori.“

„Neke stvari nikada neću zaboraviti kao okrenuta tijela u otvorenim grobovima na Osojniku. Snimio sam sve, ali mi je materijal uzela jedna austrijska televizija i nikad mi ga nije vratila. Kasnije sudjelovao u oslobađanju zaleđa Dubrovnika, a rame uz rame s momcima iz 4. brigade išao sam u proboj za Golubov kamen. Jedno vrijeme smo čuvali stražu i u tunelu iznad Sustjepana. Na kraju su me poslali na Ivanicu, pa na aerodrom. Bio sam zapovjednik odjeljenja u PZO-u, razvojačio sam se 1994. i ponovo obukao kad je bila Oluja“, priča Denis Dino Dilberović svoj ratni put.

Prije rata radio je kao recepcioner u Hotelima Park i Sumratin, ali nakon razvojačenja zaposlenje mu je bilo teško pronaći. Na staro radno mjesto nije se želio vratiti, bilo mu je nepodnošljivo nakon proživljenih ratnih strahota slušati kako netko ekavicom „traži hleba“.

„Zahvaljujući mojim prijateljima radio sam na drugom mjestu. Tad sam počeo kašljati krv, popucali su mi kapilari na plućima, jedva sam ostao živ. Bolujem zapravo od kraja Domovinskog rata. Pošao sam u mirovinu koja iznosi 2700 kuna mjesečno. Dodatno primam 114 kuna invalidnine. Žena mi je također služila vojsku kao kuharica. Naša primanja iznose taman toliko da platimo podstanarstvo, jedan manji kredit od 500 kuna mjesečno koji sam morao dići radi bliskih smrti u obitelji i režije“, tumači.

Prethodno je bio smješten u stanu čija vlasnica je komunicirala s agresorom. Pisma i preostalu dokumentaciju predao je policiji. Tamo se, međutim, nije zadržao dugo jer kako njegova supruga govori „oteto-prokleto“. Razgovarao sam o svom problemu s Androm Vlahušićem dok je bio gradonačelnik. On mi je dodijelio jednokratnu pomoć Grada od 2000 kuna. Obećao je i više, ali to se nije ostvarilo. Poslao sam upit i u Ministarstvo, ali su mi rekli kako sam na nivou države na spisku tek pod brojem 8000 i nekim. Upravo skupljam dokumente koje ću odnijeti u Grad Dubrovnik, ne bi li se pronašlo neko rješenje“, rezignirano govori Dilberović.

Ne očekuje mnogo: „Ako je istina kako pišu mediji da se ovako provodi revizija ne želim ući u stan iz kojeg će nekoga izbaciti jer trenutno ne zadovoljava kriterije. Neki ljudi su tamo već 21 godinu. Gdje će sad?“, pita se Dilberović komu borba za goli život nije nepoznata. Prije koju godinu pokušao je dići ruku na sebe. Dijagnosticiran mu je PTSP te trajne promjene osobnosti zbog doživljene katastrofe i teška depresija. Zar ovako zahvaljujemo onima koji su sačuvali naše domove? Je li uistinu potrebno tako mnogo da im se omogući dostojanstven život vrijedan svakog čovjeka?

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Branitelji

U sklopu službenog posjeta izaslanstva Grada Dubrovnika Sjedinjenim Američkim Državama gradonačelnik Mato Franković i suradnici u srijedu, 28. veljače u New Yorku održali su sastanak na temu održivog turizma s predstavnikom tvrtke NYC & Company Bryanom Grimaldijem.

Bryan Grimaldi operativni je direktor i glavni savjetnik u ovoj tvrtki specijaliziranoj upravo za destinacijski marketing. NYC & Company posluje s preko 2000 poslovnih subjekata te radi na poslovima upravljanja i promocije destinacije New York pa su se teme razgovora kretale u okviru turizma i promotivnih aktivnosti na području turizma.

Gospodin Grimaldi upoznao je gradonačelnika i suradnike s iskustvima New Yorka vezanima uz velike priljeve gostiju u destinaciji. Istaknuo je kako se negativne posljedice velikog prometa pokušavaju izbjeći otvaranjem novih turističkih atrakcija van samog središta grada čime se postiže disperzija turističke ponude i smanjuje pritisak na centar.

Na sastanku se razgovaralo i o novim tehnologijama poput platformi UBER i Airbnb, a koje predstavljaju izazove u vođenju i upravljanju destinacijom. New York, primjerice, dozvoljava poslovanje UBER-a, ali se za svako vozilo mora ishoditi licenca koju izdaje gradska uprava dok je broj vozača strogo limitiran.

Objavljeno u Dubrovnik
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik