Sadržaj izdvojen po datumu: Četvrtak, 08 Veljača 2018

Stanari Zlatnog potoka i Ploča negoduju zbog organizacije radova u Ulici Frana Supila. Jedan od njih (podaci poznati redakciji) na adresu Nportala poslao je upit zbog čega se ne može pustiti promet kad radovi nisu u tijeku, barem da autobusi prolaze? Kako tvrdi, dok mehanizacija miruje, promet može normalno teći.

"Put jest izgreban, nekih 150 metara. Ali, kada se asfaltirao gornji put, doduše bilo je malo šire, oni su radili, a promet je mogao normalno prolaziti. To se i sada može preko tog izgrebanog puta. S radovima završavaju oko 16 sati. Od sata kada napuste gradilište, mogli bi pustiti promet, sve do jutra, da djeca mogu ići u školu. Moja kćer jučer je po kiši morala ići pješke na gornji put. U osam sati trebala je biti u gradu. Zato je mora ići preko Dupca pa dočekati autobus da dođe na Ilijinu glavicu", priča ovaj Dubrovčanin.

Dodao je i kako su stanovnici Zlatnog potoka i Ploča odsječeni od grada te im je ometen svakodnevni život. Kako linije 8 i 5 zbog spomenutih radova ne prometuju do Viktorije, za potrebe javnog prijevoza uvedeni je minibus 8A za kojeg smatra da ne odgovara potrebama tamošnjih stanara, a posebno starijih ljudi. "Mi koji smo zdravi možemo se voziti kombijem, ali stariji ljudi, sa štakama moraju praktički platiti taksi da bi došli do kuće. I na tom autobusu sam moraš vrata otvoriti. Kad je bila u pitanju Zagrebačka ulica dolazili su s velikim autobusom i okretali se kod Ugostiteljske, a sad kažu da ne može. Ma kako ne može, kad je mogao tada veliki autobus, što sada ne bi mogao onaj manji ISUZU? Petica odmah ide na Pile i uopće ne dolazi u Zlatni potok sad dok traju radovi. Osmica dođe do Ilijine glavice, a onda se treba prekrcavati. Na Viktoriju dođe nekakav mali Libertasov kombi koji se okreće na Dupcu, ide na Ilijinu glavicu gdje moramo čekati osmicu koja bi inače trebala krenuti s Viktorije."

Mada sljedeće stanovnicima ovog predjela Grada neće biti po volji, doznajemo iz pouzdanih izvora kako izvođač radova nije mogao drukčije postupiti i organizirati radove. Naime, promet se ne može pustiti dok se izvode radovi zbog tehnologije radova i preuske prometnice. Stroj koji skida postojeći asfalt jako je spor u kretanju i ne može ga se stalno micati. Njegovo se kretanje mjeri u metrima na sat pa kad krene raditi jednostavno blokira prometnicu. Kad bi se paralelno pustio promet, radovi bi trajali četiri do pet puta duže. U slučaju asfaltiranja, prometnica uvijek mora biti zatvorena. Odvijanje radova noću nije opcija poglavito zbog niskih večernjih temperatura zraka. Što se tiče privremene prometne regulacije, učinjeno je sve što je u njihovoj moći jer izvođenje radova, međuostalim, uvjetuje teren te se drukčije nisu mogli realizirati. Također, minibus JGP Libertasa što se na toj relaciji koristi za potrebe javnog prijevoza, jedina je vrsta vozila koja se zbog uske ceste sada na tom području može okretati. Autobus 8A ide s Ilijine glavice, dolazi do Viktorije, Belvederea, okrene se, vrati nazad na Ulicu Druge dalmatinske brigade, ide do Ilijine glavice magistralom i tamo se sreće s peticom radi prelaska ljudi iz vozila u vozilo.

Inače, u tijeku je prva faza radova u Ulici Frana Supila, a koja će trajati pet do osam dana. Tako će od spoja Ulice Frana Supila s Ulicom Petra Krešimira IV pa do spoja s Ulicom Vlaha Bukovca promet dijelom obuhvata radova biti potpuno zatvoren za promet svih vozila, osim interventnih dok će se na preostalom dijelu Ulice Frana Supila; od spoja s Ulicom Vlaha Bukovca pa do Vrata od Ploča, odnosno do izlaza s parkirališta "Tenis Tabor" promet odvijati dvosmjerno uz zabranu prometovanja teretnim vozilima i autobusima.

Tijekom izvođenja druge faze radova, koja će trajati nešto dulje, na spoju s Ulicom Vlaha Bukovca do Gimnazije, promet tim dijelom bit će potpuno zatvoren za promet svih vozila, osim interventnih dok će na preostalom dijelu ulice biti omogućeno dvosmjerno prometovanje. Tijekom obje faze radova na dijelu ulice Petra Krešimira IV, od Turističko-ugostiteljske škole do okretišta Viktorija, bit će omogućeno dvosmjerno prometovanje uz uporabu semafora. Također, čitavo vrijeme trajanja radova sva vozila koja prometuju iz naselja Zlatni potok preusmjeravat će se prema Ulici Petra Krešimira IV, nadalje na Ulicu II. Dalmatinske brigade pa prema državnoj cesti D8.

 

Leona Rašica

Objavljeno u Vijesti

Predstavnici tvrtke Riba Mljet, Mljećanin iz Amerike Bil Čumbelić, direktor tvrtke Alen Krkić, nizozemski partner Paul Clemens u nazočnosti načelnika Općine Mljet Điva Marketa izložili su županu trenutno stanje kao rezultat uspješnog poslovanja u posljednjih nekoliko godina te plan daljnjih aktivnosti i razvoja u ovoj djelatnosti, a koja se u prvom redu odnosi na povećanje kapaciteta uzgoja te osobito važan projekt sortirnice ribe te drugih osnovnih poslova.

Načelnik Općine Mljet Đivo Market iskazao je podršku daljnjem razvoju ovog projekta te izrazio zadovoljstvo ovom tvrtkom, međutim i naglasio ostale poteškoće koje prate investicijske projekte na otoku Mljetu. Župan Dobroslavić čestitao im je na uspješnom razvoju tvrtke te stvaranju novih vrijednosti na Mljetu te opravdanom povjerenju s obzirom na to da je Županija putem odluke i ugovora o koncesiji stvorila preduvjete ovoj djelatnosti.

Također, župan je iskazao potporu daljnjem razvoju marikulture i planovima tvrtke Riba Mljet, temeljenu na prostorno planskoj dokumentaciji i pozitivnim zakonskim propisima te obećao jednaku podršku od strane Županije. Župan je iskazao zadovoljstvo i lijepim primjerom vezanosti za stari kraj čiji je rezultat uspješno poslovanje na korist ulagača i Općine Mljet.

Na sastanku su sudjelovali i zamjenik župana Joško Cebalo te pročelnik Upravnog odjela za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Ivo Klaić.

Objavljeno u Vijesti

"Komunalni redari ubuduće će moći legitimirati osobe koje krše propise i protiv njih moći će podnositi prekršajne prijave", rekao je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar objašnjavajući najvažnije novosti koje se predlažu novim Zakonom o komunalnom gospodarstvu.Hrvatski sabor u četvrtak raspravlja o Vladinom

prijedlogu novog Zakona o komunalnom gospodarstvu koji uređuje pitanja važna za svakodnevni život građana.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar objasnio je, prenosi Tportal, najvažnije novine, odnosno šire ovlasti komunalnih redara.

"Komunalni redari su dosad imali problema prilikom obavljanja svog posla jer nisu mogli legitimirati osobu koja je radila nered u prostoru. Sad će to moći i protiv te osobe će moći podnijeti prekršajnu prijavu. Moći će ući u dvorište da utvrde stvarno stanje", rekao je ministar Štromar.

Objavljeno u Vijesti

Predstavljanje knjige Nikole Čolaka „Hrvatski pomorski regesti - Marittimi regesti croati“, III. svezak, održat će se u utorak, 13. veljače, u 18 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. O knjizi će govoriti dr. sc. Vesna Čučić ravnateljica Dubrovačkih knjižnica, dr. sc. Vesna Miović iz Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku te urednica knjige Zrinka Podhraški Čizmek, doktorandica na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Predstavljanje knjige u organizaciji je Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik i Dubrovačkih knjižnica.

Knjiga je objavljena 2017. u izdanju Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, 19 godina nakon smrti njezinog autora. “Za ovaj je životni trud trebalo imati sve vrline povjesničara sakupljača: integritet, erudiciju i znanje, a prof. je Čolak pridodao i naglašenu ljubav prema Domovini. U njegovom djelu sadržan je čitav naš povijesni ideal vezan za Jadran, naše more, koje nas, kako je isticao, čini jedinim povijesnim pomorskim narodom u punom smislu u velikoj obitelji slavenske rase” napisao je u pogovoru prof. dr. sc. Josip Vrandečić

Nikola Čolak (1914. Janjevo-1996. Padova) povjesničar, arhivist, kulturni djelatnik i publicist, diplomirao filozofiju, klasičnu filologiju, talijanski i francuski jezik i književnost te povijest. U svibnju 1945. je uhićen od komunističkih vlasti te kako nije želio iz moralnih razloga sudjelovati u novom poretku osuđen je na tri godine zatvora i prisilnog rada. Boravio je u logorima u Popovači, Velikoj Pisanici, Sisku i Lepoglavi (zajedno s nadbiskupom Stepincem). God. 1954 dobiva posao u Državnom arhivu u Zadru gdje ostaje do 1960. te prelazi u zadarski Institut JAZU sto označava njegov ulazak u pionirsko područje hrvatske trgovačke pomorske povijesti kojoj je bio začetnik i do dan danas najjači predstavnik. Prikupljao je građu za pomorsku povijest Jadrana 18. st. u zadarskom te u venecijanskom arhivu. Nakon pokušaja osnivanja 1966. u Zadru časopisa “Slobodni glas” sa skupinom heterogenih intelektualaca prisiljen je pobjeći u inozemstvo te dobiva politički azil u Italiji. Smjestio se u Padovi kako bi bio sto bliži venecijanskim arhivima, važnima za hrvatsku pomorsku povijest i kao istaknuti hrvatski emigrant angažirao se u raspravama o budućnosti Hrvatske. Njegovo djelo “Iza bodljikave žice: svjedočanstvo o životu Hrvatske u srbokomunističkoj Jugoslaviji” (Padova 1977) govori o njegovom iskustvu proživljenog stradanja. U Veneciji je osnovao “Središnjicu za proučavanje hrvatske povijesti” te je objavio preko 50 izvornih znanstvenih radova u relevantnim hrvatskim i talijanskim povijesnim časopisima. Pripremio je za tiskanje 16.000 dokumenata u “Hrvatskim pomorskim regestima” 18. st. u tri sveska, od kojeg je treći izdan post mortem. Prikupio je više od 100.000 dokumenata u hrvatskim i talijanskim arhivima tijekom četrdeset godina istraživanja vezano uz povijest Jadrana u 18. st. zasluživši status "erudita": za takav je životni trud bio potreban integritet, erudicija i znanje kojima je prof. Čolak pridodao i naglašenu ljubav prema Domovini. (iz pogovora prof. dr. sc. Josipa Vrandečića)

Objavljeno u Kultura

Europski parlament danas je većinom glasova donio rezoluciju kojom bi se trebalo ukinuti ljetno pomicanje kazaljki na satu. No treba znati da rezolucije EP-a nisu obvezujuće za Komisiju i Vijeće. One su samo pritisak na ta tijela da donesu određenu odluku. Prema prvim tumačenjima, ovom odlukom neće se automatski ukinuti ljetno računanje vremena za sve članice EU-a, nego će one same moći odlučivati o tome.

''Ona će samo ukinuti usklađenost računanja vremena u cijeloj EU i vratiti tu temu nazad pod ovlasti zemalja članica. Zemlje članice moći će slobodno odlučiti o vlastitim režimima: mogu se odlučiti zadržati ljetno vrijeme (prema sadašnjem ili modificiranom sustavu ljetnog računanja vremena) ili će ga ukinuti. Odbacivanje ljetnog računanja vremena prije svega će rezultirati istim vremenom cijele godine (zimskim vremenom), koje po definiciji podrazumijeva mračnije večeri tijekom proljeća i ljeta'', stoji u priopćenju.

Moguć kaos

Neki europarlamentarci smatraju da bi države trebale imati pravo odabrati vrijeme koje će zadržati, odnosno da se mogu odlučiti i za trajno ljetno računanje vremena. Drugi pak upozoravaju da će samostalnost u odlučivanju stvoriti probleme za unutrašnja tržišta.

Biljana Borzan smatra da bi bilo najbolje kada bi se donijelo neko ujednačeno rješenje za cijelu EU.

''Problem je u tome što nisu potrebe svih zemalja jednake. Primjerice, u zemljama na sjeveru Europe dani počinju par sati kasnije ujutro nego u Hrvatskoj ili Grčkoj'', kaže Borzan.

''To pak znači da će države, sasvim legitimno, vući svaka na svoju stranu pa će biti teško dogovoriti se. A ako se ne dogovore, ako Europa po računanju vremena bude nalikovala na leopardovo krzno, bit će kaosa, problema u zračnom prijevozu, trgovini i sl. Već i ovako, s tri vremenske zone, imamo problema'', poručila je europarlamentarka.

Zimska depresija

Skraćenje dana zimi posebno teško pada ljudima koji imaju problema sa sezonskim poremećajem raspoloženja, odnosno kako se kraće kaže - sa zimskim depresijama. Naime, poznato je da smanjenje izloženosti Suncu u organizmu smanjuje razine hormona sreće serotonina, a povećava razine melatonina koji pojačava simptome zimske depresije, mada inače može ublažiti uobičajenu depresiju.

Kada bi se pitalo ljude osjetljive na ovaj problem, a to su, gledano u postocima, češće odrasle žene nego odrasli muškarci, bilo bi najbolje kada bi se ljetno računanje vremena nastavilo i u zimskim mjesecima.

Zastarjela ideja

Mnogi stručnjaci ističu da je ljetno računanje vremena zastarjela ideja koja je nekog smisla imala u vrijeme kada su se u večernjim satima koristile svijeće, ali ne i danas. Brojna istraživanja pokazala su da ono nema nekih ozbiljnijih utjecaja na potrošnju energije, ako uopće ima ikakvih. Uvođenje tzv. ljetnog računanja vremena izvorno je predloženo radi štednje energije kao ''Daylight Saving Time'' (DST).

Prvi ju je 1784. godine predložio Benjamin Franklin u jednom eseju koji je poslao urednicima jednog pariškog lista. Prelazak je prvi put službeno proveden u dijelu Kanade 1908., a potom su ga 1916. godine uvele Njemačka i Austrougarska za I. svjetskog rata, radi uštede goriva. Ideje se ponovno sjetila Francuska tijekom naftne krize 1972. Iako pomicanja kazaljki nisu urodila nikakvim mjerljivim uštedama, Njemačka je slijedila Francusku, a za njom su se povele i brojne druge europske zemlje. Tako danas imamo sustav od kojega do sada nisu odustale ni SAD ni Europa iako je sve više stručnih argumenata koji govore protiv njega te iako su u tome posljednjih godina sve više usamljene. Neke zemlje poput Rusije, Bjelorusije i Ukrajine već su odustale od koncepta.

Ruski eksperiment

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev još je 2011. najavio ukidanje pomicanja kazaljki na satu iz zdravstvenih razloga. No zanimljivo je da je bio odlučio da će novi standard za Rusiju biti ljetno računanje vremena, a ne zimsko. Budući da je Rusija golema zemlja, koja se proteže kroz 11 vremenskih zona, takvo nešto ondje je imalo puno više smisla nego što bi imalo u malenim državama. No kako su milijuni stanovnika Rusije bili nezadovoljni rješenjem jer su na posao putovali u mrklom mraku (zimi Sunce u sjevernijim ruskim gradovima ne izlazi prije 10 sati), Duma je 2014. odlučila kao standardno vrijeme postaviti prirodno, zimsko računanje vremena.

Sve glasnija polemika

U posljednje vrijeme argumenata koji govore u prilog uštedi energije sve je manje, osobito s pojavom raznovrsnih novih potrošača kao što su klima-uređaji čije se korištenje produljuje kako se produljuju ljetne večeri koje ljudi provode kod kuće. Također je sve više dokaza da prebacivanje sata uzrokuje zdravstvene probleme zbog poremećaja u spavanju i u cirkadijskom ritmu organizma. S druge strane činjenica je da je za zdravlje dobro provoditi sat vremena više na suncu u toplom dijelu godine. Također je dokazano da biznisi mogu imati određene koristi od produženih popodneva budući da ljudima ostaje više vremena za posjete trgovinama, ugostiteljskim objektima pa i pružateljima zabavnih i kulturnih sadržaja.

Za ilustraciju, u prilog ukidanju DST-a, Index predstavlja nekoliko njegovih dvojbenih zdravstvenih efekata.

1) Prometne nesreće

Utjecaj prelaska na ljetno računanje vremena na broj prometnih nesreća za sada još nije sa sigurnošću razjašnjen. Ima studija koje govore da pomicanje kazaljki povećava broj nesreća i obratno, da ih smanjuje. Jedna opsežnija studija predstavljena 2010. u časopisu Journal of Environmental and Public Health pokazala je da prelazak na ljetno računanje vremena ne uzrokuje značajnije povećanje u broju automobilskih nesreća. No autori ističu da DST ipak može imati neki veći efekt na vozače koji su osjetljiviji na promjene u cirkadijskom ritmu organizma, primjerice na one s bipolarnim poremećajem ili sa sezonskim poremećajem raspoloženja.

2) Povećanje broja nezgoda na radu

Neka istraživanja pokazala su da ljudi koji obavljaju teške i opasne fizičke poslove češće stradavaju u prvom danu nakon prelaska na ljetno računanje vremena. U jednom radu predstavljenom 2009. u časopisu Journal of Applied Psychology autori su kroz dvije analize podataka utvrdili da su ozljede rudara 5,7 % učestalije odmah nakon prelaska na DST te da radnici u prosjeku tijekom noći promjene spavaju za oko 40 minuta manje. Isti efekt, očekivano, nije zabilježen prilikom prelaska nazad na standardno računanje vremena. Više pročitajte ovdje.

Objavljeno u Lifestyle

Područni ured Državne uprave za zaštitu i spašavanje danas je proveo funkcionalno ispitivanje novog sustava za uzbunjivanje u Dubrovniku. Ovom prilikom gradonačelnik se susreo s voditeljem Odjela za sustav uzbunjivanja i obavješćivanja pri Službi za sustav 112 DUZS-a Žarkom Vučakom te Anom Miličić, pročelnicom Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik.

Voditelj Odjela Vučak i pročelnica Miličić predstavili su gradonačelniku Frankoviću novi sustav koji, osim što je energetski neovisan, omogućuje slanje govornih poruka na pojedinačnu sirenu, grupu sirena ili cijeli sustav.

„Danas smo ispitali zvučnu snagu i pokrivenost sirena“, rekao je voditelj Vučak, najavivši da će se redovna ispitivanja provoditi svake prve subote u mjesecu dok će se način testiranja u vrijeme turističke sezone još usuglasiti.

„Modernizacijom sustava podiže se razina sigurnosti u Dubrovniku što je sigurno važan aspekt turizma kao naše najvažnije gospodarske grane“, zaključio je gradonačelnik. Poručio je i da je Grad Dubrovnik spreman, ukoliko to bude potrebno, pomoći DUZS-u u provođenju druge faze na način da osigura dodatna sredstva kako bi se suvremenim sustavom pokrilo cijelo područje grada.

Objavljeno u Vijesti
Četvrtak, 08 Veljača 2018 16:11

Karneval fest i ove godine u Cavtatu!

U Cavtatu se 10. veljače održava 33. mali karneval fest u hotelu Epidaurus u 16 sati. Maškarana povorka krenut će od parkinga hotela Albatros u 15.30. I ove godine nastupiti će djeca s veselim pjesmama uz pratnju Malog orkestra od festa. Gosti večeri bit će Crowd control koji će izvesti najnoviju točku, Kovčeg ideja. U slučaju vremenskih nepogoda maškarana povorka formira se u 15.30 na recepciji hotela Epidaurus u 15.30. Projekt je organizirala udruga 'Mame Cavtat' uz pomoć Općine Konavle.

Objavljeno u Vijesti

Umjetnička galerija Dubrovnik u periodu od 19. veljače do 26. svibnja organizira besplatne likovne radionice za djecu, te stoga poziva roditelje da upišu svoju djecu od 1. do 8. razreda osnovne škole. Radionice će se održavati u tri termina u prostorima Umjetničke galerije Dubrovnik i to:

1. grupa: ponedjeljak 17:30-19:00

četvrtak 17:30-19:00

2. grupa: utorak 17:30-19:00

petak 17:30-19:00

3. grupa: srijeda 17:30-19:00

subota 10:00-11:30

Voditelji radionica su profesionalni likovni pedagozi s višegodišnim iskustvom u radu s djecom. Informacije i upisi na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i 020 638 234. Crtanje i slikanje potiču razvoj motorike i inteligencije kod djece, potiču kreativnost, pomažu djeci da se lakše nose s problemima odrastanja i razvijaju vizualnu pismenost.

Objavljeno u Kultura

Obavještavaju se građani, a posebno svi stanovnici ulica Petra Krešimira IV i Frana Supila, da će u vrijeme izvođenja radova na uređenju kolnika u Ulici Frana Supila od danas, 8. veljače 2018. u 15:00 sati pa do 1. ožujka u 6:00 sati biti uspostavljena privremena regulacija prometa upotrebom semaforskih uređaja na spoju Ulice II. Dalmatinske brigade i državne ceste D8 na način da će se omogućiti skretanje ulijevo na vidikovcu Orsula svim vozilima koja prometuju iz Ulice II. Dalmatinske brigade prema drugim dijelovima Grada.

Naime, Grad Dubrovnik je zahtjev za uvođenjem privremene prometne regulacije na dijelu državne ceste D8 (spoj s Ulicom II. Dalmatinske brigade) uputio nadležnim Hrvatskim cestama, Ispostavi Dubrovnik, a sve kako bi se olakšalo prometovanje tijekom radova na sanaciji kolnika u Ulici Frana Supila.

Objavljeno u Vijesti

Sezona je gripe. Sve više roditelja u pedijatrijskim ordinacijama uopće odbija cijepiti svoje dijete što može imati ozbiljne posljedice. Barem tako tvrde liječnici.

Koji je razlog strahu odgovara za Nportal ravnatelj HZZO-a, Mato Lakića: "Zasigurno postoji više razloga zbog kojih roditelji ne cijepe svoju djecu. Veliki problem su neistiniti natpisi kojima se straše roditelji na internetu i po društvenim mrežama. Ne kaže se zaludu kako stoput izgovorenu laž ljudi počinju doživljavati kao istinu. Laž je reći kako je cijepljenje povezano s autizmom. Kao liječnik, s punom odgovornošću tvrdim kako svi znanstveni dokazi ukazuju kako ne postoji veza između cijepljenja i pojave autizma. Oklijevanje zdravstvenih radnika vezano uz cijepljenje je isto tako problem, jer je dokazano kako stavovi zdravstvenih radnika jako utječu na stavove roditelja. Također, u Hrvatskoj postoji generalni problem nepovjerenja u institucije, pa tako i u zdravstveni sustav, na čemu treba ozbiljno poraditi. Tijekom ove godine, u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo planiramo istraživanje stavova roditelja o cijepljenju u našoj županiji pa bi trebali imati i konkretnije razloge za odbijanje."

Propisi nalažu da svaka ordinacija mora voditi evidenciju o tome koliko se djece poziva na sljedeće cjepivo. S obzirom na to da zakon ne brani upis u prvi razred osnovne škole djetetu koje nije cijepljeno, liječnicima ne ostaje ništa drugo nego čekati. "Osnovna škola je obvezna i dijete se upisuje u školu. Ako roditelj potpiše da ne želi cijepiti dijete onda slučaj ide sanitarnoj inspekciji, pa dalje centru za socijalnu skrb", kazao je Lakić. Ako roditelj odbije cijepiti dijete slijedi mu kazna već od 2000 kuna ili čak tjedan dana zatvora.

Petra Japunčić

Objavljeno u Lifestyle
Stranica 1 od 2