nportal crop
nportal crop
Ilustracija Ilustracija Flickr

‘Tiramola’ kolumna by Ivana Žuvela Kalina: Za sve Pepeljuge

Tra 05, 2018

Majka sam, Bogu hvala, evo ima 17 godina. Imam dva sina i svako malo ih u čudu pogledam i pitam se kad su tako narasli veliki, prerasli me, što svakako s obzirom na moju visinu, nije problem. Sjećam se mojih dvadesetih, kad je svak nekako uzimao za pravo da me pita kad ću roditi i mislim li se udavati. Roditi sam htjela, udavati se, baš i ne, ali eto, život me odnio u tom pravcu. Međutim, svi vam to prezentiraju kao bajku i Pepeljugu - ono u jadnu i nesretnu tebe na nekom balu zaljubi se princ, ostaviš crevlju neđe na skalama pa te on kukavicu traži. Onda rodiš djecu i svi ste veseli, zdravi, lijepi i živite tako do kraja života.

I onda-tres. Kakva crna bajka. Rodiš, ono malo nešto od tri i po kila kriči po svu noć, pa paraš panda s crnim kalaturama oko očiju. Neće jesti, povraće, pljuva, baca se, ne da ti živjeti. Prvo grčevi, pa zubi, viroze, uglavnom urla nekih dvije, tri godine dana. U međuvremenu slušaš savjete o mijenjanju posteljine svako tri dana, o iskuhavanju kuhinjskih krpa na špaheru, o bakterijama, zdravoj prehrani, sjemenkama, moraš znati što najbolje skida fleke, s robe, tapita, zidova. Nisi domaćica ako nisi učinila kolač barem dva puta u setemani i zamijesila kruh svojim najmilijima. Za Uskrs i Božić moraš spraviti najmanje 15 vrsta kolača, kuća ti se mora blistati, ne smije te nitko naći nespremnu ili naići na pilo puno neopranih pjata.

Zaboravila sam reći, moraš imati i uvrh glave pedeset kila i lijepo izgledati, biti šesna, ne smrdjeti na Domestos, valjda da te muž ne ostavi. I onda ti tako rodiš djecu, vodiš ih vanka svaki dan, jer je važno da su na zraku, praviš zdrave obroke, satareš se oko kuće, sebe, organiziraš najveselije rođendane, blagdane i svece. Shvatiš da je film zapravo pošo nase. Da je obrnuto, da je princeza postala Pepeljuga. Da nisi sretna, jer si u svom tom nastojanju da budeš savršena, izgubila sebe.

I pošalješ sve to u neku stvar. Shvatiš da je dovoljno da bude dovoljno čisto da doma nitko ne dobije lepru i da se svi raduju kad napraviš kolač jednom u dva mjeseca. Shvatiš da ako djeca urlaju i zahtijevaju, ne obadaš, nego ti na jedno uđe, a na drugo izađe. Shvatiš da neće propast svijet, ako ti se ne da kuhati objed, pa naručiš pizzu. Shvatiš da oni koji te vole, neće ni primijetiti tvojih pet kila više. Shvatiš da je život nešto sasvim drugo. A što se tiče drečavaca s početka priče, danas tinejdžera, nekad ih poželim baciti s balkona. Ipak, oni su razlog mog postojanja.

Drage žene, ne mora se ništa. Osim biti sretan. Sreća su trenuci, oni u kojima ste svoje. Imale djecu, nemale, bile udane, neudane, rastavljene, samohrane, učinite život po svojoj mjeri. Nemojte gubiti vrijeme na stvari koje su toliko nebitne. Budite hrabre, zakoračite u život, jer ionako kratko traje i sve brzo prolazi. Bavite se onim što volite, dišite punim plućima. Nemojte da vam jednog dana bude žao, što niste živjele kako ste htjele. Jednom je netko, puno pametniji od mene, rekao: „Najveći ženin uspjeh je ako negdje putem ne izgubi osmijeh.“

Ivana Žuvela Kalina

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik