nportal crop
nportal crop
Izložba o ribarenju Izložba o ribarenju Leona Rašica


OTVORENA IZLOŽBA 'ČOVJEK I MORE' Postoji li uopće razlika između antičkog i suvremenog ribolova?/FOTO

Tra 13, 2018

Izložba „Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar“ otvorena je večeras u žitnici "Rupe" u sklopu projekta međumuzejske suradnje Dubrovačkih muzeja i Arheološkog muzeja Zadar. Na njoj je predstavljen ribarski alat i tehnike ribolova u antici, a posjetitelji su imali priliku pregledati mitološke motive kao i one morskih božanstava na raznim predmetima te se upoznati s proizvodima i gospodarskom djelatnošću vezanima uz more. Ribolov se na istočnoj obali Jadrana razvijao još od prapovijesti i predstavljao je važan dio svakodnevnoga života svake društvene zajednice, o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi koji su, međutim, do sada slabo proučavani. Građa prezentirana na izložbi dio je fundusa Arheološkog muzeja Zadar i većim dijelom potiče iz antičke luke u Zatonu koja je funkcionirala u razdoblju od 1. do 4. stoljeća.

"Izložba je podijeljena u pet manjih cjelina. U prvom dijelu izložen je ribarski pribor kao što su udice, osti, keramički utezi, zatim umjetnički predmeti s raznim morskim motivima mitoloških scena, a potom školjke te ostatci kralježaka riba koje su ribari koristili. Zanimljivo je da se kroz sva ova stoljeća zapravo gotovo ništa u ribarenju nije promijenilo. Udice, mreže, mamci koriste se i dan danas", kazala je autorica izložbe Dušanka Romanović.

Ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać istaknula je da su Muzeji ovu izložbu realizirali s Arheološkim muzejem Zadar te da slijedi uzvratno gostovanje Muzeja u Zadru s izložbom "Antički vodovod Vodovađa-Cavtat".

"Ova izložba predstavlja nastavak naše višegodišnje suradnje kroz koji je dubrovačka publika imala priliku upoznati jedan dio bogatog fundusa ovog zadarskog muzeja. Mahom je bila riječ o antičkoj baštini. Na temelju arheološkog nalaza ribarskog alata i pribora ova izložba donosi podatke i spoznaje o jednom od tradicijskih zanimanja našeg primorja u antičko doba. Ovo je četvrta izložba u nizu koja je održana u Dubrovačkim muzejima, a koja se bavi antičkim razdobljem", naglasila je Vilać.

Izložba je prvi put predstavljena javnosti u Arheološkom muzeju Zadar u studenom 2016. godine, a dubrovačka će je publika moći razgledati do 13. svibnja.

 

Leona Rašica

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik