Sadržaj izdvojen po datumu: Petak, 02 Veljača 2018

U povodu Feste sv. Vlaha i Dana Grada gradonačelnik Mato Franković uputio je čestitku građanima. Tekst čestitke prenosimo u cijelosti:

"Drage Dubrovkinje i Dubrovčani,

U svečanom duhu i s ponosom slavimo Dan našeg Grada i blagdan našega parca, svetoga Vlaha.

Godine i stoljeća neumoljivo prolaze, vremena i prilike se nepovratno mijenjaju, ali sveti Vlaho čvrsto stoji uz svoj Grad, a svekoliki puk dubrovački štuje svog zaštitnika i nebeskog zagovaratelja kao dio svog identiteta.

Ponosni na naslijeđe koje su nam ostavili naši preci, slavimo 1046. Festu svetog Vlaha i Dan Grada i upućujemo zahvalu generacijama prije nas koje su gradile, čuvale, branile i voljele Grad slobode.

Naša zadaća je djelima, radom i zalaganjem čuvati, ali i razvijati u skladu s tradicijom ono što baštinimo te budućim generacijama ostaviti u naslijeđe Grad koji će im biti inspiracija, baš kao što je i nama danas.

U ime Grada Dubrovnika i svoje osobno ime od srca čestitam Dan Grada Dubrovnika i blagdan svetog Vlaha, našega parca. Moćni zagovor svetog Vlaha neka uvijek bdije nad nama. Baštinimo ga i slavimo s radošću.

Živio Sveti Vlaho!"

Objavljeno u Vijesti

Večera od Kandelore održana je večeras u tvrđavi Revelin te su se na nju odazvale brojne osobe iz političkog, društvenog i kulturnog života. Od poznatih su osoba, međuostalim bili Krešimir Macan, savjetnik premijera Andreja Plenkovića, Nikolina Klaić, zamjenica ministrice Gabrijele Žalac u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić i predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika saborski zastupnik Silvano Hrelja te mnogi drugi.

"Želim vam svima najljepšu dobrodošlicu uz želju da uz zajedništvo i uz tradicionalno jelo naših starih ugodno provedemo ovu blagdansku večer. Povodom Dana Grada i Feste našeg zaštitnika, želim se zahvaliti svima na suradnji i izraziti nadu da ćemo zajedno, dajući najbolje od sebe, stvarati grad po mjeri građana, pomagati potrebitima i raditi na osiguranju uvjeta kako bi svaki građanin mogao ostvariti svoje pune potencijale. U ovoj godini i budućem razdoblju pred nama su veliki kapitalni i infrastrukturni projekti. Usmjerit ćemo sve naše sposobnosti i snagu u njihovo rješavanje. Kako bi razborito planirali budućnost, trebamo svaku dobronamjernu sugestiju i konstruktivnu pomoć, ali i prstohvat nebeske providnosti. Sreća je Dubrovčana što je njihov zaštitnik sveti Vlaho. On stoljećima čuva ovaj grad od svih nedaća i prijetnji te nas prati i štiti, a Dubrovčani štuju svoga Parca ove godine po 1046 put. Uz pozdrav 'Živio sveti Vlaho' nazdravljam vam Festu i čestitam Dan Grada Dubrovnika", kazao je ovom prigodom gradonačelnik Mato Franković.

Tko je sve prisustvovao večeri od Kandelore, pogledajte u fotogaleriji.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Vijesti

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić uputio je otvoreno pismo ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, a povodom novog prijedloga Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

"Ovim putem želim izraziti svoje neslaganje s novim prijedlogom Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, a koji se tiče obavljanja auto taksi prijevoza. Naime, prijedlogom se ide u smjeru ograničavanja utjecaja lokalne samouprave u davanju koncesija za obavljanje auto taksi prijevoza što će po mom mišljenju rezultirati još većom anarhijom, zagušenošću te osjetnim smanjivanjem sigurnosti i kvalitete usluge. Mišljenja sam kako postojeći Zakon treba doraditi kako bi se zaštitili auto taksi prijevoznici, ali s druge strane trebalo bi povećati i kontrolu onih koji nelegalno obavljaju tu djelatnost. Držim i kako je neophodno uvesti modalitet prema kojem bi u slučaju kršenja pravila prekršitelji mogli lakše biti sankcionirani gubitkom koncesije. Prijedlog Zakona, kao što je i navedeno, ne bi riješio postojeće probleme već bi ih samo multiplicirao", napisao je u pismu Ministarstvu načelnik Božo Lasić.

 

Objavljeno u Vijesti

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europska unije pokrenulo je proces izrade Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine, koja se osobito tiče mlađih generacija građana Republike Hrvatske, koji su danas djeca, ali će 2030. godine biti punoljetni građani. Strategija Hrvatska 2030 odredit će kvalitetu života današnjih i budućih generacija u Hrvatskoj te sukladno tome u definiranje budućnosti Hrvatske planira uključiti široki krug interesnih skupina i građana Republike Hrvatske.

Radi uključivanja ciljne skupine djece i mladih u proces izrade Strategije Hrvatska 2030, te posredno preko njih poticanja interesa njihovih roditelja, Ministarstvo organizira nagradni natječaj za dječje literarne i likovne radove na temu “Hrvatska kakvu želimo”, u kojem mogu sudjelovati sve osnovne škole u Republici Hrvatskoj. Natječaj s detaljnijim uputama objavljen je na mrežnim stranicama www.hrvatska2030.hr, a provodit će se do kraja ožujka 2018. godine u 4 kategorije:

1. likovni radovi učenika od I. do IV. razreda

2. literarni radovi učenika od I. do IV. razreda

3. likovni radovi učenika od V. do VIII. razreda

4. literarni radovi učenika od V. do VIII. razreda

Za likovne radove dozvoljene su sve tehnike crtanja i kreativnog izražavanja, a literarni rad podrazumijeva pjesmu, priču, sastav ili pismo.

U natječaju mogu sudjelovati sve osnovne škole koje iskažu interes do 8. veljače 2018. godine putem prijave na obrazac na stranici www.hrvatska2030.hr.

Svim osnovnim školama koje su iskazale interes za sudjelovanje u natječaju, Ministarstvo će, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Agencijom za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske, dostaviti detaljne upute za sudjelovanje učenika u natječaju. Pozivaju se sve osnovne škole u Dubrovačko-neretvanskoj županiji da iskažu svoj interes i tako doprinesu procesu izrade Strategije 2030.

Objavljeno u Vijesti

Devetnaesto izdanje Dubrovačkog karnevala ove godine donosi puno bogatiji program i sadržaje, a kao i svake godine do sada najveći dio programa rezerviran je za djecu i mlade. Posebnost ovogodišnjeg Dubrovačkog karnevala je i dječja maškarata u Mokošici.

Dubrovački karnevo kojeg zajednički organiziraju Grad Dubrovnik i Turistička zajednica Grada Dubrovnika, u suradnji s partnerima, započinje 5. veljače otvorenjem izložbe "Kalupi tradicijskog obrta Artur Sebastian Design u Turističkom informativnom centru na Pilama, a nastavlja se izložbom fotografija "Najuspješnije karnevalske fotografije udruge DART" i izložbom akademske slikarice Josipe Šare "Karakteri Držićevih drama".

Neizostavni veseli akteri i ovogodišnjeg izdanja Dubrovačkog karnevala su maškarane grupe dječjih vrtića Pile i Izviđač, koje će i ove godine napraviti đir od Brsalja do Straduna, a malu maškaranu povorku u njihovom điru pratit će karnevalski bend kao i maškarane grupe udruga DART, Plesnog studija Lazareti, La Petit Festival i brojni drugi.

Nakon đira od Brsalja do Straduna maškarana povorka sudjelovat će u svečanom otvaranju Dubrovačkog karnevala koje će se upriličiti na karnevalskoj pozornici na najljepšoj ulici na svijetu – Stradunu.

Dubrovački karnevo 2018. svečano će se otvoriti u petak, 9. veljače uručenjem ključeva Grada Dubrovnika meštru (meštrinji) od karnevala čime će maškare simbolično preuzeti vlast u našem Gradu.

Ovogodišnje, 19. izdanje Dubrovačkog karnevala stiže i u Mokošicu, točnije u Osnovnu školu Mokošica, gdje će se organizirati "Dječja maškarata".

Još jedna novost ovogodišnjeg izdanja Dubrovačkog karnevala je i "Valcer pod maskama" koji će se održati na Stradunu uz nastup Gradske glazbe Dubrovnik i karnevalskog benda. Za što bolju karnevalsku atmosferu pobrinut će se i brojne maškarane skupine iz Udruge DART, Plesno rekreativne udruge Fortuna, kazališne družine Kolarin, Zumba Gold Club, Facebook grupe Dubrovnik nekad te članovi kluba 65+ Gradskog društva Crvenog križa Dubrovnik.

"Faćenda od malih maškara" tradicionalno će na Stradunu okupiti djecu predškolske dobi i maškarane obitelji, a proglašenje najboljih maski bit će u Lazaretima.

Središnje mjesto u karnevalskim događanjima uvijek je imao Maškarani školski dan, kako zbog brojnosti sudionika, tako i zbog raznolikosti i kreativnosti maškaranih grupa. Tradicionalne maškarane zabave za učenike osnovnih i srednjih škola održat će se u Lazaretima.

Maškarani vrtićki dan, u kojemu sudjeluju naši najmlađi sugrađani, i ove godine uljepšat će i uveseliti Stradun i to zadnjeg dana festivala, a svi oni malo stariji moći će uživati u Ultimima od karnevala u Culture Club Revelin uz nastup sastava Trio Gušt. Podsjetimo, sve novosti i unaprjeđenja programa nastali sukao rezultat uske suradnje te uvažavanja primjedbi i prijedloga kako partnera, tako i samih sudionika Karnevala.

Dođite svakako i svakakvi!

Objavljeno u Vijesti

Tradicionalnim mimohodom Gradske glazbe, vijanjem barjaka i puštanjem golubica ispred parčeve crkve, otvorena je 1046. Festa svetog Vlaha. U pozdravnom govoru nakon tradicionalnog čitanja Lausa, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić istaknuo je važnost obitelji u prenošenju života, vjere i tradicije što od svakog pojedinca zahtjeva da je ponovo stavi u središte cjelokupnih političkih i društvenih nastojanja, kako bi se osigurala budućnost društva i crkve, a time i same Feste.

"Činjenica je da nas uglavnom zanima govor o tradiciji i prošlosti, a malo teme koje se tiču obitelji. Time i naše sadašnjosti koja u mnogim aspektima nije dobra. Mi u društvu, ali i mi u Crkvi moramo ponovno obitelj staviti u središte naših nastojanja, pomažući obitelji da bude obitelj, ženama i majkama da budu žene i majke, muževima i očevima da budu muževi i očevi, djeci da ponovno mogu biti djeca. Ako nam obitelj ne postane važna, matice krštenih i vjenčanih će nam nastaviti biti sve tanje, matice umrlih sve deblje, rastava će biti sve više. A svi smo onda svjesni da tada ne može biti govora o budućnosti. Uskoro će i jubilarna 1050. Festa i moram priznati kako se bojim za njezinu budućnost i za našu budućnost. Neki će kazati kako su se i prije mijenjali i ljudi i narod, a Festa je ostala, no naši preci su imali snage prenijeti onima koji su dolazili našu tradiciju i kulturu", kazao je biskup Uzinić.

Rektor Crkve sv. Vlaha don Toma Lučić pročitao je čestitke iz cijelog svijeta, a osobito one dubrovačkih pomoraca. Nakon toga, ovogodišnji festanjuli Ivo Mazavac i Nedjeljko Zelen podigli su barjak te je Festa svečano otvorena. Brojni Dubrovčani nakon otvorenja su pohitili u parčevu crkvu na grličanje.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Vijesti

Program 69. Dubrovačkih ljetnih igara predstavili su danas u Festivalskoj palači intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski, pomoćnik za dramski program Saša Božić, pomoćnik za glazbeni program Tomislav Fačini te pomoćnica za inovativne kulturne prakse Karolina Rugle uz ravnateljicu Igara Ivanu Medo Bogdanović.

Gradonačelnik Mato Franković ovom je prilikom istaknuo da Grad od Ljetnih igara očekuje da one budu dubrovačke, moderne, a opet tradicionalne i međunarodne. "Sve to nije lako spojiti, ali uvjeren sam da Igre to mogu, a posebno i otvoriti se dodatno građanima i posjetiteljima", kazao je gradonačelnik te dodao da će Grad i dalje nastaviti razvijati Dubrovačke ljetne igre. Zamjenica župana Žaklina Marević također je iskazala podršku Ljetnim igrama i ovogodišnjem programu koji su pripremili. Inače, program 69. festivalske sezone održavat će se na gotovo 20 ambijentalnih lokacija, a vlastita produkcija i ove je godine ostala nezaobilaznom okosnicom dramskog programa. Osnažen je i koprodukcijski model kako bi festivalske predstave nastavile živjeti tijekom kazališne sezone te postigle veću vidljivost na hrvatskoj i regionalnoj sceni. Kako je pojasnio pomoćnik intendantice za dramski program Saša Božić, publiku ove godine očekuju premijerne izvedbe Krležinog "Michelangela Buonarrotija" u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca u Rijeci, u režiji Sebastijana Horvata. Michelangela će na lokrumskoj pozornici igrati Rakan Rushaidat te će rastvoriti vječno i uvijek aktualno pitanje odnosa umjetnosti i novca te umjetnosti i politike. Dario Harjaček, dubrovačkoj publici dobro poznat još od režiranja "Kate Kapuralice", ovo ljeto priprema izbor iz proze Ranka Marinkovića "Pod balkonima".

"Marinković - taj viški Voltaire, koji je za Dubrovnik bio intimno i obiteljski vezan, opsjednut je granicama zatvorenog svijeta, a Mediteran, kao i Dubrovnik, jest takav, sav sveden na granice i rituale", kazao je Božić.

U suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, premijerno će, na više gradskih lokacija, biti prikazano "Odbrojavanje - na piru s Držićem i Nalješkovićem" u režiji Lee Anastazije Fleger, Marine Pejnović i Hrvoja Korbara te izvedbi studenata s Odsjeka glume ADU Zagreb. Projekt se bavi redefiniranjem ideje ambijentalnog kazališta, onakvog kakvo u Dubrovniku postoji od 14. stoljeća te će obuhvaćati dijelove opusa Držića i Nalješkovića s naglaskom na pirne drame. Projekt će također istražiti osobitosti pirnih drama i običaja u renesansnom Dubrovniku, ali i svadbene običaje suvremenog Dubrovnika. Publiku očekuje i dubrovačka premijera predstave "Ispravci ritma" u režiji Gorana Sergeja Pristaša, nastale u koprodukciji izvedbenog kolektiva BADco., Drame HNK u Zagrebu i Igara. Četrdesetak godina nakon pripovijetke Pavla Pavličića "Dobri duh Zagreba" ovaj dramski tekst Gorana Ferčeca vraća se temi opsesije ritmom gradskog života i uloge zločina u njemu. Uz lanjsku dramsku uspješnicu "Marin Držić - Viktorija od neprijatelja" publika će imati priliku pogledati i predstavu "Črna mati zemla" Kristijana Novaka.Također, jedno od najvažnijih ruskih kazališta, Komorno kazalište Voronjež gostuje izvedbom "Ujaka Vanje" Antona Čehova u režiji Mihaila Bičkova, što je ujedno i prvo dramsko gostovanje nekog ruskog dramskog ansambla na Igrama.

"Naša su misija mobilnost i komunikativnost ideja, privlačenje novih publika, promoviranje mladog umjetničkog naraštaja, umrežavanje hrvatskih i europskih umjetnika te propitivanje nove ambijentalnosti s naglaskom na afirmaciji interdisciplinarnih i edukacijskih programa. Vjerujem u timski te uz troje pomoćnika na čelu s ustanovom, s punim povjerenjem i uz istovjetnu viziju festivala krećemo prema zajedničkom cilju, promičući hrvatske ponajbolje umjetničke vrijednosti", istaknula je intendantica Dora Ruždjak Podolski.

Za ljubitelje plesne umjetnosti Igre donose jedan od zanimljivijih baletnih naslova prošle sezone, „Derviš i smrt“ nastao u produkciji Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, u koreografiji Igora Kirova prema libretu Saša Dimoskoga temeljeno na motivima istoimenog djela Meše Selimovića i glazbi koju potpisuje Goran Bojčevski. Jedinstven plesni program je i komad za četiri plesača „A Love Supreme“, nastao na glazbu Johna Coltranea po čijem poznatom jazz albumu ples nosi ime. Koreografiju potpisuju Anne Teresa De Keersmaeker i Salva Sanchis, a produkciju ugledni belgijski plesni ansambl Rosas. Bitef teatar gostuje s plesnom predstavom „Macbeth“ u koreografiji Miloša Isailovića i izvedbi plesača Bitef Dance Companyja. Istoimeno Shakespeareovo dramsko djelo ples koristi kao idejno polazište za prikaz suvremenog svijeta - mračni svijet zavjere, zločina, psiholoških devijacija, vlastoljublja i strasti. U interdisciplinarnoj predstavi „Titl“, Clément Layes, koreograf i izvođač s berlinskom adresom, sa sebi svojstvenim humorom istražuje složenu međusobnu povezanost između stvari i značenja koje gradimo oko njih, te uspostavlja „rat i mir“ između stvari i misli, a pritom se ne ustručava razotkriti nam buku misli kao i spektakularnu tišinu objekata.

Kako je pojasnio pomoćnik intendantice za glazbeni program Tomislav Fačini, glazbeni program otvorit će ispred crkve sv. Vlaha jedan od najvećih violončelista svijeta Misha Maisky sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem mo. Piera Carla Orizija, a zatvoriti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije. Dubrovački simfonijski orkestar Mozartovu Veliku misu u C-molu izvest će s Oratorijskim zborom crkve sv. Marka pod ravnanjem mo. Maxima Emelyanycheva, uz soliste Leona Košavića, Ivanu Lazar, Mariju Kuhar Šošu i Krešimira Špicera, ali i koncertirati u atriju Kneževa dvora s violinistom Marinom Marasom pod ravnanjem mo. Tibora Bogányija.

"Gudački kvartet Schumann slovi kao jedan od najboljih svjetskih komornih sastava, a trenutno su i rezidencijalni ansambl Komornog glazbenog društva Lincoln centra u New Yorku. Festivalskoj publici će se predstaviti u atriju Kneževa dvora, baš kao i Ansambl 1700 s kojim će nastupiti i jedan od najuglednijih kontratenora današnjice Andreas Scholl. Vrhunske recitale priredit će Yuya Okamoto, japanski violončelist koji je lani osvojio Nagradu Eugène Ysaÿe na Međunarodnom natjecanju Queen Elisabeth te Ivan Krpan koji se, osvojivši prvu nagradu na Međunarodnom pijanističkom natjecanju Ferruccio Busoni u Bolzanu lani, upisao u povijest postigavši jedan od većih uspjeha hrvatskog pijanizma uopće. Jedan od umjetničkih vrhunaca ovo ljeto recital je Daniila Trifonova, pijanist koji je nedavno izveo seriju od sedam rasprodanih koncerata u Carnegie Hallu te koji je između brojnih drugih dobitnik i Prve nagrade te Grand Prix-a na Natjecanju Čajkovski u Moskvi, ali i Grammyja u kategoriji najboljeg klasičnog instrumentalnog solo albuma na ovogodišnjoj dodjeli", istaknuo je Fačini.

Također, još jedan jedinstven glazbeni program nosi naziv Guitarrismo, a samo za ovu prigodu koncertiranja u atriju Kneževa dvora na 69. Igrama, okupit će osam eminentnih gitarista: Zorana Dukića, Petrita Çekua, Moranu Pešutić, Tomislava Vukšića, Tvrtka Sarića, Krešimira Bedeka, Pedra Ribeira Rodriguesa i Maroja Brčića koji će praizvesti skladbu za osam gitara Gordana Tudora. Francuski harmonikaš Vincent Peirani i saksofonist Emile Parisien dijele jedinstven glazbeni izričaj koji obuhvaća više žanrova, ali kojemu je improvizacija vodeći princip.
U sklopu programa 69. Igara, bogatu hrvatsku folklornu plesnu i glazbenu baštinu publici predstavljaju LADO te Folklorni ansambl Linđo svojim tradicionalnim nastupima na taraci tvrđave Revelin. Popratni program donosi domaće filmove pobjednike i selekciju najboljih međunarodnih filmova s Pulskog filmskog festivala. U atriju palače Sponza ostvarit će se izložba Josipa Pina Trostmanna te skupna izložba koja će publici predstaviti radove suvremenih dubrovačkih vizualnih umjetnika. „Ključevi od Grada“ naziv je popratnog programa namijenjenog razvoju publike, u sklopu kojeg će se održati simpozij „Mitologizacija Michelangelovih radova u Dubrovniku“, izložba „Ranko u Dubrovniku“ i drugi programi koji će osigurati uključenost građana u program Igara.

Ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović istaknula je kako je uspjeh objaviti konačan program i započeti s prodajom ulaznica gotovo pola godine prije samog početka festivala dodavši da se nada kako će ova praksa postati pravilo, a ne biti iznimka.

"Osim na pravovremenom donošenju programa, cijelom timu moram čestitati i na aktivnostima vezanima za Europske fondove. U zadnja dva mjeseca prijavili smo dva projekta na programe Kreativne Europe, a do kraja godine planiramo prijaviti još dva. Što se tiče financijskog plana 69. Igara, predviđamo proračun od 12,5 milijuna kuna što je približno lanjskom. Oko 60 posto sredstava bit će ostvareno iz javnih izvora - Ministarstva kulture, Grada Dubrovnika, Županije dubrovačko-neretvanske te turističkih zajednica - dok će gotovo 40 posto proračuna činiti vlastiti prihodi, sponzorstva i donacije vjernih partnera", zaključila je Medo Bogdanović.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Kultura

Prema podatcima sustava za prijavu i odjavu turista E-visitor,u siječnju ove godine ostvareno je 11 936 dolazaka, što je dva posto više nego u istom mjesecu prošle godine, te 34 692 noćenja, što je jednako kao i prošle godine.

Najbrojniji posjetitelji u siječnju bili su turisti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Koreje, SAD-a, Njemačke, Japana, Albanije, Australije, Austrije i Velike Britanije. U hotelskom smještaju je od 1. siječnja do 31. siječnja 2018. boravilo 9 796 gostiju koji su ostvarili 24 411 noćenja, što je jednako u odnosu na prošlu godinu.

U privatnom smještaju u prvom mjesecu 2018 godine ostvareno je 1 436 dolazaka, odnosno 23 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te 6 558 noćenja, što je četiri posto više nego 2017.godine.

Objavljeno u Vijesti

Predstavnici Grada Dubrovnika položili su danas vijenac i zapalili svijeću kod Spomen obilježja na groblju Boninovo te su na taj način u povodu Feste svetog Vlaha i Dana Grada odali počast braniteljima poginulim u obrani Dubrovnika.

U ime Grada Dubrovnika vijence su položili i svijeće zapalili gradonačelnik Franković, zamjenice gradonačelnika Jelka Tepšić i Orlanda Tokić te predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, kao i drugi službenici gradske uprave, pročelnice i pročelnici.

Poginulim braniteljima poklonili su se i predstavnici Ministarstva branitelja Republike Hrvatske, gradonačelnik grada prijatelja Vukovara Ivan Penava sa suradnicima, predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, predstavnici udruga branitelja i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Vijenac je u ime prijateljice Dubrovnika i dobrotvorke Olge Stoss iz grada prijatelja Bad Homburga položio gospodin Niko Pavlović, bivši djelatnik i dugogodišnji pročelnik Grada Dubrovnika.

Objavljeno u Vijesti

Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana Grada Dubrovnika i Feste sv. Vlaha održana je danas u Kazalištu Marina Držića. Sjednici su uz gradonačelnika Frankovića, predsjednika Gradskog vijeća Marka Potrebicu te gradske vijećnike nazočili i brojni drugi uzvanici počevši od ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, izaslanika predsjednika Sabora župana Nikole Dobroslavića, zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice, državnih tajnika Frana Matušića i Nikoline Klaić te mnogih drugih. Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica. 

"S posebnim poštovanjem pozdravljam naše branitelje, obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Naš grad sa skoro pet stoljeća neprekinute državnosti i slobode itekako zna kako je bolan osjećaj kad se bez nje ostane. Baš zato svaki put iz dubine našeg srca treba reći 'hvala' svima našim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franju Tuđmanu za dar slobode i državnosti koji su nam donijeli pobjedom u Domovinskom ratu. Narod koji zaboravlja svoju prošlost nema budućnosti. Dok smo okrenuti prema izgradnji boljeg društva, od slavne Dubrovačke Republike baštinimo sklad, mjeru, odgovornost, zaštitu javnog interesa i skromnost. Upravo na ovim postulatima krenuli smo nakon preuzimanja odgovornosti za Gradsko vijeće Grada Dubrovnika rješavati nagomilane probleme. U ovom kratkom razdoblju riješili smo nekoliko važnih višegodišnjih gradskih problema. U dosadašnjem radu Gradskog vijeća istaknuo bih transparentnost, međusobnu suradnju i uvažavanje. Obećali smo česte sjednice Gradskog vijeća i od konstituiranja prije sedam mjeseci održali smo osam sjednica te razmatrali i usvojili 237 točaka dnevnog reda. Najveći broj točaka usvojili smo jednoglasno, a nerijetko na sjednici prihvaćamo amandmane i prijedloge bez obzira dolaze li iz oporbenih ili vladajućih redova. Želio bih da u tom duhu nastavimo i dalje. Sve dobre prakse i propise ostavili su nam naši stari. Na nama je da ih samo pretočimo u odgovarajuće javne politike", kazao je Potrebica.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je dužnost za grad preuzeo prije osam mjeseci te dodao da je "upravljati Gradom slobode i vječnom inspiracijom, koji je toliko puta opjevan, prije svega je velika čast, ali i zalog kako će se s poštovanjem odnositi prema baštini".

"Zadaća nam je naslijeđeno oplemeniti i stvarati transparentno i otvoreno društvo. Proračun za 2018. je jamac velikog investicijskog programa. Naši građani zaslužuju najbolji komunalni standard, potrebiti najbolju skrb, ali i najmlađi. Pred nama je vrijeme kad se potrebe građana stavljaju na prvo mjesto. Možda će nekome to zazvučati kao floskule, što je razumljivo jer je povjerenje u proteklom vremenu bilo narušeno. Prepoznali smo rizike cruising turizma. Nama se turizam godinama događao. Bili sm odobri domaćini, ali smo bili po strani i gledali kako se pretvaramo u žrtve svog vlastitog uspjeha. Dubrovnik nikada nije zaslužio naći se na listama odredišta koje treba izbjegavati. No, želimo red na javnim površinama. Našim posjetiteljima dužni smo priskrbiti kvalitetnu uslugu, a našim građanima visoku kvalitetu života, pa i tijekom sezone", rekao je gradonačelnik dodavši da je "Sveti Vlaho simbol tradicije, nezavisnosti i slobode Dubrovnika te da su svi Dubrovčani nositelji istog neprekinutog identiteta Grada".

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako se grad uspješno stvarao, ali i branio, posljednji put tijekom Domovinskog rata te da Dubrovnik "i dalje moramo štititi i braniti, ponekad i od nas samih – čuvati baštinu, prirodu, skrbiti o skladnim odnosima, čuvati sklad među ljudima".

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je da se rijetko koji grad u svijetu može pohvaliti poviješću i posebnošću kao što je to Dubrovnik te da zato moramo biti ponosni i sretni što je Dubrovnik u Hrvatskoj.

"Čestitam gradonačelniku na svim dosezima i dobroj suradnji s Vladom koja se očituje u cijelom nizu projekata kao što je Pelješki most. Očekujemo rješenje Komisije i početak gradnje najvažnijeg infrastrukturnog projekta u RH. Uspješno se provodi projekt Zračne luke Dubrovnik koji je primjer kako uspješno povući sredstva. Činjenica je kako jug Hrvatske s ostatkom zemlje treba kvalitetnije spojiti", zaključio je ministar Butković.

Po završetku govora dodijeljene su nagrade Grada Dubrovnika. Mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović dobila je Nagradu Grada na području glazbene umjetnosti. Ljekarni Čebulc dodijeljena je Nagrada Grada za izniman doprinos u promicanju ljekarničke djelatnosti i zdravstvene kulture Dubrovnika. Udruga Slijepih i slabovidnih osoba Dubrovnik dobila je Nagradu Grada za dostignuća u zaštiti prava slijepih osoba. Ugledni dominikanac i profesor Stjepan Krasić dobio je Nagradu Grada za životno djelo. Nagrada za promicanje slobode i ljudskog dostojanstva dodijeljena je posmrtno nekadašnjem poglavaru isusovačke zajednice padre Petru Perici, a preuzeo ju je provincijal Hrvatske isusovačke provincije Dalibor Renić.

U ime nagrađenih prisutnima se obratio otac Stjepan Krasić.

"Ovo je blagi dan koji nam na godinu jednom dohodi. Ne nalazim ljepših riječi našijeh starijeh za ovaj dan. Ime Vlaho je neraskidivo povezano s ovim Gradom i narodom. Dodjela nagrada najzaslužnijim građanima u Festi ima posebno mjesto. Suvišno je spominjati kako smo uzbuđeni, ali ponosni i sretni. Ne mislim da smo napravili nešto posebno, premda je za takvo što trebalo puno odricanja, nego smo napravili ono što nam je dužnost, jer se svaki građanin treba pitati što može napraviti za svoj grad", kazao je Krasić.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Vijesti
Stranica 1 od 2