nportal crop
nportal crop
SPONZORIRANI ČLANAK SPONZORIRANI ČLANAK Foto: Leona Rašica


Pozno ljeto u Dvoru: Večer u znaku Italije uz DSO, dirigenta Sanderlinga i vrhunskog klarinetista Cavallina/FOTO

Ruj 05, 2017

U sklopu Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto večeras je u atriju Kneževa dvora nastupio uspješni klarinetist Radovan Cavallin uz Dubrovački simfonijski orkestar kojim je ravnao njemački dirigent Stefan Sanderling, a cijela je večer bila programski posvećena Italiji.

Na programu se tako našla uvertira opere Talijanka u Alžiru, remek djela G. Rossinija. Zatim, na programu je bila i Mendelssohnova Simfonija br. 4 u A duru, poznata kao Talijanska, a izvrsnog solista Radovana Cavallina publika je imala priliku čuti u koncertnoj fantaziji za klarinet i orkestar pod nazivom Verdiana. Riječ je o djelu M. Manganija, fantaziji tema opera najvećeg opernog skladatelja svih vremena, Giuseppea Verdija.

Klarinetist Radovan Cavallin rođen je u Zagrebu. S 13 godina upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu, čime postaje najmlađi student u povijesti zagrebačkog Sveučilišta. Godine 1986. Cavallin je izabran od 76 kandidata koji su se prijavili na Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris, gdje je nagrađen brojnim nagradama. Dobitnik je nagrada i na sljedećim natjecanjima: Prva nacionalna nagrada za klarinet u Jugoslaviji 4 puta, 1. nagrada Međunarodnog klarinetskog natjecanja u Anconi, 2. nagrada na Međunarodnom natjecanju Klarinet "Dos Hermanas" u Sevilli. Nastupio je na više od 400 samostalnih koncerata u SAD-u, Italiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Japanu, Kini, Portugalu, Španjolskoj, Kolumbiji i brojnim drugim zemljama.

Cavallin je nastupio i kao solist sa Stingom tijekom turneje Symphonicity s Orquestra Filharmonica de Gran Canaria, u kojem je od 1989. godine glavni klarinetist. Također, trenutno je i umjetnički ravnatelj Agaete klarinet festivala, VIMM i Ciparskog klarinetskog festivala. Održao je više od 60 majstorskih tečajeva diljem svijeta.

 

Nportal

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik