nportal crop
nportal crop
Katja Bakija Katja Bakija Facebook/Dubrovačke knjižnice

MJESEC HRVATSKOG JEZIKA Ciklus tribina o jezičnom identitetu u Gradskoj knjižnici

Velj 20, 2018

Bez jezika kao instrumenta komunikacije gotovo ne bi bilo ni čovjeka, ni ljudskog društva kakvo poznajemo. Jezik je univerzalni oblik simboličkog posredovanja preko kojeg se konstituiraju sva različita područja značenja i prvotni je izvor socijalizacije. Jezik je osnovni alat kojim spoznajemo sami sebe, ali i svijet oko sebe. Njime odražavamo, i ponovno uspostavljamo našu zajedničku stvarnost.

U Mjesecu hrvatskog jezika u Čitaonici Narodne knjižnice Grad (Saloča od zrcala) održat će se tribine na kojima će se razgovarati o modelu slojevitosti jezičnog identiteta čiju osnovicu čine vrednote, norme, kulturna i ideološka nadogradnja. Voditeljica tribina je dr.sc. Katja Bakija, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, docentica na Sveučilištu u Dubrovniku koja će sa svojim gostima razgovarati o standardizaciji hrvatskog jezika, jeziku u medijima, hrvatskim govorima, jeziku u književnosti, kazalištu i o jeziku kao riznici sjećanja i temeljnom nositelju identiteta. Gosti tribina su dr.sc. Antun Česko, profesor hrvatskog jezika i književnosti, Đurica Drobac, novinar i urednik na HTV, akademski glumac Branimir Vidić Flika i akademik Stjepan Krasić, profesor povijesti na papinskom sveučilištu svetog Tome Akvinskog.

Prva u nizu od četiri tribine održat će se 22. veljače u 19 sati, tematizirat će pitanja standardizacije hrvatskog jezika, a gost tribine je književni povjesničar i teoretičar književnosti te dugogodišnji lektor na Sveučilištu u Dubrovniku dr.sc. Antun Česko.

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik