nportal crop
nportal crop
Ilustracija Ilustracija PixaBay

‘Tiramola’ kolumna by Ivana Žuvela Kalina: Posvećeno svim ženama; Priča o mojoj prababi Mari

Ožu 14, 2018

Žene... Možda radi proteklog praznika, možda zbog priče o ženama u Dubrovačkoj republici, ali moram se osloboditi ovog jarma nagomilanih riječi u mojoj glavi vezanih za i uz žene. Možda zato što sam žena, tko zna... Nekako me kad čujem te davne priče, zaboli u prsima. Ujedno osjetim i ponos, zbog svih tih ponositih ženskih umova, koje su se istakle na ovaj ili onaj način. Ponosna što sam dio te ljudske vrste, ponosna na svoj genetski materijal.

Ovo je priča o mojoj prababi Mariji. Koja mora biti ispričana, istovremeno najtužnija i najsretnija koju sam ikad čula. Neke ću stvari iz njenog života ostaviti za sebe, jer je i ona umrla s nekim svojim tajnama, ali morate znati kako je moja prababa bila velika žena. Rođena je u Veloj Luci u pretprošlom stoljeću u obitelji Berkovića. Govori se kako njihova kuća ponosito nosi grb Berković-Bonaparte. Imala je brata, za kojeg se govorilo kako nije nikada ništa radio, osim čitao novine i bio zastupnik tadašnjeg HSS-a, sljedbenik velikoga Stjepana Radića.

Baba Mare nije bila krasotica. Bila je visoka žena, jakih crta lica. Zaljubila se u čovjeka u kojeg nije smjela, jer su te dvije familje bile posvađane godinama. Jedan je Berković, kojega se ni baba nije sjećala ubio nekoga iz familije njezine ljubavi. Bili su to korčulanski Montecchi i Capuletti. Cijela Korčula je bila na nogama i upirala prstom u zabranjenu ljubav. Maru i njenog Antuna to nije omelo. Voljeli su se i dobili sinove. Onda su Antuna poslali od nje, u daleku Ameriku.

Pisao je, ali pisma do nje nikada nisu stigla. Da su stigla, našla bi ona nekoga da joj ih pročita, jer je bila nepismena. Živjela je sa svekrom i svekrvom koji su je maltretirali, omalovažavali, pa je krenula u Dubrovnik, za boljim životom za svoju djecu. Starije sinove je ostavila na otoku, a najmlađeg je vukla sa sobom. Moga nona Iva. Afitavala je neke šupe koje je mogla platiti. Nono Ivo je spavao u kutiji od cukara, a čuvala ga je mala trinaestogodišnja Korčulanka koja joj je povremeno pomagala.

Čistila je baba tuđe portune i kuće, uzela k sebi i drugog sina, kad je malo stala na noge. Treći je imao dovoljno godina i odlučio ostati na Korčuli. Imala je ona svakakvih dana, svakakvih misli. U ono vrijeme, sama odgajati svoju djecu, bez muža, preživljavati, bilo je izrazito teško. I dalje se u nju, u Gradu, upiralo prstom. Poznato je kako je u naručju s mojim nonom stajala na ogradi na Boninovu htijući se baciti niz stijene, kao iz scene o Glembajevima. Odvratio ju je od nauma jedan Bokelj, austro-ugarski vojnik, koji je ostao s njom punih 40 godina, sve do njene smrti.

Antun se nikada nije vratio. Moj nono, onaj koji je spavao u kutiji od cukara, završio je fakultet. Bio je jedan od posljednjih dubrovačkih gospara. On mi je prenio ljubav za Grad, vodio na utakmice Juga, upoznao me s Lokrumom, Staklenom plažom, morem, Porporelom, Peskarijom, Banjama. Da nije bilo nje, ne bi bilo ni nas. Ne da je zaslužila ove retke, zaslužila je knjigu. U ime svih onih žena koje su ostale na nogama i nakon svih udaraca u koljena.

Za jednu veliku ženu, moju prababu Maru!

Ivana Žuvela Kalina

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik