nportal crop
nportal crop
Tiramola Tiramola Unsplash

‘Tiramola’ kolumna by Ivana Žuvela Kalina: Odstupite stepfordske supruge!

Velj 14, 2018

Sjećam se, prije nekih 15 godina, lokacija Uvala Lapad. Svi uređeni, našminkani, očale, marke, kolica po najnovijoj modi. Samo ja vozim kolica iz kojih moj prvorođeni urla 'ko da mu ne'ko kožu dere. Nabacim osmijeh okolini, uzmem zlato u ruke, on se baci na pod, pa po zemlji, ja ga opet podignem, a on teniske obriše o moju kotulu. Tako sva od zemlje halava, oznojena od nerava, raščupana, jadna i nevoljna, ali opet s onim istim osmijehom namijenjenom široj publici i facom „ništa se ne događa“ opet vratim mog najmilijeg u kolica i brže bolje pohitim put doma. Bilo je takvih dana malo više, bome. Više nego onih drugih. Nekako nikad nisam pripadala onim mamama čija djeca sva u bijelom mirno i za ruku šetaju Gradom.

Krenula moja djeca u školu, a tad su krenuli još veći jadi. Dođeš na informacije, čuješ mame koje „nemaju pojma što im djeca uče jer oni sve sami doma rade“, odgajaju samostalnu i odgovornu djecu. Opet ti k'o uljez jer si urama provjeravala knjige, lektiru, radne bilježnice. Roditeljski sastanci, mame vade rokovnike, pomno zapisuju što govori učiteljica, a ja zaboravila doma i bursu. Ta djeca, ona vam ne koriste laptope ni smartphone, oni idu na solfeggio, balet, treniraju rukomet, uče španjolski, talijanski, turkmenski u slobodno vrijeme. Kad ne igraju tenis i ne nastupaju u predstavama. Nikad ne piju Colu, ne jedu fast food nego isključivo marendaju mjendule i chia sjemenke. Ona imaju vremena uz sve te slobodne aktivnosti i izaći vanka, igrati se, sretnoj mami učiniti slatko, donijet joj doručak u krevet. Ta mama, bome ima i idealnog muža. Taj se smiješi k'o iz kataloga, on radi, ima love, on je ponosan na svoju ženu, nikad se ne svađaju. Oni su čekirani, selfirani, preplanuli, nasmijani i tagirani na svim društvenim zbivanjima. Oni skijaju i ljetuju na prestižnim mjestima. To su vam oni koji se fotografiraju svi u istim džemperima na sobove ispod jelke. Oni vam nikad ne bestimaju, poznaju bon ton i nikad im se ne događaju disgracije, koje su meni dio dnevne rutine.

K'o je meni kriv što nemam idealnu familju. K'o je meni kriv što imamo više padova nego uspona. K'o da je meni neko kriv što se družim s ljudima čije životno mjerilo nije lajk na društvenoj mreži. K'o je meni kriv što ne znam napraviti selfie u 21. stoljeću sa štapom ili bez njega? Totalno van vremena pa ne znam staviti ruku onako ovlaš na bok, nogu podignut u isto vrijeme, pa napučit usne bez da izgledam k'o bolja polovica Pajo Patka. K'o je meni kriv što se u mene doma svi deru, kad se svađam s mužem, on zatvara prozore da stanari zgrade ne pišu peticiju i bespovratno nas ne išćeraju. Kad smo kod smijeha, ne znam se ni smijati k'o žena, nego plješćem k'o foka i cijela se tresem. Ne znam onako k'o Marilyn, biti seksi i nasmiješena u isto vrijeme. K'o je meni kriv što na selu dočekujem Novu godinu, a ne neđe u Austriji, pa na fejsu ne osvane slika spontane mene, ispod jelke čije su grane obješene od snijega, a ja se smijem od uha do uha.

Ono kad sam bila u Uvali, prije nekih 15 godina, tada mi je bilo stalo što će ti "idealni" o meni misliti. Dođe taj mir s godinama, kad shvatiš da ne postoje idealna djeca, idealni muževi niti idealne obitelji. Odstupite stepfordske supruge, vi zapravo ne postojite. Barem ne u mojoj dimenziji.

Ivana Žuvela Kalina

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik