nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Utorak, 06 Ožujak 2018

HPD Sniježnica večeras je dupkom napunio dvoranu Visia u kojoj su članovi ekspedicije na Kilimanjaro s dubrovačkom publikom podijelili svoje dojmove. Na najviši vrh Afrike u siječnju se uputilo 16 članova ovog planinarskog društva te ponovno na njemu razvili svoju zastavu kao i onu sv. Vlaha.

"Cijela je ideja krenula početkom prošle godine. Lazar Badanjac htio je ponoviti jednu ekspediciju s HPD Sniježnica na Kilimanjaro, najviši vrh Afrike. On se zapravo sastoji od tri vrha koja smo osvojili u svom pohodu. Od nas 16 koji smo se uputili, 11 nas je stiglo do kratera, do prvog vrha, 10 je nastavilo na druga dva pa i do najvišeg vrha Afrike - Uhuru Peaka od 5895 metara. Prva nam je priprema bila osvajanje najvišeg vrha Dinarida. U sklopu priprema bili smo obvezni odraditi tri uspona, a usto se i svatko individualno pripremao. Fizičke pripreme nisu toliko potrebne, treba biti u solidnoj kondiciji. Drugi uspon bio je Durmitor, a nakon toga zadnja priprema bila je na Biokovu. Radili smo hit trening za povećanje kapaciteta pluća. Morali smo se pripremiti na to da će nam faliti kisika, ali za to se zapravo ne može pripremiti. Nismo shvaćali koliko je to teško dok nismo gore došli. Uhvatila nas je glavobolja", kazao je Željko Prce.

Svoje dojmove podijelili su i Marina Maslek, Maja Čupić, Marija Dadić, Tomi Holer te Ivan Perčin koji je predstavio povijesne i kulturološke aspekte afričkog kontinenta. Istaknuo je kako je stanovništvo Afrike brzo rastuće, a prosjek godina stanovništva je 30 iako tako ne izgledaju s obzirom na relativno kratak životni vijek koji je narastao s pedesetak godina na 60.

"Sva priroda u Africi, ljudi, koliko god da su siromašni, ipak je sve drukčije, dojmilo me se. Oni žive mnogo sporije i opuštenije od nas. Puno nam se puta učinilo da su ljudi tamo u odnosu na nas lijeni. Ali, nisu, vrlo su vrijedni, samo što žive sporije. Prva tri dana frapirali smo se. Naručili bi kavu, konobar bi rekao da će donijeti odmah, a stigla bi nam za 25 minuta. Kad ga pitamo zašto mu je toliko trebalo, on u tome ne bi vidio problem, smatrao bi da uopće ne kasni", rekao je Perčin.

Marina Maslek opisala je sam tijek uspona na Kilimanjaro, tj. na njegov najviši vrh Uhuru Peak.

"On je najviša točka vulkana Kibo, a na svahiliju znači sloboda. Ime je dobio nakon što se po oslobođenju tanzanijska vojska na njega uspela i vrlo je popularan među planinarima jer predstavlja jednog od sedam najvećih vrhova na svijetu i time je atraktivan za penjanje, ne zahtijeva nikakvo tehničko znanje ni posebnu vještinu. Dovoljno je da znate hodati i da podnosite visinsku bolest. Ne možete na Kilimanjaro krenuti sami, već morate ići s vodičem. Moj je dojam da se oko uspona na Kilimanjaro radi cijela industrija kojoj je cilj zaposliti što više ljudi. Mogli bi se organizirati s puno manje ljudi, ali nosači sve iznose na ruke. Put bi se mogao napraviti, ali napravljeno je tako da se možete popeti ako platite svoj ceh ljudima koji će vam u tome pomoći", zaključila je Maslek.

Inače, vrh Arike osvojili su Lazar Badanjac, Ivona Žitković Badanjac, Alan Šimunović, Ana Gržetić, Branka Brzica, Marina Maslek, Ivan Perčin, Marija Dadić, Maja Čupić, Željko Prce, Tomi Holer, Matea Pirjavac, Ivan Bilić, Zoran Azinović i Vlaho Kisić i Jovanka Cvetinović.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Zanimljivo je da se, kad su posrijedi stambeni krediti, ponovo više kreditira u eurima. Kamatne stope padale su lani na sve vrste kredita, no kod stambenih je kredita zabilježen najveći pad u proteklih deset godina: s prosječnih 4,56 posto na početku godine na 3,90 posto na kraju 2017., a trend je nastavljen i u 2018. Smanjenje kamatnih stopa na razini sustava za 0,5 do 0,6 postotnih bodova najveće je u prošlom desetljeću, prenosi Poslovni.hr.

"Kad gledamo cijenu depozita, za kredite vezane uz nacionalnu referentnu stopu (NRS) ima prostora za pad kamata, barem u prvom dijelu godine, ako ne i u drugom. A prema najavama čelnika ECB-a Marija Draghija, ni euribor ne bi trebao rasti do kraja trećeg kvartala", prokomentirao je direktor HUB-a Zdenko Adrović trendove kretanja kamata na briefingu za novinare povodom predstavljanja prvih HUB analiza u 2018. Prosječna kamata na dopuštena prekoračenja spustila se lani sa 9,27 na 8,68 posto, a na kredite po kreditnim karticama sa 7,84 na 7,32 posto.

Što se tiče volumena kreditiranja, mjesečni rast kredita tvrtkama iznosio je u prosjeku 307 milijuna kuna, građanima 273 milijuna kuna, dok se država razduživala – prosječni je mjesečni pad kreditiranja iznosio 830 milijuna kuna.

"Zanimljivo je da se, kad su posrijedi stambeni krediti, ponovo više kreditira u eurima. Jedan od razloga su niže kamate, a drugi je sve više razgovora o uvođenju eura", kaže Adrović koji priznaje da velikog rasta potražnje nema, a dodatno ograničenje predstavlja prilagodba procjene kreditne sposobnosti izmjenama ovršnog zakona koju je regulator popratio s tri pravilnika. Pritom banke, u slučaju odobravanja većeg iznosa kredita od onog kojeg bi, prema regulatornim uzusima, klijent trebao dobiti snose prekršajnu odgovornost uz prijetnju novčane kazne do 500 tisuća kuna te još 50 tisuća kuna za odgovorne osobe.

Čelnik HUB-a potvrdio je tezu o kojoj smo već pisali, da se na ovaj način ponovo u kreditni odnos na velika vrata vraćaju sudužnici, pogotovo za građane čija je plaća između četiri i šest tisuća kuna.

"Oni praktički više ne mogu dobiti adekvatan stambeni kredit, odnosno, za odobreni bi iznos mogli kupiti – garažu", slikovito je pojasnio Adrović.

Najveći pad NPL-ova Kad su posrijedi već odobreni krediti, udio loših plasmana najniži je od početka krize: iznosi 11,37 posto; poduzećima je lani pao za 6,1 postotni bod, na 22,29 posto, a stanovništvu za 2,1 postotni bod, na 8,06 posto. Banke su u 2017. prodale 8,4 milijarde kuna loših kredita agencijama za naplatu potraživanja, a u ovoj godini ne očekuju bitno povećanje rezervacija za loše plasmane, osim ako se ne postigne nagodba oko Agrokora. – No, svaka je nagodba za banke pozitivna, jer su neke već rezervirale i 100 posto kredita Agrokoru – kažu u HUB-u.

U kontekstu rezervacija za Agrokor prokomentirali su i prošlogodišnji pad dobiti banaka, od 29,7 posto u neto iznosu, sa 5,1 milijardu kuna u 2016. na 3,6 milijardi u 2017., odnosno 33 posto u brutu, sa 6,3 na 4,2 milijarde kuna.

"Imamo regulatorni trošak vjerojatno najviši u Europi sa stopom obvezne rezerve od 12 posto – najbliža nam je Rumunjska koja ima šest posto, dok su svi ostali između jedan i dva posto", požalio se Adrović te sustav nazvao staromodnim i rigidnim. Kod HNB-a, kaže, banke imaju 50 milijardi kuna blokirane likvidnosti. No, činjenica je – ni “slobodnu” likvidnost ne uspijevaju plasirati.

Objavljeno u Županija

Nevrijeme koje je danas pogodilo dubrovačko područje učinilo je svoje. Spoj kiše i plime prouzrokovao je pravu poplavu duž Lapadske obale, a sliku tog učestalog prizora uslijed kišnog vremena Nportalu je poslala čitateljica. Cesta je poplavljen od istezališta na Batali pa sve do pumpe na Orsanu, a more se još uvijek prelijeva što otežava kako promet automobila tako i kretanje pješaka.

Objavljeno u Dubrovnik

Zeleni telefon Eko Fon uputio je otvoreni apel za dubove ispod Vile Palme hortikulturnim i komunalnim službama Dubrovnika. Naime, kako su navode, proteklih dana primaju poruke sugrađana u kojima se žale na navodnu sječu zdravih dubova.

"Naši sugrađani su gnjevni jer vide da se malo po malo sijeku zdravi dubovi, a sve kako bi se tu uskoro trebala graditi velika rezidencijalna zgrada! Umjesto da se tu posadi još stabala, s obzirom da je ovaj prostor zapravo 'živi zeleni zid' između dvije frekventne prometnice, stabla dubova se svako malo sijeku. Bili smo po dojavama naših sugrađana jučer popodne u našoj već 25. Eko patroli ove godine i bilo je tužno vidjeti obaljeno stablo zdravog 100 godišnjeg duba kako otužno leži na livadi. Kako su nam građani dojavili, dubove ne sijeku profesionalni vrtlari, a nakon sječe cijepaju ih i prodaju za ogrjev!", navode iz Eko Fona te se pitaju što će biti s ovom nekada lijepom zelenom oazom dubova. Ističu da bi Grad Dubrovnik trebao zaštiti svoja vrijedna stabla Registrom stabala kao što su to davno učinili mnogi zapadnoeuropski gradovi!

„Vidjeti neće oči moje pjesmu ko stablo lijepa što je! (Kulmer)", stoji u apelu kojeg potpisuje voditeljica Zelenog telefona Eko Fona Jadranka Šimunović.

Objavljeno u Dubrovnik

Na trasi budućeg kanalizacijskog sustava Molunat u tijeku je sondiranje terena radi ishođenja građevinske dozvole za isti. Zbog radova sondiranja promet Moluntom će biti u povremenom prekidu idućih 10 dana pa iz Općine Konavle mole za strpljenje.

Objavljeno u Županija

Denis Tešanović, rodom Vukovarac, između ostalog, jedan je od najodlikovanijih dočasnika u Hrvatskoj. Jedan je od rijetkih koji se može pohvaliti kako je čuvao prvog čovjeka Hrvatske. Dva puta ranjen nositelj je, Reda hrvatskog trolista, Reda hrvatskog pletera, Spomenice Domovinskog rata 91, Spomenice Domovinske zahvalnosti, Oluje, Bljeska, Ljeta 95 te Ordena za iznimne pothvate.

BORBA KOD ČEPIKUĆA - VATRENO KRŠTENJE

„Završio sam srednju ugostiteljsku školu i priključio se JNA. Služio sam u Ljubljani kad su počela previranja, ali nisam mogao odmah pobjeći. Uspio sam tek malo prije mog devetnaestog rođendana. Vukovar je već bio u okruženju, ni u grad ni iz grada se nije moglo, tako da sam otišao maminoj sestri u Dubrovnik. Rođendan sam proslavio u Orašcu kod tetke i 12. rujna 1991. prijavio sam se u ZNG na Rašici“, započinje svoji ispovijest ovaj Slavonac sa dugogodišnjom dubrovačkom adresom.

„Poslani smo čuvati Bistrinu, a sa specijalnom policijom smo išli osvajati Rotu, na Pelješcu, negdje oko 20. rujna. Tu sam sreo Darka Vukušića, mog prvog rođaka, dozapovjednika specijalne. Izgrlili smo se, isplakali, nismo se dugo vidjeli. U Čepikućama je bilo svojevrsno vatreno krštenje, znamo kako je to bila jedna od najvažnijih bitaka za hrvatski jug. Tu smo uspjeli zaustaviti prodor agresora. U Čepikućama sam bio i lakše ranjen, previli su nas u Stonu u ambulanti te prebacili u pričuvnu bolnicu u hotelu Tireni. Poprskali su me geleri, po cijelom tijelu."

28537679 601479780212513 1376692221 n

IZVIĐAČ DIVERZANT - SLUŽENJE POD "ARGENTINCEM"

Potom se priključuje SJP Grof. "Sa specijalcima sam sudjelovao u svim akcijama, sve dok nije došla odluka da se rezervisti razvojače u ljeto 1992. Nije više bilo potrebe za nama, a ja sam htio i dalje biti 'obučen' jer me kopkalo što nisam mogao braniti Vukovar. Tada sam prešao u 163. brigadu, gdje sam bio instruktor za PZO. Kada je dubrovačko područje bilo manje-više očišćeno, pratio sam medije i pridružio se Sedmoj gardijskoj brigadi - Pumama, kao izviđač diverzant. Bili su na dijelu Stankovci, Pristek, prema Benkovcu. Išli smo prema Cisti Velikoj i Cisti Maloj, odradili par diverzija. Nastala su neka previranja oko pokojnog generala Korade. Tada nas dvadesetak 1993. prelazi u novoosnovanu 8. brigadu, lakojurišne Vojne policije."

Zapovjednika 8. brigade, Ivana Rašića, upoznao je sasvim slučajno, dok je popravljao auto u Orašcu u tada porušenim Vrtovima sunca. "On me uputio u personalno. Rašić je kasnije teško ranjen, sada je stopostotni invalid Domovinskog rata i u kolicima je," priča Denis Tešanović. „Poslani smo na Bunu, prije Mostara, tamo smo ostali nekoliko mjeseci. Po osnivanju Prvog gardijskog zbora 1994. i borbenih jedinica unutar te postrojbe, prema zapovijedi, svi mlađi od 1972. godine prelazimo u Padobransku bojnu, odnosno padobransko desantno pješaštvo. General Filipović formira izviđače diverzante u okviru Zdruga i nas osam smo se prijavili za tu jedinicu. Čovjek pod kojim smo tada bili, bio je tada bojnik HV, za mene legenda Domovinskog rata, moj uzor i ideal čovjeka i vojnika, Rodolfo Barrio Saavedra - Argentinac.“

28537765 601479740212517 1204195067 n

ZDRUG - U OSIGURANJU PREDSJEDNIKA DRŽAVE

Tešanović je sudjelovao u svim pripremnim i daljnjim akcijama, od Bljeska, Oluje, Ljeta 95. U operaciji Ljeto 95 ponovo je ranjen. "Poginuo je tada moj suborac Ante Malić, porijeklom iz Duvanjskog polja, mlađi od mene tri godine, a došao je iz Australije braniti Hrvatsku. Kako sam, srećom ponovo lakše ranjen, izvlačili smo teže ranjene Livanjce u šatorskom krilu, a jedan mi je umro na rukama. Nakon oporavka od ranjavanja i dalje sam ostao obučen. Filipović i Argentinac su me pitali gdje bi želio ići, rekli mi da mogu prijeći gdje god želim.

"Odlučio sam prijeći u Zbor, majstor sam borilačkih vještina, polagao tečaj za komandose, mogao sam prijeći u ući krug osiguranja predsjednika države, tzv. unutarnje osiguranje. Bio sam na Brijunima 13 godina, od 1997. do 2010. kad sam pošao u mirovinu. Zdrug je do 2000. odgovarao izravno ministru obrane te predsjedniku države - vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga. „Obavljao sam dužnost časnika za osiguranje i protokol. To je pratnja VIP osoba, vozio sam gliser po par tisuća konja. Doktoru Tuđmanu sam primao goste, dovodio ih i upoznavao s njim. Radio sam i za Mesićeva mandata. Poslije dolazi do zasićenja, stižu mlađi i perspektivniji. Nisam mogao napredovati niti ići u časničku školu jer sam dva puta bio ranjen“, govori.

28829265 601479760212515 1349795623 n

ŽIVOT NAKON - OBITELJ I PODSTANARSTVO

Priviknuti se na civilni život nakon toliko godina u HV nije bila nimalo laka zadaća. „Više sam sijedih dobio na brijunskom otočju nego u ratu, velika je to odgovornost, ipak čuvaš prvog čovjeka države. Kako sam aktivan po prirodi, uvijek sam se bavio sportom, jiu-jitzom, nogometom, a sad svako ljeto radim u turizmu, a zimi odmaram. Radim jer nisam uzeo onu opću mirovinu, nego onu s kojom mogu raditi i doprinositi. Oženio sam se za moju Slavonku, podstanari smo, već smo se četiri puta selili. Na spisku sam za stan, negdje između 70. i 80. mjesta, imam pravo na stambeno rješavanje preko Ministarstva branitelja, kao branitelj i 30-postotni invalid Domovinskog rata. Radio sam s ministrima i predsjednicima, nikad nisam ništa tražio. Želio sam ostati čistog obraza", odrješit je Tešanović.

Zanimljivo, Denisov otac bio je zamjenik zapovjednika na Mitnici. Padom Vukovara, odveden je u logor u Sremskoj Mitrovici, gdje je od batina doživio dva srčana udara. Nakon izlaska iz logora, aktivirao se u Petu brigadu, tzv. Slavonske sokolove. „Tata je bio veliki fighter i legenda. Prije osam godina umro je od trećeg srčanog udara, kao i moja majka. Moji su roditelji umrli od posljedica rata.“ O odnosu države prema braniteljima kaže postoje dvije strane medalje: "Nikoga niti krivim niti potcjenjujem. Država je takva kakva je, ali neki od nas su sami krivi za neriješene situacije. Veliki broj branitelja je prilično statičan. Kako posložiš tako će ti biti. Nisam na nikoga gnjevan ni ogorčen, samo mogu tražiti ona prava koja sam zaslužio", objašnjava ovaj član predsjedništva Udruge branitelja Dubrovnika i Internacionalne udruge policije.

 

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Branitelji

Javna vatrogasna postaja Dubrovački vatrogasci u popodnevnim je satima imala intervenciju na parkiralištu kod Opće bolnice Dubrovnik. Naime, zbog nevremena se kod Medareva stablo srušilo na dva automobila pa su tako vatrogasci iz vozila izvlačili jednu osobu. U intervenciji su sudjelovala tri vatrogasca s dva vozila.

Objavljeno u Crna kronika

Došli smo u posjed dopisa jedne dubrovačke turističke agencije kojim ona klijentima savjetuje smanjenje cijena privatnog smještaja u predsezoni jer je, navodno, opao interes gostiju za Dubrovnik, Hrvatsku u cijelosti. Razlog tome je, kako navodi, nagli porast zanimanja za grčko i tursko tržište. Kako su istaknuli, informaciju su dobili u razgovoru i na sastancima s kolegama iz svih partnerskih portala za oglašavanje. Je li navedeno istina, provjerili smo na terenu.

Prema tumačenju lokalne turističke zajednice privatni smještaj već dulje vrijeme u Dubrovniku bilježi porast. Naime, samo u 2017. je u ovoj vrsti smještaja odsjelo 386 911 gostiju, što je 28 posto više turista u odnosu na 2016.

"Najave bukinga privatnog smještaja su odlične. Od jedne agencije koja se bavi isključivo privatnim smještajem dobili smo informaciju da očekuju porast od čak 70 posto u 2018. Također, značajniji porast turističkog prometa bit će prisutan upravo početkom ljetnog reda letenja jer veliki broj avio kompanija pojačava svoje letove za Dubrovnik“, govore iz Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

Savjeti u uvodu navedene turističke agencije o uvođenju popusta na noćenje od 15 posto kroz četvrti te peti mjesec zbog navodnog pada interesa za Dubrovnik i hrvatsko tržište potpuno su strani predsjedniku dubrovačkog Udruženja privatnih iznajmljivača Božu Buriću. „Dapače, prema svemu sudeći interes je isti kao i prošle godine. To mogu potvrditi na osobnom primjeru. U Gradu se trenutno preko 3600 obitelji bavi iznajmljivanjem privatnog smještaja što je također u porastu odnosu na prošle godine“, rekao je Burić.

Jednako pričaju i pojedini dubrovački privatni iznajmljivači: „Da je takvo što točno, zacijelo bi me iz moje agencije o tome obavijestili. Iznajmljivanje mi naravno nije glavni izvor prihoda, ali sam s prošlom sezonom vrlo zadovoljna“, kazala je za Nportal P. P. Najavama uspješne predsezone i sezone raduje se Dubrovkinja P. S. koja vjeruje da za dubrovačke privatne iznajmljivače „nema zime“.

„U našem su smještaju čak podigli cijene za 15 posto jer nam je i ocjena narasla. Puni smo po šest, sedam mjeseci, počevši od 1. travnja. Predsezona nam je odlična, a i prognoze za ovu godinu su isto takve. Naime, iz agencije su nam sami odlučili podići cijenu u skladu sa stanjem na tržištu“, dodala je.

Ni privatni iznajmljivač N.R. kaže nema razloga za brigu: „Cijene u našem privatnom smještaju čak su malo i podignute u skladu s ovogodišnjim očekivanjima. Prošle godine smo imali prve goste krajem travnja, a ove će nam godine već doći na njegovu početku. Zato ne vjerujem da može biti riječi o bilo kakvom padu interesa za Dubrovnik. U agenciji bi nam rekli na vrijeme i korigirali cijene“, zaključio je.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Udruženja taksista iz Zagreba, Velike Gorice i Splita podnijela su kaznenu prijavu protiv ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, njegovog pomoćnika Marija Madunića i još pet odgovornih osoba u ovom ministarstvu zbog zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno neprovođenja hrvatskih i europskih zakona te pogodovanja Uberu. Traže i ostavke.

U njihovo ime postupak je pokrenula splitska odvjetnica Doris Košta, koja je na konferenciji za novinare objasnila da se radi o logičnom koraku nakon što se gotovo dvije godine dopisivalo s različitim institucijama i bezuspješno pokušalo postići vladavinu prava i funkcioniranje pravne države.

'Tražili smo da postupaju po zakonu, a umjesto toga dobili smo samo pojedinačne radnje protiv Uberovih partnera-vozača, a ne i tvrtke Uber iz Nizozemske ili Uber Croatia iz Hrvatske. S opsežnom dokumentacijom obratili smo se Ustavnom sudu, Vladu smo upozorili na nerad njezina ministarstva i njegovih odgovornih osoba, koje su bile dužne primjenjivati zakone, i donijeli jasne dokaze da Uber posluje mimo nacionalnog i europskog zakonodavstva', kazala je Košta.

Ove brojke najbolje dočaravaju koliko je Uber postao moćan u Hrvatskoj.

Samo po njenim punomoćima i pokrenutim postupcima smatra se da su hrvatski taksisti oštećeni za više od četiri milijuna kuna te da je Uber ostvario imovinsku korist veću od 20 milijuna kuna, naglašeno je da su u obradi 'još stotine punomoći', a još uvijek nije stigao odgovor Ministarstva financija obračunava li se porez na 25 posto ukupnih prihoda, koliko Uber u startu naplaćuje od svojih partnera i iznosi u inozemstvo. U Hrvatskoj, kažu, u ovom trenutku djeluje više od dvije i pol tisuće legalnih taksista.

Objavljeno u Županija

Poznato je da se tone smrznutih pekarskih proizvoda uvoze i potom prigotovljuju u Hrvatskoj, u pećima trgovačkih centara.

Ono što kupujemo u trgovinama, kažu nutricionisti, nije vidjelo pravog kruha jer onaj "obični" kruh se radi od samo četiri sastojka: brašna, kvasca, soli i vode, dok ovaj iz pojedinih velikih trgovačkih centara ima, pazite sada, više od 40 sastojaka!

Kako bi provjerili o čemu se radi, novinari Slobodne Dalmacije fotografirali su deklaracije i poslali ih splitskoj nutricionistici Dragani Olujić. Dio kruha i peciva ima oznaku podrijetla iz Hrvatske, a dio iz Mađarske i drugih zemalja EU. U nekim trgovinama je kruh "domaći", dakle naše proizvodnje i tijesto nije smrzavano, ali je ipak prepunjeno aditivima, pa su i takve pripravke uzeli u obzir.

"Taj kruh sadrži točno 43 sastojka pa možemo zaključiti da tu nešto ne štima. Detaljnijom analizom vidljiv je dodatak nekoliko sastojaka za bubrenje, poput zrna soje, sojina brašna, vlakna graška i slično kao i dodatna količina glutena (kako bi tijesto bilo lakše za izradu), dekstroze (trgovačko ime za glukozu – dakle šećer) koji služi kao pojačivač okusa da bi kruh bio slađi i ukusniji te nekoliko standardnih pekarskih dodataka poput E575, E481 i E466 (zadnji ima laksativno svojstvo ako se konzumira u većoj količini).

Također tu je nekoliko karbonata, acetata, estera masnih i vinskih kiselina zatim difosfata i još drugih dodataka koji za razliku od nabrojanih nemaju kemijsko sintetsko (dakle umjetno) podrijetlo ali se također ne ubrajaju u sirovine (osnovne sastojka)", kaže nutricionistica.

Analizirala je i lisnato s punjenjem i iz deklaracije takvog peciva, kaže Olujić, nabrojano je 57 sastojaka od kojih su svih dodatnih 47 kemijskog, odnosno sintetskog podrijetla!

"Rješenje je odabrati dobar i kvalitetan kruh. Između ovog finog mirisnog kemijskog proizvoda odabrati onaj koji to nije, za početak. Pročitati deklaraciju i odabrati onaj koji se radi od brašna, vode, soli i kvasca (može i bez kvasca ako netko to želi). Ako se bira između već napravljenog kruha od 4 sastojka, i onog koji se pravi kod kuće, što pretpostavlja da je netko na to spreman, naravno da je bolje odabrati onaj pripremljen kod kuće. A ako se već priprema onda se može dodatno odabrati bolje i kvalitetnije eko brašno pred običnim bijelim brašnom, itd.

Kao i sve, uvijek može bolje ali za početak treba osvijestiti činjenicu da ovo što se nudi niti su kruh niti peciva nego surogati jako finog okusa. Danas je tehnologija kućanskih aparata izuzetno napredovala te je na tržištu bezbroj pekača za kruh. Takve sprave jednostavne su za primjenu upravo zbog svojih robotskih svojstava. Naš zadatak je samo dodati 4 osnovna sastojka, namjestiti timer i otići na spavanje. Ujutro nas čeka najbolja verzija kruha koju smo sami režirali", zaključuje splitska nutricionistica u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Izvor: N1 Info

Objavljeno u Županija
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik