nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Utorak, 10 Travanj 2018

Vlada je na današnjoj sjednici Ministarstvu državne imovine dala suglasnost za sklapanje Aneksa I. Ugovora o realizaciji Projekta Kupari I. Ministarstvo državne imovine predložilo je navedeni Aneks kako bi se ubrzala realizacija projekta, a njime su investitoru omogućeni novi rokovi pa je tako obvezan 30 dana od dana potpisivanja Ministarstvu državne imovine dostaviti pismo namjere novog hotelskog operatera i hotelski brend koji ispunjava uvjete natječaja. Također, u roku od dva mjeseca investitor Općini Župa dubrovačka treba dostaviti ulazne podatke za izradu novog urbanističkog plana Kupari I, navedeno je u obrazloženju Odluke. U slučaju neispunjavanja obveza iz Aneksa, predviđen je raskid Ugovora.

Objavljeno u Županija

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i direktor firme Razvoj i inovacije u sportu j.d.o.o. iz Svete Nedjelje Zrinko Čustonja potpisali su ugovor o izradi Strategije razvoja sporta i sportske infrastrukture u Gradu Dubrovniku 2018. – 2028. Rok za izvršenje ugovora je 120 dana od dana potpisivanja.

''Htjeli smo sustavan plan što sa sportskim objektima u gradu. U mandatnom razdoblju za razvoj sporta planiramo uložiti 100 milijuna kuna i zato to mora biti dokument budućnosti. Jer osim za građane, kvalitetna sportska infrastruktura ima veliki potencijal u turizmu, kao dodatna ponuda u zimskim mjesecima'', kazao je u prigodi potpisivanja ugovora dubrovački gradonačelnik Mato Franković, naglašavajući kako je riječ o planskom dokumentu koji će dati odgovor na pitanje kako i na koji način se Dubrovnik treba razvijati strateški u sportu u budućnosti.

Tim stručnjaka će, prvo, dva mjeseca prikupljati podatke od ustanova, sportskih klubova i građana te donijeti analizu stanja. U drugoj fazi će se definirati ciljevi, a u trećoj donijeti akcijski plan za ostvarenje postavljenih ciljeva.

''Želimo dobiti primjenjivi dokument. Radit ćemo u sinergiji s Dubrovačkim savezom sportova i mislim da možemo pokriti cijelu infrastrukturu i sve dobne skupine, od najmlađih do najstarijih. Važno je da Dubrovnik postane grad u pokretu'', istaknuo je Zrinko Čustonja.

Za navedene usluge Grad će platiti iznos od 280.000 kuna.

Objavljeno u Dubrovnik

U ponedjeljak, 26. ožujka, u Austriji je nestao Marko Perkušić, rođen 1977. godine u Dubrovniku. On se nalazio na radu u Austriji u hotelu KU gdje je dobio otkaz, te s njim od 26. ožujka ne može stupiti u kontakt, piše na stranici Nestali.hr ( Nacionalna evidencija nestalih osoba).

Marko Perkušić ima prebivalište u Župi dubrovačkoj. Slabije je tjelesne građe, ima crnu kosu i smeđe oči. Ne zna se kako je bio odjeven u trenutku nestanka.

Njegovi prijatelji su pokrenuli potragu za njim i putem Facebooka. Prema njihovom pisanju, Perkušić je otkaz u hotelu u kojem je radio dobio 25. ožujka i 26. ožujka se javio iz Salzburga i spomenuo hotel Salzburgerhof. Pretpostavlja se da je tu proveo noć. No, dokaza za to nema.

Od 27. ožujka, niti mobitel mu nije u funkciji, a nije aktivan ni na društvenim mrežama.

Prijatelji i obitelj mole pomoć u potrazi za Perkušićem, javlja magazin Fenix.

Objavljeno u Crna kronika

Liste čekanja, posebice za magnetsku rezonanciju, nikako se ne smanjuju. U nekim se bolnicama čeka i do dvije godine, zbog čega trpe svi, od pacijenata do cijelog zdravstvenog sustava. Jedno od rješenja HZZO je pronašao u dodatnom ugovaranju s privatnim poliklinikama. No je li to dovoljno da se liste konačno smanje?

"Pacijente uopće ne zanima je li to privatni ili javni sektor, oni žele svoju uslugu imati dostupnu, da ne moraju čekati godinu i pol, dvije ili čak više za takvu uslugu", govori Ognjen Bagatin iz Udruge privatnih poliklinika.

HZZO je odlučio ugovoriti dodatnih 5000 pregleda

"Mi s ovim smanjujemo liste čekanja, što znači da ubrzavamo preglede, ubrzavamo broj učinjenih magnetnih rezonanci", govori ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić.

"Tih 5000 je samo kap u velikom požaru zvanom liste čekanja, koja se gasi sa nekoliko kapi. Treba riješiti cijeli sustav javnog zdravstva", govori Marijo Drlje iz Udruge hrvatskih pacijenata.

Privatnici poručuju kako opreme ima, ali očito nema političke volje da se ona iskoristi u potpunosti.

Dodaju kako jedan uređaj za magnetsku rezonanciju može snimiti oko 700 postupaka na mjesec, a privatnici dobiju ugovor za tek stotinjak. Stoga poručuju kako će rado svojim kapacitetima pomoći u smanjenju lista čekanja, piše Dnevnik.hr.

Objavljeno u Županija

Ministar Davor Božinović sudjelovao je danas 10. travnja, kao izaslanik predsjednika Vlade RH, na otvorenju međunarodnog simpozija „Protuminsko djelovanje 2018.“ koji se održava u Slanom od 9. do 12. travnja 2018. Međunarodni simpozij, koji ove godine obilježava jubilarnu 15. obljetnicu, organiziran je u suradnji Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskog centra za razminiranje i HCR-Centra za testiranje, razvoj i obuku d.o.o., a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske u čije ime je otvorenju prisustvovao Filip Dragović ujedno i savjetnik ministra unutarnjih poslova. Tijekom godina ovaj je simpozij izrastao u krovni svjetski stručni skup glede problematike u protuminskom djelovanju s visokom posjećenošću. Svoju nazočnost na ovogodišnjem simpoziju potvrdilo je oko 140 sudionika iz 30 zemalja.

Ministar Božinović u svom je obraćanju istaknuo kako je Vlada RH minski problem prepoznala kao strateški problem koji visoko kotira na ljestvici nacionalnih prioriteta te je od 1998. do 2017. za razminiranje utrošila 5.4 milijarde kuna, a uložena sredstva i napor rezultirali su činjenicom da niti jedno dijete nije stradalo od mina već 13 godina, niti jedna odrasla osoba već tri godine, a prošla je godina prva bez minskog incidenta ili nesreće. "Razminirali smo preko 566,4 kilometara četvornih, a ukupno smo osigurali i očistili 1424 kilometara četvornih. Od mina je stradalo 595 osoba, od čega 203 smrtno.“ Istaknuo je ministar. Također je naglasio kako minska zagađenost predstavlja prepreku ravnomjernom gospodarskom i poljoprivrednom napretku i razvoju, utječe na učinkoviti nadzor državne granice, na reagiranje i spašavanje u slučaju elementarnih nepogoda i tehnoloških nesreća. „Što su sve vrlo važni razlozi da i dalje ne mirujemo, već uporno radimo na pronalaženju sve boljih, suvremenijih rješenja za povećanje sigurnosti, ubrzanje procesa razminiranja i smanjenje troškova.“ rekao je ministar Božinović.

Simpozij je otvoren uvodnim obraćanjem Zdravka Modrušana, ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje, a pozdravnim govorima prisutnima su se obratili i Hrvoje Debač, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za razminiranje, Žaklina Marević, zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije, prof. dr.sc. Dragan Primorac, predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke Akademije za forenzičke znanosti, mr.sc. Suvad Džafić, član Komisije za razminiranje u BiH (zemlja partner ovogodišnjeg simpozija), Mato Franković, gradonačelnik Grada Dubrovnika i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, dr.sc. Filip Dragović, savjetnik ministra unutarnjih poslova i izaslanik Predsjednice RH te dr.sc. Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Vlade RH.

Uvodni dio simpozija nastavljen je prezentacijom direktorice Hrvatskog centra za razminiranje, Centra za testiranje, razvoj i obuku Nataše Mateše Mateković „Petnaest godina zajedno“, a završen je dodjelom posebnih priznanja osobama, organizacijama i državama koje su kroz proteklih 15 godina posebno doprinijele razvoju cjelokupnog koncepta Simpozija, rastu njegovog značaja i međunarodnoj prepoznatljivosti koje im je uručila predsjednica Upravnog vijeća Hrvatskog centra za razminiranje Đurđa Adlešić.

Simpozij je zamišljen kao praktična i otvorena platforma za razmjenu teorijskih spoznaja i znanstvenih iskustava na području protuminskog djelovanja. S tim ciljem biti će prikazane prezentacije domaćih i inozemnih znanstvenih i stručnih radova iz područja protuminskog djelovanja kao i najnovija znanstveno-teorijska i praktična dostignuća, raspravljat će se o problemima te ponuditi održiva rješenja. Sudionicima će biti omogućena razmjena iskustava, razmatranje rješenja tehničkih i upravljačkih problema kao i uvid u najnovije tehnologije, opremu i dostupne metode. Tvrtkama izlagačima simpozij će i ove godine biti prilika da predstave svoje proizvode te sklope poslove.

U okviru programa biti će održana i pokazna vježba na kojoj će biti predstavljene najnovije tehnologije i novosti koje donosi suvremeni razvoj na području robotike te će kao i prijašnjih godina biti prikazani strojevi za razminiranje sa novim alatima.

Objavljeno u Dubrovnik

Projekt doma za starije i nemoćne osobe „Medarevo“ bio je tema radnog sastanka koji je gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u ponedjeljak održao sa savjetnicom za projekt dnevnog boravka osoba treće životne dobi Olgom Muratti i ravnateljicom doma za starije i nemoćne Domus Christi Mirjanom Vujinović.

Sastanku su u ime grada nazočile i zamjenice Orlanda Tokić i Jelka Tepšić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić i pročelnik UO za izgradnju i upravljanje projektima Srđan Todorovski.

Cilj sastanka bio je između ostalog utvrditi realne potrebe za kapacitetima, oblicima smještaja u budućem domu, kao i svim ostalim uslugama koje će ovaj objekt pružati, a što će se potanko definirati projektnim rješenjem.

Ono što je utvrđeno, a predviđeno je i projektnim zadatkom iz ožujka 2018. godine, jest da će budući Dom „Medarevo“ uz stalni smještaj korisnika pružati i dnevnu skrb kroz uslugu dnevnog boravka, od čega će dio biti posebno prilagođen potrebama dementnih osoba, čemu će se pri projektiranju posvetiti posebna pažnja. Predviđanja stručnog tima jesu da će upravo potražnja korisnika za dnevnom skrbi biti naglašena, a što je oblik skrbi koji nedostaje na gradskom području.

Podsjetimo, na nedavno održanom sastanku vodstvo zaklade Blaga djela iskazalo je spremnost za sudjelovanje u financiranju izgradnje, dok se dio potrebnih sredstava planira angažirati kroz sredstva EU fondova.

Objavljeno u Dubrovnik

Umjetnička galerija Dubrovnik organizira predstavljanje knjige Feđe Gavrilović pod nazivom „Selekcija“ koje će održati u subotu, 14. travnja 2018. u Galeriji Dulčić Masle Pulitika, s početkom u 20 sati.

Knjiga „Selekcija“je prva samostalna knjiga autora koja predstavlja odabrane eseje o likovnoj umjetnosti, te pokriva zanimljive i raznolike teme iz hrvatske i svjetske povijesti umjetnosti: o Mirku Kus Nikolajevu, prvom hrvatskom teoretičaru apstraktne umjetnosti; o temi dendizma u likovnosti; o Leu Juneku i njegovom prijateljstvu sa slikaricom, barunicom Verom Nikolić, o nizu modernih i suvremenih umjetnika (od Ordana Petlevskog i Branka Ružića, do Vatroslava Kuliša i Zoltana Novaka); o realizmu u slikarstvu danas; kao i o kontroverznom suvremenom umjetniku Damienu Hirstu. Riječ je o knjizi koja pokriva širok spektar tema iz umjetnosti 20. i 21. stoljeća, na inovativan i duhovit način.

Knjigu će predstaviti Marin Ivanović, ravnatelj UGD i Željko Špoljar, hrvatski književnik i satiričar, poznat pod imenom Književna groupie.

FEĐA GAVRILOVIĆ je rođen 1986. godine u Zagrebu gdje je 2012. diplomirao povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu. Bio urednik Art magazina Kontura od 2014. do 2015. i ponovno ga uređuje od 2017. Piše likovne kritike, eseje i publicističke tekstove u časopisima Vijenac, Kontura, Zarez, Oris, Tema, Riječi, Hrvatski filmski ljetopis te na portalu Arteist.

Objavljeno u Kultura

U posljednje vrijeme svjedoci smo kontinuiranih maloljetničkih sukoba i vršnjačkog zlostavljanja u našem gradu. Mnogi sugrađani, sudeći po komentarima na društvenim mrežama smatraju kako se to događa zbog roditeljskog nemara ili prezaposlenosti. Netko je pak mišljenja da su dječje svađe koje pređu granicu, izoliranje i zlostavljanje vršnjaka odraz društva u kojem živimo, ali i odgovor na svakodnevnu izloženost djece nasilju u filmovima koje gledaju i sl. Kakav god bio uzrok, posrijedi je velik problem. Naime, poznati su nam slučajevi kada su djeca izvršila suicid zbog opetovanog maltretiranja.

Jesu li tuče među djecom i nasilje u porastu odgovara Centar za socijalnu skrb u Dubrovniku. Prema podacima u razdoblju od 2012. do 2017. godine ukupan broj zaprimljenih prijava za vršnjačko zlostavljanje iznosio je 44. Od toga, najveći broj prijavljenih osoba zbog vršnjačkog zlostavljanja bio je 2014. godine, i to njih 15, a najmanji godinu dana iza, samo jedan slučaj. U ostalim godinama brojke se kreću od 5 do 8 prijava, govore iz Centra.

Većina tih prijava odnosi se na djecu (osobe do 14 godina starosti), ukupno njih 19 i na maloljetnike (14-18 godina), odnosno njih 25, dakle na školsku populaciju djece, a broj inicijalnih dojava je u najvećem broju slučajeva zaprimljen od policije (21 prijava), potom škole (12 prijava), a od roditelja ukupno 10 prijava. Uglavnom se radi o fizičkom i verbalnom nasilju, često udruženom, a ono što evidentno jest u porastu, barem prema pokazateljima Centra, je nasilje putem SMS poruka, društvenih mreža i interneta, gdje je broj zaprimljenih prijava do 2016. bio 0., u 2016. je zaprimljena jedna takva prijava, a u 2017. njih 7.

Ako ovome pribrojimo neprijavljene slučajeve, dolazimo do brojke koja nam jasno govori kako zajednica mora nešto poduzeti. Upitali smo Centar za socijalnu skrb koje poteze je nužno povući kako bi prijavili vršnjačko zlostavljanje.

„Stručni radnici Centra za socijalnu skrb temeljem Zakona o socijalnoj skrbi, Obiteljskog zakona, osobito Protokola o postupanju u slučajevima nasilja među djecom i mladima te u suradnji s odgojno – obrazovnim ustanovama i policijom po dobivanju svake prijave obavljaju razgovor s roditeljima, osumnjičenim počiniteljem nasilja i onim prema kome je nasilje počinjeno. Tada se utvrđuju sve obiteljske okolnosti, roditeljske kompetencije i način skrbi za djecu, okolnosti ponašanja djeteta, njegove razloge, a kod žrtve i način na koji se nosi sa situacijom i eventualne posljedice”, poručuju iz Centra.

Ovisno o utvrđenom, roditelje i djecu se uključuje u savjetodavni rad, eventualno se roditeljima izriču mjere obiteljsko pravne zaštite, a ako se utvrdi postojanje kaznenog ili prekršajnog djela, počinitelji se mogu uputiti na izvršavanje posebnih obveza i drugih odgojnih mjera.

Svakako je bitna suradnja svih institucija, ističu, zatim pravovremeno obavještavanje svih nadležnih ustanova koje mogu pomoći i uključiti se u pojedini slučaj, u svrhu sprječavanja dugotrajnijih i ozbiljnijih posljedica zlostavljanja za žrtvu, ali i pomoći djeci koja vrše nasilje. Tu ne treba zaboraviti na činjenicu da postoje tri sudionika zlostavljanja: nasilnik, žrtva i promatrač te je potrebno djelovati na sve tri grupe.

Neophodno je senzibilizirati i osvijestiti javnost i stručnjake da se vršnjačko nasilje i drugi oblici nasilja među djecom događaju i u školskim ustanovama, na igralištima, a sve češće na društvenim mrežama, te posvijestiti da vršnjačko nasilje i drugi oblici nasilja traže; 1. hitan odgovor/odgovornost, 2. provedbu postojećih i osmišljavanje novih načina i strategija u sprječavanju/prevenciji nasilja.

Sveprisutniji oblik zlostavljanja vršnjaka putem je društvenih mreža. Naišli smo na vrijeđanja, čak stvaranja grupa djece koja izoliraju dječaka ili djevojčicu, nazivaju ih pogrdnim imenima ili prijete. U takvim situacijama, kažu u Centru, roditelji moraju voditi računa o tome kako djeca provode svoje vrijeme na društvenim mrežama.

„Posljedice novih oblika vršnjačkog zlostavljanja putem društvenih mreža su dugotrajnije i teže, a takav oblik zlostavljanja je u porastu. S obzirom na to da su roditelj ti koji najlakše i najbrže mogu uvidjeti aktivnosti djece na društvenim mrežama, potrebno im je pružiti nova znanja kako bi pomogli djeci da steknu znanja, vještine i motivaciju vezane uz korištenje virtualnih oblika komunikacije na siguran i odgovoran način“, komentirali su iz dubrovačkog Centra za socijalnu skrb.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Dubrovnik

U organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika zajedno s Gradom Dubrovnikom, u subotu 14. travnja, s početkom u 7.30 te sve do 16 sati, u Parku Luja Šoletića u Gružu održat će se sajam i prodaja cvijeća. Na ovogodišnjem sajmu sudjeluju Rasadnik Agrovrt – Metković, CZR Josipovac – Župa dubrovačka, OPG Jurić – Kutina, OPG Bagić – Kutina, OPG Mesarić – Mali Bukovec, OPG Meštrić – Bjelovar, OPG Simatović – Župa dubrovačka, OPG Valent – Varaždin, OPG Varvir – Mali Bukovec Proizvođač cvijeća i presadnica Mesić – Kutina te Vrtlar d.o.o. – Dubrovnik. Iskoristite ovu izvrsnu priliku, dođite u Gruž po svoje sadnice po prigodnim cijenama te uljepšajte svoj dom i vrt!

Objavljeno u Dubrovnik

"Plazma Sportske igre mladih 2018." otvorene su danas u Slanome, a na otvaranju su, međuostalim, nazočili zamjenica župana Žaklina Marević te najbolji vaterpolist Europe Marko Bijač. U sklopu programa predstavljena je i nacionalna preventivna kampanja u partnerstvu s Ministarstvom unutarnjih poslova ”Zajedno više možemo – u akciji s policijom” te je otvaranju manifestacije nazočio ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović.

Tom prigodom je naglašeno kako je cilj kampanje promicanje kulture zdravog i sportskog života te sprječavanje diskriminacije kroz igru i zdravi sportski duh.

Simbolično je upaljen i Plamen Igara u Osnovnoj školi Slano, a u sportskom dijelu programa djeca iz Općine Slano natjecala su se u igri graničaru i malom nogometu.

Objavljeno u Županija
Stranica 1 od 3

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik