nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Subota, 14 Travanj 2018

Po treći put za redom vaterpolisti Jug Croatia osiguranja podigli su pehar namijenjen pobjedniku Regionalne lige. U finalnoj utakmici desetog izdanja ove lige, Jugaši su potopili zagrebačku Mladost rezultatom 15:8 i tako pospremili 61-i trofej u svoje vitrine.

Neizvjesnost, ako ju je uopće i bilo, trajala je vrlo kratko jer je branitelj naslova prvi period zaključio s prednošću od tri gola (4:1) koju je do kraja susreta postupno podizao do konačnih plus sedam.

S po četiri postignuta gola Juga su predvodili Loren Fatović i Vincenzo Renzuto Maro Joković dao je dva, a Luka Lončar, Viktor Rašović, Xavi Garcia, Nikola Pavličević i mladi Luka Stahor po jednom su matirali vratara Mladosti Marcelića. Marko Bijač ponovo je bio izvrstan na golu Juga s jedanaest obrana.

Upravo je Loren Fatović, koji proživljava najljepše trenutke svoje karijere, proglašen najboljim igračem završnog turnira. Trofej mu je uručio direktor Lige Perica Bukić.

Objavljeno u Sport

Knjiga Feđe Gavrilovića naziva "Selekcije" predstavljena je večeras u Galeriji Dulčić Masle Pulitika. Riječ je o odabranim esejima o likovnoj umjetnosti te su u knjizi pokrivene raznolike teme iz hrvatske i svjetske povijesti umjetnosti poput one o Mirku Kus Nikolajevu, prvom hrvatskom teoretičaru apstraktne umjetnosti; o temi dendizma u likovnosti; o Leu Juneku i njegovom prijateljstvu sa slikaricom, barunicom Verom Nikolić, o nizu modernih i suvremenih umjetnika (od Ordana Petlevskog i Branka Ružića, do Vatroslava Kuliša i Zoltana Novaka); o realizmu u slikarstvu danas; kao i o kontroverznom suvremenom umjetniku Damienu Hirstu. Knjiga tako pokriva širok spektar tema iz umjetnosti 20. i 21. stoljeća, na inovativan i duhovit način. Uz autora Feđu Gavrilovića knjigu su predstavili ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović te hrvatski književnik i satiričar, poznat pod imenom Književna groupie Željko Špoljar.

"Feđa Gavrilović je likovni kritičar i povjesničar umjetnosti koji već dvanaest godina djeluje na hrvatskoj likovnoj kritičarskoj sceni i piše brojne tekstove u novinama, predgovore katalozima, osvrte koji se objavljuju i na specijaliziranim portalima za kulturu. Upoznali smo se na prvom danu studija i od tada smo zapravo prijatelji. Jedan od drugoga smo učili, podbadali, kritizirali i podržavali te usmjeravali. Ponosan sam što sam se tom čovjeku od prvog dana divio jer je uspijevao u svoje tekstove unijeti dozu dubine promišljanja. Prve Feđine tekstove koji su bili mladenački buntovni čitali smo u studentskoj kantini i uživali. Kada se svi ti tekstovi ukoriče u knjigu, tada jedan takav predmet itekakav je uspjeh. Ona je zaista kritički odabir njegovih kritika. Polovina knjige sazdana je od kritika o umjetnicima, dok du drugi dio knjige eseji od kojih su neki izazivali polemike pa i napade na Feđu Gavrilovića jer je riječ o čovjeku koji je uvijek beskompromisno i hrabro zastupao svoj izbor", rekao je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović.

Autor knjige Feđa Gavrilović istaknuo je kako mu je drago što se prva promocija ove knjige odvila baš u Dubrovniku. Razlog je, kazuje, jednostavan, jer je u ovom gradu starina tako očuvana i jako prisutna na svakom koraku.

"Grad s ovakvom kulturom i tradicijom palimpsest je znakova, kodova, jedno natjecanje i utrkivanje s vremenom koje bira što će ostati, a što metamorfozirati. Isto je i s umjetničkim radom, on je splet kodova, a kritičar je onaj koji ih iščitava i stavlja u vlastiti sistem. U školama i na fakultetu nas uče da budemo poput njih (profesora op.a.), da uđemo u neke uglavljene ladice. Oni koji u svojoj kritici uspiju proširiti viđenje onoga o čemu pišu, odbacuju klasifikacije. Realizam i nije bio tako dramatičan pokret, koliko otkrivanje postupka i mogućnosti koja s njime nastaje", kazao je Gavrilović.

Književnik Željko Špoljar naglasio je kako je "Selekcija" za kulturu važna upravo zbog svog imena.

"To je ono što se izgubilo u likovnoj kulturi. Više ne postoje kritičari koji će se uopće usuditi napraviti selekciju od tekuće proizvodnje. To je težak posao te je najbolji kritičar vrijeme. Jako je teško pokušati stvoriti standarde. Ovakvih knjiga više gotovo da i nema. Danas je kultura na dosta niskoj razini, ali baš zato imamo toliko mogućnosti. Nemamo više nikakve stege. Kad padneš na dno, možeš što god hoćeš", rekao je Špoljar.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Kultura

Godišnja izvještajno-izborna skupština Udruge branitelja Dubrovnika održana je danas u dvorani Ivana Pavla II.

„Udruga broji preko 200 članova, ali, danas su ovdje došli oni koji su to bili u mogućnosti. Među nama ima dosta onih koji rade, ali nažalost i onih koji su zbog svog zdravlja bili spriječeni doći. Planiramo dalje raditi na obnovama spomenika poginulih branitelja, inzistirat ćemo na izgradnji zajedničkog spomenika za sve pale suborce, nastavit ćemo s obilježavanjem godišnjice smrti generala Blaga Zadra odlascima u Vukovar, pomagati braniteljima s informacijama vezanima uz bolnicu i sistematske preglede i mnogim drugim aktivnostima kojima smo se i dosada bavili. Jaka nam je i sportska sekcija, imamo ljude koji su i takmičari u nekim disciplinama, a i one koji se rekreativno bave sportom pa se nadam da ćemo za koju godinu doći na razinu pravog sportskog kluba“, rekao nam je predsjednik UBD-a Marko Mišo Mujan o planovima za budućnost.

Nakon izvješća o radu predsjednika i drugih tijela udruge u protekloj godini te planovima za iduće razdoblje, razriješena su dva člana Izvršnog odbora. Emir Braco Elezović i Petar Mišo Mihočević podnijeli su neopozive ostavke, a na njihova mjesta izabrani su Branimir Juraj Petrak i Drago Maškarić.

Sljedeće godine po Statutu UBD-a je izborna skupština, na kojoj će se birati novi članovi Izvršnog odbora, Nadzornog odbora i Suda časti, kao i predsjednik te dopredsjednici.

 

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Branitelji

Prije nepuna dva mjeseca, nakon objave o prodaji većinskog udjela u svojim hotelima rovinjskoj Adris grupi, Anđelko Leko najavio je da će nakon 60 godina neprekinutog radnog staža biti manje aktivan.

No, nemalo su se u Centru za restrukturiranje i prodaju ovih dana iznenadili kada su na natječaju za prodaju dubrovačkih hotela Maestral, među 24 pristigle ponude, zaprimili i njegovu. Premda je Leko zadržao manjinske udjele u Expertusu, te u HUP-u Zagreb, u kojem je ostao i na poziciji predsjednika Nadzornog odbora, ponudu za Maestral predao je kao fizička osoba. Da i dalje ne miruje, Leko nam je i sam potvrdio.

'Vidjet ćemo'

"Točno je, javili smo se za Maestral, no to još nije ozbiljna ponuda, to je samo pismo namjere, a hoće li biti i ponude, to još ne mogu reći sa sigurnošću. Vidjet ćemo kad za to dođe vrijeme", kazao je Leko, no nije ulazio u detalje i pojašnjenja zašto je ponudu CERP-u dostavio samostalno. Osim Leke, Poslovni dnevnik neslužbeno saznaje da je interes za kupnju 68,94 posto dionica dubrovačke hotelske kuće iskazao i češki J&T Capital Markets, koji se u prošlom, neuspjelom pokušaju privatizacije pojavio kao jedini ponuđač.

No, Upravno vijeće CERP-a ponudu je prije dva mjeseca odbilo iako je ona ispunjavala prvi uvjet koji se tiče minimalne cijene za dionice od 114 milijuna kuna. Sporna su bila "labava" jamstva za provođenje ulaganja u hotele, premda je visina koju je investitor predvidio bila prihvatljiva, gotovo 22 milijuna eura.

Splasnuo interes

U ovom krugu prikupljanja neobvezujućih ponuda iskazan je znatno manji interes u usporedbi s procesom koji je vođen prošle godine, kada je pisma namjere dostavio dosad rekordan broj potencijalnih kupaca u nekom privatizacijskom procesu, čak 40. Što se tiče drugog kruga, u kojemu će CERP prikupljati obvezujuće ponude za Maestral, on će uslijediti nakon što se odabere novi procjenitelj vrijednosti kompanije i utvrde uvjeti prodaje. Sudeći prema dosadašnjoj praksi, ali i negodovanju koja su u vezi procjene vrijednosti Maestrala stizala s lokalne razine, objavu poziva za privatizaciju realno je očekivati u lipnju, donosi Poslovni.hr.

Objavljeno u Dubrovnik

Nedavno smo pisali o hrvatskom branitelju i ratnom invalidu Vinku Peharu Vintoli koji je prošle godine obolio od karcinoma pluća s metastazama na mozgu. Tada je bio na liječenju u Splitu te je Nportal objavio tekst s pozivom na akciju prikupljanja novaca koja je za cilj imala olakšati teško liječenje i financijski pomoći Vinkovoj supruzi i djeci. Međutim, s Plućnog odjela splitske bolnice stigla hje tužna vijest: od posljedica teške bolesti Vinko Pehar umro je u 52. godini. Njegova životna priča kao i pothvat njegove obitelji javnosti su postali poznati nakon što ga je nedavno na bolesničkoj postelji posjetio američki vojni ataše u Hrvatskoj, brigadir Robert Mathers.

Vinkova obitelj iz Stubice pokraj Ljubuškog, naime, punih 67 godina brinula se o grobu pilota iz američkog vojnog zrakoplova srušenog iznad njihova mjesta 1944. godine, za što su američke vlasti doznale prije nekoliko godina te svog vojnika ekshumirale i uz počasti pokopale na vojnom groblju u SAD-u, dok su Peharima i mještanima Stubice odali poštovanje i počast. Vojni ataše obećao je pomoć Peharu u liječenju, no očito više nije bilo vremena.

Vinko i obitelj živjeli su u teškim uvjetima u Stubici, u kućici bez tekuće vode i sanitarnog čvora, ali ovaj se časni čovjek nikad nikome nije zbog toga požalio niti je što tražio za sebe od države koju je branio kao pripadnik Četvrte gardijske brigade, čiji će ga pripadnici i ispratiti u nedjelju na posljednje počivalište.

Njegov rođak Žare Pehar kazao nam je kako je Vinko 1991. godine, kada je počela velikosrpska agresija na Hrvatsku, bez sredstava za prijevoz iz zavjeta krenuo pješice od Ljubuškog u Sinj, namjeravajući se priključiti Drugoj bojni Četvrte brigade. U Domovinskom ratu je više puta bio ranjen, najteže u obrani Dubrovnika.

Kada je teško obolio od karcinoma pluća, koji je metastazirao na mozak, bubrege, jetru, probavni trakt, što je utvrđeno u srpnju 2017. godine, pokojni Vinko nije žurno upućen u odgovarajuću kliniku, nego je povremeno dolazio na preglede zdravstvenog stanja! Tek 28. rujna 2017. godine uzet je uzorak tkiva kako bi se utvrdio tip i ishodište karcinoma, koji ipak nisu utvrđeni. Određena mu je kemoterapija, da bi potom bio otpušten kući s već oduzetom lijevom stranom tijela i preporukom da dođe za dvadeset dana radi zračenja glave?!

"Zahvaljujući savjesnim liječnicima, isti je dan vraćen natrag u KBC Firule, na Plućni odjel, kako bi mu sljedećih pet dana nastavili sa zračenjem glave. Tada smo "preko veze" dobili patohistološki nalaz, te postavljali pitanja liječnicima zbog čega se nije ponovilo uzimanje uzoraka tkiva kako bi se utvrdio tip i ishodište karcinoma koji je metastazirao. Nismo dobili odgovor", kazao nam je Žare Pehar, navodeći kako je u očaju potom poslao zamolbu američkim veleposlanstvima u Sarajevu i Zagrebu koji su reagirali u najkraćem roku.

Na vijest da će doći vojni ataše SAD-a u posjet, liječnici odlučuju da će Vinku uzeti tkivo i konačno utvrditi tip i ishodište karcinoma koji je već metastazirao na cijelo tijelo, što se potom iz dva pokušaja uspjelo utvrditi: ishodište je nađeno u probavnom traktu bolesnika, dok je prethodno bio na tri ciklusa kemoterapije na plućima i zračenju glave! Brigadir Mathers je za vrijeme posjete Vinku obećao da će preko američkih nevladinih udruga učiniti sve da se bolesnik prebaci na liječenje u najbolju kliniku u SAD-u.

"Kada je 25. ožujka konačno dobio patohistološki nalaz, poslali smo ga veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu i vojnom atašeu, te vrlo brzo dobili odgovor da je predmet zaprimljen i da ćemo se brzo čuti radi dalje organizacije medicinske pomoći, ali dobre namjere su bile u zakašnjenju jer je Bog htio da sve završi drukčije", ispričao nam je Žare Pehar, dodajući kako obitelj ne krivi nikoga, samo im je stalo do iznošenja istine...

"Kao što je istina da pokojni Vinko nakon Domovinskog rata, kao hrvatski ratni vojni invalid, nikada nije tražio stambeno zbrinjavanje, a već je javno poznato u kakvim uvjetima živi peteročlana obitelj; nije koristio porodiljne naknade za troje djece; nije koristio dječji doplatak za troje djece; nije koristio pogodnosti za školovanje troje djece, te druge moguće privilegije i činjenica je da peteročlana obitelj pokojnog Vinka Pehara doslovno nema ništa niti su bilo što tražili u Hrvatskoj ili BiH", zaključuje ovu žalosnu priču za Slobodnu Dalmaciju Žare Pehar, u nadi da će se pomoć Vinkovim nasljednicima ipak uspješno organizirati.

Objavljeno u Branitelji

Austrijska tvrtka Strabag i konzorcij koji čine talijanski Astaldi i turski Ictas tijekom sljedećih će nekoliko dana Upravnom sudu podnijeti tužbe protiv odluke Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) koja je odbila njihove žalbe na odabir kineske kompanije China Road and Bridge Corporation za gradnju Pelješkog mosta, saznaje Jutarnji list.

Tvrtke će žalbe podnijeti svaka zasebno, a Strabag će od Upravnog suda zatražiti donošenje privremene mjere kojom bi se do odluke suda odgodilo potpisivanje ugovora između Hrvatskih cesta i kineske kompanije te izvršenje ugovora. Bude li Upravni sud donio privremenu mjeru, planirani radovi na gradnji Pelješkog mosta mogli bi biti zaustavljeni na razdoblje od četiri mjeseca pa čak do dvije godine. Naši nam sugovornici tvrde kako je ovo presedan i da nikada niti jedna kompanija nije putem Upravnog suda tražila zaustavljanje radova na nekom infrastrukturnom državnom projektu.

Ako bi sud o žalbi Strabaga odlučivao po hitnom postupku, cijeli bi proces mogao trajati između 4 i 6 mjeseci. U suprotnom postupak bi trajao između godine i pol i dvije godine. Naši sugovornici nam tvrde kako je razlog za traženje donošenja privremene mjere moguća šteta koja prijeti Hrvatskoj zbog činjenice da postupak nije proveden u skladu sa zakonom ili direktivom, što u konačnici može rezultirati oduzimanjem bespovratnih sredstava koje je Hrvatska dobila za ovaj projekt. U ovom slučaju riječ je o oko 1,7 milijardi kuna. Bude li DKOM podnio žalbu Višem upravnom sudu na ovakvu eventualnu odluku Upravnog suda, ona ne bi odgodila primjenu privremene mjere.

Pravna bitka

U slučaju da sud odbije izdati privremenu mjeru, postoji nekoliko pravnih scenarija koje Strabag može pokrenuti, tvrde nam pravni stručnjaci. Hoće li talijanski Astaldi i turski Ictas također podnijeti zahtjev za privremenom mjerom, u ovom trenutku nam nije poznato. Eventualno izdavanje privremene mjere ne bi samo zaustavilo sve radove na mostu na određeno vrijeme nego bi moglo ugroziti financiranje gradnje od Europske komisije, što je najveća opasnost u slučaju donošenja takve odluke.

Naime, Hrvatska iz Operativnog programa promet odobrena sredstva za Pelješki most mora povući do 31. siječnja 2022., do kada mora nastati i trošak. Postoji mogućnost produljenja povlačenja sredstava za godinu dana. U slučaju da se cijeli postupak na Upravnom pa, u slučaju žalbi, i na Višem upravnom sudu odulji više od godine dana, realna je opasnost da Hrvatska ostane bez sredstava EU za financiranje mosta.

Prema dostupnim informacijama, Strabag će u svojoj tužbi Upravnom sudu navesti iste one argumente protiv odluke o izboru kineskih izvođača koje su naveli i u žalbi DKOM-u.

Sadržaj žalbe

U toj žalbi, kao što je poznato, navodi se da je “vrlo izgledno da je odabrana zajednica ponuditelja koristila dampinške cijene u pogledu izvođenja određenih radova te da je činjenica kako je vlasnik tvrtki koje su članovi odabrane zajednice ponuditelja država, odnosno Narodna Republika Kina koja ima veliki interes za ulazak na tržište Europe”.

U toj žalbi se Strabag u najvećoj mjeri žalio na činjenicu da Hrvatske ceste kao naručitelj nisu ispitale, kako kažu, izuzetno niske ponuđene cijene, a što je obveza prema odredbama Zakona o javnoj nabavi i direktivi Europskog parlamenta i Vijeća. U žalbi su također naveli da je kineski konzorcij ponudio nerealnu i neuobičajeno nisku cijenu u 13 pojedinih stavki.

Odbijeni razlozi

Strabag će, kako saznajemo, tražiti od suda poništenje odluke o odabiru i ako to sud prihvati, Hrvatske ceste imat će dvije opcije - donijeti odluku o odabiru jednog od sljedeće rangiranih ponuđača ili objaviti da su sve ponude preskupe i poništiti natječaj, tvrde nam sugovornici. Astaldi i Ictas će se pak žaliti na odluku da njihova bankovna garancija koju je izdala hrvatska podružnica Erste banke nije prihvaćena jer je ocijenjeno da nema dovoljni bonitet. No, u Astaldiju naglašavaju kako je garanciju za tu bankovnu garanciju dala Erste Austrija te tvrde da je njihova garancija pravovaljana. DKOM je obje žalbe na izbor izvođača odbacio.

Pitanje nadležnosti U slučaju Strabaga navedeno je da tvrdnje o postojanju dampinških cijena nisu u nadležnosti Hrvatskih cesta i da je primjena antidampinških mjera u nadležnosti Carine. DKOM tako tvrdi da pozivanje naručitelja na primjenu antidampinških mjera nije osnovano jer uopće nije utvrđeno da se radi o dampinškim cijenama.

Također se navodi kako u slučaju da je na neku vrstu čelika koji će se koristiti u gradnji mosta određena antidampinška pristojba, nju je ponuđač trebao uračunati u cijenu iskazanu u ponudi. Za tvrdnje Strabaga da kineske tvrtke primaju državne potpore u Komisiji su naveli da je žalitelj iznio samo sumnju koju ni sa čim ne dokazuje. Što se tiče žalbe talijansko-turskog konzorcija, DKOM je potvrdio da njihova garancija nije prihvatljiva.

Podnošenje žalbe

Upravnom sudu uz traženje privremene mjere pomalo je iznenađujući potez austrijske kompanije s obzirom na to da se Strabag premetnuo u najveću građevinsku kompaniju u Hrvatskoj koja radi puno poslova s državom. Među ostalim i most Čiovo, a sigurno računaju i na sudjelovanje u gradnji ceste preko Pelješca.

Pojedini naši sugovornici misle da sve ovo ima i politički kontekst. Naime, Strabag u Bosni i Hercegovini, zajedno s tvrtkom Euro-Asfalt, gradi nekoliko dionica V c koridora, a nedavno su dobili 100 milijuna eura vrijedan posao gradnje dionice Počitelj - Zvirovići. Vlasnik je jedan od najutjecajnijih poslovnih ljudi u BiH kojeg se pak povezuje s Bakirom Izetbegovićem, članom Predsjedništva BiH i jednim od glavnih protivnika gradnje Pelješkog mosta.

Objavljeno u Županija

Prije točno tjedan dana Vlada je usvojila izmjene Zakona o cestovnom prometu koje bi trebale liberalizirati tržište taksija. Ako ga Sabor izglasa, taksisti tvrde neki gradovi doživjeti će prometni kolaps. Naglasniji su u Dubrovniku gdje kažu kako nema mjesta za nove. Naime, novi Zakon o cestovnom prijevozu više ne ograničava broj taksista. Pa su dubrovački zabrinuti.

"Naše ulice će preplaviti taksi vozila i bit će nemoguće normalno živjeti", ističe Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika.

Prema novom zakonu, vlasnik licencije može voziti taksi bilo gdje u Hrvatskoj. Pa se Ivan iz Dubrovnika pribojava kako će vozači iz drugih gradova doći u sezoni raditi gužvu. "Nekakvi mali gradovi i lokalna samouprava moraju imati neku mogućnost ograničavanja broja dozvola, Zagreb je drugo, ili Split, ili Rijeka", kaže.

Iako je tek početak travnja prometne gužve u Dubrovniku već su krenule, ovdje na Pilama stvara se najveći čep jer tu je iskrcajno mjesto za turističke autobuse i taksi stajališta. "Nije nas ništa strah, nego će građane bit strah jer ovaj grad neće moći funkcionirati, samo s biciklima će se ljudi prebacivat s posla do doma, sami ćete vidjeti", smatra taksist Alem iz Dubrovnika.

Novim zakonom nije zadovoljna ni gradska uprava. "Ništa dobro nam se neće dogoditi nakon usvajanja ovog zakona jer onda će doći potpuna liberalizacija tržišta i tek tada će nam nažalost nastati nered na ulicama i to je ono čega se mi pribojavamo", kaže gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Svi se pribojavaju i nezadovoljstva taksista, prošle godine u srcu sezone blokirali su Župu dubrovačku i cestu prema Zračnoj luci. Mogućnost za novu prometnu blokadu ne isključuju. No gradonačelnik Dubrovnika šalje jasno upozorenje.

"Kad bi to kojim slučajem napravili u Gradu Dubrovniku ja bi iduće jutro izbrisao sva taksi stajališta koja postoje u Gradu Dubrovniku pa onda nek na brdo parkiraju", kaže gradonačelnik Franković.

Već sada iz grada kažu kako razmišljaju o ukidanju taksi stajališta u neposrednoj blizini povijesne jezgre, sezona na dubrovačkim prometnicama bit će zanimljiva, piše Dnevnik.hr.

Objavljeno u Dubrovnik

Prvi ovogodišnji Sajam cvijeća održao se danas u Parku Luja Šoletića u Gružu. Miris proljetnih sadnica, cvijeća, začinskog bilja te raznolikost boja privukla je mnoge građane koji su svoje okućnice i domove mogli ukrasiti sadnicama 11 izlagača i uzgajivača, a to su Rasadnik Agrovrt – Metković, CZR Josipovac – Župa dubrovačka, OPG Jurić – Kutina, OPG Bagić – Kutina, OPG Mesarić – Mali Bukovec, OPG Meštrić – Bjelovar, OPG Simatović – Župa dubrovačka, OPG Valent – Varaždin,Ankora d.o.o. Zaton, Proizvođač cvijeća i presadnica Mesić – Kutina te Vrtlar d.o.o. – Dubrovnik. Sajam cvijeća organizirali su Turistička zajednica Grada Dubrovnika te Grad Dubrovnik. Tko je sve pohrlio jutros po proljetne sadnice, pogledajte u fotogaleriji.

Objavljeno u Dubrovnik

Ovogodišnja humanitarna akcija Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske – SDFŽ Dubrovnik „Omiljeni cvijet Ane Rukavine“ održala se u blizini gruške pjace. Građani su imali priliku sudjelovati kupnjom tulipana - Aninog omiljenog cvijeta, po simboličnim cijenama te tako poduprijeti rad Zaklade Ana Rukavina kojoj je njihov donirani novac i namijenjen. Cvijeće se "prodalo" za manje od 45 minuta, a tko se sve odazvao akciji, pogledajte u fotogaleriji.

Objavljeno u Dubrovnik

U palači Ranjina održan je sastanak s predstavnicima Općine Konavle i projektantskim uredom o realizaciji projekata osnovne škole i dječjeg vrtića u Cavtatu. Još jedom je naglašeno kako je gradnja nove škole i vrtića nužna jer je sadašnje stanje neodrživo.

Zaključeno je da će županija ubrzati izradu glavnog projekta i dobivanje građevinske dozvole za školu, a što je uvjet da Ministarstvo znanosti i obrazovanja sufinancira gradnju. Ministarstvo je, naime, najavilo spremnost za sufinanciranje cavtatske škole jer je upoznato s neodgovarajućim uvjetima u sadašnjoj zgradi. Dogovoreno je da će se u sadašnjoj školi osigurati uvjeti za nastavu do početka gradnje nove škole. Općina je istaknula problem dječjeg vrtića koji želi graditi na lokaciji Rajkov dol, gdje je konačno postignuta nagodba s vlasnicima parcele te je Općina uputila zahtjev Ministarstvu državne imovine za prijenos državne parcele na općinu Konavle. Općina će tražiti i sufinanciranje projekta od strane države s obzirom na to da prijava na EU fondove nije uspjela zbog nepovoljnog indeksa razvijenosti.

Objavljeno u Županija
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik