nportal crop
nportal crop

POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE: Kakve generacije stvaramo?

Ruj 04, 2017

Ljetni praznici su gotovi i počinje školska nastava. Djeci se mahom, ne ide u novu školsku epizodu, ljepše je bilo dugo spavati, ići na kupanje, igrati se na igralištima ili satima udarati po laptopu. Stižu obaveze, ranojutarnja buđenja, domaći radovi, stjecanje novih znanja, za koje naši školarci nisu pretjerano entuzijastični.

Što je s roditeljima? Neki od roditelja jedva čekaju početak nove školske godine, drugima se ježi koža. Razmišljam o tome koliko su današnji roditelji opterećeni školstvom svoje djece?

Kad sam išla u školu, ne sjećam se kako je itko u mojoj obitelji bio pretjerano opterećen. Ako si nešto loše u školi uradio, sam si rekao roditeljima, jer nedaj Bože da su to saznali od nekog drugog. Ako bi dobio i po glavi, ili bi te učitelj ili profesor vrijeđao, onda bi i doma zaradio kaznu jer se nikada nije propitivalo tko je kriv. Ti si bio kriv, u svakom slučaju.

Danas imamo potpuno nove generacije i roditelja i djece. Roditelja kojima je uvijek kriv profesor, a djeca zaštićena ko lički medvjedi, kojima dijete uvijek mora dobiti odličnu ocjenu, bez obzira je li to odgovara znanju.

Imamo i nove generacije profesora, od kojih dobar dio ne zna riješiti problem pa zovu roditelje u školu za svaku i najmanju sitnicu. Bez obzira na postojanje stručnih službi i ravnatelja. Sjećam se kako u vrijeme mog školovanja, barem onog osnovnog, gotovo nikada nisu pozivali roditelje. Rješavalo se to razgovorom s razrednikom ili razrednicom ili si ako si baš pretjerao, bio poslan kod ravnatelja. Roditelj bi o svemu bio obaviješten na informacijama.

Ima drugačijih roditelja, onih koji su svjesni kako se njihova djeca moraju naučiti radnim navikama i stati iza svojih postupaka, bili oni dobri ili loši. Znaju kako je to dugoročno dobro za djecu i kako će jedino tako izrasti u dobre, mlade ljude.

Ima i drugačijih profesora, divnih ljudi, koji su zbilja na prvom mjestu pedagozi, koji se ponašaju poput roditelja svoj našoj djeci, koji razumiju, znaju i za pohvalu i pokudu, onda kada je ona potrebna.
Razmišljam kakve ljude stvaramo, ako veliki dio nas odgaja djecu koja ne odgovaraju za svoje postupke, koja ne poštuju starije, a usprkos svemu, očekuju odlične rezultate?

Nije dovoljno kupiti najbolju školsku torbu i pribor za školu. Svi skupa trebamo stati i razmisliti kakav svijet stvaramo. Moramo našu djecu naučiti odgovornosti i poštovanju. Negdje smo to izgubili putem... u utrci za poslom, karijerom, u dugom radnom vremenu, otplati kredita, problemima koji nas okružuju. Zaboravili smo ono za što smo najviše odgovorni, na one zbog kojih sve to radimo i na kojima svijet ostaje.

Ivana Žuvela Kalina

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik