nportal crop
nportal crop
Nportal - Sadržaj izdvojen po datumu: Ponedjeljak, 09 Travanj 2018

Gradski vijećnici imenovali su na današnjoj sjednici Jelenu Bogdanović novom ravnateljicom JU u kulturi Dubrovačke knjižnice. Kako je izvijestio dosadašnji predsjednik Odbora za izbor i imenovanje Ivan Jelčić, odbor je predložio Bogdanović, a on je glasao protiv ovog imenovanja. "Ovo je isto političko imenovanje.

Jako mi je drago da su za razliku od Lokruma, Knjižnice važnija institucija pa se traže neki preduvjeti kao da kandidat bude diplomirani knjižničar", kazao je Jelčić, a gradonačelnik mu je odgovorio kako "svaka politika koje se donese na vijeću je politička".

"DDS je zasigurno sretan jer već godinama pokušavate maknuti dosadašnju ravnateljicu s mjesta pa imate sreće jer onda ide u mirovinu", rekao je Franković.

Gradsko vijeće je potvrdilo ovo imenovanje s 14 glasova za, šest suzdržanih i tri glasa protiv.

Objavljeno u Politika

Nakon što su uz jedan suzdržan glas vijećnici razriješili Mariju Crnčević dužnosti v.d. ravnateljice JU Rezervat Lokrum, Prijedlog Upravnog vijeća Javne ustanove Rezervat Lokrum o imenovanju Ivice Grileca ravnateljem ove javne ustanove nije dobio potrebnu većinu članova Odbora za izbor i imenovanje Gradskog vijeća, a većinu nije dobiti nijedan drugi kandidat. Zbog toga je napravljena kraća pauza nakon koje je vijećnik Blaž Pezo istaknuo kako Klub vijećnika HDZ-a podržava odluku UV Lokruma te smatra kako je Ivica Grilec najbolji kandidat. Vijećnik Mladen Gojun kazao je da SDP ne podržava ovaj prijedlog te ima i opciju rušenja natječaja. "Ako do toga dođe, predlažemo Mariju Crnčević", rekao je Gojun.

"Obrazloženje je nepotpuno i nelogično. Temelji se na dva faktora, a to su pregled životopisa i program. Svih šest kandidata su zadovoljili formalno-pravne uvjete. Grilec ima dva fakulteta, to je istaknuto. Ali to nije istaknuto kod drugih kandidata. Druga kandidatkinja je imala doktorat. Ali, samo jedan, a ne dva. Matić je eliminiran jer je radio odlično pa bi ga trebalo ostaviti tu gdje jest da ne bi slučajno negdje drugdje radio odličan posao. Za Nikšu Matića se navodi kako je odlično radio u Domu Marinu Držića te je najveći akcent dao na kulturu što nije osnovna smjernica i on je penaliziran što radi jako dobar posao", kazao je vijećnik Jelčić dodavši kako je Grilecov program bio najšturiji te da on ne vidi što je to značajnije bolji od drugih.

Gradonačelnik Franković je podsjetio da se Vijeće i prije dvije godine našlo pred sličnim scenarijem.

"Imali smo iznimno uspješnu ravnateljicu Linđa. Međutim, trebalo je smijeniti jer je tako DDS poželio i dogodila se razmjena dobara oko Linđa i Lokruma. Većina je tako odlučila. No, prošlo vrijeme, problem u Linđu. Upravo mi smo prije samo 6-7 mjeseci morali ponovno razrješavati onu koja se postavila tu zahvaljujući trgovini na relaciji Linđo-Lokrum. Politika je politika. Nemojmo bježati od istine. Politika će večeras odlučiti tko će biti ravnatelj, a ne UV. Ali, i UV je politika jer ih je ona tamo postavila. Politika je preuzimanje odgovornosti!", rekao je Franković.

Vido Bogdanović kazao je kako je sve ovo jedna farsa te da je unaprijed dogovoreno tko će biti ravnatelj Lokruma. "Neugodno mi je raspravljati o ovoj točki i o kandidatima. Ovo je cirkus", dodao je.

"Gradonačelnik je jasno rekao kako smo ovim činom preuzeli odgovornost. Gospar Vido, 1999. godine ste bili gradonačelnik i imenovali ste Antuna Karužića, člana HSS-a za tu funkciju, vjerojatno najvećeg stručnjaka u svemiru. Jedan gospodin ga je 2001. godine skinuo, tu je. I sad ćete vi nama pet minuta držati predavanja. Stavili smo čovjeka s dva fakulteta, s iskustvom, rekli smo kako preuzimamo odgovornost", odgovorio mu je Potrebica.

Uz 13 glasova za, jedan suzdržan i sedam glasova protiv Ivica Grilec ipak je imenovanjem ravnateljem Lokruma.

Objavljeno u Politika

Dubrovački gradski vijećnici jednoglasno su prihvatili Prijedlog zaključka o prihvaćanju teksta Kolektivnog ugovora za zaposlene u JVP „Dubrovački vatrogasci“ i o davanju suglasnosti za sklapanje istog.

"Dosad su dubrovački vatrogasci bili jedni od najmanje plaćenih u državi, ali iako su nam proračunska sredstva ograničena, mi smo se odlučili na ovaj korak. Vlada RH se povukla iz ovih pregovora, i prepustila svoju poziciju u cijelosti nama. Dogovorena je osnovica za obračun u iznosu od šest tisuća kuna. Moramo osigurati i proračunska sredstva za kupnju vatrogasnog plovila jer ne smijemo zaboraviti naše Elafite. U slučaju svake ugroze, a ne samo požara oni su tu", rekao je gradonačelnik Franković.

Vijećnica Dolores Lujić istaknula je da ovaj kolektivni ugovor ima brojne nedostatke. "Kolektivnim ugovorom se mogu samo regulirati odnosi između radnika i poslodavca, naišla sam i na brojne neusklađenosti sa zakonom", rekla je.

Nakon kratke stanke u prijedlog kolektivnog ugovora unesene su promjene koje je zatražila Dolores Lujić pa će se ugovor odnositi i na DVD-ove. Tajnik Vatrogasne zajednice Emilio Puljizević zahvalio je u ime svih vatrogasaca na ovom novom kolektivnom ugovoru.

"Zadnje izjave gradonačelnika Vlahušića su bile da on neće ulagati u hladni pogon, a kad gori onda nas svi traže. Vatrogasci su dobili veća prava ovim ugovorom, značajno će im skočiti plaća, čak do 30 posto, platit će im se i dežurstva te topli obrok."

Podsjetimo, pregovori su započeli 16. veljače 2018. godine, a završili su 16. ožujka 2018. Pregovarački timovi održali su ukupno pet pregovaračkih sastanaka.

Objavljeno u Politika

Gradski vijećnici usvojili su Prijedlog odluke o dopunama odluke o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih automobila u zoni posebnog prometnog režima.

"Ova odluka se odnosi samo na područje oko žičare. Cilj nam je da se omogući parkiranje autobusa. Oni moraju imati na sebi istaknutu oznaku da se radi o turističkom autobusu za prijevoz gostiju do žičare, oni moraju imati i ovjerenu izjavu tvrtke Excelsa nekretnine. Ova odluka je dobila i odobrenje policije. Ako je prihvatite, uprihodovat ćemo značajnija sredstva od žičare. Nema smisla da naplaćujemo dodatno stajanje autobusa na žičari. Drugi autobusi se neće tamo moći zaustavljati", rekao je Franković.

Dodao je kako je sreća Grada što nije uvjete ugovorio kako je bilo predloženo 2008. jer bi u tom dijelu napravili prekršaj.

"DORH, Porezna uprava, carina, sve te institucije rade na rješavanju naplate od prvog dana rada žičare. Konačno smo u prilici donijeti odluku koja je pozitivna za Proračun Grada. Ovaj proces nije bio lagan, ali došli smo do samog kraja. Sam koncesionar ne bježi od plaćanja. I oni sami žele plaćati koncesijsku naknadu, a Grad će imati samo benefit", kazao je.

Vijećnici su većinom glasova prihvatili i Prijedlog odluke o dodjeli koncesije za gospodarsko korištenje općeg ili drugog dobra zračnog prostora kojim prolazi trasa žičare, društvu Excelsa nekretnine d.d. Rješenje je to dugogodišnjeg problema oko kojeg je Grad Dubrovnik s tvrtkom Excelsa nekretnine pregovarao još od 2011.

Kako je navedeno u Prijedlogu Odluke, koncesija se dodjeljuje na period od 50 godina, uz fiksni dio koncesijske naknade od 12 tisuća kuna godišnje te uz varijabilni dio od 15 posto od ukupne prodaje karata. Koncesionar se obvezuje građanima koji imaju prebivalište na području Grada Dubrovnika unutar teritorijalnih granica određenih propisima, koji su na snazi na današnji dan, omogućiti prijevoz žičarom po posebnoj cijeni dvosmjerne karte u iznosu od 15 (slovima: petnaest) kuna uz predočenje osobne iskaznice, pri čemu odrasla osoba može sa sobom povesti dvoje djece mlađe od 12 (slovima: dvanaest) godina.

Također, koncesionar se obvezuje da cijena dvosmjerne karte za građane koji imaju prebivalište na području Grada Dubrovnika unutar teritorijalnih granica određenih propisima, koji su na snazi na današnji dan, za cijelo vrijeme trajanja Ugovora o koncesiji neće prijeći današnju realnu vrijednost iznosa od 15 (slovima: petnaest) kuna mjereno po Eurostatovom HICP-u (harmonised indices of consumer prices) tj. harmoniziranim indeksima potrošačkih cijena, odnosećih na Republiku Hrvatsku. Detalje koncesije možete pročitati ovdje.

Vijećnik Miho Obradović istaknuo je kako se nada da se Excelsi nekretninama neće dogoditi da im prihod padne ispod 50 posto. Vijećnik Maro Kristić pohvalio je Dolores Lujić jer je iskoristila svoje dobre pregovaračke sposobnosti s Excelsa nekretninama. Vijećnika Maldena Gojuna brine smanjivanje varijabilnog dijela naknade na 10 posto, u slučaju poremećaja tržišta i pada prihoda Excelsa nekretnina.

Objavljeno u Politika

Na Jadranu ove se godine očekuje više kruzera nego lani. U naše najveće luke ove godine će, prema najvama, uploviti 963, dok je lani bilo 911 dolazaka turističkih brodova na kružnim putovanjima. Prema podacima domaćih lučkih uprava, ove se godine, kako se navodi u Ministarstvu mora, najveći broj najava dolazaka kruzera na Jadran odnosi na luke Dubrovnik i Split, koje su i prošlih godina bile najposjećenije.

"Luka Dubrovnik u 2018. očekuje nastavak poslovanja poput onog u 2017., uz određeno smanjenje broja ticanja i blagi porast broja putnika na kružnim putovanjima zbog izmjena nastalih u poslovnoj okolini kruzing turizma", ističu iz Ministarstva.

U Dubrovniku je kruzing sezonu počela u nedjelju, 18. ožujka, dolaskom broda Viking Star s ukupno 929 putnika.Tijekom ove godine u luci Dubrovnik-Gruž očekuje se 441 ticanje brodova, s oko 740 tisuća putnika, što je u odnosu na prošlu godinu 2 posto manje ticanja i oko 4 posto više putnika. Pritom je toj Luci najavljeno i sedam ticanja brodova, koji prvi puta posjećuju Dubrovnik.

U Zadru je sezona počela 21. ožujka kada je u gradsku luku uplovio "stari gost" - kruzer Aida Aura.

Iz Ministarstva navode i da ostale luke očekuju ove godine više kruzera, pa je tako Lučkoj upravi Rijeka za sada najavljeno ticanje 11 kruzera, Lučkoj upravi Split 275, Lučkoj upravi Zadar 130 do 140, a Lučkoj upravi Šibenik 112, što je ukupno 20 posto više ticanja i do oko 20 posto putnika više nego u prošloj godini, piše 057info.hr.

Objavljeno u Dubrovnik

Deseta je sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika u tijeku, a vijećnici su usvojili drugu točku dnevnog reda Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Dubrovnika za 2018. godinu, zatim odluku o njegovu izvršavanju, kao i petu točku dnevnog reda Prijedlog zaključka o potpisivanju Ugovora o donaciji sa Društvom prijatelja dubrovačke starine i prihvaćanju ponude društva Zagrebačka banka d.d. iz Zagreba u svrhu ostvarivanja prava prvootkupa kupnje nekretnine u k.o. Dubrovnik. Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica rekao je da se odbor sastao prije sjednice te jednoglasno podržao inicijativu za rebalans proračun koji je dobio 8 milijuna kuna namjenskih sredstava za kupnju prostora na Gundulićevoj poljani. Amandmanom je osnovan fond za kupnju gdje će se nalaziti 25 milijuna kuna.

Kako je objasnio gradonačelnik Mato Franković, cilj gradske uprave kupnja je svih nekretnina koje se pokažu adekvatne i s kojima će se onemogućiti daljnja komercijalizacija prostora.

"Upravo je to prostor sada bivše Zagrebačke banke. Sigurno bi je se pretvorilo u ugostiteljski objekt i tražilo stolove na javnoj površini. To moramo spriječiti. Nemamo uvijek novca, ali DPDS nam je obećao pomoći. Inicijalna ponuda je osam milijuna kuna, a sutra se održava javna dražba. Moramo biti prisutni na licitaciji te po pravu prvokupa moramo tu cijenu prihvatiti jer se zakon promijenio. Jedinice lokalne samouprave stavljene su time u nezavidan položaj", rekao je Franković.

Tijekom rasprave postavljeno je pitanje ima li Grad strategiju kupnje nekretnina, ali i do kojeg će se limita sutra licitirati.

"Nećemo govoriti o limitima, ali bit ćemo razumni u licitiranju kako ne bismo potrošili 25 milijuna kuna. Je li cijena pretjerana ili nije, vidjet ćemo na licitaciji. Ne vidim smisao u licitiranju od strane nekog poduzetnika ako Grad ima pravo prvokupa", rekao je gradonačelnik.

Također, predsjednik Gradskog vijeća Potrebica istaknuo je da "tko kupi taj prostor (na Gundulićevoj poljani op.a.), neće dobiti javnu površinu.

"To je poruka svima koji sutra na licitaciji žele reketariti interesima grada", rekao je Potrebica.

Kako je istaknuto u Prijedlogu Odluke Gradsko vijeće Grada Dubrovnika na 7. sjednici, održanoj 18. i 19. prosinca 2017. godine donijelo je Proračun Grada Dubrovnika za 2018. godinu sa projekcijama za 2019. i 2020. godinu (objavljen u Službenom glasniku Grada Dubrovnika br.25 od 22. prosinca 2017. godine). te je iznosio 609.429.700 kn.

Dana 24. siječnja 2018. godine, na svojoj 8. sjednici Gradsko vijeće donijelo je Izmjene i dopune proračuna Grada Dubrovnika za 2018. godinu (prvi rebalans), kojim je proračun povećan za 14.000.000 kn donacije Društva prijatelja Dubrovačke starine, a u svrhu obnove Državnog arhiva u Dubrovniku, te za 900.000 kn povećanja prihoda od ulaznica na gradske zidine (objavljen u Službenom glasniku Grada Dubrovnika br.2/18 od 29. siječnja 2018. godine), te je isti iznosio 624.329.700 kn.

Malo vijeće Društva prijatelja Dubrovačke starine na svojim redovnim sjednicama 15. i 22. siječnja 2018. donijelo je odluku o donaciji sredstava Gradu Dubrovniku za kupnju nekretnine po pravu prvokupa na Gundulićevoj poljani br. 6.

Donacija se predviđa u iznosu od 8.000.000 kn, a o čemu će se potpisati Ugovor o donaciji spomenutih sredstava između Grada Dubrovnika i DPDS-a.

Prihvaćanjem ove donacije, Grad Dubrovnik ovim drugim prijedlogom rebalansa, plan rashoda Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom na Projektu Ulaganja u poslovne prostore, uvećava za 8.000.000 kn, pa tako ukupan plan rashoda predmetnog razdjela sada iznosi ukupno 46.490.000 kuna.

Plan prihoda također se uvećava za 8.000.000 kn, a odnosi se na kapitalnu donaciju Društva prijatelja dubrovačke starine koja je namijenjena za kupnju nekretnine po pravu prvokupa Grada Dubrovnika, na Gundulićevoj poljani br. 6, upisanoj u zemljišne knjige Općinskog suda u Dubrovniku, k.o. Dubrovnik, zkč.br. ZGR 1317, i to 5. suvlasnički dio s neodređenim omjerom etaložno vlasništvo (E-5).

Svi drugi projekti i aktivnosti unutar Proračuna Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom ostaju nepromijenjeni, te stoga novi prijedlog Proračuna nakon predloženih Izmjena i dopuna Proračuna Grada Dubrovnika, iznosi 632.329.700 kuna.

Objavljeno u Politika

U organizaciji Hrvatske udruge povijesnih gradova (HUPG) i Grada Dubrovnika, 10. i 11. travnja 2018. u Dubrovniku će se održati međunarodna konferencija pod nazivom ''Zajednička budućnost kulturne baštine: sinergija između baštine, turizma i digitalne kulture'' te na taj način obilježiti Europska godina kulturne baštine 2018.

''Motivacija nam je svima ista, jer imamo zajedničku misiju: unapređenje kvaliteta življenja u povijesnim mjestima, gradovima i turističkim središtima na korist stanovništva i posjetitelja. Svi težimo osigurati preduvjete koji su nam potrebni za kvalitetan suživot povijesnog nasljeđa i suvremenih trendova, usprkos brojnim izazovima'', navodi se u pozdravnom pismu kojeg su ovim povodom uputili gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i predsjednik HUPG-a Jakov Vetma.

Vrhunski stručnjaci i predavači sa svih strana svijeta, koji će se okupiti u hotelu Dubrovnik Palace na ovoj konferenciji, ponudit će odgovore na mnoga pitanja koja predstavljaju izazov lokalnim vlastima i ostalim relevantnim čimbenicima suvremenog društva. Primjerima iz dobre prakse europskih i svjetskih destinacija pružit će uvid u konkretne aktivnosti i mjere.

Na konferenciji će, na temu projekta ''Respect the City'', govoriti zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić.

Više informacija može se pronaći ovdje.

Objavljeno u Dubrovnik

Dolaskom ljepšeg i suhog vremena stvaraju se povoljni uvjeti za vožnju motocikla i mopeda kada dolazi do češćeg stradavanja vozača ovih vozila, bez obzira jesu li oni ili vozači drugih vozila prouzročili prometnu nesreću.

Na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u 2017. godini dogodilo se 160 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda i motocikla u kojima su dvije osobe smrtno stradale, a 148 ih je ozlijeđeno. Iako Policijska uprava dubrovačko-neretvanske bilježi smanjenje broja prometnih nesreća i stradavanja vozača mopeda i motocikla držimo važnim istaknuti da je ta brojka na razini Republike Hrvatske u porastu, odnosno u prošloj 2017. g. broj takvih nesreća porastao je za preko 7%, a u njima je smrtno stradalo 50 osoba.

Najčešće greške vozača motocikala i mopeda zbog kojih stradavaju su neprilagođena i nedopuštena brzina, nekorištenje zaštitne kacige, kretanje po površinama koje nisu namijenjene za tu vrstu vozila, precjenjivanje vozačkih sposobnosti uz istovremeno podcjenjivanje opasnosti u prometu, upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i uklanjanje blokade na motociklima.

Slijedom svega navedenogo koristimo priliku još jednom apelirati na mopediste i motocikliste da se kreću propisanim brzinama, odnosno da brzinu prilagode uvjetima na kolniku, upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom kategorijom, tijekom vožnje koriste zaštitnu kacigu, kao i drugu opremu koja nije propisana, ali je korisna kao što su motociklistička jakna, hlače, rukavice, kombinezoni i sl.

Posebno apeliramo na roditelje da prije same kupnje mopeda i motocikla poduzmu sve potrebne predradnje kako bi njihovo dijete bilo zaštićeno i sigurno za vožnju, primjerice osigurati polaganje vozačkog ispita, tehnički pregled i registraciju vozila, provjeriti tehničke ispravnosti vozila, kupiti zaštitnu kacigu i drugu potrebnu zaštitnu opremu.

Prometna policija Policijske uprave dubrovačko-neretvanske će u narednom periodu poseban naglasak staviti na provođenje preventivno represivnih aktivnosti u odnosu na ovu kategoriju vozača. Tako je već u subotu, 7. travnja na Sveučilištu u Dubrovniku organizirana radionicu "Mopedi i motocikli u prometu".

Radionica se održala u suradnji sa Zavodom za Javno zdravstvo, moto klubovima "Dvije rote", "Libertas Riders", "BMW-e" i "Vespa" iz Dubrovnika i Sveučilištem Dubrovnik. Sama radionica se sastojala od tri segmenta - prezentacija koja je napravljena isključivo za ovu skupinu vozača, nakon koje je uslijedio drugi segment, odnosno prezentacija Službe hitne medicinske pomoći i Zavoda za javno zdravstvo DNŽ, na kojoj se mogla savladati i ponoviti radnja pružanja prve pomoći unesrećenima u prometnoj nesreći kao i pravilno postupanje prilikom skidanja same zaštitne kacige. Treći segment bio je praktična vožnja na poligonu sigurne vožnje ispred Sveučilišta.

Objavljeno u Dubrovnik

Bit će umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom.

Na jugu Jadrana će se već prijepodne naoblačiti uz povremenu kišu. Puhat će umjereno do jako jugo, a temperatura zraka - ujutro od 10 do 15 °C, poslijepodne između 18 i 21 °C.

U utorak nas očekuje još malo kiše koje može biti uglavnom na sjevernom dijelu. U srijedu pretežno sunčano, a u četvrtak promjenljivo uz povremenu kišu, uglavnom na sjevernom i srednjem dijelu. Zatim ponovno sunčanije i uglavnom suho. Puhat će većinom umjereno jugo, u utorak na sjevernom dijelu i jugozapadnjak, od petka sjeverozapadnjak. Nakon manjeg pada temperature u utorak, u nastavku tjedna i dalje toplo.

Izvor: Dalmacija News

Objavljeno u Dubrovnik

Nakon dugogodišnjih pregovora koji su započeli još 2013. Javna vatrogasna postrojba Dubrovački vatrogasci dobiva novi kolektivni ugovor o kojem će vijećnici odlučivati na današnjoj sjednici Gradskog vijeća. Njime će im biti znatno povećane plaće, napokon će im se uračunavati i sati pripravnosti kao i oni prekovremeni, a omogućen im je i topli obrok. Iako ne zvuči mnogo, kazuje zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović, ipak je to velik iskorak.

"Stvar je to volje koju trebaju imati obje strane. Do sada smo radili po kolektivnom ugovoru službenika i namještenika te smo imali jednu od lošijih plaća u Hrvatskoj. Bilo je dosta koristi u tom kolektivnom ugovoru, ali ipak su druge postrojbe imale pogodnosti koje mi nismo. Prije pet godina smo imali čak pad plaća.

Novim kolektivnim ugovorom omogućeno je do nekih tri milijuna kuna na postrojbu. Puno nas je i svako malo povećanje znatno povećava ukupnu sumu. Sindikat je pregovarao i oko pripravnosti. Dakle, smjena koja radi noć, pripravna je smjenu prije. Što se tiče redovnih prekovremeni sati koje svaki vatrogasac odradi, davali smo slobodne dane, sami smo nekako raspodjeljivali, ali onda bi nam se događalo da nikako nismo mogli iskoristiti godišnji odmor. Od šestog do devetog mjeseca ne bismo mogli na godišnji. Kako imamo posebne uvjete rada kroz 30 određenih dana, bilo bi samo po pet ljudi na poslu, što blokira rad postrojbe. Priznavanjem pripravnosti novim kolektivnim ugovorom dobit ćemo i na operativnosti", govori vatrogasni zapovjednik.

Opreme im, ističe, ne nedostaje. Ove su godine obnovili i podvozje cisterne kao i onu koja je nedavno stradala u prometnoj nesreći. Ipak, posebna im je boljka vatrogasni dom kojeg već dulje vrijeme sanjaju.

"Ovaj koji sada imamo krasan je, ali u njemu ne možemo odraditi vježbe, malo je, usko. Sadašnja vlast u gradu obećala je da ćemo iznaći mjesto na Ilijinoj glavici gdje je i napravljen taj projekt, ali opet ovisi kako će se GUP izmijeniti. Ta nam je pozicija zanimljiva kao centralna za ulaz u grad. Svakako bismo ostavili koje vozilo i nekoliko vatrogasaca i na sadašnjoj poziciji radi starog grada", dodaje.

U sjevernim hrvatskim županijama dobrovoljnim vatrogasnim društvima kronično nedostaje ljudstva. Ovaj problem osjeti se i na području naše Županije, ali dobra organizacija ključ je efikasnosti i uspjeha. Posebna je situacija na Elafitima gdje prema Zakonu o vatrogastvu postrojba mora moći stići za 15 minuta do najudaljenije točke svakog od otoka.

"Na svakom od Elafita imamo najmanje dva zaposlena, a na Lopudu čak četiri. Okosnicu čine ti ljudi, ali oni okupe i još desetak mještana koji rado pomažu jer su praktični ovisni o sami sebi. I kod nas je izražen nedostatak ljudi u DVD-ovima. Svi smo zaposleni, a pogotovo ljeti. Nijedan privatnik neće pustiti svoga radnika da dođe gasiti požar, to nam je veliki problem. Ali, ipak imamo nekoliko dobrovoljnih društava s tradicijom i ljudima koji uvijek uskaču i sve će učiniti za svoje mjesto. Problem nam je naći sezonske vatrogasce. Primjerice, radnik na ležaljkama na plaži ima oko pet tisuća kuna, a dosad je sezonski vatrogasac imao četiri tisuće. Nitko neće doći kod nas za takvu plaću kad može imati veću negdje drugo. A, ne mogu im dati više kad je profesionalni vatrogasac imao pet tisuća. Kolektivnim ugovorom i ta će situacija biti bolja. Imamo postaju u gradu, ispostavu u Orašcu, stalno dežurstvo u Rijeci dubrovačkoj i u DVD-u Zaton. Tako smo se strateški organizirali. DVD-ovi imaju uvjete za rad, rješavaju se još vatrogasni domovi pa tako DVD Kalamota ima iznajmljenu kuću, DVD Lopud je na državnom zemljištu, a to će nam se dati na korištenje kao i vojni objekt na Šipanu. Uskoro će biti primopredaja Vatrogasnog doma na Osojniku. Dom košta preko dva milijuna kuna i donacija je Olge Štos. Ne samo da je dala novce za dom, već nam je i namještaj sredila", kazuje Krilanović.

Ljetna sezona se bliži, a s njome i veća opasnost od požara. Međutim, iako je svaki požar različit te se za njega praktički ne može pripremiti, vatrogasci su odradili odlične pripreme i preventivne aktivnosti.
"DVD-ovi odrade ogroman posao čišćenja puteva što nam olakšava intervencije. Kontinuirano nabavljamo potrebnu opremu. Svake godine održavamo protupožarne puteve i situacija je s njima trenutno relativno dobra. Uvijek naravno pokušavamo osigurati i nove, ali često nailazimo na neke imovinsko-pravne odnose. Prije desetak godina radili smo na putu od Osojnika do Zatona, njega planiramo napraviti, kao i onaj od stanice Uskoplja kako bismo došli iza Mokošice. Pokušavamo osposobiti i jedan s donje strane Mokošice prema Rožatu. Čak smo i sa Šumarijom napravili planove da možemo ući u njihove dugoročne planove protupožarnih puteva. Imamo i put od Mravinjca i Mrčeva prema Brsečinama, ide trasom starog konjskog puta gdje možemo presjeći ako dođe do požara", govori.

U protekloj godini Dubrovački su vatrogasci imali ukupno oko tisuću intervencija kada se u obzir, osim onih požarnih i tehničkih, uzmu i radovi na održavanju grada te slične intervencije. A u ovu sezonu ući će opremljeni s dodatnim "parom očiju". Naime, prije nekoliko dana u Ministarstvu poljoprivrede potpisan je ugovor koji je i našoj Županiji dodijeljen protupožarni videonadzor.

"Mi već imamo videonadzor i jako je dobar. Osam je kamera je na području naše Županije i u našoj će stanici biti promatrački dio. Za njima će biti dispečer. Kamera je na području grada manje jer u naseljenome svatko vidi požar i dojavi nam. Ali, jako su značajne za vođenje intervencija. Dežurnom operativcu one su oči. Pomoću njih se mogu i kućni požari brže riješiti, situacija se lakše procijeni. Za područje šuma su pogotovo važne. Prije nego vatrogasac uopće dođe gasiti možemo znati o kakvom je požaru riječ, u kojem se smjeru širi, praktički vidimo bolje od njega", zaključuje vatrogasni zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović.

Leona Rašica

Objavljeno u Dubrovnik
Stranica 1 od 2

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik