nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Četvrtak, 12 Travanj 2018

Djelatnici Javne ustanove „Nacionalni park Mljet“ danas su po drugi put podržali humanitarnu akciju Palčić gore udruženja roditelja nedonoščadi „Palčić“ u sklopu koje su održali i eko akciju čišćenja obale Velikog jezera. Djelatnicima Ustanove pridružili su se i osnovnoškolci iz područne škole iz Goveđara. Učenici su prije akcije čišćenja poslušali predavanje na temu morskog otpada u Jadranu od strane novog stručnog voditelja, dr. sc. Aleksandar Popijač.

Objavljeno u Županija

Njemački zračni prijevoznik Germania (ST/GMI) u ljetnom redu letenja 2018. godine letjet će na novim charter linijama iz Njemačke prema Dubrovniku i Splitu. Radi se o kratkoročnim posezonskim charter linijama iz Erfurta za Dubrovnik i Split te iz Rostocka za Split.

Charter linija Erfurt - Split doći će dva puta subotom i to 6. i 13. listopada, a nakon njih slijede dva dolaska subotom na charter liniji Erfurt - Dubrovnik, odnosno 20. i 27. listopada 2018. Jednokratni charter let na liniji Rostock - Split planiran je u petak 28. rujna a povratak ove turističke grupe iz Splita za Rostock je za tjedan dana, u petak 5. listopada 2018. Na svim navedenim charter linijama najavljeni su zrakoplovi tipa Boeing 737-700, piše Avioradar.

Objavljeno u Dubrovnik

Država kreće u prodaju preostalih dionica koje ima u HTP-u Orebić. Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) nudi na prodaju 110.609 redovnih dionica hotelske tvrtke, koje čine 23,25 posto temeljnog kapitala, s time da će se prodavati u paketima od najmanje 27.650 dionica, odnosno četvrtinu planiranog broja dionica. Prodaja će se izvršiti putem Zagrebačke burze bez prethodne objave prospekta, a dionice čija je nominalna vrijednost 100 kuna nudit će se po minimalnoj cijeni od 76 kuna po dionici. Ukupno bi ovom transakcijom država uprihodila najmanje 8,4 milijuna kuna. Većinski vlasnik HTP-a Orebić projektna je tvrtka Dalmacija Hoteli u vlasništvu fonda Prosperus Invest, koji posjeduje 63,05 posto dionica. Državi će u portfelju nakon prodaje ostati još 2,14 posto dionica u HTP-u Orebić, koje su trenutno pod rezervacijom. Ponude će CERP prikupljati do 3. svibnja, a po odabiru najpovoljnijih ponuda, transakcija će biti izvršena na ZSE kao blok-transakcija, piše Poslovni.hr.

Objavljeno u Dubrovnik

Pisali smo o redateljskom angažmanu Dubrovčanina Roberta Boškovića i njegovim uspjesima s dramskom ekipom osječkog HNK. Nakon opere "Trubadur" na repertoaru je opereta „Kod bijelog konja“ čija premijera će se odigrati 13. travnja, odnosno sutra navečer.

Ova neodoljiva ljubavna saga Ralpha Benatzkog, austrijskog kompozitora češkog podrijetla, imala je svoju praizvedbu 1930., ali na aktualnosti nije izgubila. Naš sugrađanin odlično se snašao u redateljskim vodama o čemu progovara kritika i publika. No što o suradnji s Robijem kažu članovi ansambla upitali smo Bojana Jambrošića, Ivanu Medić, Goranu Biondić, Ivana Čačić, Janu Pogrmilović i Filipa Hozjaka, glavne aktere novog premijernog naslova osječkog teatra.

Bojana Jambrošića hrvatska javnost upoznala je kao pobjednika talent showa „Hrvatska traži zvijezdu“. Mladi pjevač tijekom vremena dokazao je kako pobjeda nije bila slučajan odabir te da mu izvrsno leži gluma. Svojedobno za ulogu Vlastelina u mjuziklu “Legenda Ružice grada” nominiran je za Nagradu hrvatskog glumišta.

Bojan Jambrošić i Gordana Biondić

„Prva suradnja s Boškovićem bila je upravo na mjuziklu 'Legenda Ružice grada'. Vijest o nominaciji za mene je bilo veliko iznenađenje i čast. Boškoviću u potpunosti vjerujem da će za svakog glumca i pjevača dati maksimum kako bi mu pomogao u stvaranju uloge i zato se svaki puta rado odazovem na predstave koje režira. Surađivali smo i na mjuziklu 'Pepeljuga' i dječjoj predstavi 'Božićna želja' u zagrebačkom kazalištu 'Žar ptica'. Kada sam dobio poziv od HNK Osijek za ovu operetu, bio sam iznimno sretan jer biti dio nacionalnog kazališta meni kao estradnom pjevaču jako imponira", govori Jambrošić.

Osijek je nadmašio sva njegova očekivanja, priča: "svi su vrlo profesionalni, srdačni, spremni savjetovati kako bi predstava bila što bolja. Naravno, ne izostaju ni prijateljska druženja i upravo to zajedništvo smatram vrlo bitnim. Najviše mi leže uloge koja su totalna suprotnost mene samog, tako mogu iznenaditi i publiku koja vidi Bojana na kojeg nisu navikli. Do sada sam bio princ, dječak, smotanac, pobunjenik i zao vlastelin. Svaka od tih uloga predstavljala je jednak izazov.“

Za potrebe predstave stekao je neke nove vještine poput plesanja stepa. „Nakon što sam se okušao u 'Plesu sa zvijezdama' naučio sam mnogo i imam ritma, ali step mi je bio nešto sasvim novo. Nije sve išlo glatko. Zahvaljujući odličnom koreografu Dejanu Jakovljeviću, koji je imao mnogo strpljenja usuđujem se reći kako smo spremni za premijeru. Pokazat ćemo što smo naučili. Imam malu tremu, ipak je ovo moja prva opereta, ali vjerujem da će svi nakon 'Kod bijelog konja' izaći zadovoljni i nasmijani“, mišljenja je međimurski izvođač.

193904 hnk kod bijelog konja fotografiranje za knjizicu 06 04 2018 1dx 1481

Čakovčanka Ivana Medić u HNK Osijek angažirana je još od 2014., prvo kao zboristica, a potom, dvije godine kasnije i solistica. „Prije četiri godine, javila sam se na audiciju za 'Don Giovannija'. Tada sam upoznala Boškovića, prvog redatelja s kojim sam ikada radila." Nova suradnja došla je na obostrano zadovoljstvo, vjeruje Medić koja je za ulogu svladala tehniku jodlanja.

„Jodlanje je divno i jako teško. Zapravo, jodlanje je sve ono što nas, operne pjevače uče da ne radimo. Međutim, imala sam sjajnog pedagoga, Hrvoja Banaja iz Zagreba koji mi je pomogao da savladam sve što trebam. Mogu reći kako mi je ovo definitivno jedno od zanimljivijih pjevačkih iskustava. Najviše volim kada su pjevanje, ples i gluma spojeni u jedno, što naravno nije lako, ali uz puno truda, rada i vježbe sve je moguće postići.“, objašnjava Medić.

Njena kazališna kolegica Gorana Biondić slovi za jednu od najtalentiranijih izvođačica svoje generacije. Ostvarila je niz zapaženih nastupa u kućama diljem Lijepe naše, a opereta "Kod Bijelog konja" predstavlja joj kako kaže "više plesni i glumački izazov, a malo manje pjevački." S dubrovačkim redateljem odlično se složila: "Dosta je radio sa svakim protagonistom na karakteru njegovog lika, što nam je olakšalo posao jer je u ovom djelu naglasak ipak na glumi.“

Gorana Biondić

„Step mi je bio otkriće, jako se veselim svim plesnim koreografijama. Moram priznati da smo postali jako vješti steperi! Na ovoj opereti radi jedna predivna i mlada ekipa puna pozitivne energije koja je dala sve od sebe i s veseljem iščekujemo premijeru!“, govori Goga kako je odmilja nazivaju. Jednako ushićen predstavom je Ivan Čačić za kojeg je ovo prvo profesionalno iskustvo.

„Dobiti ovako veliku ulogu za mene je novo iskustvo, iako sam na trećoj godini utjelovio baruna Trenka u opereti/mjuziklu 'Trenk Cabaret'. Kako sam se snašao, bolje će reći drugi. Dao sam sve od sebe da to glumački i pjevački bude na nivou. Imao sam veliku podršku redatelja, kolega glumaca, pjevača i cijelog autorskog tima, što mi je uvelike pomoglo da se opustim.“ Ipak njegov najveći kritičar supruga je Matea s kojom dijeli profesiju: „ona je sjajna i predana glumica, takva je kao partner i na sceni i u životu.“

Bošković ga ocjenjuje velikim otkrićem i talentom.„“Tko sam ja da mu proturječim? (smijeh). Lijepo je to čuti, naravno. Olakšavajuća je okolnost što je Robert prije svega glumac, ne nameće svoja rješenja, usmjerava nas k onome što želi, bez prisile s vrlo konkretnim uputama. Takav način rada osobno volim, a pomaže i što smo generacijski bliski. Gledao me u nekim predstavama, čuo kako pjevam i odlučio je riskirati sa mnom. Je li i profitirao, dođite i pogledajte.“

Ivan Ćaćić

Jana Pogrmilović, studentica mjuzikla na „New Viennese School of Music“ u Beču, na daskama osječkog HNK prvi put je zaigrala u „Moje pjesme, moji snovi“ kao Liesl, najstarija kći kapetana Von Trappa, redateljice Nine Kleflin, a s Robertom susrela se na „Legendi Ružice grada“. „Bilo je zanimljivo postavljati originalan hrvatski mjuzikl. Oba glazbeno-scenska djela zahtijevaju punu fizičku spremu izvođača, moramo svi biti u stanju pomiriti pjevanje, glumu i plesni pokret. Priče i karakteri tih predstava poprilično su različiti, ali to i je ljepota mjuzikla što dopušta da se autor izrazi kroz različite glazbene stilove, a i dalje poštivajući formu tog žanra,“ priča dvadesetčetvorogodišnja Jana.

Jana Pogrmilović

„Zabavljala sam se uvježbavajući koreografije s koreografom i kolegama. Neke osnove stepa sam znala, ali svejedno trebalo je uložiti truda kako bi to izgledalo kako spada. Mi i kad nešto zeznemo, svejedno se dobro zabavljamo, jedino koreografu tada nije zabavno (smijeh).“, priča Pogrmilović. Pozornicu „Kod Bijelog konja“ dijeli s tenorom Filipom Hozjakom relativno novim licem osječkom teatru. „Beskrajno sam zahvalan Robertu jer je primijetio moj rad gledajući operetu 'Bajadera' prošle sezone. Ovo nam je druga suradnja.“, objašnjava Hozjak.

„Moram priznati kako sam bio skeptičan po pitanju plesa u opereti, bez obzira na to što sam se nekada bavio latino-američkim i standardnim plesovima, ali kad imate takvog koreografa kao što je Jakovljević, onda ništa nije teško. Na kraju se ispostavilo kako step i nije toliko težak kada savladate neke osnovne korake. U ovoj opereti ima svega: jodlanja, stepa, valcera, polke, energija pršti na sve strane, ima za svakoga ponešto. A kad tome pridodamo odličan tekst i karakterne uloge, mislim da je uspjeh neizbježan, pogotovo kad osjetite sinergiju našeg baleta, drame i opere“, zaključuje za Nportal međimurski slavuj.

Filip Hozijak i Jana

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Kultura

Na danas održanom Povjerenstvu za pacijente oboljele od spinalne mišićne atrofije odlučeno je da liječenje prvih malih pacijenata oboljelih od te teške bolesti novim lijekovima počinje 17. travnja, otkrio je jučer na sjednici Vlade ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Kad je ova Vlada počela s radom, dodao je, izdvajanja za skupe lijekove iznosila su oko 750 milijuna kuna, dok su tijekom prva tri mjeseca ove godine iznosila 1,25 milijardi, dakle 60 posto više, piše Novi list.

Objavljeno u Dubrovnik

Državna imovina u posljednje je vrijeme pod posebnom lupom javnosti. Od poznatijih primjera svakako su vojni kompleks Kupari te Vila Čingrija koju je Republika Hrvatska nedavno prodala Gradu Dubrovniku. Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo državne imovine, na području Grada Dubrovnika nalazi se ukupno 176 nekretnina u vlasništvu RH. Od toga, prema dostupnom popisu, u državnom je vlasništvu 59 stanova, 54 poslovna prostora te 17 objekata i zemljišta. Registar svakako nije konačan, ističu iz Ministarstva, te se može pretpostaviti da je nekretnina još i više, a do kojih će se doći nakon rješavanja niza okolnosti koji otežavaju proces kompletiranja popisa.

"Skrećemo pozornost na činjenicu da se popis imovine Republike Hrvatske sustavno obnavlja. U praksi je, naime, potvrđeno mnoštvo slučajeva bespravnoga korištenja državnih nekretnina, a mnoge nekretnine, primjerice, nisu upisane u zemljišnim knjigama. Nad nizom nekretnina Republika Hrvatska je u suvlasničkoj zajednici s fizičkim, odnosno pravnim osobama te su u tijeku postupci utvrđivanja, odnosno razvrgavanja suvlasništva. Ministarstvo državne imovine stoga računa na sustavnu i aktivnu suradnju tijela vlasti u općinama, gradovima i županijama kako bi se sastavio temeljit i pouzdan registar imovine u vlasništvu Republike Hrvatske", navedeno je u odgovoru Ministarstva državne imovine.

Naime, kako doznajemo, samo na području Ulice od Puča te Širokoj ulici čak je šest poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske. Za jedan od njih, konkretno poslovni prostor na adresi Ulica od Puča 17-Široka 5, nedavno je proveden Natječaj za zakup na koji je pristiglo 29 ponuda, od čega dvije nevaljane.

Riječ je o prostoru čija je površina malo veća od 19 kvadrata, a pozicioniran je u uličnom prizemlju i kutu zgrade. Predložene djelatnosti su trgovačka, uredska, proizvodna, tiskarska, djelatnost skladištenja, deficitarna i ostale djelatnosti. Početna mjesečna neto zakupnina iznosi 9,555 kuna, dok je jamčevina 28, 665 kuna. Najbolja valjana ponuda koja je Ministarstvu državne imovine pristigla jest ona iznosa 52, 610 kuna. Inače, u ovom prostoru nekoć je bila suvenirnica te je njezin vlasnik, saznajemo, najam uredno plaćao. Međutim, s obzirom da je odustao od ponovnog otvorenja ove godine, Ministarstvo je prostor ponudilo u zakup putem natječaja.

Također, kako neslužbeno doznajemo, jedan od poslovnih prostora na navedenom području koristi se bespravno, dakle, vlasnik je jednom u njega ušao te tamo svoju djelatnost obavlja bez ikakvog ugovora ili plaćanja najma. Osim države, vlasništvo nad gradskom imovinom ima svakako i Grad Dubrovnik s oko 268 stanova te preko 200 poslovnih prostora, kao i Zaklada Blaga djela koja, kako je razvidno registru na njihovoj službenoj stranici, gospodari s 41 poslovnim prostorom te stanovima. Dodajmo kako svoj udio ima i Dubrovačka biskupija koja upravlja s 20 poslovnih prostora, a čiji zakup pokriva 25 posto njezinih ukupnih rashoda.

Inače, u registru državne imovine na području Grada, ali i bliže okolice, nalaze se, međuostalim, i bivša zgrada Pomorske policije u Gružu, Hotel Komodor, Kamp Perna, Vila Regenhart te kamp u Kuparima.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Dubrovačko glazbeno proljeće ove godine započinje koncertom 13. travnja u Katedrali, na kojem će kao solisti nastupiti sopranistica Marija Kuhar Šoša i trubač Džemal Cakić, dok će Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnati Marc Tardue. Početak koncerta je u 20 sati.

Ovaj glazbeni ciklus prvi je put organiziran 2017. godine od strane Dubrovačkog simfonijskog orkestra uz podršku grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika. Radi se o nizu koncerata klasične, ali i popularne glazbe, koji se ove godine održavaju od 13. do 27. travnja, s ciljem obogaćivanja kulturne ponude Dubrovnika.

Orkestrom ravna američki dirigent maestro Marc Tardue i upravo su na programu djela američkih skladatelja 20. stoljeća: Samuela Barbera i Aarona Coplanda, ali i ponešto klasicizma. Solist na koncertu bit će trubač DSO-a Džemal Cakić kojeg ćemo imati priliku čuti u djelu Aarona Coplanda Quiet City. Copland je započeo skladati ovo djelo 1939. godine i završio ga je u dvije godine. Usamljena truba popraćena gudačima, bila je oda New Yorku. Drugo Coplandovo djelo koje ćemo čuti jest suita Appalachian spring, djelo kojim prikazuje bit idealne Amerike, odnosno beskrajnih mogućnosti u zemlji, a s vremenom je postalo jedno od najinspirativnijih djela stoljeća.

Druga solistica na koncertu je sopranistica Marija Kuhar Šoša, koju je dubrovačka publika imala dosta prilika slušati, a posljednji put je to bilo na Dubrovačkom božićnom koncertu. Višestruko nagrađivana pjevačica te po riječima kritike jedna od najsvestranijih opernih pjevačica u Hrvatskoj, izvest će Mozartov Exultate Jubilate.

U nastavku Dubrovačkog glazbenog proljeća imat ćemo priliku čuti i ruskog violinista Dmitryja Sinkovskog na koncertu 20. travnja te violinista Marca Grazianija na koncertu 27. travnja. Između ova dva koncerta, točnije 24. travnja, DSO priprema i jedan koncert filmske i popularne latino glazbe.

Objavljeno u Kultura

U okviru provedbe obrazovnih aktivnosti u 2018. godini, kroz realizaciju Plana aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Dubrovniku upriličena je dodjela diploma osposobljavanja za zanimanje pomoćni kuhar. Ispit je položilo pet osoba. Obrazovanje je realizirano u suradnji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Dubrovnik i Suvremenog učilišta iz Splita.

Objavljeno u Dubrovnik

Na 25. sjednici Predsjedništva Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika, kojom je predsjedao gradonačelnik Mato Franković, donesen je Pravilnik o unutarnjem redu s koeficijentima plaća na osnovu novog kolektivnog ugovora, prihvaćenog na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, na temelju kojeg će se Dubrovačkim vatrogascima povećati plaće te će dobiti i bolje radne uvjete.

Detalje su predstavili zapovjednik JVP ''Dubrovački vatrogasci'' Stijepko Krilanović i tajnik Emilio Puljizević. Ovom su prigodom vatrogasci zahvalili gradonačelniku, istaknuvši kako je jedan od rijetkih koji je pokazao interes za vatrogasce i probleme s kojima se susreću.

''Ono što smo obećali u predizbornoj kampanji to smo i odradili'', rekao je gradonačelnik Franković.

Donesena je i odluka o početku postupka javne nabave za novi vatrogasni brod. Naime, planira se nabavka polivalentnog plovila do 12 metara dužine, kojeg bi se prvenstveno koristilo za akcije vatrogasne postrojbe na moru, ali i kod promptnih intervencija u slučaju onečišćenja mora. Sredstva za kupnju ovog broda, kao i za njegov rad i održavanje, osigurat će se u proračunu Grada.

''Za sada nemamo adekvatnu brzinu reakcije za slučajeve požara na otocima i tu ovisimo o DVD-ovima. A ako većina ostalih obalnih gradova u Hrvatskoj može imati ovakav brod, onda može i Dubrovnik. Prioritet ovog broda je gašenje požara, ali može pomoći i u ostalim hitnim intervencijama'', naglasio je gradonačelnik Mato Franković.

Na sjednici je donesena i odluka o raspodjeli sredstava Turističke zajednice Grada Dubrovnika u iznosu od 150.000 kuna, kojima će se sufinancirati DVD-ovi koji rade na pripremi i unapređenju turističke sezona.
S obzirom da je svibanj mjesec zaštite od požara tim se povodom planira nabavka vatrogasnih aparata za gašenje početnih požara za domaćinstva na području Grada gdje je, s obzirom na požarno opterećenje i dostupnost objekata, otežano gašenje. Namjerava se nabaviti nešto više od tisuću komada aparata-sprejeva, a za početak će se podijeliti stanovnicima gradske jezgre, Gornjeg Konala i ulice Stjepana Cvijića. U ovu svrhu će se osigurati oko 200.000 kuna u gradskom proračunu.

Objavljeno u Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanska županija u suradnji sa Agencijom za investicije i konkurentnost organizirala je interaktivnu radionicu na temu ”Odnos prema investitorima i podrške investicijskim projektima”.

Radionici su nazočili zamjenica župana Žaklina Marević i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i more Dubrovačko-neretvanske županije Ivo Klaić, a vodili su je predstavnici Agencije za investicije i konkurentnost.

Zamjenica župana Žaklina Marević naglasila je važnost investicije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te pozitivan stav kojeg Županija njeguje prema svim investicijama koje će za dobrobit imati napredak gospodarstva, održivosti razvoja, poštivanje tradicije i kulturno nasljeđe Županije, a sve u svrhu daljnjeg razvoja, novih zapošljavanja i financijskih učinaka u korist Županije i njenih stanovnika.
Također, zamjenica Marević zahvalila se predstavnicima Agencije za radionicu koja se osim u Dubrovniku održala i u Metkoviću.
Radionica se sastojala od tri dijela. U prvom dijelu se pobliže upoznaje sa radom Agencije te se obrađuje Zakon o poticanju ulaganja sa konkretnim primjerima. Drugi dio se odnosi na predstavljanje Zakona o strateškim investicijskim projektima, a u trećem dijelu je prezentiran Katalog investicijskih projekata-gdje se prezentira, koje institucije rade na njemu te konkretne upute u pripremi projekata, popunjavanju obrazaca i prijavi istih.
Radionica je namijenjena svim tijelima sa javnom ovlasti koja sudjeluju u postupku realizacije investicija.

Objavljeno u Dubrovnik
Stranica 1 od 3

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik