nportal crop
nportal crop


DUBROVNIK: Izložbom novinskih članaka otvoreni Dani mađarske kulture

Lis 11, 2017

Dvodnevna manifestacija Dani mađarske kulture danas je otvorena u Dubrovniku prigodnom izložbom „Hrvatski odjek mađarske revolucije 1956. godine“ autora dr.sc. Dinka Šokčevića. Počasna konzulica Mađarske u Hrvatskoj, povjesničarka književnosti i docentica na Sveučilištu u Dubrovniku dr. sc. Katja Bakija ovom je prigodom istaknula da se ova manifestacija organizira u nastojanju da se „u ovom svijetu sve većih neprijateljstava i sve snažnijeg nerazumijevanja ovakvim programima bar malo pripomogne približavanju naroda, zemalja, jezika i kultura“.

„Kad je riječ o Hrvatima i Mađarima, onda to nije posebno teško budući da se radi o narodima koji dijele dio zajedničke povijesti i koji su jedno razdoblje bili u istoj državi. Nositelji ovog programa su mađarski kulturni institut Balassi, a koji je nazvan prema najvećem mađarskom renesansnom pjesniku i tvorcu mađarskog književnog jezika, a sunositelj je Mađarski konzulat u Dubrovniku“, kazala je Bakija.

Izložbu „Hrvatski odjek mađarske revolucije 1956. godine“ Dinko Šokčević pripremio je uz 60. obljetnicu Mađarske revolucije, a u sklopu koje je u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom bibliotekom u Zagrebu snimio novinske članke koji govore o revoluciji.

„Kroz novinske članke koje sam istražio, nastojao sam hrvatskom gledatelju približiti kakva je bila ta revolucija jer se to jako dobro očitava u onodobnim novinama, a očituje se i jugoslavenski službeni stav i promjene u njemu. Prvo je Titova Jugoslavija pozdravila Mađarsku revoluciju, a kasnije je Tito promijenio mišljenje kada je u Mađarskoj uvedeno višestranačje i da je riječ o pravoj demokratizaciji. Nastojao sam pokazati i kako je pisao imigrantski hrvatski tisak u kojem se vide značajne razlike. Naišao sam i na primjer Vjesnikova dopisnika Đorđa Zelmanovića koji je bio na poprištu događaja i slao je vrlo poštena i vjerodostojna izvješća“, rekao je autor izložbe Dinko Šokčević.

Nakon izložbe uslijedio je susret s mađarskom književnosti uz predstavljanje zbirke pjesama Jánosa Pilinszkya ‘Čovjek je ovdje nedostatan za ljubav'. Riječ je o pjesniku koji je gotovo nepoznat hrvatskoj čitateljskoj publici, čiji stihovi odaju poetsku snagu uz osebujan pjesnički jezik opterećen težinom svih pokora i strahova 20. stoljeća.

„Pilinszky je svojim opusom duboko uronjen u svu tragičnost i apsurdnost 20. stoljeća sa svim njegovim nesrećama – ratovima, koncentracijskim logorima. On je pjesnik snažnog, ritmičnog slobodnog stiha kojim je progovorio o svim traumama suvremenog svijeta i izgubljene čovječnosti. Konstante njegova pjesništva su pitanje grijeha i odgovornosti, ali on pitanja ne prebacuje na druge u smislu kolektivne odgovornosti, već polazi od pojedinca“, naglasila je prilikom predstavljanja Katja Bakija.

Dinko Šokčević dotaknuo se Pilinszkyjeve vjere u Boga koja se ogleda u mnogim njegovim pjesmama.

„U svakoj Pilinskijevoj pjesmi iznova se doživljava pasija, cijelo njegovo pjesništvo je borba, ali čije je najkarakterističnije stanje vrijeme poslije same pasije, treći dan uoči Uskrsnuća – tik do zore. Kada se čovjek još ne može osloboditi strašnih događaja u strah i cmizdrenje se miješa očajanje, ali u istoj tolikoj mjeri kao i nada u uskrsnuće“, iščitao je Šokčević.

Pilinszkyjeve stihove čitala je Lea Kovács. Program Dana mađarske kulture nastavlja se sutra u Saloči od zrcala (Narodna knjižnica) u 19.30 gdje će se održati koncert mađarskog glazbenog sastava PásztorHóra, a u 20.30 bit će otvorena fotografska izložba "Tokaj – dio UNESCO - ve Svjetske baštine" uz degustaciju tokajskog vina.

 

Leona Rašica

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik