nportal crop
nportal crop
Izvor Pende Izvor Pende Iva Dedo

'PLIVATI ZAJEDNO' Dubrovčanin izlaže u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti

Velj 17, 2018

Izložba „Plivati zajedno“ u MSU galeriji predstavlja nove radove dvojice umjetnika: dubrovačkog slikara Izvora Penda i njemačkog Daniela Richtera o čijoj suradnji smo pisali ovdje.

Koncept izložbe nastavlja se na niz izložbi pod nazivom One on One / Jedan na jedan, organiziranih u splitskoj Galeriji umjetnina od 2009. godine. Dosadašnje su izložbe predstavljale djela dvojice domaćih umjetnika povezanih generacijski, stilom, disciplinom ili temom.

Izložba Plivati zajedno predstavlja korak naprijed budući da povezuje hrvatskog i međunarodnog umjetnika, što odražava sveukupnu strategiju međunarodne promocije i pozicioniranja muzeja. Važniji dio konceptualne dinamike izložbe proizlazi iz činjenice da povezuje umjetnike različite generacije i različitog statusa u strukturi umjetničke scene: Richter je međunarodna zvijezda, a mlađi Pende ima nacionalnu reputaciju.

Nadalje, dok se oba umjetnika izražavaju u slikarskom mediju, Pende je u zadnje vrijeme sklon apstraktnom idiomu, a Richter je poznat kao jedan od vodećih suvremenih figurativnih umjetnika.

Izložba će predstaviti po 10 slika svakog umjetnika. Njihovi će radovi biti postavljeni tako da se dopunjuju i suprotstavljaju jedni drugima kako bi izazvali ne samo njihovu intenzivniju percepciju, već i njihovo novo tumačenje.

Sve u svemu, izložba će simulirati životnu situaciju kada dva umjetnika, u životu prijatelji i susjedi, zajedno plivaju. Izložba je otvorena do 18. ožujka 2018.

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik