nportal crop
nportal crop
Foto: Ljetni festival Rovinj, kolovoz, 2017 Foto: Ljetni festival Rovinj, kolovoz, 2017


Ivana Marija Vidović na festivalu u Rovinju: Uspješna večer klarineta i klavira uz ritam barkarole, habanere i bluza

Kol 09, 2017

U franjevačkoj crkvi sv. Franje u Rovinju, prošlog je tjedna na 22. izdanju međunarodnog festivala Ljetni festival Rovinj nastupila dubrovačka pijanistica Ivana Marija Vidović s kolegom iz Španjolske na klarinetu Borjom Ordoñez Garcia. U prepunoj crkvi, unatoč visokim temperaturama, duo prozvan Vidović – Garcia izveo je skladbe Albinonija, Albéniza, Webera, Gershwina, Debussyija, Satieja, Ravela. Oduševljena publika odlično je doživjela ovaj glazbeni dvojac, kojeg je na kraju nagradila dugotrajnim aplauzom te zatražila dodatke.
Duo je publiku nagradio Adagiom Dore Pejačević, te djelima Piazzolle, a što je dodalo dodatnu radost u prepunoj crkvi.
Potrebno je napisati par riječi o mladom klarinetisti Borji Ordoñez Garcia koji je diplomirao na uglednoj akademiji u Grazu, Kunstuniversität Graz, a prije toga završio studij klarineta u Španjolskoj. Danas djeluje kao glavni klarinetist Santander orkestra u Španjolskoj, a prethodno u orkestrima univerziteta u svojoj rodnoj Valenciji, u Federalnom orkestru Valencije, u Mahler philharmoniker u Beču, Simfonijskom orkestru u Bankiji te u Španjolskom nacionalnom orkestru. Pobjednik je niza nagrada u Španjolskoj te voditelj svog kvinteta Medihebo. Nastup u Rovinju Garcijin je debi u Hrvatskoj.
Ivana Marija Vidović je pijanistica s bogatim multiumjetničkim djelovanjem jer je pored aktivne koncertne djelatnosti ustanovila i Epidaurus festival u Cavtatu te je njegova umjetnička direktorica već 10 godina. Laureat Dubrovačko-neretvanske županije 2011. za iznimna postignuća u kulturi, studij klavira i zvanje koncertne pijanistice dobila je na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi Tatjane Ognjanovič. U Dubrovniku je pohađala školu „Luka Sorkočević“ a klavir učila u klasi L.Cobenzl i Vesne Miletić. Usavršavala se kod mnogih uglednih klavirskih pedagoga. Posebno je za istaknuti Lazara Bermana i Aliciju de Larrocha. Vidović nastupa diljem svijeta, u svojstvu solistice orkestrima, na solo recitalima i komorno, a aktivna je i kao članica žirija na natjecanjima, te kao voditeljica tečajeva na školama i akademijama. Od Južne, do Sjeverne Amerike, potom širom Europe i u jesen 2016. s opsežnom turnejom u Kini predstavila se do sada na 4 kontinenta. Od dvorana za istaknuti je Beethoven Geburtshaus u Bonnu, Cankarjev dom u Ljubljani, najprestižniju dvoranu Južne Amerike Salu São Paulo (prva hrv.umjetnica koja će tamo nastupiti) i mnoge dr. Kao solistica nastupila je uz Dubrovački simfonijski orkestar, OSUSP São Paulo uz palicu danas jednog od najboljih brazilskih dirigenata Luiz Fernando Malheira, uz Cameratu Orquestra de Curitiba u Brazilu, Simfonijski orkestar Cantabile u Sloveniji, uz Tiranske virtuoze, orkestar In-sequence pri Akademiji umjetnosti u Tirani. Članicom je dueta Vox Ragusei i CLAVinet dua, te osnivačicom i članicom ansambla Camerata Epidaurus koja djeluje u službi festivala Epidaurus u Cavtatu izmjenjujući članove i ideje iz cijelog svijeta, stvarajući fuziju umjetnosti i šireći krug na prijateljstva koja čini glazba, te ansambla Camerata Croazzolla kojeg čine solisti iz cijele Hrvatske.
Večerašnji nastup, također je Ivanin debi u prekrasnom Rovinju, a za napomenuti je da je ovo njen drugi nastup ovog ljeta u Istri, poslije uspjeha u Eufrazijani u Poreču u srpnju gdje se ponovno vraća u mjesecu kolovozu i to s nastupom na festivalu u Puli.
Vidović je i pjesnikinja. Njeni su stihovi rado slušani na njenim recitalima, te je članicom Talijanskog udruženja pisaca i pjesnika Akkuaria koja ju je 2010. imenovala titulom Ambasadorice kulture.
.

Ivana Žuvela Kalina

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik