Sadržaj izdvojen po datumu: Nedjelja, 25 Veljača 2018

Već sutra osjetno hladnije nego danas. Temperatura za nekoliko stupnjeva niža, a vjetar i na moru i na kopnu još jači nego danas pa će osjećaj biti i za desetak stupnjeva niži.

DHMZ javlja da će biti pretežno oblačno, povremeno sa snijegom, osobito u gorskim predjelima i u Slavoniji. U Dalmaciji će mjestimice biti i susnježice. U Istri bez oborina uz dulja sunčana razdoblja. Puhat će umjeren i jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar, u gorju s olujnim udarima. Na Jadranu umjerena i jaka bura, ponegdje i olujna, podno Velebita i s orkanskim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -14 i -8, a na Jadranu od -5 na sjevernom do 1 °C na južnom dijelu. Najviša dnevna u gorju od -12 do -9, u nizinama od -8 do -3, a na Jadranu između -2 i 3 °C.

U utorak temperature slične kao sutra, ali će vjetar malo oslabjeti pa će se ipak činiti za nijansu podnošljivije, piše RTL.

U srijedu temperatura niža nego u utorak. Dijelovi kopna koji se razvedre već u prvom dijelu noći mogli bi pasti i ispod ovih vrijednosti, lokalno svakako i do -20. Četvrtak sličan ili još malo hladniji, u većem dijelu zemlje tu nam je vrhunac hladnoće. Tada, doduše, više neće biti ledenog vjetra pa će za neke biti lakše, no, s druge strane, ovo je već červrti iznimno hladan dan u nizu pa je opasnost za zdravlje tada i najveća.

Olakšanje stiže u petak, Jadran se uz jugo već penje preko nule, a na kopnu će minusi nakon četiri ledena dana ponovno biti jednoznamenkasti.

Uobičajena jutarnja temperatura na kopnu na prijelazu s veljače na ožujak je taman na prijelazu iz negative u pozitivu, oko nule. Događa se, naravno, da naleti i neki hladan prodor kao primjerice 1. ožujka 1962. kada je zabilježen zagrebački minimum od -18,3 stupnja!

Na moru su na prvi dan klimatološkog proljeća temperature već u debeloj pozitivi, oko 6 Celzija, a svoj apsolutni datumski minimum Split je imao godinu nakon Zagreba, 1963. kada je u proljeće ušao na -6,6 stupnjeva!

To je jasno sve jako daleko od najniže ikad izmjerene temperature u Hrvatskoj. Taj rekord zapisan je u ličkim meteo analima, u Gračacu gdje je 2003. godine bilo čak -34,6 Celzija! No, to je bilo u siječnju, a ne ovako kasno."

Zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra trenutno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz unutrašnjosti Hrvatske prema Dalmaciji i Rijeci i obratno, kažu iz Hrvatskog autokluba.

Na autocesti A6 kod Ravne Gore stablo je palo na dalekovod i zapalilo se.

Objavljeno u Vijesti

Zbog radova na vodoopskrbnoj mreži sutra, u ponedjeljak 26. veljače, bez vode će biti dio stanovnika stare gradske jezgre, od Straduna do Pelina, u vremenu od 8 do 11 sati, javljaju iz Vodovoda Dubrovnik.

Objavljeno u Vijesti

Danas je, dolaskom prijatelja iz Makarske, završena akcija "101 deka za Žarkovicu". Dok je snijeg padao volonteri su "ušuškavali" pse, jer već je led okovao azil. Iz Azila zahvaljuju svima koji su sudjelovali u akciji. "Hvala Makaranima, Splićanima, Zagrepčanima, Dubrovčanima, svima hvala za trud, suosjećanje i solidarnost!", napisala je na svom Facebook profilu Sandra Sambrailo.

Objavljeno u Vijesti

Najavljeno zahlađenje na predjelu cijele Dubrovačko-neretvanske županije stiglo je tijekom nedjelje, a temperature su se približile ništici. Mjestimično je bilo i snijega, no prema izvješćima nadležnih službi dan je protekao mirno, a sve ceste su prohodne.
Prema navodima direktora Dubrovnik cesta Roberta Krile tijekom dana na svim cestama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježene su padaline, kolnici su uglavnom mokri od kiše, dok su na nekim dionicama zabilježene i snježne padaline (Pelješac, Neretva, Konavoska brda).
‘’Sve javne ceste u županiji su prohodne i promet se odvija normalno, uz napomenu da su za područje Pelješca proglašeni su zimski uvjeti na cestama. Kolnici su tijekom dana prema potrebi čišćeni na dijelovima gdje je bilo snježnih padalina, a u očekivanju pada temperature ispod nule tijekom poslijepodneva je izvršeno preventivno posipanje kako bi se spriječilo zaleđivanje kolnika. U nadolazećem razdoblju očekuje se daljnje snižavanje temperatura te su moguće i snježne padaline u većem dijelu županije, pa se sudionike u prometu upozorava da ne izlaze na cestu bez odgovarajuće zimske opreme na vozilima’’, navodi Krile.
Načelnik dubrovačkog Stožera civilne zaštite Stjepo Krilanović rekao je kako je dan protekao bez intervencija.
‘’Nismo imali nikakvih intervencija, nije bilo potrebe za čišćenjem, izuzev manjih akcija prema Gornjim selima i Osojniku’’, rekao je Krilanović.
Načelnik Stožera civilne zaštite grada Korčule Ivan Šale također je rekao kako na otoku nema smetnji.
‘’Na otoku nema nikakvih smetnji, temperature jest niska, ali snijeg se topi. Sve su službe u pripravnosti. i u koordinaciji smo sa susjednim općinama. Cesta između Žrnova i Pupnata je posuta noćas’’, istaknuo je Šale.
Načelnik Stožera civilne zaštite grada Metkovića Damir Raić rekao je kako je dolina Neretve prošla bez snijega.
”U Metkoviću snijega gotovo nije ni bilo, a cijelo područje Neretve je prošlo neokrznuto. Hladno jest, ali to je to”, rekao je Raić.

Načelnik Općina Ston Vedran Antunica istaknuo je kako snijega nema u Stonu, a na Pelješcu je zabijelio tek pokoji vrh.
Zapovjednik JVP Mljet Mario Dabelić istaknuo je kako su ceste na tom otoku prohodne i zasoljene.
‘’U jutarnjim satima je bilo dosta nanosa, ali to je očišćeno. Državna cesta D120 je očišćena i promet se odvija normalno”, rekao je Dabelić.
Zapovjednik JVP Konavle Mario Magud istaknuo je pak kako su na Konavoskim brdima i dalje na snazi zimski uvjeti, no ceste su očišćene i posute.
”Zbog niskih temperatura i dalje prijeti opasnost od poledice, a večeras ćemo posipati ceste uz Konavosko polje”, rekao Magud.
Preporuke za niske temperature:
• što manje boraviti na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru,
• obući se slojevito u dovoljno toplu odjeću i obuću, posebno zaštiti glavu i ruke,
• prije nastupa jake zime ispustite vodu iz vodovodnih cijevi,
• redovito i pravovremeno održavati čistim od poledice pločnike ispred i pristupne puteve do svog objekta,
• koristiti obuću s gumenim hrapavim đonom kako bi se smanjila opasnost od klizanja ili pada na poledici
• ukloniti snijeg ili led koji prijeti padom s krova s vašeg objekta.
U slučaju putovanja:
• ne krećite na put bez propisane zimske opreme,
• uključite kratka svjetla i danju (bez obzira na vidljivost),
• prilagodite brzinu vožnje uvjetima na cesti,
• držite sigurnu razdaljinu udaljenost od vozila ispred vas,
• izbjegavajte naglo kočenje i kočite što manjom silom kočenja i postepeno, kako bi spriječili proklizavanje kotača,
• ne radite nagle pokrete upravljačem,
• pri pokretanju vozila na snijegu lagano otpuštajte papučicu kvačila i postepeno davajte gas.

Objavljeno u Vijesti

Kad učini lijepo vrijeme ispred Sponze često možete susresti dvije žene koje zgurene izrađuju poznatu lepoglavsku čipku. U Lepoglavu je čipka stigla s Pavlinima, prije par stoljeća, a radila se isključivo za ukrašavanje crkvenoga ruha. Zbog svoje posebnosti i težine izrade 2009. našla se na UNESCO-voj zaštićenoj listi. U tada siromašnom kraju, svaka je kuća imala jednu čipkaricu, koja je prehranjivala obitelj.

Zašto se čipkarice vraćaju u Dubrovnik i koja je poveznica između Lepoglave i Grada, rekla nam je Verica Dubovečak, predsjednica Čipkarskog društva „Danica Bresler“ i autorica prvog pisanog Priručnika za izradu majstorskih motiva lepoglavske čipke.

Majstorica čipke

Danica Bresler je žena, rođena u Sarajevu, koja je između dva svjetska rata učila čipku u Lepoglavi. Bila je vrhunska čipkarica, vrlo talentirana za sve vrste ručnih radova. Danica je radila sama nacrte s baroknim motivima koje je pronalazila u raznim lepoglavskim rezbarijama. Barokna čipka je dosta zahtjevna, ima dosta tih majstorskih motiva. Putovala je puno svijetom, pa je vidjela zanimljive nacrte i u Bruxellesu, pa je svoje znanje prenosila u Lepoglavu. Bresler je nakon 2. svjetskog rata otišla iz Lepoglave, živjela je neko vrijeme u Zagrebu, ali tamo se nije dugo zadržala. Njena želja je bila živjeti u Dubrovniku“, priča Dubovček.

SKMBT C224e18021413130 0001

Stanovnica Pila

„Bila je velika umjetnica, družila se sa dubrovačkim slikarima te je bila vezana za obitelji Krstulović i Bibica. Znamo kako je za vrijeme svog života u Dubrovniku pomagala bolesnoj djeci. Danica je izrađivala sve vrste čipki, slikala je. Smatramo da takvu umjetnicu kakva je ona bila, svijet neće više imati. Sve što bi vidjela, napravila bi svojim rukama. Nije se nikada udavala, ali je usvojila dijete, sina Ivana koji se za vrijeme 2. svjetskog rata sudjelovao u zbrinjavanju siročadi. Živjela je u Pilama do kraja svog života 1992. godine. Sahranjena je na groblju Boninovo u grobnici obitelji Bibica, a tamo su joj čipkarice grada Lepoglave postavile ploču.

1

Slučajan susret

„To je mjesto na koje posjetimo svake godine i donesemo cvijeće. Zanimao nas je njezin život, u Lepoglavi su svi spominjali njezino ime, a mi nismo znali gdje je ona bilas sve te godine. O svemu ćemo doznati iz slučajnog susret s dvoje Dubrovčana u dvorcu Trakošćan gdje smo izlagale radove. Bračni par je prolazio kraj štanda i žena je rekla mužu - Vidi , čipka naše tete Dane! Bili su to susjedi Danice Bresler iz Dubrovnika na jednodnevnom izletu. Prepoznali su motive, započeli smo razgovor, pa nam je rekla da se javimo dr. Mariji Sršen Krstulović. Stupili smo u kontakt s doktoricom, koja je jako bila vezana za našu čipkaricu. Naime, Marijin svekar je bio umjetnik, pedijatrica je ostala uz tetu Danu, kako su je u Dubrovniku zvali, do njezinog zadnjeg dana.“

SKMBT C224e18021413161 0001

Trajna poveznica

„Doktorica kaže kako nas prati duh tete Dane. Već osmu godinu dolazimo u Dubrovnik. Imali smo izložbe s Udrugom Konavoski vez, pa predstavljanja u Mlinima, Platu, Cavtatu, Dubrovniku. Dođemo po mjesec dana, prezentiramo turistima, spavamo na Jezuitima, crkva nam je pomogla, jer nemamo puno proizvoda pa nekad jedva pokrijemo troškove. Tu smo i za svetog Vlaha, sklopili smo mnoga prijateljstva. Danica Bresler je izabrala Dubrovnik za svoj grad, ona nas je spojila s Dubrovčanima. Kad razgovaramo, posebno sa starijim ljudima, svi je se sjećaju i rado govore o njoj.“

Danas Društvo broji oko 150 čipkarica. Mukotrpan je to rad kod kojeg stradaju vid i kralježnica. Za izradu je potrebno najviše ljubavi, jer je izrada čipke koja traje po desetak sati dnevno, neisplativa. Danica Bresler svoju umjetnost utkala je u dubrovačke mire. U gradu kulture ostavila je trajan zalog koji premošćuje goeografsku udaljenost.

Ivana Žuvela Kalina

Objavljeno u Kultura

Zbog jakog vjetra na obali, zračni promet na zračnoj luci Dubrovnik na koju je sletjeti uspio zrakoplov Vuelinga na letu iz Barcelone, ali iz za sad nepoznatih razloga nije poletio natrag prema Španjolskoj. Još je na stajanci ZLD, skoro šest sati nakon dolaska.
Osim jutarnjeg leta za Zagreb OU661, nijedan zrakoplov Croatia Airlinesa nije do sad sletio, a ni poletio zbog vjetra koji prelazi dopuštene vrijednosti.
Za Split su preusmjereni dolazni letovi OU668 i OU662 iz Zagreba i, posljedično tome, odlazni letovi OU669 za Zagreb te OU419 za Franfurt.

Izvor: Avioradar

Objavljeno u Vijesti

Dubrovnik je u hladnoj noći subote 24. veljače svjedočio velikom, u našem gradu još uvijek neviđenom salsa partyju, koji je u Hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik povodom svog 5. rođendana organizirala udruga Ritmu de Salsa.Sjajni plesačice i plesači svih uzrasta iz cijele regije, od Splita, Osijeka, do Podgorice, Bara, Beograda, Kragujevca, ali iz SAD-a i Kube, stvorili su u jednoj magičnoj noći ambijent kakvog se ne bi posramili ni najveći salsa festivali.

Zvuci salse, bachate, kizombe, sona, cha cha, odzvanjali su dvoranom Lacrome, a posebna su atrakcija bile zabavne plesne animacije u kojima su sudjelovali svi, čak i oni koji ne znaju ni koraka salse.

Tri izvrsna DJ-a Vlada, Nemanja i Don Mare držali su atmosferu na vrhunskoj razini.

Bila je to predivna večer salse na dubrovački način u društvu najdražih prijatelja, a iz udruge Ritmo de Salsa poručuju kako im je uspjeh ovog događaja poticaj za buduće aktivnosti.

Posebno su se zahvalili svima koji su u proteklih pet godina davali dio sebe kako bi priča o salsi u Dubrovniku danas izgledala toliko predivno.

Objavljeno u Vijesti

Nakon iznimno uspješnog gostovanja prof. dr. Ivana Đikića u Dubrovniku, koji je pobudio veliki interes javnosti, Udruga za promicanje prirodnih znanosti organizira niz predavanja prof.dr. Ivice Puljka dana 26. i 27.veljače 2018. s ciljem popularizacije znanja i znanosti.
Predavanje prof. dr. Ivice Puljka nadarenim učenicima, polaznicima dodatne nastave iz predmeta matematika, fizika, kemija, biologija svojevrsni je nastavak znanstveno edukativnog putovanja u istraživački centar CERN, gdje su se učenici upoznali s radom na glavnom eksperimentu temeljnih čestica, odnosno temeljnoj strukturi svemira te su uz pomoć znanstvenika svjetskog glasa samostalno radili laboratorijske vježbe. Važno je istaknuti da je upravo prof. dr. Puljak bio lovac na Higgsov bozon, tzv. Božju česticu te je vodio grupu znanstvenika koja je 14. lipnja 2012. godine otkrila u CERN-u Higgsov bozon.
U suradnji s Udrugom za promicanje prirodnih znanosti za vrijeme svog dvodnevnog boravka u Dubrovniku profesor Puljak održat će niz predavanja namijenja djeci i mladima od 5 - 18 godina sa sljedećim temama:
- “Tajni život zvijezda”, predavanje djeci iz Dječjeg vrtića Izviđač
– “Priča o svemiru”, predavanje učenicima Osnovne škola Gruda
- „Priča o svemiru i Higgsovom bozonu“ - predavanje učenicima Privatne gimnazije
Prof. dr. Puljak susret će se i s ljubiteljima znanosti u neformalnoj atmosferi Irish Pub The Gaffe, dana 27. veljače 2018. s početkom u 20:00 uz predavanje s temom ‘Odakle smo? Tko smo? Kamo idemo?’
Prof dr Ivica Puljak posvetio je svoj profesionalni život znanosti i popularizacijii znanosti među mladima. S posebnom pažnjom prenosi svoja znanja i strast za prirodnim znanostima na najmlađe učenike na jednostavan i njima razumljiv način. Izuzetno se trudi pozicionirati znanost i dati joj važnu poziciju u Hrvatskoj po uzoru na svjetske standarde.

Objavljeno u Vijesti

Na konavoskim brdima tijekom jutra proglašeni su zimski uvjeti.

Tijekom noći i jutra napadalo je od 2 do 4 centimetra snijega, a ima i poledice.

Na terenu su ralice Zimske službe Općine Konavle koje čiste ceste. Većih poremećaja zasada nema.

Objavljeno u Vijesti

Zbog kiše sa snijegom od ranog jutra angažirane su ophodnje zimskih službi na širem gradskog području, a prometnice na području Osojnika, Šumeta, Bosanke i Gornjih sela Orašca posipaju se soli te mješavinom soli i pijeska.

Nadležne službe pozorno prate stanje na terenu i spremne su i na žurno tretiranje prometnica na užem gradskom području sukladno potrebama.

Radi mogućnosti stvaranja poledice apeliramo na povećan oprez pri prometovanju, posebno cestama na prigradskom području, poručuju iz Grada Dubrovnika.

Objavljeno u Vijesti
Stranica 1 od 2