nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Petak, 06 Travanj 2018

Prvo izdanje festivala "Stradun Classic" u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra i klarinetistice Marije Pavlović započeo je večeras koncertom u Franjevačkoj crkvi Male braće. Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnao je austrijski dirigent Christoph Campestrini, dok su kao solisti nastupili Tom Owen, glavni oboist Gürzenich Orchestra Köln i voditelj komornog glazbenog društva KammermusikKöln, zatim prvi fagot Rotterdamske filharmonije Pieter Nuytten, vrsni slovenski hornist Boštjan Lipovšek i jedna od najdarovitijih hrvatskih glazbenica Marija Pavlović, dobitnica brojnih prestižnih nagrada i priznanja, rođena Dubrovkinja i inicijatorica festivala. Na koncertu su izveli Mozartovu Sinfoniju concertante u Es duru za obou, klarinet, fagot, hornu i orkestar te Dvořákovu Simfoniju br. 5 u F duru, op. 76. Sljedeći koncert na programu je u nedjelju, u 19.30 sati, u Katedrali, a zatim će se održati i koncert u srijedu, u 20 sati, u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad. Tko je sve večeras bio na koncertu, pogledajte u fotogaleriji.

Objavljeno u Kultura

Vizualna umjetnica HEART aka. Ivana Miloglav Ivanković večeras je u Galeriji Otok otvorila vrata svoje izložbe INTRO. Riječima same autorice, INTRO je osobni doživljaj kvantnog svijeta i ljubavi. Ljubav kao glavna pokretačka snaga i kvantna fizika usko su povezane jer prema kvantnoj fizici objektivnost ne postoji, a čovjek vlastitim mislima i djelima utječe na cijeli univerzum.

"Mi se ne možemo odvojiti od svijeta i pasivno ga promatrati jer mi njegov dio. Kao kap vode u oceanu. Zajedno stvaramo valove, veće i manje, a ljubav kao najjači izvor energije najsnažnije djeluje na svijet u kojem živimo. Pritom mislim na ljubav koja je bezvremenska, bez okvira i granica, bez kraja, gledana kroz kvantnu fiziku. Kvantnu teoriju teško je objasniti riječima. Kako govoriti o prostoru i vremenu, a ne doživljavati ih na način na koji smo to već naučili. Prema kvantnoj fizici prostor i vrijeme su iluzije. Čvrsta materija ne postoji, kao ni pravocrtni doživljaj vremena koji je ustaljen u našim glavama. Svijet kojeg percipiramo sa svojih pet osjetila je matrica u čijim se okvirima društvo razvija. U kolektivnu svijest usađen je određeni obrazac prema kojem čovjek doživljava vlastitu realnost i postojanje. Kvantna fizika demistificira pojmove kao što su vrijeme i prostor, a samim time demistificira i pojam ljubavi", kazala je autorica.

Inače, HEART je vizualna umjetnica čiji se rad bazira na osobnom doživljaju kvantnog svijeta. HEART – HE označava mušku osobu, odnosno osobe koje su inspirirale rad. ART je ono što umjetnicu povezuje s tom osobom odnosno osobama. Zanimljiv je svojevrstan uvod koji obrazlaže motiv same izložbe, a priča je to o Srcu, ljubavi, Vjetru te vremenu koje je samo iluzija.

"U kućici usred šume živi Srce. Živi jednostavan život neprestano otkucavajući svoje otkucaje. Srce je čisto, zaigrano i radosno. Vjetar je Srcu najbolji prijatelj. Jednoga dana, čisteći prašinu s police pune knjiga, Srce nasumce odabere jednu i otvori je. "Ljubav ne postoji zato da nas usreći. Ja vjerujem da postoji zato da nam pokaže koliko možemo izdržati", čita Srce Hesseove riječi. "Ah, ta ljubav."-uzdahne Srce i nastavi čistiti svoju kućicu. Zatim otvori prozor da istrese krpu punu prašine, a Vjetar ga upita: "Kako si Srce?" Srce odgovara: "Dobro Vjetre, dobro. Vrijeme je samo iluzija", stoji u uvodu izložbe.

Izložba se može posjetiti do 20. travnja, svakog radnog dana od 11 do 19, a tko je večeras sve prisustvovao otvorenju, pogledajte u fotogaleriji.

Objavljeno u Kultura

Drugo kolo "DUBROVNIK MULTISPORT LIGE 2018" održat će se sutra u Gornjim selima Dubrovačkog Primorja!

"Start utrke je u 11 sati u mjestu Mrčevo. Parking vozila omogućeno je kod crkve i igrališta Mrčevo. Tu će se ujedno i dijeliti startne brojeve od 10.30. Start utrke je u 11:00 kod autobusne stanice Mrčevo. Trčat će se 4km u pravcu Riđice, preko Mravinjca, okret Riđica, i natrag 4km u Mrčevo. Cesta je, podloga asfalt, i sve je slikovito, bajkovito, valovito!", poručili su organizatori.

Sudjelovanje je besplatno, prijavu je potrebno obaviti prije utrke, a rutu trčanja provjerite ovdje.

Objavljeno u Sport

Hrvatska vaterpolo reprezentacija ovog je petka pobijedila reprezentaciju Crne Gore rezultatom 10:5 (3:1, 2:1, 4:3, 1:0). Time je momčad Ivice Tucka osigurala sutrašnju utakmicu sa Srbijom za finale. Naime, ove dvije momčadi odlučuje o pobjedniku skupine B, a pobjednik skupine će u nedjelju zaigrati u finalu u 20.30, piše HVS.

Raspoložena Hrvatska, u igri dostojnog svjetskog prvaka, Crnu Goru ostavila realno bez šanse za išta drugo osim časnog, ali solidno uvjerljivog poraza, a detaljnije pročitajte ovdje.

HRVATSKA 10 : CRNA GORA 5 (3:1, 2:1, 4:3, 1:0)

RIJEKA – Plivalište Zdravko Ćiro Kovačić. Gledatelja 600. Suci: Szekely (Mađarska) i Colombo (Italija). Opunomoćenici: Lonzi (Italija) i Perišić (Srbija)

HRVATSKA: Bijač (4 obrane), Macan, Fatović 1, Lončar, Joković 4, Buljubašić 1, Vukičević 2, Bušlje, Marinić-Kragić, Vrlić 1, Šetka, Garcia 1, Marcelić. IZBORNIK: Ivica Tucak

CRNA GORA: Lazović (3 obrane), Dr. Brguljan 1, Baničević, Petković, Đ. Radović, A. Radović 1, Popadić, Đurđić 2, Ivović, Klikovac, Čučković, Spaić, Šćepanović (5 obrana). IZBORNIK: Vladimir Gojković.

OSOBNE POGREŠKE. Hrvatska 9, Crna Gora 9

ISKLJUČENJE S PRAVOM ZAMJENE: Bušlje (32)

ŽUTI KARTON: izbornik Tucak (30)

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 5-9 (55%9, Crna Gora 2-8 (25%)

Objavljeno u Sport

U pojedinim općinama na Korčuli došlo je do reorganizacije poštanskih brojeva na što su ukazali korisnici Facebook grupe Dnevna doza Korčule. Kako su istaknuli, ako je vjerovati podacima na stranicama pošte, Općina Smokvica više nema svoj poštanski broj već je svrstana pod 20271 Blato, kao i Općina Lumbarda kojoj je dodijeljen broj 20260 Korčula. Korčulanima su pridruženi i Žrnovljani kojima je također dodijeljen broj Grada Korčule umjesto dodadašnjeg broja. "Čarani" su pak postali "Pupnaćani" s poštanskim brojem 20274 Pupnat.

"Nije mi jasno da Pupnat ima svoj poštanski broj, a Lumbarda, Čara, Smokvica, Žrnovo, Račište nemaju. Tko zna, možda je ukidanje poštanskih brojeva prethodnica ukidanja i poštanskih ureda u nekim mjestima (neki poštanski uredi već rade skraćeno i to par sati dnevno), a u budućnosti možda čak i posluži u svrhu ukidanja nekih od općina na otoku, prvenstveno Smokvice i Lumbarde jer su to sada dva mjesta i općine bez svog poštanskog broja", istaknuo je jedan od korisnika u grupi Dnevna doza Korčule.

Tragom toga upitali smo Hrvatsku poštu zbog čega je došlo do promjene poštanskih brojeva, ima li bojazni od zatvaranja pojedinih ureda te kako se ove izmjene reflektiraju na protok pošte.

"Hrvatska pošta, kao tvrtka koja godinama radi na liberaliziranom tržištu, kontinuirano unaprjeđuje svoje poslovanje i interne procese. Optimizacija takozvanih dostavnih punktova je također jedna od aktivnosti koju godinama provodimo diljem Hrvatske. Dakle, ne radi se ni o čemu novome, niti se promjena odnosi na korisnike, već na interne procese. To konkretno za područje za koje pitate znači da se za dostavno područje poštanskog ureda 20272 Smokvica dostava obavlja iz poštanskog ureda 20271 Blato; za dostavno područje poštanskog ured 20263 Lumbarda iz poštanskog ureda 20260 Korčula. Također donesena je i odluka kojem je dostavno područje poštanskog ureda 20273 Čara pripojeno dostavnom području poštanskog ureda 20274 Pupnat. Napominjemo kako su ovo isključivo interne organizacijske promjene koje ne utječu na korisnike poštanskih usluga na ovim područjima. Uručenje pošiljaka na kućnoj adresi primatelja ostalo je nepromijenjeno, a isporuka pošiljka po ostavljenoj Obavijesti o prispijeću pošiljaka i nadalje se obavlja u istim poštanskom uredima", odgovorili su iz Korporativnih komunikacija Hrvatske pošte uz napomenu da navedene poštanske urede ne namjeravaju zatvoriti.

Napominju kako Hrvatska pošta, u skladu sa Razvojnom strategijom Pošta2022., nastavlja unaprjeđivati temeljno poslovanje razvijanjem infrastrukture te poboljšanjem procesa. Isto tako kontinuirano rade na unaprjeđenju svoje mreže s više od 1000 poštanskih ureda te modernizaciji u skladu s razvojnim mogućnostima. Osim na Korčuli, ustrojstvo poštanskih ureda promijenjeno je diljem Dubrovačko-neretvanske županije, a uglavnom se radilo o promjeni iz šalterskog u isporučni poštanski ured. Tako su poštanski brojevi promijenjeni i u Cavtatu, Čilipima, Dubravci, Maranovićima, Oskorušnome, Kuni, Trsteniku, Žuljani, Putnikovićima, Kučištu, Lovištu, Novim Selima, Kuli Norinskoj, Otrić Seocima, Rogotinu, Kominu, Staševici, Vidu, Mliništu, Kleku i u Blacama.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Županija

Župan Dobroslavić uputio je čestitku svim vjernicima koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru. Tekst čestitke prenosimo u cijelosti.

"Poštovani sugrađani,

Svima vama koji blagdane slavite po julijanskom kalendaru želim sve najbolje uz nadolazeći Uskrs, najveći kršćanski blagdan. Uskrs je poruka pobjede života nad smrću i daje nam snagu za svladavanje svih teškoća u životu. Želim vam da blagdan provedete u duhovnosti, miru i zadovoljstvu s vašim najmilijima.

Sretan Vam i blagoslovljen Uskrs."

Vaš župan,

Nikola Dobroslavić

Objavljeno u Županija

Nešto prije 15 sati na području Gruža začule su se tri neobične eksplozije. Policijska uprava dubrovačko-neretvanska istražila je slučaj po dojavama građana te poručuju kako razloga za brigu nema. Naime, kako nam je potvrdila glasnogovornica Policije Andrijana Biskup, za buku koju su građani dojavili "krivi" su Dubrovački trombunjeri. Nije dakle na pomolu nekakav novi sukob, već jedan od njih danas uplovljava u bračnu luku, a njegovi su ga kolege popratili pucnjevima iz trombuna.

Objavljeno u Dubrovnik

Primarna zdravstvena zaštita se privatizira, a bolnički liječnici bit će nagrađeni ovisno o učinku na poslu – ključne su promjene prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti čiji je nacrt pušten u proceduru javnog savjetovanja.

Ponovljeno je to savjetovanje jer je prva verzija povučena radi, kako je tada objašnjeno, dorade, a ova konačna varijanta zakona u suštini donosi izmjene jednake prijašnjoj verziji. Navedene promjene u početku teksta najveća su vijest za primarnu odnosno bolničku zdravstvenu zaštitu, a kako neslužbeno doznaje Večernji, plan je Ministarstva zdravstva da taj zakon bude izglasan do kraja lipnja.

Što će biti vikendom

Zakon će u praksi utjecati na cijelu javnost, ne samo na zdravstvene djelatnike, no oni koji su bili uključeni u njegovu izradu ostali su na svojim početnim pozicijama. S jedne strane obiteljski liječnici koncesionari pozdravljaju zakonske izmjene, s druge je pak strane i dalje otvorena bojazan što će se primjenom zakona dogoditi s domovima zdravlja. Ovakvim zakonom koji uvodi ordinacije svi će liječnici primarne (obiteljski, ginekolozi, pedijatri, zubari...) moći otvoriti svoju privatnu ordinaciju pa i odseliti se u neki drugi prostor ako se ne dogovore o uvjetima ostanka u prostoru pod kapom doma zdravlja. Ukida se, dakle, koncesija i obveza o 30 posto liječnika primarne zaštite, koliko ih je moralo ostati zaposleno pod sustavom doma zdravlja. Nadalje, osim s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje moći će se sklapati ugovori i s drugim osiguravateljima, zavodima, ukratko dodatno raditi te u konačnici prenositi na nasljednike svoje ordinacije.

"Sve što je bilo u nacrtu zakona tako je i sada; mogućnost zapošljavanja liječnika, prijenos ordinacije, grupne prakse, i to je korak naprijed. Prostori u domovima zdravlja primarno se moraju dati u najam liječnicima koji ondje već rade i oni će imati pravo odrediti tržišnu cijenu. Ako se ne dogovore, domovi zdravlja mogu dati prostor drugim liječnicima, a ako ni to ne bude, onda tek uz dozvolu Ministarstva zdravstva mogu iznajmiti prostor trećim osobama", komentira dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. Teoretski to znači da će dom zdravlja moći napustiti svi liječnici, preseliti svoje ordinacije u neke povoljnije prostore, a na njihovu mjestu otvoriti se i nešto što nema veze sa zdravljem. O.K., uz dozvolu Ministarstva, tako da je malo vjerojatno da će po domovima zdravlja početi nicati fast food filijale. No, zakonski će i to postati moguće. Nadalje, zakonski se definira obveza dežurstva vikendom – subotom od 15 do 20 sati te nedjeljom, praznikom i blagdanom od 8 do 20 sati. Ali tko će dežurati nije definirano, nego ostavljeno na dušu budućem pravilniku. Tako da jedno od ključnih pitanja o dostupnosti liječnika građanima vikendom ostaje neriješeno.

‘Domove zdravlja ostaviti’

"Potreba za dežurstvima morat će se dogovoriti s lokalnom upravom. U zakon je stavljeno da moramo dežurati, ali je pitanje tko će i koliko to platiti", napominje dr. Krolo, dodajući da u Koordinaciji još detaljno iščitavaju tekst zakona. Isto čine i u Udruzi poslodavaca u zdravstvu, koja je također bila uključena u radnu skupinu za izradu nacrta i koja je upozoravala da model ordinacija nije dobro rješenje.

"Smatramo da nosioci primarne zdravstvene zaštite trebaju biti domovi zdravlja, i prije smo ukazivali na cijeli niz nedostataka takvog modela. U odnosu na prijašnju verziju nema bitnih promjena osim što je dobro da je otvoren proces nagrađivanja u zdravstvu", rekao je dr. Dražen Jurković, direktor UPUZ-a.

Nagrađivanje bolničkih liječnika dodacima na plaću prema učinku navodno je članak zakona zbog kojeg je ta dorada zapela na više mjeseci prvenstveno zbog dodatnog troška. Kako će se vrednovati i kako točno nagrađivati liječnike propisat će Vlada posebnom uredbom.

Mobilni timovi za palijativnu skrb

Uređuje se definicija zdravstvenog turizma kao pružanje zdravstvenih usluga u turizmu. Cilj uvođenja zdravstvenog turizma jest bolje iskorištavanje te grane čiji su kapaciteti, kako stoji i u objašnjenju zakonskog prijedloga, iskorišteni samo 10 posto. Konkretno stoji da imamo 222 lokacije, a da u smislu lječilišta funkcionira njih samo 18. Zdravstvene ustanove, privatnici i trgovačka društva mogu obavljati usluge zdravstvenog turizma u skladu i s drugim nadležnim zakonima. Novi zakon uređuje i palijativnu skrb, a raspored i mobilne timove za palijativnu skrb određuje župan za svoju jedinicu.

Objavljeno u Županija

Početak poljoprivrednih proljetnih radova donosi i povećan broj vatrogasnih intervencija na požarima nastalima zbog spaljivanja biljnog otpada. U pravilu za gašenje takvih požara potreban je veći broj vatrogasaca i vozila, a ponekad i zračne snage, što uvelike opterećuje lokalne i državni proračun.
Vatrogasci stoga savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira. Ukoliko se pojedinci ipak odluče na spaljivanje, nužno je da postupaju sukladno odluci njihove općine, grada i županije kojom su definirani rokovi i uvjeti pod kojima se smije spaljivati biljni otpad.
Potrebno je znati da se vatra ne smije paliti za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja, u vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve, u blizini miniranih i minsko-sumnjivih površina. Biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima. Prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistiti od zapaljivog raslinja kako bi se spriječilo širenje požara.
Pripremitoi sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ukoliko u blizini nije početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl.
Ne spalivati istovremeno velike količine raslinja.
Osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi.

Vatrogasci apeliraju na osobe starije životne dobi i lošeg zdravstvenog stanje da ne pale biljni otpad.

Sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenome prostoru dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva).

Za vrijeme požarne sezone na snazi je potpuna zabrana loženja vatre na otvorenome prostoru. Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar.

Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 kn do 15.000,00 kn.

Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom za koje se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

U Hrvatskoj se svakoga dana dogodi tridesetak požara, a neoprezno spaljivanje nanosi dugoročnu ekološku štetu tlu i okolišu.

Nakon uočavanja požara odmah nazovite vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192.

Objavljeno u Županija

Ponukani fotografijom koja je objavljena u Facebook grupi Društvo za zaštitu životinja na kojoj se vidi leš mačke, uz napis korisnice "Mislim da je otrov..." kontaktirali smo predsjednicu Društva Anicu Sambrailo koja nam je potvrdila kako uistinu jest posrijedi trovanje, te da ovo nije izoliran slučaj. Naime, na potezu od ulaza u Čokolino do trafostanice pronađeno je nekoliko uginulih životinja uslijed trovanja. O događaju je obaviještena nadležna policijska služba, te uskoro očekujemo očitovanje.

Objavljeno u Crna kronika
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik