nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Ponedjeljak, 16 Travanj 2018

Plesni studio Lazareti i ove se godine predstavio na međunarodnom natjecanju Interdance Fest u Sarajevu gdje su izveli ukupno sedamnaest koreografija. Od najmlađih polaznica do onih najstarijih ostvarili su sjajne rezultate u jakoj konkurenciji, a senior ekipa predstavila se u Grand Prixu natjecanja gdje su cure plasirane na peto mjesto. U Dubrovnik su se vratile s pet prvih i trećih, tri druga, dva četvrta, jednim šestim i desetim mjestom.

Donosimo rezultate:

Petra Orepić - modern solo djeca 2, 2. mjesto

Katija Bogdanović - show dance solo djeca 2, 10. mjesto

Pierina Bogdanović - lyrical solo djeca 2, 4. mjesto

Kuća lutaka - modern formation djeca 2, 3. mjesto

Arlekini - musical theater formation djeca 2, 1. mjesto

Lost at ocean - lyrical group djeca 2, 1. mjesto

Scary dolls Nina Banović i Anamaria Šimović - musical theater duo djeca 2, 1. mjesto

Fight song Petra Orepić i Mira Papović - lyrical duo djeca 2, 1 mjesto

Pirates - musical theater djeca 2, 2. mjesto

Beautiful - lyrical formations juniori, 1. mjesto

Thorn - lyrical formations adults, 2. mjesto (Grand Prix, 5 mjesto)

Warriors Lara Ljubišić i Dorotea Kozić - modern duo juniori, 4. mjesto

Together - modern juniori, 3. mjesto

Carmina Burana - modern adults, 3. mjesto

Into the woods - modern formation juniori, 6. mjesto

Reaching the sky Lana Pustić i Jelena Vidojević - jazz dance duo seniori, 3. mjesto

Lost souls Mihaela Domaćin i Petra Japunčić - lyrical duo seniori, 3. mjesto

 

 

Objavljeno u Lifestyle

U povodu osvajanja Triglav Regionalne lige, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku Vaterpolskom klubu Jug. Prenosimo je u cijelosti.

"Dragi naši Jugaši! Poštovani treneru i stručni stožeru!

S velikim zadovoljstvom upućujem vam još jednu u nizu čestitki na još jednom ostvarenom uspjehu. Treća uzastopna pobjeda i četvrta ukupno na ovom natjecanju govori o vašoj snazi i predanosti Jugu.

Pridodamo li tome da ste ovaj naslov osvojili bez ijednog poraza i pobjedom u svih dvadeset utakmica, ponos Grada time je još veći.

Zato vam u ime Grada Dubrovnika i svoje osobno čestitam na još jednoj uvjerljivoj pobjedi! Budite i dalje na ponos svom gradu i uzor svim mladima koji stasaju pod bojama Juga!

S poštovanjem,

Gradonačelnik
Mato Franković"

Objavljeno u Dubrovnik

U zajedničkoj organizaciji Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik i Vatrogasne zajednice Dubrovačko neretvanske županije, u ponedjeljak 16. travnja 2018.g. održan je informativno-savjetodavni sastanak s predstavnicima Dubrovačko-neretvanske županije, općina i gradova, kao i predstavnicima službi zainteresiranih za zaštitu od požara, sa svrhom razmatranja i analize tijeka pripreme za požarnu sezonu, odnosno provedbe obaveza koje imaju temeljem Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2018.g.
Program aktivnosti ove je godine, kao i prethodnih, predvidio i povjerio određene obveze i zadaće jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. Među ostalim obavezama županija, općine i gradovi dužni su organizirati sjednice stožera civilne zaštite tematski vezano uz pripremu požarne sezone, na što ih se ovim sastankom još jednom podsjetilo i upozorilo.
Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović, pored ostalog, osvrnuo se i na aktualni projekt video nadzora u realizaciji Hrvatskih šuma i Županijske vatrogasne zajednice istaknuvši njegov značaj za unapređenje sustava zaštite od požara, međutim i dalje naglašavajući važnost ulaganja u ljude, u svakom segmentu sustava.
Pročelnica PUZS Dubrovnik Ana Miličić je uz detaljnije pojašnjenje obaveza Županije, općina i gradova iz Programa aktivnosti naglasak stavila na važnost kontinuiteta održavanja sjednica stožera, kako u samoj pripremi za sezonu, tako i u svrhu bolje koordinacije i komunikacije u slučaju izvanrednog događaja. I pročelnica PUZS i Županijski vatrogasni zapovjednik naglasili su značaj ulaganja u preventivne mjere dosljednim provođenjem obveza koja nalaže Program aktivnosti.
Osim pripreme za požarnu sezonu jednako je aktualna i tema pripreme za turističku sezonu pa su tako sve općine i gradovi upućeni na održavanje radnih sastanaka u svrhu uvida u stanje spremnosti za reagiranje na velike nesreće i katastrofe u kojima uz domicilno stanovništvo mogu biti ugroženi i turisti. Upućeni su da u pripremu turističke sezone pored žurnih službi i operativnih snaga na svom području uključe i turističke zajednice, hotelijere i ostale subjekte neophodne kako bi priprema turističke sezone bila kvalitetna i sa aspekta sigurnosti.
Predstavnici drugih subjekata koje su također izvršitelji nacionalnog Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara, kao što su Hrvatske šume d.o.o., Nacionalni park Mljet, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području DNŽ te HEP-ODS Elektrojug Dubrovnik, istaknuli su da se pripreme za požarnu sezonu odvijaju sukladno Programu i da nema značajnih poteškoća u njegovoj realizaciji, no svi su jedinstveni u stavu da je pored izvršavanja vlastitih obaveza ključna i dobra suradnja i komunikacija među svim subjektima.
Nakon što je u ponedjeljak 16. travnja održana sjednica Stožera civilne zaštite Županije dubrovačko-neretvanske, na kojoj je razmotreno stanje zaštite od požara te planovi koje je Županija sukladno Programu aktivnosti bila u obvezi donijeti, svoje tematske sjednice stožera civilne zaštite najavili su gradovi Dubrovnik i Korčula te Općine Blato i Vela Luka.

Objavljeno u Dubrovnik

Župan Nikola Dobroslavić, nastavno na brojne upite novinara, komentirao je danas medijske napise o eventualnoj tužbi tvrtke Strabag protiv odluke DKOM-a i traženju zaustavljanja postupka sklapanja ugovora s izvođačem radova čime bi se značajno odužila izgradnja Pelješkog mosta.

”Pelješki most je najvažniji projekt ove županije i Republike Hrvatske. Propisanim postupkom izabran je izvođač radova. Vjerujemo Hrvatskim cestama, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Vladi RH te Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Očekujemo skoro potpisivanje ugovora s tvrtkom ”China Bridge and Road Corporation” kao i da to potpisivanje bude u Dubrovniku. Uvažavamo Strabag kao uglednu tvrtku, ali upozoravamo da medijske napise o tužbama naši građani shvaćaju kao prijetnju koja ih vrijeđa jer osjećaju da se takvom eventualnom tužbom Hrvatska omalovažava i tretira ju se kao koloniju. Hrvatska nije ničija kolonija. Hrvatska je suverena i samostalna država što bi svi koji u njoj posluju trebali uvijek imati na umu”, rekao je župan Dobroslavić.

Objavljeno u Dubrovnik

Na press konferenciji u Hotelu Excelsior predstavljen je program pete dubrovačke vinske setemane, odnosno Dubrovnik FestiWinea koji je započeo danas, a traje do 22. travnja. “Sve je započelo donošenjem Strategije razvoja vinarstva i vinogradarstva Dubrovačko-neretvanske županije, kada smo utvrdil da imamo odlična vina i da ih treba prikazati i približiti javnosti”, rekao je župan Nikola Dobroslavić. Dodao je i kako je cilj Dubrovačko-neretvanske županije unaprijediti vinarstvo i vinogradarstvo, a Dubrovnik FestiWine jedna je od mjera unaprjeđenja, posebice od prošle godine otkada je festival otvoren i međunarodnoj javnosti, što se pokazalo vrlo dobrim. Župan je ovom prilikom zahvalio svim partnerima i sudionicima, Dubrovnik Partneru s kojim zajednički uspješno već petu godinu Županija provodi projekt, a sve ljubitelje dobroga vina, sve stručnjake, ugostitelje i širu javnost pozvao na ovu manifestaciju.

Gradonačelnik Mato Franković, koji je također sudjelovao u ovoj konferenciji za novinare, kazao je kako je izuzetno ponosan što se i Grad Dubrovnik uključio u ovu manifestaciju: "Dubrovnik je poznat kao grad izvrsnosti i šampion turizma te mora istovremeno biti izvrstan u svemu drugome što radi, a to je i gastronomija, uz koju uvijek ide i dobra kapljica. Upravo zato što imamo bogatstvo hrvatskih vina u našoj regiji, nismo slijepi pored zdravih očiju i stoga promoviramo svoje u svrhu održivog turizma. Cilj je da Grad Dubrovnik promovira sve svoje, ali i proizvode Dubrovačko-neretvanske županije, a ovdje posebno ističemo naša kvalitetna vina koja se mogu itekako staviti uz bok svjetskima", rekao je ovom prilikom gradonačelnik Mato Franković.

U ime vinara prisutnima se obratio Božo Martinović, koji je zahvalio na ovako uspješnoj promociji naših vina te kazao kako se krajnji jug Hrvatske itekako ima čime ponositi, a podršku manifestaciji dao je i predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić, kazavši kako je budućnost festivala neupitna jer su ugostiteljstvo i vino dvije nerazdvojne cjeline.

Predsjednik ocjenjivačkog suda “Dubrovnik FestiWine Trophy” Bojan Kobal, koji je također sudjelovao u konferenciji za novinare, rekao je da je ove godine rekordan broj uzoraka, njih 150, a kvaliteta je na vrhunskoj razini.

Ovogodišnji Dubrovnik FestiWine, istaknuto je na kraju, nudi puno zanimljivih događanja; u razdoblju trajanja dubrovačke vinske setemane restorani i vinski barovi s oznakom “Wine Friendly” nude dubrovačke specijalitete uz vrhunska vina po povoljnim cijenama, održat će se i FestiWine Gala večera (prihod koje je namijenjen stipendiranju mladih dubrovačkih talenata), a u prostoru Sunset Beacha u Uvali Lapad 20. i 21. travnja održava se središnja izložba vina. Također, održat će se i radionice, prezentacije i degustacije, “Spoj na slijepo” – ocjenjivanje vina uz malostonske kamenice te ocjenjivanje vina “Dubrovnik FestiWine Trophy”.

 

Objavljeno u Dubrovnik

Peskarija je ovih dana postala pravo gradilište. Osim radova koji se izvode na ispumpavanju kanalizacije ispred restorana Poklisar u starom Portu, započeli su i oni na postavljanju novih električnih kabela.

Naime, s obzirom da je Grad Dubrovnik nedavno najavio uređenje i revitalizaciju dubrovačke ribarnice, poslali smo upit o obimu radova, njihovu trajanju te "težini". Međutim, iz gradske uprave istaknuli su kako trenutačne radove ipak izvodi HEP, a ne Grad. Neobično je to s obzirom da je na priloženoj tabli na ovom omanjem gradilištu jasno naznačeno kako je investitor upravo Grad Dubrovnik, a izvođač radova Građevinar Quelin.

Iz HEP-a su pojasnili kako su u tijeku radovi koji će omogućiti treći ulaz kabela srednjeg napona 10(20) kV u Staru Gradsku jezgru (do sada su bila dva ulaza 10 kV napona), kao i o radovima na zamjeni dijela starog 10-kilovoltnog kabela novim kabelima veće prijenosne moći i većeg nazivnog napona.

"Završetkom radova osigurat će se veća sigurnost korisnika u Staroj Gradskoj jezgri, budući da bi se električna energija do korisnika dovela izravno iz nove trafostanice 10/10(20) kV Srđ. Uz navedene, u tijeku su i radovi na polaganju niskonaponskih kabela koji bi omogućili rasterećenje postojećih niskonaponskih kabela na području Poklisar – Gradska kavana te sigurnije napajanje tog dijela Starog Grada", stoji u odgovoru HEP-a.

Vrijednost investicije (uključujući predstojeću rekonstrukciju TS 10/0,4 kV Knežev dvor) iznosi 580.000 kuna.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik

Hrvatska demokratska zajednica predstavila je danas nositelje svojih kandidacijskih lista na predstojećim kotarskim izborima. Predsjednik GO HDZ-a Dubrovnik Mato Franković istaknuo je kako se "na ovim izborima pokazuje prava politička snaga onih stranaka koje su se spremne kandidirati u doslovce svakom mjesnom odboru i gradskom kotaru".

"Jedina je takva politička snaga Hrvatska demokratska zajednica. Sva su nam mjesta bitna na jednak način i upravo kroz naše kandidate predstavljamo cijeli Grad Dubrovnik. Nema mjesnog odbora i gradskog kotara u kojem se nismo kandidirali sa svojim listama. Možemo reći da smo ove izbore već dobili, međutim, bez obzira na to idemo u sve gradske kotareve i mjesne odbore te promoviramo bitnost kotarskih izbora. Oni su prvi segment donošenja odluka gdje ljudi koji žive u tim područjima odlučuju o njima bitnim stvarima počevši od kapitalnih projekata do sitnih detalja dnevne razine", rekao je Franković.

Dodao je da je prilikom reorganizacije gradske uprave osnovan poseban odsjek unutar komunalnog odjela, onaj za mjesnu samoupravu, kroz koji će u budućnosti svi predsjednici s članovima donositi vlastite "mini" proračune. Nakon što se izglasaju proračuni, postat će sastavni dio Grada s jasnim terminima izvršavanja.

Donosimo pregled kandidacijskih lista HDZ-a po pojedinim gradskim kotarevima i mjesnim odborima:

GRADSKI KOTAR GRAD

1. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA – HDZ
Nositelj liste: Gordan Špero
1. Gordan Špero
2. Nikolina Soko
3. Ana Baralić
4. Denis Ajduković
5. Roberta Soko
6. Ana Prohaska Vlahinić
7. Marija Milovčić
8. Nikša Grljević
9. Ivo Režić
10. Antonio Vučica
11. Miho Kulušić

GRADSKI KOTAR GRUŽ

1. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA -
HRAST - POKRET ZA USPJEŠNU HRVATSKU – HDZ-HRAST
Nositelj liste: Antun Česko
1. Antun Česko
2. Dinka Butigan
3. Srećko Ljubičić
4. Željko Capor
5. Ana Validžić
6. Božo Čuić
7. Roberto Krile
8. Marina Lazarević
9. Stjepan Đuričić
10. Dragan Bender
11. Tonći Jonjić

GRADSKI KOTAR KOMOLAC

1. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA -
HRAST - POKRET ZA USPJEŠNU HRVATSKU – HDZ-HRAST
Nositelj liste: Nikša Sentović

1. Nikša Sentović
2. Tomislav Saltarić
3. Ante Vojvodić
4. Ivana Marić
5. Marijo Pavlović
6. Mladen Bečić
7. Pero Vianelli
8. Ilija Kozina
9. Mario Glegj
10. Marko Matković
11. Ivan Kljunak

GRADSKI KOTAR LAPAD

1. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA – HDZ
Nositelj liste: Zlatko Begušić - Bega

1. Zlatko Begušić - Bega
2. Petra Kraljević
3. Ivica Grilec
4. Silvana Kandić
5. Nikola Babić
6. Katija Orepić
7. Mario Savić
8. Đuro Perić
9. Karloti Bender
10. Nikola Lonac
11. Angelo Andolšek

GRADSKI KOTAR MOKOŠICA

1. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA -
HRAST - POKRET ZA USPJEŠNU HRVATSKU – HDZ-HRAST
Nositelj liste: Blaž Pezo

1. Blaž Pezo
2. Nikolina Pozniak
3. Josip Curić
4. Marija Ivanković
5. Dinko Mandić
6. Ivo Gverović
7. Ilija Lučić
8. Srećko Rudinica
9. Marija Čupić
10. Ivan Krešimir Kriste
11. Ante Barišić

GRADSKI KOTAR MONTOVJERNA

2. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA -
HRAST - POKRET ZA USPJEŠNU HRVATSKU – HDZ-HRAST

Nositelj liste: Ariel Žitković

1. Ariel Žitković
2. Dubravko Pasqualicchio
3. Kristian Vrbanić
4. Radenko Džakula
5. Ivan Maslać
6. Dubravka Čačić
7. Anica Ćurković
8. Željko Prce
9. Marija Perić
10. Davor Jančić
11. Branko Bazdan

GRADSKI KOTAR PILE-KONO

1. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA -
HRAST - POKRET ZA USPJEŠNU HRVATSKU – HDZ-HRAST
Nositeljica liste: Katarina Doršner

1. Katarina Doršner
2. Ante Damić
3. Krešimir Marković
4. Ivica Martić
5. Zlatko Fabris
6. Nikola Potrebica
7. Alida Andolšek
8. Marko Radić
9. Josip Dedo
10. Ante Rubin
11. Davor Miloglav

GRADSKI KOTAR PLOČE-IZA GRADA

1. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA – HDZ
Nositeljica liste: Zrinka Raguž

1. Zrinka Raguž
2. Zlatko Uršić
3. Mijo Jerković
4. Vido Nadramija
5. Ivuša Brajević
6. Paola Šutić
7. Naira Asatrjan
8. Ivan Vukić
9. Đuro Market - Vlastelin
10. Virginija Cilić
11. Tomislav Bjelopera

MJESNI ODBOR BOSANKA

1. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA – HDZ
Nositeljica liste: Jelka Kuzman

MJESNI ODBOR BRSEČINE

1. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA – HDZ
Nositelj liste: Antun Vuletić

MJESNI ODBOR DUBRAVICA

1. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA – HDZ
Nositelj liste: Pero Stjepović

MJESNI ODBOR GROMAČA

1. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA – HDZ
Nositelj liste: Ivica Margaretić

MJESNI ODBOR KLIŠEVO

1. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA – HDZ
Nositelj liste: Ivica Vuleša

MJESNI ODBOR KOLOČEP

1. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA – HDZ
Nositelj liste: Josip Vuleša

MJESNI ODBOR LOPUD

1. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA – HDZ
Nositeljica liste: Suzana Glavočić

MJESNI ODBOR LUKA ŠIPANSKA

1. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA – HDZ
Nositelj liste: Zvonimir Koporčić

MJESNI ODBOR LJUBAČ

1. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA – HDZ
Nositelj liste: Pero Špikula

MJESNI ODBOR MRAVINJAC

1. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA – HDZ
Nositelj liste: Pero Milković

MJESNI ODBOR MRČEVO

1. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA – HDZ
Nositelj liste: Luka Lučić

MJESNI ODBOR ORAŠAC

1. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA – HDZ
Nositelj liste: Srđan Margaretić

MJESNI ODBOR OSOJNIK

1. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA – HDZ
Nositelj liste: Josip Kovačić

MJESNI ODBOR RIĐICA

1. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA – HDZ
Nositelj liste: Vedran Ivanović

MJESNI ODBOR SUĐURAĐ

1. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA – HDZ
Nositelj liste: Ivica Katić

MJESNI ODBOR TRSTENO

1. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA – HDZ
Nositelj liste: Antun Bošković

MJESNI ODBOR ZATON

1. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA – HDZ
Nositelj liste: Emilio Puljizević

 

Leona Rašica

Objavljeno u Politika
Ponedjeljak, 16 Travanj 2018 17:04

ČESTITAMO Okrugla obljetnica orebićkog HGSSa

Prije 10 godina 2008., osnovana je orebićka Stanica HGSS-a, kao 16. po redu u RH. Tom prilikom je održana klasična stijenska kao i helikopterska vježba spašavanja na penjalištu „Pržun“ u Orebiću. U 10 godina svog rada orebićka Stanica je mnogo puta opravdala svoje postojanje kroz mnogobrojne akcije spašavanja i potraga diljem Domovine kao i kroz druge akcije pomoći zajednici pri elementarnim nepogodama i raznim nesrećama. Prigodnim skupom svečanošću obilježenja je desetogodišnjica osnutka Stanice, a priznanja su dobili Mladen Bišić, Tonči Bogoje, Josip Bucalo, Boris Grljušić, Rikardo Korunić, Nikša Kojić, Darko Prižmić, Alen Stupin, Josip Tomašić, Mario Tomašić, Ivica Trojanović, Vlado Vidulin, Anamarija Zajec Prižmić i Orsat Žitković.

Objavljeno u Dubrovnik

U PU dubrovačko-neretvanskoj intenzivirao se problem petnaest policajaca koji na radno mjesto u tu upravu putuju iz Slavonije i Zagorja te u jednom smjeru prijeđu od 450 do 500 kilometara i tako nazad. Kada se zna da MUP policajcima plaća jednu kunu troškova po prijeđenom kilometru, nije teško izračunati da jedan policajac iz Virovitice, Požege, Vinkovaca, Vukovara ili nekog drugog mjesta svog poslodavca samo za putne troškove mjesečno košta oko četranest tisuća kuna ili svi zajedno oko 200 tisuća kuna mjesečno. Ti policajci iz unutrašnjosti do sada su se domišljali kako su znali da što manje putuju pa bi radili i po dvanaest sati dnevno, nekad i više, ili bi spajali i po dva radna dana nakon kojeg bi isto toliko bili slobodni, ali MUP je tome htio stati na kraj. A i policajcima je to dozlogrdilo, pogotovo što su neki probali i živjeti u mjestima gdje rade, ali ih je to dovelo do minusa na karticama i dizanja kredita kod banaka, a o razdvojenosti od obitelji da i ne govorimo.

Sastanak načelnika

Nikola Kajkić, predsjednik Nacionalnog sindikata policije, čiji su članovi trinaest od petnaest policajaca iz unutrašnjosti koji stalno putuju, kaže nam: "S plaćom od 4500 do 5000 kuna ti policajci ne mogu živjeti u mjestima gdje rade jer im smještaj pojede pola plaće.

Kada bi ti ljudi bili premješteni na rad u svoje policijske uprave prema mjestu prebivališta, problem bi se riješio. Neki od njih više od pet godina ovako putuju, a nisu dobili premještaj iako je to po Zakonu o policiji definirano i predviđeno, kao i njihovim ugovorom o zapošljavanju s poslodavcem.

Istovremeno bilježimo slučajeve da su neki policajci dobili premještaj nakon četiri-pet mjeseci rada u blizini mjesta življenja, a uopće ne putuju kao ovi moji članovi po tisuću kilometara od posla i natrag. Meni je jasno da MUP želi smanjiti troškove, ali mislim da bi trebali gledati i potrebe ljudi koji putuju i koji PU dubrovačku navodno koštaju 200 tisuća kuna mjesečno.

Sada im se spočitava da zbog njihova problema svih tisuću policajaca PU dubrovačko-neretvanske mora raditi kraće i češće, i da su na taj način svi policajci manje slobodni jer više neće moći raditi dvanaest, nego devet sati u smjeni.
To što će se putnicima broj dolazaka s četrnaest povećati na devetnaest putovanja mjesečno i što će se troškovi s 200 tisuća kuna popeti na 350 tisuća kuna mjesečno nikoga nije briga. I nije u redu tumačiti da su policajci koji putuju stvorili problem drugim domaćim policajcima jer oni putuju jednostavno da bi mogli preživjeti. MUP bi želio da oni žive tamo gdje i rade, a kako će i od čega živjeti, e to se ne pitaju."

Iz dopisa nezadovoljnih policajaca upućenih na razne adrese, pa i u redakciju Slobodne Dalmacije, doznajemo da je prije par dana na ovu temu u PU dubrovačko-neretvanskoj održan sastanak kojem su osim načelnika Uprave Ivana Pavličevića prisustvovali i načelnici postaja: PP Ston, PGP Metković, PP Gruda te načelnik Odjela granice, zamjenik načelnika uprave i voditeljica upravnih i financijskih poslova Maja Restović, koja je rekla da PU dubrovačko-neretvanska trenutačno troši oko 600.000 kn mjesečno na putne troškove te da bi se putovanjima aktera naše priče povećala potrošnja za 200.000.

Konstruktivni razgovori

Načelnik Uprave Ivan Pavličević, kako stoji u dopisu, pojedinačno je želio ispitati svakog razlog zašto traže i žele premještaj te im je dogovorio da je to ucjena prema sustavu te da će ga on štititi.
Napomenuo je da će čitava Uprava zbog njih što putuju raditi osmosatno ili devetosatno vrijeme, da ih onemogući u putovanju te je dao naloge načelnicima postaja da naprave takvu projekciju za sljedeći mjesec, a kolege koje putuju su izjavili da će nastaviti putovati, na što je on odgovorio da ima mjesta na postajama Lastovu i Korčuli, te naložio Maji Restović da pogleda slobodna radna mjesta u navedenim postajama, kako bi ih uputio u navedene postaje u obavljanje službene dužnosti.

„Istina, rečeno im je da će čitava uprava raditi osmice te da će ih drugi kolege „zamrziti“ i „ gledati poprijeko“. Ali ja bih baš istaknuo načelnika PU dubrovačko-neretvanske Ivana Pavličevića kao osobu koja je u dva konstruktivna razgovora sa mnom pokazala i želju i volju da ovaj problem riješi - rekao nam je Kajkić, koji je uputio dopis i glavnom ravnatelju policije Nikoli Milini i pomoćniku ministra za pravne poslove i ljudske potencijale Anti Delipetru.
Kajkić im je napisao da bi se ovaj problem trebao riješiti dijalogom i kompromisom, a nikako represijom, prijetnjama i ucjenama koje nikada nikome nisu donijele ništa dobro, piše Slobodna Dalmacija.

Objavljeno u Dubrovnik

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima boravi u radnom posjetu Zadarskoj županiji. (...) Govoreći o namjeri Strabaga da se žali zbog odbijanja odabira njih kao izvođača radova na Pelješkom mostu, ministar je rekao da se nitko ne može žaliti na odluku Državne komisije, nego može samo podnijeti žalbu Upravnom sudu, piše Dnevnik.hr.

"Ne mogu i ne smijem komentirati tužbe. Što se tiče zaustavljanja radova, treba pitanje postaviti stanovnicima Dubrovačko-neretvanske županije. Njihov odgovor je i moj odgovor", rekao je.

Dotaknuo se i naplate cestarine i odabira konzultanta za budući sustav naplate cestarine rekavši da su u fazi evaluacije pristiglih ponuda. "U idućih mjesec dana znat ćemo najpovoljnijeg konzultanta koji će do kraja godine početi raditi i početi tražiti rješenje", objasnio je.

Ministar je odgovorio i na pitanje o taksistima koji negoduju zbog prijedloga novog zakona. "Cilj je zakona da građanima omogućimo jeftiniji i dostupniji prijevoz taksijem, liberalizaciju tržišta i jednaka pravila koja će vrijediti za sve. Mislim da ćemo ovime otvoriti nova radna mjesta, da ljudi ostanu u Hrvatskoj", kaže Butković koji je govorio i o negodovanjima zadarske oporbe zbog koncesije na luku Gaženica.

"Republika Hrvatska izgradila je infrastrukturu, zajam Hrvatska mora vratiti. Postupak je bio transparentan. Cilj je da Gaženica zaživi, nitko je ne prodaje. To su najniži politički poeni oporbe. Nama je cilj dovući brodove u Gaženicu", rekao je.

Više pročitajte ovdje.

Objavljeno u Županija
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik