nportal crop
nportal crop


Čežnja za prošlošću: Otvorena izložba Srđana Vukčevića 'Les Grandes Plages' u Umjetničkoj galeriji

Kol 04, 2017

Izložba umjetnika crnogorskog podrijetla s francuskom adresom Srđana Vukčevića "Les Grandes Plages" otvorena je sinoć u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Riječ je prvenstveno o figurativnim motivima – portretima povijesnih ličnosti, koketnim damama i preozbiljnim muškarcima, vazama s cvijećem, anđelima i puttima, šalicama, čajnicima, bocama za parfeme i kutijicama, sve u rokoko i empire slogu, korpama za voće, poslužavnicima, nakitu i vrpcama, šeširima, suncobranima i haljinama fin de siècle, kupaćim kostimima, stolicama od pruća i tendama za plažu u stilu 1920-ih godina, psima, mačkama i pticama, marottima i igračkama, stolićima, stolicama i počivaljkama, maskama i drugim neobičnim predmetima, a koji su izloženi na dva kata Umjetničke galerije.
Kustos izložbe, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović istaknuo je kako je ovo spektakularan događaj jer je riječ o najvećoj, logistički najsloženijom izložbi koju je Umjetnička galerija za ovu godinu priredila.
"Izložba predstavlja slike, skulpture i prostorne instalacije Srđana Vukčevića pod nazivom 'Velike plaže' koje su sinonim za sve ono što život predstavlja, bijeg od stvarnosti, bijeg na more koje donosi, odnosi, gradi, hrani i uzima, na one kule koje se grade u pijesku pa ih more odnese u drugom smjeru, na sjedanje uz more s ljubavi, cijeli presjek života od rođenja do smrti, sve je to more. Ovo je zapravo retrospektivna izložba, ona ima sve cikluse od 80 - ih godina do najnovijih radova iz ove godine, a daje presjek stvaralaštva Srđana Vukčevića kroz različite medije. Gotovo je nevjerojatno da je Srđan izradio i kostime, već i te lutke, manekene na koje je kostim stavljen, riječ je o čovjeku koji ima vještinu u rukama. Srđan Vukčević pripada umjetnicima koji imaju izvrsno obrazovanje koje crpe iz književnosti, glazbe, kazališta, povijesti umjetnosti i donosi radove koji evociraju povijesna zbivanja. U Herceg Novom nalazi se njegova kuća koja je njegov cjeloživotni projekt, to je kuća koju je preuredio u stilu od rokokoa, empire stila, fin de ciecla", istaknuo je Ivanović dodavši da je svim predmetima na izložbi zajednička čežnja za prošlošću.
Zanimljiva je upravo Vukčevićeva kuća u Herceg Novom koju je Umjetnička galerija pokušala pomoću fotografija i tapeta prenijeti u prostor galerije. Vukčević je istaknuo kako mu je to osobito drago i da je Umjetnička galerija njegova kuća, da ju je osjetio od prvog dana i posebno.
"U naslovu 'Velike plaže' sublimirao sam još jednu moju veliku temu, a to su mediteranske melankolije. Osobito mi je drago reći da osjećam energiju ove kuće koja doživljava novu rehabilitaciju umjetninama koje sam želio pokloniti i gradu i ovoj kući", istaknuo je Vukčević.

Leona Rašica

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik