nportal crop
nportal crop

MI KOJI NISMO ZABORAVILI: Iznad svih - Hrvatska

Kol 05, 2017

Oluja...sjećanje na dane slave i pobjede..onda kad se bližio kraj pakla kakvom smo svjedočili. Domovinski rat je uzeo mnoge živote, civila, među njima nemali broj djece, branitelja. Mnogi su iz tog rata izašli osakaćenih tijela i osakaćene duše. Izgubili nekog voljenog, dom, slobodu. Nakon tog rata nismo više bili isti ljudi.

Danas, 22 godine kasnije, mnogi su zaboravili žrtve, stradanja, spaljene domove, prekinute mladosti. Kažu, ne spominjite, treba gledati naprijed, u budućnost. Treba, slažem se, ali isto tako znam kako onaj tko ne pamti svoju prošlost ne može imati svijetlu budućnost. Jer onaj tko je ne pamti, ponavlja mu se. Povijest nas je tome naučila, više puta.

Učim moju djecu o tome kako je bio Domovinski rat. Pričam im kako su mnogi muški članovi naše uže i šire obitelji bili časni sudionici tog rata, kako su nas branili i obranili kako bi danas uživali slobodu i mir. Pričam im kako se gađao Grad, kako su se skrnavile svetinje poput naših crkava, našega svetoga Vlaha, kako su gađali stoljetni grad i kako je sve bilo meta. Pričam im kako nije bilo važno tko si i kako se zoveš, niti broj tvojih krvnih zrnaca da bi branio državu koju si smatrao domovinom. Pričam im kako treba cijeniti i čuvati svoje, i kako nisi nacionalist ako mašeš hrvatskom bandjerom, ako cijeniš i pamtiš postrojbe koje su obranile grad i državu, ako poštuješ svakog onog vojnika koji je dao dio sebe za Hrvatsku, na bilo koji način.

Završit ću ovaj tekst čestitkom jedne žene, majke, Mihaele Čokljat svom ocu branitelju povodom današnjeg dana: „ Hvala ti tata, tebi i svojim suborcima. Hvala, jer da nije bilo vas mi danas ne bi imali ovo što imamo. Istina je, svi vas gaze, kao da niste samo VI zaslužni što imamo raj na Zemlji. Hvala ti tata iako znam kako nemaš ništa od toga,samo patnju, bil, noćne more...ajde i ponos je tu... Ponosan na ono što ste stvorili! Sretan ti 5.8.i Oluja svih oluja! Volim te!

Mihaela nije zaboravila. Iako mnogi jesu. Iznad svih - Hrvatska.

Ivana Žuvela Kalina

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik