nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Ponedjeljak, 02 Travanj 2018

Izazov za turističke djelatnike ove godine predstavljala je činjenica da je Uskrs 'pao'dva tjedna prije nego prošle godine, a ovi podaci su bolji nego 2016. godine kada je Uskrs također bio ranije. Prošle godine Hrvatsku je za Uskrs posjetilo oko 120 tisuća turista, navodi N1.

Iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ) naglašavaju da su to podaci o dolascima i noćenjima za petak, subotu i još uvijek nepotpunu nedjelju. Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, Italije, Austrije, Slovenije, ali i iz Mađarske i SAD-a.

Deset hrvatskih destinacija koje su imale najviše noćenja tijekom uskrsnog vikenda bile su Dubrovnik, Poreč, Zagreb, Rovinj, Opatija, Splita, Medulina, Umag, Zadar i Pula, dok je najviše noćenja ostvareno u hotelima i apartmanima.

Izvor: Tportal

Objavljeno u Dubrovnik

JESTE LI ZNALI? Jaje je od davnina simbol novoga života. Vjernici zoroastrizma bojali su pisanice na Novruz, iransku Novu godinu, na prve dane proljeća. Ta tradicija u iranskom i nekim drugim narodima traje oko 2500 godina.

Sv. Augustin u 5. stoljeću spominje jaje i izlazak pileta iz ljuske kao simbole novoga života, Isusova uskrsnuća i izlaska iz groba.

Boje na pisanicama imaju bogato značenje. Pisanice mogu biti jednobojne, dvobojne ili višebojne. Nekada se vjerovalo, da višebojna jaja imaju posebnu snagu.

Odabrali smo 20 najorignalnijih načina ukrašavanja jaja koje ste poslali na našu adresu.

Objavljeno u Lifestyle

U Dubrovniku studira nešto manje od 3 tisuće studenata, a grad turizma, no jedan od bogatijih u državi još nema studentski dom. Sve je zapelo zbog javne nabave, a sada su narasli i troškovi. Do izgradnje doma brojni studenti strepe jer uoči sezone kreće izbacivanje iz stanova.

Koferi turista u jednom smjeru, a studenata u drugom, jedni će unutra, drugi van. Tako je to u turističkim gradovima kada pred sezonu krene deložacija studenata.

"Od 15.05. nastaje još veći problem sa smještajem. A to je vrijeme kad još traju kolokviji, predavanja, ispitni rokovi nisu ni blizu, tako da je to jedan veliki problem, meni je ovo treći stan", govori studentica Bruna Papić.

Iz studentskog zbora upozoravaju da gotovo 1000 studenta u Dubrovniku se muči sa stanovanjem, što zbog izbacivanja, što vrlo visokih cijena najma.

Smještaj će ostat problem još najmanje dvije godine. Studentski dom s 500 soba koji je svoja vrata trebao otvoriti već ovu jesen, nije ni u fazi gradnje. U gradu kažu, zaustavila ih je javna nabava i žalbe.

"Jednostavno se žale na svako rješenje i ruše jedan kapitalni projekt, vjerujem da ćemo kroz nekih 20ak dana napokon taj postupak krenuti i da će Dubrovnik dobiti studentski dom", govori gradonačelnik Dubrovnika, Mato Franković.

Novi rokovi i nova obećanja, a projekt vrijedan 185 milijuna kuna u međuvremenu je poskupio za 12 milijuna kuna, manjak novac netko mora nadoknaditi.

Iz ministartva poručuju kako se tek razmatra pomoć Sveučilištu Dubrovnik, no ništa još nije finalizirano. Dubrovački studenti jedni su od onih koji se sezoni baš ne vesele prenosi Dnevnik.hr

Povodom ovoga oglasio se i Info-centar za mlade Dubrovačko-neretvanske županije putem njihove facebook stranice. Njihov status prenosimo u cijelosti: 

" 'Studentski grad' bez studentskog doma! Izgleda kako će trakavica oko izgradnje studentskog doma u Dubrovniku trajati još makar dvije godine. Na radionici u Korčuli maturanti Srednje škole Petra Šegedina rekli su nam kako se ne odlučuju studirati u Dubrovniku prvenstveno jer nemaju osiguran smještaj, odnosno da Grad nema studentski dom. Je li Dubrovnik postaje subregionalno središte? Jesu li priče o potencijalnoj dubrovačkoj regiji prenapuhane, kada nam mladi radije odlaze studirati u Split i Mostar, a značajan dio Dubrovačko-neretvanske županije gravitira Splitu?"

centar

Objavljeno u Dubrovnik

Danas je otvorena sezona odlazaka na Lokrum. Prva vožnja bila je u 10, a posljednja u 17 sati. Na veselje najmlađih održano je i prigodno traženje čokoladnih jaja i zečeva uz zeka maskotu koji je zabavljao brojne Lokrumske posjetitelje. Uživala su djeca, ali i njihovi roditelji u ovom lijepom proljetnom danu. Pogledajte tko je sve bio u našoj fotogaleriji!

Objavljeno u Dubrovnik

U izdavačkoj djelatnosti Doma Marina Držića, u utorak, 3. travnja 2018. godine u 11 sati u Domu Marina Držića održat će se predstavljanje knjige Ali spiš ali bdiš?: naše režije Držićevih tekstova u Domu Marina Držića i oko njega: Anno domini 2015., 2016., 2017., i 2018. (povodom obilježavanja 450 godina smrti i 510. godišnjice rođenja) autorica Mire i Vesne Muhoberac.

Uz autora, u predstavljanju knjige, sudjeluju Nikša Matić, Nila Miličić Vukosavić i Sebastijan Vukosavić.

Iz predgovora urednica i autorica knjige Mire Muhoberac i Vesne Muhoberac: "Knjigu svojih režija djela Marina Držića Ali spiš ali bdiš?, podnaslovljenu: Naše režije Držićevih tekstova u Domu Marina Držića i oko njega anno domini 2015., 2016., 2017., 2018. (povodom obilježavanja 450 godina smrti i 510. godišnjice rođenja) koncipirale smo kao prikaz svojih teatarskih ideja i osvrt na dramaturške zahvate i kazališne predstave koje smo režirale na temelju antologijskih Držićevih tekstova u Domu Marina Držića ili u drugim prostorima Grada povezanima s Domom Marina Držića. Ideja nam je bila i naslovnim citatom iz Držićeve komediole Venere i Adon potkrijepiti kazališnu iluziju, kao i problematizirati san koji umnogome korespondira s kazališnom fikcijom i ulazom u posebnu dimenziju fikcijskoga obzora.

Držićem se bavimo cijeli život na različite načine, promatrajući ga i istražujući s mnogih profesionalnih motrišta, a ovdje navodimo samo segment svoga rada povezan s dramaturgijom i režijom Držićevih tekstova. Nadamo se da će i naše dramaturško propit(k)ivanje i redateljsko postavljanje Držićevih tekstova pridonijeti brendiranju Dubrovnika kao Držićeva grada, grada jednog od najvećih i najboljih svjetskih dramatičara, Držić-grada.“

Objavljeno u Kultura

U petak, 6. travnja 2018. u dvorani Visia u Dubrovniku s početkom u 19:30 sati održat će se promocija knjige dubrovačkog glazbenika i pisca Vedrana Mezeija, "Tu sam!", sedam priča na putu do odredišta u organizaciji Društva dubrovačkih pisaca i izdavačke kuće Ibis grafike iz Zagreba.

Knjiga je zbirka sedam različitih priča koje govore o neobičnim događajima u životu običnih ljudi.

Na promociji sudjeluju: Vedran Mezei, Suzi Sokol, Mr.sc. Krešimir Krnic, Ivana Bokarica, Maja Grgić, Srđan Marković i duo Lingua Franca.

Objavljeno u Kultura

Putem svog Facebook profila Zračna luka Dubrovnik obavijestila je kako je od prošlog četvrtka u punoj funkciji za sav promet otvorena uzletno-sletna staza. Rekonstruirani dio staze dovršen je sukladno planu i spreman za intenzivni ljetni red letenja. Radovi u Zračnoj luci izvode se na površini od milijun kvadrata, a njihova ukupna vrijednost je 900 milijuna kuna bez PDV-a.

Objavljeno u Dubrovnik

U utorak, 3. travnja u 10 sati u vrtu Kuće Bukovac u Cavtatu održat će se muzejska akcija "Traženje uskršnjih jaja". Uskršnja jaja, izrađena na subotnjim radionicama, sakrivena su u Bukovčevom vrtu! Nakon pronalaska uskršnjih jaja posjetitelji imaju priliku naučiti novu staru cavtatsku igru - gađanje jaja kovanicama. Radionicama u Kući Bukovac možete pridružiti za vrijeme proljetnih praznika svaki dan od utorka 4. travnja do subote 8. travnja.

Objavljeno u Kultura

Danas su članice Zajednice žena “Katarine Zrinske” HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije radost Uskrsa podijelile s obiteljima slabijeg imovnog stanja nastanjenih u hotelu Vis 2.

Sretni što im je netko ukazao pažnju, stanare su darivale namirnicama i higijenskim potrepštinama.

Ovom posjetom i razgovorom s ljudima s teškim životnim pričama želja je bila podsjetiti ih da nisu napušteni i zaboravljeni.

Objavljeno u Dubrovnik

Eko Omblići uputili su uskrsnu pozivnicu svoj djeci i mladima Mokošice i Rijeke dubrovačke - dođite na tucanje jajima u utorak, 3. travnja u 11.30 u Eko park Ombla u Mokošici kada ćemo oživiti ovaj tradicijski običaj Rijeke dubrovačke.

Uskrsni su blagdani, školski praznici, proljeće i pravo vrijeme za druženje u prirodi. Stoga pridružite im se veselo u rascvjetanom Eko parku Ombla. Napomena – sa sobom ponijeti par penganih tvrdo kuhanih jaja i veliki osmijeh.

Pobjednicima kojima ostane jaje čitavo slijede nagrade. Dobrodošli su svi te će se tada dogovoriti i odlazak na Uskrsnu festu u Mrčevo na balarini kod lokve na Mali Uskrs u subotu 7. travnja.

Završetak natjecanja očekuje se oko 12.30 uz slasnu okrijepu pincama i jajima.

Objavljeno u Dubrovnik
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik