nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Nedjelja, 04 Ožujak 2018

Treća po redu filmska manifestacija Tišina Molim! večeras je otvorena projekcijom dokumentarnog filma "Jednog dana jedni skalini". Riječ je o dokumentarcu iz 1975. u kojemu Dubrovčani, ali i poznati glumci, glazbenici te zaljubljenici u Grad raspravljaju o tada novom trendu - okupljanju mladih na stepenicama ispred crkve Svetog Vlaha. I dok jedni smatraju kako su mladi koji sjedi ispred parčeve crkve "dugokosi hipici" kojima tu nije mjesto, ima i onih koji poput Rade Šerbedžije, Milke Podrug Kokotović i Relje Bašića kojima ti skalini predstavljaju nešto više i otkrivaju svu draž Dubrovnika. Ovogodišnju manifestaciju koja će trajati sve do 10. ožujka otvorila je županova zamjenica Žaklina Marević. Podsjetimo, cilj je "Tišine molim!" približiti filmsku kulturu građanima i gostima Dubrovnika. Naime, dubrovačka filmska povijest traje gotovo 100 godina i važan je svjedok kulture, umjetnosti i života na ovom području. Kako je protekla večerašnja kino projekcija, pogledajte u fotogaleriji.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Kultura

HPD Sniježnica i ove godine 10.03. (subota) organizira tradicionalni uspon na Sniježnicu pod nazivom: "100 žena na Sniježnici"!

Kao i prošlih godina okupljanje sudionika je u 8.40 u centru mjesta Kuna Konavoska (kraj info table o Sniježnici). Tu će vas dočekati Sniježničari i pripadnici GSS-a. U 9 nakon pozdrava i upoznavanja sa vodičima kolona kreće uzbrdo, javljaju iz HPD - a Sniježnica. Do vrha ima oko 2 sata hoda po planinarskojmakadamskoj stazi. Tijekom uspona do vrha napravit će se dvije kraće pauze od 10 - tak minuta. Na vrhu će se napraviti nešto duža pauza (zavisno od vremenskih uvjeta). Predviđeno je grupno fotografiranje za uspomenu uz kamenu kapelicu. Treba uzeti u obzir da se prilikom povratka u selo ne vraćamo skroz istom stazom, već se spuštamo na livade koje se nalaze na istočnoj strani gdje je predviđeno i druženje. Druženjem na livadama završava službeni dio uspona. Sa livada se također planinarskom stazom spušta u selo tj odakle smo i krenuli (cca 20 min hoda od livada do sela). Uspon, silazak u selo i druženje na livadi završavaju do 16:00, tj. prije zalaska sunca.

Sudjelovanje i planinarenje u koloni uz pratnju HGSS-a i volontera podrazumijeva i pridržavanje određenih planinarskih pravila. Obavezna je prikladna odjeća/obuća i dovoljne količina vode/hrane za sve sudionike uspona u subotu 10.03.2018. To ukratko znaći: čvrsta obuća, slojevita odjeća, zaštita od sunca/vjetra/kiše, ruksak sa čokoladom, marendom i 1.5 l vode.

Molimo vas da pripazite kako ćete i gdje parkirati jer je selo dosta skučeno. Roditelji koji vode malu djecu također neka duplo pripaze kako na opremu-vodu tako i na samu razigranu djecu. Imajte na umu da na Sniježnici ne postoji klasični wc. Vođenje kućnih ljubimaca poput pasa je dozvoljeno, ali je obavezna i uzica zbog drugih pasa i sudionika uspona. Čuvajmo prirodu i pripazimo da ne bacamo smeće uokolo! Uspon nije rezerviran samo za žene, muškarci su također dobrodošli... ima ih podosta! Dok žene slave svoj dan, oni paze da sve prođe u redu.

Prije i tijekom samog uspona naše volonterke popisivat će sve sudionike za trajnu uspomenu. Na vrhu je predviđeno grupno fotografiranje. Nažalost nema organiziranog prijevoza autobusima do Kune. Ako slučajno primjetite pingvine negdje na lokalnoj cesti ne brinite, oni su s nama i malo reguliraju promet.

Poželjno je najaviti organizatoru u kolikom broju dolazite, javiti možete na email adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na facebook: Hpd Sniježnica. U slučaju nepogodnih vremenskih uvjeta i sl organizator zadržava pravo otkazivanja uspona zbog sigurnosnih razloga. Izlet tj. uspon je na vlastitu odgovornost.

Kako automobilom do Kune Konavoske iz pravca Dubrovnika?

Vožnja traje 40 - tak minuta, u centru mjesta Zvekovica kod konobe Tomislav (tj. kod trafike) skrećemo sa Jadranske magistrale na lokalnu cestu (konoba nam ostaje s lijeve strane) i prolazimo kroz mjesta: Uskoplje, Gabrili, Drvenik, Mihanići i Pridvorje. Na izlasku iz Pridvorja kod table Kuna K. skrećemo lijevo/uzbrdo i pratimo tu zavojitu cestu sve do kraja tj do Kune Konavoske.

Detaljnije o događaju možete provjeriti na Facebook stranici HPD Sniježnica.

Objavljeno u Županija

Budući da voda s izvorišta Ombla još uvijek nije za piće, Vodovod Dubrovnik i JVP Dubrovački vatrogasci organizirali su za 5. ožujka opskrbu pitkom vodom putem cisterne.

Evo rasporeda:

09.00 do 10.00 sati Ulica Andrije Hebranga (ispred pekare Rusica)

10.00 do 11.00 sati Luka Gruž

11.00 do 12.00 sati Tommy (DOC)

12.00 do 13.00 sati Solitudo (ispred Pema)

13.00 do 14.00 sati ispred zgrade Solidarnosti

14.00 do 15.00 sati Montovjerna

15.00 do 16.00 sati Zagrebačka ulica (kod javne garaže)

16.15 do 17.00 sati Ploče (ispred Gimnazije)

17.15 do 18.00 sati Sustjepan (ispred konobe Bonaca)

18.00 do 19.00 sati Nova Mokošica (ispod pošte)

19.00 do 20.00 sati Stara Mokošica (ispred kafića Time)

Objavljeno u Dubrovnik

Postupak vezan uz žalbe Strabaga i Astaldija s partnerima oko odabira izvođača za gradnju Pelješkog mosta mogao bi biti okončan u sljedeća dva do tri tjedna, rekao je u petak predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) Goran Matešić. Žalbeni postupak u rutinskoj je fazi razmjene očitovanja, dok bi se sljedeća faza - analiza žalbenih navoda, ocjena postupanja naručitelja, njihovih odluka i radnji i na koncu vijećanje i donošenje same odluke, mogla završiti u sljedeća dva do tri tjedna, rekao je Matešić na poslovnom doručku "Primjena sustava e-žalbi u javnoj nabavi", u organizaciji Američke gospodarske komore i DKOM-a.

Na pitanje u kojoj je fazi proces vezan uz žalbe oko gradnje Pelješkog mosta, Matešić je kazao da je žalbeni postupak - postupak stranaka, pa stoga sve ono što se u njemu događa nije javno dostupno, osim izuzetaka koji su predviđeni zakonom. Ti izuzeci su upisnik predmeta iz kojeg je javno vidljivo da je neka žalba izjavljena, svi elementi tog postupka te potom odluke koje donosi Državna komisija i presude Upravnog suda, ako postoje.

"Što se tiče žalbenog predmeta zajednice ponuditelja 'Strabag i drugi' i 'Astaldi i drugi' protiv Hrvatskih cesta u predmetu nabave izgradnje mosta kopno - Pelješac, on se nalazi u rutinskoj fazi razmjene očitovanja između stranaka."

"Ta faza je, moglo bi se reći, pri završetku, postupak do danas traje 39 kalendarskih dana. Odabrani ponuditelj je zajednica ponuditelja iz Kine pa je dostava koja se u ovom trenutku obavlja poštom prijetila da će 'odvući' žalbeni postupak. Međutim, odabrani je imenovao opunomoćenika za prijem pismena tako da je ta komunikacija postala jednostavna bez trošenja suvišnog vremena", rekao je Matešić.

Dodao je da slijedi faza analize žalbenih navoda, ocjena postupanja naručitelja, njihovih odluka i radnji i na koncu vijećanje i donošenje odluke.

"Mislim da bi se taj postupak trebao odvijati u sljedeća dva do tri tjedna", rekao je Matešić.

Kako navodi tportal, a prenosi eZadar.hr, Hrvatske ceste su 12. siječnja objavile da su od tri pristigle ponude za prvu fazu izgradnje mosta Pelješac s pristupnim cestama izabrale ponudu kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation, koji je ponudio cijenu od 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a). Zajednička ponuda Astaldija i turske tvrtke iznosila je 2,55 milijardi kuna bez PDV-a, odnosno 3,19 milijardi kuna s PDV-om, a Stragabova 2,62 milijardi kuna bez PDV-a, odnosno 3,28 milijardi kuna s PDV-om.

DKOM je 22. siječnja zaprimio žalbu austrijske tvrtke Strabag na odluku Hrvatskih cesta o izboru kineskog konzorcija za izvođača radova na Pelješkom mostu. Iz Strabaga su kroz medije kalkulirali da je kineski konzorcij ponudio dampinšku cijenu. Zajednica ponuditelja u kojoj su talijanski Astaldi i turski CT Ictas također se žalila. Hrvatske ceste nisu prihvatile ponudu tog talijansko - turskog konzorcija zbog loše bankarske garancije, te se žalba navodno ponajprije odnosi upravo na taj dio.

Objavljeno u Županija

U sklopu Službe spašavanja života na vodi HCK provodi programe osposobljavanja za spasioce.

Programi osposobljavanja obuhvaćaju tečaj za osposobljavanje spasilaca na otvorenim vodama, obnove uvjerenja o osposobljenosti spasilaca te tečaj za osposobljavanje voditelja spasilačke postaje. Testiranje u Dubrovniku, na bazenu u Gružu bit će 9.4.2018. godine s početkom u 13.00 sati. Tečaj u Dubrovniku će se održati od 30. travnja do 6. svibnja 2018. godine.

Tečaj osposobljavanja spasilaca na otvorenim vodama

Tečaju za osposobljavanje mogu pristupiti kandidati koji ispunjavaju sljedeće uvjete:

- minimalno 18 godina

- minimalno srednja stručna sprema ili upisan završni razred srednje škole

- uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti od liječnika opće prakse

- isplivati 400 metara za manje od 8 minuta – testiranje

- roniti 25 metara u daljinu - testiranje

Postupak prijave na tečaj

Nakon što uspješno ispliva zadane norme na testiranju, kandidat je dužan, tjedan dana prije početka tečaja, dostaviti sljedeće dokumente:

- uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti od liječnika opće prakse

- potvrdu o uplati od 400,00kn (Hrvatski Crveni križ, Crvenog križa 14-16, 10 000 Zagreb, IBAN HR7323600001101396032, poziv na broj 25)

Tečaj traje sedam dana, svaki dan od 8 do 18 sati (s pauzama) u sklopu kojeg će biti organizirana teoretska nastava u predavaonici i praktična nastava na otvorenim vodama ili bazenu.

Pristupnicu za prijavu na tečaj osposobljavanja spasilaca potražite ovdje.


Tečaj obnove uvjerenja o osposobljenosti spasilaca

Uvjerenje o osposobljenosti za profesionalni rad u spasilačkoj postaji na otvorenim vodama izdaje Hrvatski Crveni križ s rokom valjanosti od dvije godine. Za produljenje valjanosti Uvjerenja o osposobljenosti spasilac mora pristupiti:

- pripremnoj radionici (sastavnica - prva pomoć)

- ispitima (sastavnice spašavanje i prva pomoć) Ispit za obnovu

Stjecanje uvjerenja o osposobljenosti traje dva dana. Prvi dan obavezni ste prisustvovati pripremnoj radionici obnove znanja i vještina iz prve pomoći koja je preduvjet pristupa ispitima. Drugi dan polažu se ispiti.

Cijena obnove Uvjerenja o osposobljenosti je 150,00 kn.

Prijavu za obnovu Uvjerenja o osposobljenosti za 2018. spasilac vrši ispunjavanjem pristupnice (u izradi) do slijedećih datuma:

- 31. ožujka 2018. (proljetni ciklus obnove)

- 31. listopada 2018. (jesenski ciklus obnove)

Pristupnicu za obnovu uvjerenja o osposobljenosti spasilaca možete pronaći ovdje.

Tečaj za osposobljavanje voditelja spasilačke postaje

Tečaju za osposobljavanje za voditelja spasilačke postaje mogu pristupiti kandidati koji ispunjavaju sljedeće uvjete:

- imaju Uvjerenje o osposobljenosti za spasioca na otvorenim vodama Hrvatskog Crvenog križa
- imaju 2 godine iskustva rada u spasilačkoj postaji

Tečaj traje četiri dana, a završni ispiti provode se na pokaznoj vježbi/simulaciji na tečajevima za osposobljavanju spasilaca na otvorenim vodama.

Cijena tečaja je 250,00 kn.

Pristupnicu za osposobljavanje za voditelja spasilačke postaje možete pronaći ovdje.


Objavljeno u Dubrovnik

Prometna nesreća dogodila se oko 16.30 na Splitskom putu. Kako su za Nportal potvrdili iz Policijske uprave dubrovačko - neretvanske, riječ je o sudaru dvaju vozila prilikom kojeg je nastala materijalna šteta, a jedan se automobil zabio u zaštitnu ogradu. Promet se odvija normalno, a više će detalja biti poznato po završetku očevida.

Objavljeno u Crna kronika

Iz Sanitata obavještavaju građane o početku izvođenja sustavne (preventivne) deratizacije, kojom će biti obuhvaćene javne površine (ulice, parkovi, nasadi, parkirališta, gradske zidine i dr.).

Deratizacijom se obuhvaća područje grada Dubrovnika, a započet će 5. ožujka 2018. i trajati do 23. ožujka 2018. godine.

Uspjeh radova ovisi i o Vašoj suradnji, stoga apeliraju da se onemogući malodobnoj djeci pristup zatrovanim mamcima, pripazi na kretanje domaćih životinja, da radi što boljeg uspjeha akcije, djelatnicima – deratizatorima pokažete žarišta – legla glodavaca. U slučaju trovanja obavezno i hitno se javiti dežurnoj zdravstvenoj službi. Protuotrov je vitamin K1.

Pobliže informacije mogu se dobiti na telefon 640-142 i 098/820-400.

Objavljeno u Dubrovnik

"Nastupi su obično na vrlo atraktivnim pozornicama i lokacijama uz popratne scenske sadržaje kao što su plesačice, plesači, vrhunski vizualni efekti, vrhunska rasvjeta, plesni ritmovi i kad tome pridodaš raspoloženu publiku na koju neposredno djeluješ i podižeš atmosferu, onda je stvarno odličan osjećaj", kazuje saksofonist Željko Barač, dubrovačkoj publici poznatiji kao "Zac the Sax". Inače, profesor klarineta i saksofona u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića za Nportal je prokomentirao trendove na klupskoj sceni, ali i rekao nešto više o svojim početcima.

Na klupskoj sceni poznati se pod nadimkom 'Zac the Sax', kako je došlo do prijelaza iz klasične glazbe u elektroničke vode?

Nastupanje na klupskoj sceni nije došlo planirano već se spontano. Dogodilo se prilikom nekih zapaženih nastupa na vjenčanjima, kad su se video klipovi snimani tom prigodom počeli objavljivati i dijeliti na društvenim mrežama. Tada sam shvatio da je riječ o vrlo atraktivnoj prilici i da bi u tom smjeru trebao krenuti. Počele su se ostvarivati suradnje i prigode, jedan nastup donosio je dva nova i tako sam poprilično zaplovio u te vode. Premda nije riječ o novom konceptu ( izvođač na instrumentu uživo uz DJ-a), posljednjih godina se afirmirao pod velikim utjecajem mainstream produkcije kao vrlo atraktivan za klubove, beach resorte, festivale , privatne eventove, vjenčanja... Imao sam priliku početi sa tim programom prije nekih deset godina, bilo je i tada nekih nastupa u tom điru ali nije jednostavno bilo pravo vrijeme... Inače kad govorim o samim nastupima stvarno mogu reći da su vrlo atraktivni i privlačni, kad se u to upadne onda je kao zaraza, ne možeš se ostaviti toga. Obično se radi o nastupanjima na vrlo atraktivnim pozornicama i lokacijama uz popratne scenske sadržaje kao što su plesačice, plesači, vrhunski vizualni efekti, vrhunska rasvjeta, plesni ritmovi i kad tome pridodaš raspoloženu publiku na koju neposredno djeluješ i podižeš atmosferu, onda je stvarno odličan osjećaj. Repertoar koji izvodim uglavnom su strani plesni "house" hitovi u nekim dobrim klupskim remix verzijama u koje mogu dobro uklopiti saksofon i s time onda nema greške, stvarno je super kad odsviraš dobru solažu i podigneš publiku. Što se tiče samog nadimka "Zac the sax" , spojio sam nadimak kojim me najbliži prijatelji oslovljavaju "Žac" ali zbog lijenosti upotrebljavanja kvačica na tipkovnicama ostao sam Zac i tome pridodao sax da me definira kao izvođača.

14086477 638330349655382 8781798135601363484 o

Možete li nam spomenuti neke od svojih uradaka ili nastupa koji su Vam osobito dragi te prisjetiti se dosadašnjih suradnji?

Kao zapažene nastupe stvarno ne znam koji izdvojiti, jer ih ponavljam već dosta sezona. Imam dosta redovnih shema - gostovanja u sezoni, ali svaki put je poseban i donosi nova poznanstva, opcije, nastupe. Svakako bi istaknuo suradnju sa svjetski poznatim beach barom "Hula Hula" na Hvaru, gdje nastupaju globalno poznata imena i gdje je jedinstvena vibra. Publika se u popodnevnim satima toliko dobro zabavlja da nitko nije u moru već su svi na plesnom podiju. Tu je još i suradnja sa našim Revelinom koji je sam po sebi strahovit magnet i za najveće svjetske face, kao i nastupi u čuvenom "Carpe Diemu" na Hvaru koji je već godinama pojam noćnog života. Bilo je još gostovanja po Hrvatskoj klubovima kao što "Central" u Splitu, "Exit" Vodice, "Inside" Šibenik... Kad bih trebao istaknuti jedan koji mi je posebno drag onda bi to bio nastup sa Straduna od prije par godina kad se skupilo par tisuća ljudi ispred Sv. Vlaha a da event nije uopće bio reklamiran, nešto posebno je bilo tu večer definitivno! Od suradnji koje sam ostvario spomenuo bih kolege Dj-ve sa kojima najčešće nastupam a to su: naša sugrađanka i odlična Dj-ca Petra Rilović , Ivan Krmek - Dj Speed, Dj-Ines iz Labodege, Srećko Delalija - Dj Slim, a bilo je tu još dosta naših i stranih Dj-va... Sa producentom i Dj Harisom Čustovićem koji trenutno živi i radi u Londonu kao studijski producent ostvario sam i autorsku suranju.

Kada ste prvi put primili ovaj instrument u ruke i je li saksofon bio Vaš prvi izbor?

Vratio bih se na svoje glazbene početke. Pohađao sam umjetničku školu Luke Sorkočevića u Dubrovnik kao klarinetist, ali sam od početka maštao o saksofonu kojeg tada nitko nije predavao. Prvi put sam sax dobio u ruke od starijeg kolege u srednjoj školi, nije to bio neki dobar sax ali od tada me je taj instrument zauvijek obuzeo, premda sam diplomirao glazbenu akademiju kao klarinetist u Splitu. Treba napomenuti da je saksofon kao instrument potekao od klarineta i da je riječ o srodnim instrumentima. U tom periodu su krenuli i prvi "jam - session" s kolegama iz glazbene škole. Od ekipe su tu bili nezaobilazni Brešković brothersi, u njihovom kultnom kafiću "Trubaduru" zimi smo svirali i to su bili neki prvi nastupi.

Možete li se prisjetiti trenutka kad Vam se upalila žaruljica, kad ste shvatili da želite postati profesionalni glazbenik?

Trenutak kad sam shvatio da želim biti profesionalni glazbenik dogodio se dosta kasno, nakon završene srednje muzičke škole, naime u tom periodu se nije moglo živjeti samo od svirki tokom ljeta i shvatio sam da ću morati studirati na glazbenoj akademiji da bi se potpuno moga posvetiti tom poslu. Kao diplomiranom glazbeniku drugačija vam je pozicija, naravno postoji i opcija za stalnim radnim odnosom koji vam omogućuje sigurnost, jer nažalost u glazbenom svijetu ništa nije 100% sigurno i amo reći neka slava i traženost ne traje dugo...

Profesor ste u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, koliko su Vaši učenici zainteresirani za sviranje saksofona?
Kao profesor klarineta i saksofona u umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku, radim već desetak godina, već sam otpratio i prve generacije maturanta na saksofonu. Taj pedagoški rad mi se savršeno nadopunjuje sa izvođačkim jer ne bi bio zadovoljan da se isključivo bavim samo jednim ili drugim. Rad sa učenicima smatram privilegijom jer na neki način ne djeluješ na njih samo kao buduće glazbenike već i ljude. Sve više djece želi upisati sax, nešto manje klarinet, ali primjećujem veliki pomak u tom smjeru. Prije su uglavnom učenici redom upisivali gitaru, klavir i violinu.

12141040 512221985599553 77521991525316922 o

Kako biste ocijenili Hrvatsku klupsku scenu? Diše li se teško zbog invazije folka?

Osvrnuo bi se malo na glazbene trendove koji trenutno vladaju. Rekao bih da turbo folk dominira zimi, a urbaniji žanrovi ljeti. Zanimljivo je da ih se često zajedno kombinira, urbano do ponoća a folk od ponoća. Mislim da se domaći ljudi jednostavno bolje opuštaju uz to nakon što alkohol malo proradi, ali brzo dođe ljeto i stranci kada opet možda više dominira urbana glazba koja je i moj jedini izbor.

Gdje se uopće u našem Gradu može poslušati dobra živa glazba?

Gradska glazbena scena nije bajna ali postoji. Lokali su shvatili da na neki način moraju privući goste i trude se animacijskim sadržajima konkurirati. Također to se može dijeliti na zimski i ljetni period. U zimskom periodu se tu i tamo vikendom može naći neka živa svirka u nekom kafiću ili restoranu, dok ljeti gotovo svaki ugostiteljski objekt, hotel koji misli biti konkurentan mora imati neku živu glazbu ili Dj-a.

Može li se živjeti od glazbe?
Kao što sam već gore naveo, danas dobar glazbenik može živjeti isključivo od glazbe ali je to i dalje nesiguran posao, ono što se kaže od danas do sutra i ako ga takvog prihvatiš i voliš taj stil života onda je ok.

Što biste savjetovali glazbenicima u nastajanju?

Mladim glazbenicima bi savjetovao što uostalom svakodnevno radim u muzičkoj školi, da uživaju u glazbi, puno truda i vremena ulože u nju i ona će im to vratiti!

1

 

Petra Japunčić

 

Objavljeno u Lifestyle

Na skupu liječnika koncesionara, koji je u subotu održan u Vukovaru, poznati hrvatski demograf Stjepan Šterc još jednom je ukazao na porazne i više nego zabrinjavajuće demografske podatke kada je riječ o Hrvatskoj. Šterc je rekao kako je samo tijekom 2017. godine broj stanovnika u Hrvatskoj prirodnim putem umanjen za 18.000. Prema podatcima DZS u inozemstvo je tijekom prošle godine odselilo oko 40.000 građana dok neki podatci iz inozemstva govore i o oko 80.000 hrvatskih državljana koji su odselili, navodi Večernji list.

U 20 godina Vukovarsko-srijemska županija izgubila više od 60.000 stanovnika

O demografskom i zdravstvenom osiromašenju Hrvatske te osiguranju dostupnog, solidarnog i kvalitetnog javnog zdravstva kroz prizmu zajedničkog djelovanja bolničkih liječnika i liječnika primarne zdravstvene zaštite u izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, raspravljalo se u subotu na okruglom stolu u Vukovaru na kojem je upozoreno da je u 20 godina Vukovarsko-srijemska županija izgubila više od 60.000 stanovnika.

Skup su organizirali Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite i vukovarska podružnica Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ). Na alarmantne demografske podatke u Vukovarsko-srijemskoj županiji upozorila je predsjednica vukovarskog HLZ Mirjana Semenić Rutko naglasivši da je 1991. godine u županiji bilo 231.241 stanovnika, deset godina zatim 204.768 stanovnika, a 2011. godine 179.521 stanovnik. Dodala je da je u Vukovaru 2001. godine bilo popisano 31.670 stanovnika, a 2011. godine 27. 683 stanovnika, piše Narod.hr.

„Po izjavama gradonačelnika Vukovara trenutačno grad ima tek 22.000 stanovnika“, rekla je Semenić-Rutko, iznijevši i podatke o mreži primarne zdravstvene zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Ugovoreno manje liječničkih timova

Na području županije trebalo bi biti 100 timova obiteljske medicine, a ugovoreno je njih 92, u djelatnosti zdravstvene zaštite djece predškolske dobi predviđeno je 16 timova, a ugovoreno je 10, u stomatološkoj zdravstvenoj djelatnosti predviđen je 91 tim, a ugovoreno ih je 70, a u primarnoj zdravstvenoj zaštiti žena predviđeno je 13, a ugovoreno devet timova.

Kada je riječ o bolnicama, rekla je Semenić-Rutko, vinkovačka bolnica trebala bi imati ugovoreno 361 krevet, a ima 243 kreveta i dodatnih 15 za kronične bolesnike, dok vukovarska bolnica treba imati ugovorenih 150 kreveta, a ugovoreno ih je106 i dodatnih 20.
Sa zabrinutošću je iznijela podatak da je osobno, kao ginekolog, u zadnjih pet mjeseci izgubila oko 300 pacijenata.

Ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac naglasila je da je nedostatak specijalističkog liječničkog kadra evidentan u pojedinim granama struke, prije svega u hitnoj medicini kao i psihijatriji, no da se problem prevladava kroz suradnju i pomoć bolnica u Vinkovcima i Osijeku. U radu okruglog stola sudjelovao je i Ivan Lovrinović koji je u ime stranke „Promijenimo Hrvatsku“ naglasio da je zdravstvo u velikim problemima te da reforma zdravstvenog sustava treba krenuti od primarne zdravstvene zaštite na koju se od 23 milijarde kuna namijenjenih zdravstvu izdvaja tek 3,3 milijarde kuna dok je postotak izdvajanja u uređenim zemljama daleko veći.

Više pročitajte ovdje.

Objavljeno u Županija

Gotovo svaka druga majka, odnosno njih 44 posto, doživjela je neki oblik diskriminacije na poslu ili tijekom traženja posla zbog trudnoće ili obaveza prema djeci predškolske dobi: trećina njih nije dobila produljenje ugovora o radu, svaka peta je dobila otkaz, a 16 posto ih je premješteno na lošije radno mjesto. Pokazalo je to istraživanje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić i udruge Roda, nakon kojeg se zaključak nameće sam od sebe - majčinstvo je danas najveća prepreka u karijeri žene, piše Jutarnji list.

"Šikaniranje radnica s malom djecom svakodnevica je u sektoru trgovine, u kojem rade deseci tisuća žena - dobivaju lošije poslove, ne mogu upravljati svojim životom jer im se smjene javljaju u zadnji čas, radi se vikendom, stavlja ih se u smjene do 23 sata na večer ili rano ujutro, prije nego vrtići počnu raditi, razmjesti ih se na radna mjesta 80 i više kilometara od mjesta stanovanja. Žene nam masovno odlaze, u druge branše ili izvan zemlje, jer je posao težak i stresan, osobito za one koje imaju obitelj, a plaća mala", kaže Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske.

Primjer dobre prakse je robna kuća Ikea, koja je iz Švedske, države u kojoj je koncern nastao, sa sobom donijela i standarde postignute u području ravnopravnosti spolova, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kako je ispričala Nikolina Lokmer, voditeljica prodajnog asortimana u Ikei, doznala je da je trudna tjedan dana nakon što je dogovorila uvjete za posao. S nelagodom je javila šefu da očekuje bebu, odlučivši da će biti iskrena i da neće poslušati dobronamjerne prijatelje koji su joj savjetovali da krije svoje stanje. Međutim, šef joj je od srca čestitao, ne dovodeći njezino radno mjesto u pitanje. Takav je odnos prema trudnicama, kažu u Ikei, uobičajen, a posebno se pazi da se roditeljima izlazi ususret.

Nakon poroda joj oduzeli njezino radno mjesto

Maja (30), diplomirana ekonomistica, radila je nekoliko godina u administraciji jednog velikog trgovačkog lanca prije nego što je ostala u drugom stanju. Radila je do mjesec dana prije termina poroda i vratila se na posao kad je dijete navršilo godinu dana. Međutim, dočekao ju je šef i objasnio joj da se na svoje radno mjesto ne može vratiti jer se “kolega koji ju je mijenjao jako dobro snašao”. U zamjenu joj je ponudio bitno manje plaćeno radno mjesto, na nižoj poziciji. Osjećala se poniženo i degradirano. Nije ušla u pravnu borbu za svoja prava, traži drugi posao i nada se boljem poslodavcu.

Vratila se s porodiljnog i radila 8 nedjelja zaredom

Lucija (29) bila je poslovotkinja trgovine. Imala je temeljni ugovor na neodređeno vrijeme na mjesto prodavačice te aneks ugovora na određeno vrijeme od 12 mjeseci za mjesto poslovotkinje. Aneks ugovora redovito joj je produljivan sve dok nije ostala trudna. Nakon što se vratila s roditeljskog dopusta, aneks joj više nije ponuđen. Počela je raditi kao prodavačica, ali njezina česta bolovanja zbog djeteta šefu nisu bila po volji. Slučajno ili ne, radni raspored joj je, zbog potreba posla, bio takav da je, nakon povratka s porodiljnog, radila osam nedjelja za redom. Nije to mogla izdržati, dala je otkaz. Planira s obitelji napustiti zemlju.

Nakon što je postala majka šef joj je govorio da joj smeta

Ivana (31) radi u trgovini otkako je završila srednju školu. Rodila je prvo, pa drugo, pa treće dijete. Već od prve trudnoće izravno nadređeni šef počeo ju je drugačije tretirati, nakon druge trudnoće otvoreno joj je govorio da mu samo smeta, a nakon treće situacija je eskalirala. Ivana je, naime, željela iskoristiti svoje zakonsko pravo da radi polovicu radnog vremena, što je šefu očito diglo živac, iako joj je tvrtka u kojoj radi to pravo odobrila. Počeo ju je “koristiti za popunjavanje rupa” - svaki je dan radila u drugoj trgovini i u drugoj smjeni, ovisno o njegovoj odluci. Zatražila je pomoć sindikata i tek pod prijetnjom tužbom šef joj je organizirao uobičajeno radno vrijeme. Uspjela se izboriti za svoja prava.

Kamo s djetetom kada moraš na posao u 6 ujutro?

Ana (25), majka trogodišnjaka, radila je u smjenama u trgovini, a jutarnja smjena počinjala je u 7 sati. Međutim, vlasnik dućana odlučio je da će početi raditi od 6 sati ujutro. Ana se našla pred nepremostivim problemom: vrtić u mjestu u kojem živi radi tek od 6.30, a i Anin suprug radi od 6 sati. Budući da ima ugovor na određeno, suprug ne može ni pomisliti da zatraži rad u kasnijoj smjeni.

Kako zapravo nije imala drugog izlaza, Ana je počela voditi dijete sa sobom na posao. Pričekala bi drugu kolegicu koja dolazi u 7 sati te bi tada s djetetom otrčala u vrtić i ostavila svoje dijete ondje. Budući da se bojao tužbe, poslodavac je uvažio njezin argument i vratio je u smjenu koja počinje u 7 sati.

Objavljeno u Županija
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik