nportal crop
nportal crop
Knjiga Feđe Gavrilovića Knjiga Feđe Gavrilovića Leona Rašica


PREDSTAVLJENA 'SELEKCIJA' FEĐE GAVRILOVIĆA 'Više i ne postoje kritičari koji će se usuditi napraviti selekciju od tekuće proizvodnje'/FOTO

Tra 14, 2018

Knjiga Feđe Gavrilovića naziva "Selekcije" predstavljena je večeras u Galeriji Dulčić Masle Pulitika. Riječ je o odabranim esejima o likovnoj umjetnosti te su u knjizi pokrivene raznolike teme iz hrvatske i svjetske povijesti umjetnosti poput one o Mirku Kus Nikolajevu, prvom hrvatskom teoretičaru apstraktne umjetnosti; o temi dendizma u likovnosti; o Leu Juneku i njegovom prijateljstvu sa slikaricom, barunicom Verom Nikolić, o nizu modernih i suvremenih umjetnika (od Ordana Petlevskog i Branka Ružića, do Vatroslava Kuliša i Zoltana Novaka); o realizmu u slikarstvu danas; kao i o kontroverznom suvremenom umjetniku Damienu Hirstu. Knjiga tako pokriva širok spektar tema iz umjetnosti 20. i 21. stoljeća, na inovativan i duhovit način. Uz autora Feđu Gavrilovića knjigu su predstavili ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović te hrvatski književnik i satiričar, poznat pod imenom Književna groupie Željko Špoljar.

"Feđa Gavrilović je likovni kritičar i povjesničar umjetnosti koji već dvanaest godina djeluje na hrvatskoj likovnoj kritičarskoj sceni i piše brojne tekstove u novinama, predgovore katalozima, osvrte koji se objavljuju i na specijaliziranim portalima za kulturu. Upoznali smo se na prvom danu studija i od tada smo zapravo prijatelji. Jedan od drugoga smo učili, podbadali, kritizirali i podržavali te usmjeravali. Ponosan sam što sam se tom čovjeku od prvog dana divio jer je uspijevao u svoje tekstove unijeti dozu dubine promišljanja. Prve Feđine tekstove koji su bili mladenački buntovni čitali smo u studentskoj kantini i uživali. Kada se svi ti tekstovi ukoriče u knjigu, tada jedan takav predmet itekakav je uspjeh. Ona je zaista kritički odabir njegovih kritika. Polovina knjige sazdana je od kritika o umjetnicima, dok du drugi dio knjige eseji od kojih su neki izazivali polemike pa i napade na Feđu Gavrilovića jer je riječ o čovjeku koji je uvijek beskompromisno i hrabro zastupao svoj izbor", rekao je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović.

Autor knjige Feđa Gavrilović istaknuo je kako mu je drago što se prva promocija ove knjige odvila baš u Dubrovniku. Razlog je, kazuje, jednostavan, jer je u ovom gradu starina tako očuvana i jako prisutna na svakom koraku.

"Grad s ovakvom kulturom i tradicijom palimpsest je znakova, kodova, jedno natjecanje i utrkivanje s vremenom koje bira što će ostati, a što metamorfozirati. Isto je i s umjetničkim radom, on je splet kodova, a kritičar je onaj koji ih iščitava i stavlja u vlastiti sistem. U školama i na fakultetu nas uče da budemo poput njih (profesora op.a.), da uđemo u neke uglavljene ladice. Oni koji u svojoj kritici uspiju proširiti viđenje onoga o čemu pišu, odbacuju klasifikacije. Realizam i nije bio tako dramatičan pokret, koliko otkrivanje postupka i mogućnosti koja s njime nastaje", kazao je Gavrilović.

Književnik Željko Špoljar naglasio je kako je "Selekcija" za kulturu važna upravo zbog svog imena.

"To je ono što se izgubilo u likovnoj kulturi. Više ne postoje kritičari koji će se uopće usuditi napraviti selekciju od tekuće proizvodnje. To je težak posao te je najbolji kritičar vrijeme. Jako je teško pokušati stvoriti standarde. Ovakvih knjiga više gotovo da i nema. Danas je kultura na dosta niskoj razini, ali baš zato imamo toliko mogućnosti. Nemamo više nikakve stege. Kad padneš na dno, možeš što god hoćeš", rekao je Špoljar.

 

Leona Rašica

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik