nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Srijeda, 07 Ožujak 2018

Sutra nas očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz mjestimičnu kišu. Vjetar će biti većinom slab, umjeren sjeverozapadni i zapadni. Jutarnje temperature kretati će se od 4 do 9 stupnjeva, dok će dnevne rasti od 10 do 14 C°.

Objavljeno u Županija

Župan Nikola Dobroslavić uputio je danas reagiranje na zloupotrebu otvorenosti dubrovačkih crkvi u svrhu ‘umjetnosti’.

”Ne može se snimati golotinju u crkvi. Ako se to ne zna trebalo je pitati dopuštenje pa bi se saznalo. Crkve su katolicima svete, a golotinja u crkvi je katolicima svetogrđe, tako to treba prihvaćati i poštivati! Svaka sloboda, pa i umjetnička, ograničena je slobodom i pravom drugih”, rekao je župan Dobroslavić.

Objavljeno u Županija

I nakon petnaest odigranih kola Regionalne vaterpolo lige Jugaši ne znaju za poraz. Oni su večeras na splitskom Poljudu bili bolji od OVK POŠK-a rezultatom 13:6 (3:0, 4:2, 4:1, 2:3).

Svoje prve minute u kapici prve momčadi Juga upisao je Antonio Gavranić dok je drugi junior u momčadi Vjeka Kobešćaka, Luka Stahor dva puta pogodio POŠK-ovu mrežu.

Osim Stahora, golove su postigli Luka Lončar, Maro Joković, Vincenzo Renzuto i Hrvoje Benić po dva te Marko Macan, Viktor Rašović i Nikola Pavličević po jedan.

U sljedećem kolu u subotu 10. ožujka Jug CO u Gružu dočekuje Budvu.

Objavljeno u Sport

Dana 7. ožujka 1970. dogodila se jedna od najtežih prometnih nesreća u Dubrovniku. Dubrovačkom tramvaju broj 5 otkazale kočnice i on je iskočio iz tračnica. Krečući se velikom brzinom tadašnjom Ulicom Maršala Tita, u jednom trenu iskočio je iz tračnica i 'preletio' s jednog na drugi kraj ceste, srušio ogradni zid kraj vrata od Pila i pao s četiri metra visine u park u Pilama. U nesreći je poginuo jedan putnik, dok je njih četrnaest bilo ozlijeđeno. Dva dana nakon tog događaja promet na relaciji Pile-Bolnica bio je obustavljen, a 20. ožujka iste godine tramvajski promet u Dubrovniku potpuno je ukinut. 

Dubrovačko tramvaj je počeo voziti 22. prosinca 1910. kada su postojale samo dvije linije: od Pila do kolodvora i od Pila do Lapada. Unatoč Prvom svjetskom ratu razmišljalo se o tome da se pruga produži od Pila do Ploča, osigurala su se za to i sredstva, no ta zamisao nikada nije zaživjela. Zanimljivo je da je od samog početka prometovanja tramvaja postojao vagon za poštu, a mogle su se naručiti posebne vožnje izvan voznog reda. Jedna garnitura motornih kola s otvorenom prikolicom danas je izložena u Tehničkom muzeju u Zagrebu.

Izvor: Wikipedija

Objavljeno u Dubrovnik

Nastavno na objavljene fotografije sa snimanja dokumentarca „The Colour Nude” u crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku Dubrovačka biskupija izjavljuje kako nitko od nje niti od drugih osoba odgovornih za upravljanje tom crkvom nije tražio nikakvo dopuštenje za bilo kakvo fotografiranje u sakralnim prostorima.

O samom događaju, Biskupija je saznala iz medija, a njegov karakter akteri su javno opisali nazivajući taj čin „gerilskom akcijom“ i „oskvrnjivanjem“. Zbog oprečnih informacija koji se pojavljuju u medijima, za sada ne mogu potvrditi, da li se takvo snimanje dogodilo i u nekoj od drugih crkava za koje je nadležna Dubrovačka biskupija.

S obzirom na to da se radi o teškom djelu uvrede koje je izazvalo javnu sablazan u crkvi sv. Ignacija nije dopušteno obavljati bogoslužje, prema kan. 1211 Zakonika kanonskog prava. Bogoslužje će biti ponovno dozvoljeno nakon što se u crkvi sv. Ignacija, u četvrtak 8. ožujka u 17 sati, održi sat euharistijskog klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Nakon klanjanja biti će slavljena sveta misa i blagoslovljena crkva. Na nakanu zadovoljštine za počinjeno svetogrđe namijenit će se i ovogodišnja inicijativa „24 sata za Gospodina“, koja će se održati u subotu, 10. ožujka. Biskup vjernicima preporučuje da se tog dana pridruže ovoj inicijativi sudjelujući u euharistijskim klanjanjima i sakramentu pomirenja, ondje gdje to bude organizirano, kao i da to također učine, ako im je moguće, dobrovoljnim postom i nemrsom.

Otvorenost crkve zloupotrijebila se za snimanje neprimjerenih fotografija pod krinkom umjetnosti, koje duboko vrijeđaju osjećaje vjernika i predstavljaju svetogrđe. Svaka zlouporaba te otvorenosti za vlastite interese i promociju, nakaradan je i neprimjeren čin, koji Dubrovačka biskupija najoštrije osuđuje. Zbog toga je Dubrovačka biskupija podnijela prekršajnu prijavu protiv počinitelja. Kako bi sa svoje strane učinili sve što je u njihovoj moći da se u budućnosti ne bi ponovile slične stvari, dubrovački biskup je donio odluku kojom se od danas ni jedna crkva u Dubrovačkoj biskupiji, što uključuje i one redovničke, ne smije držati otvorena bez nadzora.

Iz Dubrovačke biskupije istaknuli su da je ovo izazvalo veliku medijsku pozornost, te da je situacija potaknula mnoge neprimjerene reakcije vrijeđanja, od kojih se ograđuju, a na poseban način vjernike pozivaju da se u svojim komentarima i drugim reakcijama ponašaju kršćanski, što nikad ne može i ne smije uključivati osudu i vrijeđanje čovjeka.

Zbog neovlaštenog snimanja, ulaska filmske ekipe i svih aktera u crkvene prostore bez adekvatne dozvole, te vrijeđanja osjećaja vjernika Biskupija će iskoristi sve pravne mogućnosti protiv Deutsche Film und Fernsehakademie Berlin, te svih aktera koji su bili u ovo uključeni, kako bi zabranili javno publiciranje neprimjerenih fotografija koje su nastale u dubrovačkim crkvama.

Iz biskupije su pozvali sve medije "da uklone i ne objavljuju navedene neprimjerene i uvredljive fotografije iz crkava".

Objavljeno u Županija

Marta Miošić učenica je 4.D razreda Gimnazije u Dubrovniku. Na međužupanijskom Natjecanju iz filozofije i logike pod vodstvom mentora Joška Berdovića osvojila je prvo mjesto, a samo za Nportal ispričala kako su tekle pripreme i koliko je odrastanje uz oca, inače profesora logike i filozofije utjecalo na njen odabir.

Kako si se odlučila prijaviti na natjecanje?

Jedini razlog zašto sam se prijavila na natjecanje bio je taj što na državnoj maturi planiram kao izborni predmet polagati filozofiju, pa mi je tata sugerirao da se prijavim na natjecanje jer ću tako početi ranije učiti dok još uvijek nema stresa oko mature. Nisam planirala da ću ovako daleko doći.

Kako je teklo učenje?

Prvo sam se pripremala za školsku razinu i to su bile sve stvari koje smo odradili u sklopu gradiva na satu, tako da mi to i nije bio neki veliki problem za naučiti, a i imam tu sreću da je moj tata profesor koji mi može pomoći s tim i objasniti mi sve što mi nije jasno. Za međužupanijsku razinu je već bilo malo teže jer je to gradivo s kojim se nikada nisam susrela niti mi je itko to objašnjavao, pa mi je tata pomogao, ali je veliku ulogu imao i moj profesor Joško Berdović koji me je zainteresirao za filozofiju i zbog kojeg sam ustvari zavolila taj predmet jer mi ga je potpuno približio i nije mi apstraktan kao što su svi govorili da će biti.

Što ti je predstavljalo poseban izazov?

Najteže mi je definitivno bilo 'prožvakati' literaturu zadanu za natjecanje - izvorne filozofske tekstove koje treba čitati. Pogotovo one za međužupanijsku razinu jer to nisu više bili Aristotel i Platon koji su govorili konkretno, već filozofi za koje sam se zaista trebala potruditi da ih shvatim.

DSC 0048

Koliko su vremenski trajale pripreme?

Iskreno, ja sam mislila da ću se puno više pripremati nego što jesam ili koliko bi se zapravo trebalo pripremati. Izašla sam na školsku razinu i onda nekako 'mozak na pašu', pa sam tek 10-ak dana pred međužupanijsko prošla par strana i zadnjih nekoliko dana sjedala dan i noć, učila tu filozofiju što iz knjiga, što iz literature, što iz drugih knjiga, što iz profesorovih skripti. Sve se posložilo u zadnji čas.

Čije te filozofsko stajalište posebno dojmilo?

Tema cjelokupnog natjecanja je bila 'Ljubav i prijateljstvo'. Ima zanimljivih stajališta različitih filozofa, neka su gledišta izrazito šovinistička što me je jako iznenadilo, ali ima i nekih stvarno lijepih citata, pogotovo od ovih ranijih - Platon, Aristotel, Sokrat.

Velika pomoć ti je tata koji je profesor logike i filozofije.

Uvijek kada bi on ispravljao testove zanimalo me što znače nacrtani krugovi i onda bi mi on dao da nacrtam te Venove dijagrame za neke najjednostavnije pojmove. Kad sam se susrela s nekim kompliciranijim to mi je stvarno puno pomoglo. Stvarno sam obožavala tu logiku i način na koji ju je profesor Berdović objašnjavao, kao sad filozofiju.

Osim ljubavi prema humanističkim znanostima nekad si gajila i veliku strast za plesom. Što se dogodilo?

Ona se nije potpuno ugasila, nego sam si jednostavno morala postaviti prioritete. S obzirom da sam zadnja godina srednje škole moram se fokusirati na maturu i fakultet. Plesala sam u Plesnom studiju Lazareti. To je jedan predivni dio mog života i čega ću se rado sjećati. To je jedna od onih stvari koja mi je pružila velike prilike u životu, nešto što sama ne bi mogla npr. nastupanje na DLJI, svjetska natjecanja, ali najvažnije od svega prijateljstvo sa članovima kluba.

DSC 0047

Što te očekuje na državnoj maturi?

Na državnoj maturi pišemo hrvatski, engleski i matematiku, a poseban izazov mi je definitivno matematika s kojom sam na Vi, ali uzela sam B razinu tako da se nadam da neće biti problema oko toga. Kao izborni predmet uzela sam filozofiju, ali nadam se da ako uspješno naučim gradivo za državnu razinu natjecanja ni tu neće biti problema.

Kako kolege iz razreda komentiraju tvoj uspjeh?

Svi su uz mene i velika su mi podrška. Kad sam govorila da ne znam i da ću se osramotiti oni su mi rekli da nema veze jer sam barem došla do međužupanijske razine i kako je to odličan rezultat. Kad sam ostala prva komentirali su da su znali i vjerovali u mene od početka. Zajedljivih komentara nije bilo, samo iz zezancije, ništa ozbiljno. Počeli su mi smišljati nadimak, ali još su u procesu.

Poslije mature što slijedi?

Planiram upisati komparativnu književnost i švedski jezik. To je jedan od razloga zašto sam se odlučila pisati maturu iz filozofije jer nekako mislim da su književnost i filozofija povezani, te da će mi to pomoći u daljnjem studiju. Privlače me skandinavske države i njihov način života. Iskreno ne znam uopće kako njihov jezik zvuči ni što da očekujem od toga, ali mislim da imam potencijala. Što se tiče komparativne književnosti imam sreću da mi Hrvatski predava profesorica Ana Njirić Aleksić i ona mi je probudila tu ljubav prema književnosti i jeziku. Kada pišemo neke testove iz svima je nekako 'tlaka' to učiti, a ja ustvari uživam kad prolazim kroz sva ta djela i pjesme.

Koji su ti najdraži pjesnici/književnici?

Najdraži pjesnik mi je Baudelaire. Sve njegove pjesme su mi lijepe, ali najviše mi se sviđa Matoševa 'Utjeha kose'.

Kako teku pripreme za državno natjecanje?

Treba obraditi gradivo od Kanta do kraja knjige, iskreno ne znam što me čeka jer se još nisam počela pripremati. Natjecanje je 16. travnja. Tata je rekao da sam se već u ponedjeljak trebala početi spremati - njegovom taktikom dva filozofa.

 

Iva Dedo

Objavljeno u Dubrovnik

Vlada je prošli tjedan u saborsku proceduru uputila prijedlog novog zakona o šumama, kojim bi se više od 90 posto pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju gospodarsku djelatnost oslobodilo plaćanja opće korisnih funkcija šuma.

Kako je prva i najveća funkcija šume proizvodnja zraka, može se zaključiti kako je Vlada odlučila ukinuti, barem za većinu poreznih obveznika - porez na zrak. Lipa - udruga poreznih obveznika, na Facebook stranici napisala je kako se radi o vijesti desetljeća.

Naime, novim bi se zakonom od plaćanja opće korisnih funkcija šume oslobodilo 90 posto dosadašnjih obveznika, što znači da više 181 tisuća dosadašnjih korisnika neće plaćati ovu naknadu, objašnjava ministar.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je kako se novim zakonom kvalitetnije utvrđuje namjena sredstava prikupljenih od opće korisnih funkcija šuma (OKFŠ). To je naknada koju sada plaćaju sve pravne i fizičke osobe koje u Hrvatskoj obavljaju gospodarsku djelatnost, a to je više od 202 tisuće obveznika.

"To znači sve tvrtke, odnosno fizičke i prave osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost, a koje ostvaruju ukupni godišnji prihod manji od tri milijuna kuna su oslobođene ove naknade", rekao je Tolušić.

Prema vladinu prijedlogu, naknada za OKFŠ bila bi zadržana u visini 0,0265 posto od ukupnog prihoda pravnih i fizičkih osoba koje u Hrvatskoj obavljaju gospodarsku djelatnost, ali bi tu naknadu plaćale samo pravne i fizičke osobe s prihodom većim od tri milijuna kuna godišnje. Time se, obrazlaže se u prijedlogu, posebno pomaže i potiče malo poduzetništvo.

Izvor: Index.hr

Objavljeno u Županija

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić borave u Berlinu gdje se od danas održava najveća svjetska turistička burza - ITB sajam.

Gradonačelnik Franković je u ulozi panelista sudjelovao u diskusiji na temu prenapučenosti destinacija uslijed djelovanja turizma pod nazivom “Mjere i iskustva”, a svoja iskustva podijelili su i Joan Torrella, direktor odjela za turizam pri Gradskoj skupštini Barcelone i Frans van der Avert, glavni izvršni direktor gradske tvrtke Amsterdam Marketing.

„Jedna smo od najpoželjnijih svjetskih destinacija i ne želimo da nas se pamti kao grad kojeg uništava turizam, a kako su neki mediji počeli predstavljati Dubrovnik. Čvrsto smo odlučili ne postati žrtvama vlastitog uspjeha i promijeniti paradigmu turizma koji nam se događa u upravljanje destinacijom koje počiva na postulatima održivog turizma“, rekao je uvodno gradonačelnik.

Gradonačelnik Franković predstavio je osnovne karakteristike pokrenutog projekta „Respect the City“ te se osvrnuo na partnerski odnos s međunarodnim udruženjem CLIA (Cruise Lines International Association) koji je rezultirao značajnim pomacima u usklađivanju termina dolazaka brodova na kružnim putovanjima što će već nadolazeće sezone dovesti do smanjenih pritisaka na povijesnu jezgru.

„Nema jedinstvenog ni brzo provedivog rješenja, radi se o procesu, a ključ je u partnerskom nastupu svih dionika“, poručio je gradonačelnik. Dodao je da je da Dubrovnik osim s kruzerima ima problema i s velikim priljevima dnevnih posjetitelja čemu će se doskočiti sustavom pravovremenog informiranja posjetitelja koristeći suvremene kanale komuniciranja poput aplikacija za pametne telefone.

Sve što će Grad poduzeti i što već poduzima, smatra gradonačelnik, uvelike će doprinijeti stvaranja jedinstvenog doživljaja destinacije i podići kvalitetu ukupne usluge za sve posjetitelje. Osvrnuo se na aktivnosti koje su već poduzete, poput novih pravila za odvijanje gospodarskih djelatnosti na javnim površinama.

.„Neke od tih odluka su prilično oštre i možda nepopularne kod zakupaca javnih površina, ali naša je zadaća staviti potrebe građana na prvo mjesto“, rekao je gradonačelnik.

Tijekom rasprave postavio je pitanje „Kako mjeriti uspjeh?“ ocijenivši da je potpuno pogrešno turističke uspjehe prikazivati isključivo brojkama. Da „više nije bolje“ složili su se i opstali panelisti iz gradova jednako pogođenim negativnim učincima galopirajućeg turizma.

Pri zaključnom obraćanju gradonačelnik je istaknuo da svaki turistički razvoj moraju pratiti ulaganja u infrastrukturu te je kao ključni element atraktivnosti neke destinacije izdvojio pitanje sigurnosti.

Gradonačelnik Franković i zamjenica Tepšić posjetili su i štand Hrvatske turističke zajednice te su se susreli s ministrom turizma Garijem Cappellijem.

Objavljeno u Županija

Zbog izvođenja radova izgradnje taložnice fekalne odvodnje na predjelu Brsalja do 16. ožujka 2018. godine vrijedit će privremena prometna signalizacija.

U navedenom periodu zatvorit će se prometni trak na predjelu Brsalja između taksi stajališta i parkirališta za autobuse turističke namijene, te će se promet svih vozila preusmjeriti preko sjevernog dijela platoa za zaustavljanje i parkiranje turističkih autobusa, pa nadalje prema Ulici branitelja Dubrovnik, dok će se za zaustavljanje turističkih autobusa ostaviti južni parkirališni trak platoa Brsalje.

Prometnu suglasnost za uvođenje privremene prometne signalizacije izdao je nadležni Upravni odjel za promet rješavajući po zahtjevu Vodovoda Dubrovnik.

Objavljeno u Dubrovnik

OB Dubrovnik nositelj je projekta Poliklinike za mentalno zdravlje djece. Ova vijest stigla je na olakšanje mnogih roditelja koji svakodnevno svoju djecu odvode na preglede u Split ili Zagreb. Do sada adekvatne pomoći za njih ovdje nije bilo, no stvari će se kako tvrdi ravnatelj Marijo Bekić uskoro preokrenuti.

„U postupku sistematizacije, preustroja bolnice, a u dogovoru sa stručnim službama Ministarstva zdravstva, odlučili smo formirati Polikliniku za mentalno zdravlje djece. Imamo malu djecu, hvala Bogu zdravu, ali im je potreban neki blaži vid pomoći. Školski sustav ima stručnu službu i to funkcionira uredno, međutim on to nije uspio riješiti. Imao sam situacija da ljudi pitaju neurofeedback, biofeedback, traže određenog liječnika. Naši psiholozi i logopedi rade u okviru psihijatrijskog odjela, iako su to bliske stvari, nisu identične. Shvatio sam kako nam treba tim koji uključuje radnog terapeuta, rehabilitatora, psihologe - onih koji ispravljaju blaže zdravstvene smetnje, na vrijeme, da se ne dogodi veća šteta. Imamo, primjerice, situaciju u dolini Neretve. Ljudi su se žalili kako su slabo pokriveni, idu privatno, a broj djece je velik. OB Dubrovnik ima svoju ambulantu dolje. Od tadašnjeg ministra zdravstva Daria Nakića, ishodio sam dozvolu za zapošljavanje logopeda - Ante Ujdura. No, to nije bilo dovoljno. Nametnula su se pitanja tko će se brinuti o svoj toj djeci, je li to javnozdravstveni problem, nadležnost Zavoda za javno zdravstvo, Doma zdravlja ili neke treće institucije", objašnjava Bekić.

Donijevši odluku o osnivanju Poliklinike suočili su se s dva velika problema - prostor i nedovoljan broj djelatnika. "Uz pomoć udruga i naših psihijatara došli smo do potrebnih liječnika. Dječja psihijatrica Bernarda Hajdić posjetila je Klaićevu bolnicu, odradili smo nekoliko sastanaka. Nedostajao nam je edukator koji će se baviti smetnjama govora, dva edukatora rehabilitatora, dva dječja psihologa i socijalni pedagog, uz postojeće naše logopede i psihologice. Imamo dr. Katu Rogulj, dr. Hajdić, a na užoj specijalizaciji i dr. Petru Đapić s područja dječje neuropedijatrije. Na raspolaganju su fizioterapeuti, fizijatri i što je jako važno - na užoj specijalizaciji za uho, grlo, nos u području fonijatrije, dr. Katarina Doršner. Što se tiče dijagnostike, radimo uspješne magnetske rezonance kod male djece, u općoj anesteziji. Prema brojevima, vrlo smo blizu Splitu. Naša namjera i plan je da sva djeca koja gravitiraju OB Dubrovnik mogu dobiti svu potrebnu medicinsku dijagnostiku i pomoć. Time smo zatvorili sustav. Navedeni, naravno, neće biti stalni djelatnici poliklinike, ali će na konzilijarnoj razini biti čitavo vrijeme na raspolaganju pacijentima", poručio je ravnatelj Bekić.

Težina projekta je 960 tisuća kuna, a već je raspisan natječaj za izvođača radova. "Mala recepcija, čekaonica, prostorije za grupnu i individualnu terapiju, ambulante do senzorne sobe nalazit će se u 200 kvadrata. Imali smo sreću što se u isto vrijeme formiralo vijeće Zaklade Blaga djela čija su ciljana skupina djeca i osobe starije životne dobi te smo zahvaljujući njima i gospodinu Nikoli Obuljenu uspjeli sakupiti sredstva. Trenutno smo u drugoj fazi građevinskih radova. Ne mogu reći točan mjesec kad će se izrealizirati, ali mislim da ćemo još ove godine sve završiti. Poliklinika je blizu vrtića, kad roditelj uđe dijete neće vidjeti druge odrasle pacijente, nema stresa, jer neće izgledati kao prepoznatljivi bolnički prostor. Jedno je raditi u Zagrebu, a sasvim drugo u Dubrovniku, drugi je ustroj, izvor financiranja, populacija i drugi problemi. Gore ima milijun stanovnika, ako imate jedan petološki entitet, jedno odstupanje, u Zagrebu se to mjeri u tisućama, a u Dubrovniku ne možemo priuštiti sebi takav luksuz.”

PODACI CENTRA ZA SOCIJALNI RAD

U 2017. evidentirano je 259 djece s poteškoćama u razvoju. Toj brojci pribraja se ona MUP-a koja iznosi 163. To je već 500 djece ne uključujući onu koja posjećuju logopede, boluju od blažih oblika autizma, potom psihomotornih smetnji ili mentalnih poteškoća. "Način života se promijenio, uvjeti odrastanja, ekstremni stres, istrošenost, današnja digitalizacija, informatizacija, otuđenost, zatim posljedice rata, pa voda, zrak, hrana. Kad se sve to zbroji dolazimo do žalosne situacije pred kojom sustav ne smije zatvarati oči,“ govori Marijo Bekić.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Dubrovnik
Stranica 1 od 3

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik