Sadržaj izdvojen po datumu: Ponedjeljak, 12 Veljača 2018

Proteklog tjedna potpisan je ugovor između Agencije za plaćanja u poljoprivedi, ribarstvu i ruralnom razvoju, zastupanoj po ravnateljici Matildi Copić, i Grada Korčule, zastupan po gradonačelniku Andriji Fabrisu, o financiranju rekonstrukcije Šetališta Tina Ujevića. Podsjetimo, projektni prijedlog Grada Korčule

“Rekonstrukcija ulice Šetalište Tina Ujevića”, Odlukom o prihvatljivosti za korisnike Mjere M7, Operacije 7.2.2. Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta., odobrila je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju 22. prosinca 2017. godine, u iznosu od 6.398.279,01 HRK bespovratnih sredstava. Projektni prijedlog je napisan u suradnji s agencijom KORA d.o.o.

Ukupan iznos projekta iznosi 7.881.752,58 HRK, a Grad Korčula će sufinancirati udio u iznosu od 1.483.473,57 HRK. Projektom će se proširiti postojeći kolnik te izgraditi nogostup što će omogućiti siguran promet pješaka, biciklista i automobila. Ugradnjom kolektora oborinske odvodnje, oborinske vode će se prikupljati i provoditi kroz uređaj za odvajanje ulja i masti prije ispuštanja u uvalu.

Također, ukloniti će se postojeća zračna mreža i izgraditi moderna, ekološka i energetski učinkovitija javna rasvjeta. Ugradnjom novog vodoopskrbnog cjevovoda osigurati će se transport i opskrba pitkom vodom, a hortikulturnim uređenjem rekultivizirati će se postojeća vegetacija uz rub park šume Hober.

U tijeku je priprema dokumentacije za javnu nabavu, a nakon provedenog postupka izbora izvođača radova kreću aktivnosti rekonstrukcije. Radovi se planiraju završiti s početkom nadolazeće sezone (kroz mjesec lipanj). Projekt je sufinanciran iz mjere 07 »Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima« iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., Podmjere 7.2. »Ulaganja u izradu, poboljšanje ili proširenje svih vrsta male infrastrukture, uključujući ulaganja u obnovljive izvore energije i uštedu energije«, Operacije 7.2.2. "Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta", navedeno je na službenoj stranici Grada Korčule.

Objavljeno u Vijesti

Pro Reccovo otkazivanje ugovora Sandru Suknu podiglo je popriličnu prašinu u javnosti, a danas su se o cijeloj situaciji oglasili iz kluba. Kako ističu, "nakon što nije dobio odobrenje za nastup zbog problema sa srcem u prosincu 2017., talijanski klub prestao se nadati da će Sukna više vidjeti u bazenu pa su mu ponudili mjesto pomoćnog trenera Vlada Vujasinovića. Sukno, koji se još uvijek nada da će se vratiti igranju vaterpola, odbio je tu ponudu", istaknuli su iz Pro Recca za portal Waterpoloworld. Dakle, u odnosu na pisanje medija u Hrvatskoj, riječ je o poprilično drukčijoj verziji priče o naprasnom otkazu Sandru Suknu u talijanskom prvaku.

Osim toga, naglašavaju, "Sandru Suknu ugovor s Pro Reccom prestao je vrijediti još u prosincu kad nije prošao liječnički pregled".

"Ono što se dogodilo Suknu nam je naštetilo. Sigurno bismo voljeli odigrati ovu sezonu s njim u sastavu. Nakon svega što se dogodilo, ponudili smo mu da ostane u klubu kao Vujasinovićev pomoćnik, ali Sandro je odbio", rekao je predsjednik PRO Recca Maurizio Felugo. Waterpoloworld nadalje ističe kako je PRORecco angažirao najbolje kardiologe kako bi utvrdio zdravstveno stanje Cavtaćanina, nakon čega je odlučeno da se ne može vratiti u bazen.

"S druge strane, Sukno i Hrvatski vaterpolski savez misle da se to još može dogoditi. Njegova budućnost kao sportaša ovisi o novim zdravstvenim pregledima koje je obavio u Clevelandu. Prema tome, jedino HVS ima odgovornost odlučiti hoće li Sukna vratiti u bazen ili neće", stoji u tekstu portala Waterpoloworld.

Objavljeno u Sport

Prvi put nakon dugo vremena provedeno je u Hrvatskoj istraživanje o jednom manjem dijelu neslužbenog gospodarstva ili sive ekonomije na temelju potrošnje kućanstava, koje pokazuje kako se godišnje u kućanstvima utroši 298 milijuna eura ili 0,69 posto hrvatskog BDP-a bez izdanih računa.

Kako piše Glas Slavonije, u prosjeku tako jedno hrvatsko kućanstvo godišnje na različite usluge utroši oko 200 eura za koje ne dobije izdan račun, a najviše prilikom plaćanja u gotovini za obavljene usluge pomoći i popravaka u kući. Inače, procjene udjela sive ekonomije u Hrvatskoj, napominje se i u ovom istraživanju, zbog različite metodologije i nedostatka podataka, kretale su se proteklih dvadesetak godina od deset do 30 posto BDP-a.

Istraživanje je provelo troje znanstvenika Ekonomskog instituta u Zagrebu - Bruno Škrinjarić, Vedran Recher i Jelena Budak, a objavljeno je u publikaciji Croatian Economic Survey, na engleskom jeziku, pod nazivom “Consumption in the Dark: Estimating Unrecorded Expenditures of Households in Croatia”. Građani gotovinom najviše plaćaju usluge pomoći u kućanstvu (sto posto), popravke u kući (99 posto), frizerske, kozmetičke i slične usluge (95 posto), lokalni gradski prijevoz (94 posto), poštanske usluge (92 posto) te ugostiteljske usluge (91 posto). Većinu tih usluga, navodi se u istraživanju, pružaju male i mikrotvrtke ili obrti koji ne omogućavaju bezgotovinsko plaćanje ili čak nisu ni prijavljeni te je novac ispod stola i jedini način na koji mogu naplatiti svoj rad.

Prilikom gotovinskog plaćanja najviše se obavljenih usluga plati bez izdanog računa - 60 posto - prilikom pružanja usluga pomoći u kući, čuvanja djece i slično te kod usluga popravaka u kući (45 posto). Bez službene evidencije prođe i 28 posto izdataka za pružanje rekreativnih i sportskih usluga, dok se bez izdanog računa obavi i jedna četvrtina tzv. paramedicinskih usluga - poput masaže ili alternativne medicine. Nešto manje - 22 posto - plaćene stanarine također se obavlja na crno, a kozmetičke, frizerske i slične usluge u 19 posto slučajeva.

Objavljeno u Vijesti

Dubrovačko-neretvanska županija počela je s provedbom projekta READINESS koji je usmjeren na jačanje kapaciteta operativnih snaga civilne zaštite, posebno u području zaštite od požara i ublažavanja posljedica mogućih potresa na seizmološki aktivnom području južne Hrvatske.

READINESS je nastavak uspješno realiziranog projekta HOLISTIC, koji se sufinancirao iz programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC, a čijom je realizacijom postavljen video sustav za nadzor i motrenje požara otvorenog prostora Dubrovačko-neretvanske županije, nabavljena vrijedna vatrogasna oprema, bespilotne letjelice za pretragu terena te obavljena mjerenja utjecaja seizmičke aktivnosti na tridesetak zgrada od javnog interesa na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Prvi partnerski sastanak projekta READINESS održan je krajem prošlog tjedna u Termoliju, a tom prigodom predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije predstavili su okvirni plan provedbe nekoliko pilot projekata koji će se realizirati od druge polovice 2018. do kraja lipnja 2019. godine. Tim planom obuhvaćene su daljnje aktivnosti ispitivanja otpornosti strateških zgrada na moguće potrese, nastavak daljnih instrumentalnih mjerenja utjecaja sezimičke aktivnosti na pojedine strateški važne zgrade, organizaciju vježbi pripadnika operativnih snaga civilne zaštite na području svih regija sudionica u projektu, podizanju svjesnosti u zajedničkoj obvezi uključenja u različite preventivne aktivnosti jačanja sustava civilne zaštite.

U sklopu projekta READINESS predviđena je zajednička vježba operatvinih snaga civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije i Regije Friuli – Venezia – Giulia s ciljem razmjene iskustava i jačanja zajedničkih kapaciteta civilne zaštite. Projekt READINESS ukupno je vrijedan oko osam milijuna i 900 tisuća kuna, a u njegovoj provedbi, osim Dubrovačko-neretvanske županije, sudjeluju Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija, talijanske regije Molise, Marche i Fruili-Venezia-Giulia. Projektne aktivnosti Dubovačko-neretvanske županije vrijedne su milijun i 170 tisuća kuna, a u 85 postotnom iznosu sufinanciraju se sredstvima prekogranične suradnje Hrvatska – Italija.

Objavljeno u Vijesti

I dubrovački osnovnoškolci od 5. do 8. razreda danas su imali priliku pokazati svoje maske. Nakon što su prodefilirali Stradunom, odlično su se proveli na maškaranoj zabavi u Lazaretima, u sklopu 19. Dubrovačkog karnevala. Tombula, Torcidaši, šejkovi, navijači Hrvatske rukometne reprezentacije samo su neke od kreativnih maski koje su osnovnoškolci pripremili. Atmosferu iz Lazareta pogledajte u fotogaleriji!

Objavljeno u Vijesti
Ponedjeljak, 12 Veljača 2018 17:18

TRAŽITE POSAO? Dubrovački plavci čekaju na vas

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska poziva sve zainteresirane građane da se u četvrtak 15. veljače od 9:45 do 11:30 sati ujutro, pridruže pripadnicima policije u Športskoj dvorani u Gospinom polju povodom promocije policijskog zvanja.

Naime, Policijska akademija i Policijska škola „Josip Jović“ pokrenuli su niz promotivnih aktivnosti kojima se promovira Policijska škola. Prva u nizu aktivnosti održat će se upravo u Dubrovniku na način da će se svim prisutnima predstaviti razni rodovi policije (prometna, pomorska, granična, kriminalistička policija), njihova oprema i tehnika kojom se služe u svakodnevnom radu. Prisutni će imati mogućnost vidjeti pokaznu vježbu policijskih demo timova prilikom uporabe i rukovanja vatrenim oružjem, demonstracije borilačkih vještina, uporabe sredstava prisile i rad službenog psa za otkrivanje skrivenog predmeta.

Također, svi zainteresirani imat će priliku na improviziranom poligonu provjeriti razinu tjelesnih i motoričkih sposobnosti potrebnih za upis u Policijsku školu.

Objavljeno u Vijesti

Dubrovačko-neretvanska županija i ove godine organizira praksu u svom uredu u Bruxellesu. Pozivaju se svi zainteresirani za praksu u Bruxellesu, u predstavničkom uredu Dubrovačko-neretvanske županije, da do 28. veljače 2018. pošalju svoj životopis i motivacijsko pismo na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Prijaviti se mogu svi studenti ili mladi od 18 do 28 godina, sa završenim visokoškolskim obrazovanjem, koji imaju prebivalište u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te dobro poznaju engleski jezik.

Stručna praksa u Predstavničkom uredu Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu predviđena je u trajanju od dva tjedna, za mjesece – svibanj, lipanj, rujan i listopad 2018. godine.

Aktivnosti stručne prakse su sljedeće:

• praćenje rada EU institucija

• pripremanje kraćih pisanih informacija

• izrada informacije za web stranicu i newsletter ureda

• sudjelovanje na sastancima s djelatnicom ureda

• pomoć oko organizacije gospodarskih i turističkih delegacija DNŽ.

Troškovi koje će nastati prilikom obavljanja stručne prakse (put, hrana, javni prijevoz...) sudionici snose sami, dok će Dubrovačko-neretvanska županija osigurati besplatan smještaj u apartmanu koji se nalazi u neposrednoj blizini EU institucija i Ureda u Bruxellesu.

Ovim je pozivom omogućena praksa za osam polaznika u prethodno navedenim terminima. O najboljim kandidatima odlučit će Povjerenstvo u roku od 30 dana od zadnjeg dana zaprimanja prijava.

Program stručne prakse jedna je od aktivnosti kojom Predstavnički ured Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu nudi mogućnost usavršavanja i učenja o Europskoj uniji. Stažiranje u Predstavničkom uredu prilika je za učenje o europskim institucijama i donošenju odluka na međunarodnoj razini, stvaranje poznanstava i prijateljstava te život u multikulturnom okruženju u srcu Europske unije.

Objavljeno u Vijesti

Od danas je vlast preuzela Karnevalska udruga Dominali, a načelniku Lasiću nije preostalo ništa drugo nego da preda ključe Cavtata.

Nova maskirana načelnica, koja još nije spremna otkriti svoj identitet, odmah je počela telefonski primati čestitke iz cijelog svijeta, pa su joj među ostalim čestitali i predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker, predsjednik Sjeverne Koreje Kim Jong-un, te predsjednik SAD-a Donald Trump čiji je poziv novu načelnicu najviše i razveselio.

Nova načelnica je održala i prvi govor koji prenosimo u cijelosti:
“U ime Karnevalske udruge Dominali, hvala što ste nam ključ dali. Načelniče Božo hvala jer da nama nije luda glava, ne bi ni bilo cavtajskog karnevala. Da vam svima skratimo muke, ključi od Općine su napokon došli u prave ruke! I da vam napomenemo još jednu stvar, sutra je u Epidaurusu završni bal!”

Objavljeno u Vijesti

Radovi na izgradnji vodoopskrbnog cjevovoda Štikovica – Vrbica – Lozica – Mokošica te sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda naselja Lozica bit će dovršeni do kraja veljače, potvrdili su danas prilikom obilaska gradonačelnik Mato Franković i direktor Vodovoda Lukša Matušić. Tijekom realizacije ove investicije izgrađeno je ukupno 3192,00 metara vodoopskrbnog cjevovoda na potezu Štikovica – Vrbica – Lozica – Mokošica, 3177,00 metara kanalizacijskog cjevovoda, 630 metara tlačnog kanalizacijskog cjevovoda i kanalizacijska crpna stanica Lozica.

"Riječ je o jednoj od većih investicija Vodovoda Dubrovnik. Ovaj sustav će biti preduvjet za kanalizacijsku mrežu kolokvijalno zvane Stare Mokošice. Kako je riječ o velikom projektu, isti nije ni mogao započeti, a da se ovaj ne dovrši. Nova Uprava Vodovoda je ovaj projekt naslijedila u lošem stanju, u situaciji kada su nam prijetila oduzimanja velikih sredstava. U kratkom vremenu su pokrenuli investiciju te je doveli do kraja tako da vjerujemo kako Hrvatske vode ovaj put neće penalizirati Vodovod jer su pokazali kako se na pošten i korektan način investicija dovesti do kraja", kazao je gradonačelnik Franković.

Kako je pojasnio direktor Vodovoda Lukša Matušić, izgradnjom vodoopskrbnog cjevovoda stvaraju se preduvjeti povezivanja vodoopskrbnih sustava “Ombla“ i “Palata“, čime će se značajno povećavati sigurnost vodoopskrbe naselja Zatona, Orašca, Gornjih sela i Elafita, a rješava se i pitanje vodoopskrbe objekata na potezu od Termoterapije do Lozice. Također, izgradnjom kanalizacijskog sustava u Lozici, te planiranom izgradnjom kanalizacijskog sustava u Mokošici, omogućit će se priključenje svih objekata na gravitirajućem području na sustav odvodnje otpadnih voda grada Dubrovnika.

"Ovim projektom riješena je vodoopskrba naselja Vrbica - Lozica, povećava se sigurnost u vodoopskrbi svih Gornjih sela i Elafita kada profunkcionira Stara Mokošica jer će postojati mogućnost da Vodovod sva ta područja napaja s Omble, a ne samo Palate. Ako se dogodi bilo što na području Palate, svi će moći nesmetano funkcionirati, a kada proradi pročistač neće ni ovo područje osjetiti probleme sa zamućenjem", istaknuo je Matušić te dodao da je završetak radova bio predviđen za prosinac 2017., međutim, obilan prodor mora stvorio je dodatan posao.

Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi 9,5 milijuna kuna. Financijska sredstva osigurana su sufinanciranjem Grada Dubrovnika i Hrvatskih voda iz EIB – CEB programa.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Vijesti

19. Dubrovački karnevo u punom je jeku. Stradunskom pozornicom prošetali su se danas dubrovački osnovnoškolci pokazavši kako zaista imaju odličan smisao za humor i bogatu maštu. Pored paučine, kišnih oblaka, pijuna, lokrumskih pauna, malih graditelja Pelješkog mosta, jadranskog podmorja, dimnjačara i dr., prvu nagradu odnijela je maska Shrek 4. b. razreda OŠ Marina Getaldića. Odličnu atmosferu donosimo vam u našoj bogatoj fotogaleriji.

Objavljeno u Vijesti
Stranica 1 od 2