nportal crop
nportal crop
Rozulin Rozulin Ana Vuković

Nostalgična priča o rozulinu

Sij 16, 2018

Kad pogledamo neke stare crno-bijele fotografije Grada, uhvati nas neka nostalgija. Poželimo bar na trenutak biti djelićem tih „nevinijih“ vremena. Po nekim facebook grupama imamo priliku uživati u tom nekadašnjem dobu, a pogledi često odlete na ljude, parove ili pojedince kako šetaju Stradunom. Elegancija, klobuci, rukavice, tako se nekad izlazilo na najljepšu dubrovačku ulicu.

Ne znam za vas, ali mene mirisi često vrate u prošlost. Dok gledam te slike, osjećam miris suhih smokava, prikala i rozulina. Rozulin ili piće od ružinih latica činile su dubrovačke gospođe i nazdravljale u svim važnim prigodama, a i kad god bi im netko došao u posjet. Danas se rozulin ne pravi često, a i sve teže je naći malu mirisnu ružu koja je cvjetala u đardinima dubrovačkih gospara. Zanimljivost vezana uz tu kraljicu cvijeća jest da su u Republici, Dubrovčani i dio danka Osmanskom carstvu plaćali u rozulinu i ovoj biljci.

Kako možete i vi napraviti cijenjeni rozulin? Nemojte zaboraviti u svibnju i lipnju prvo nabaviti latice ruže stolisnice ili centifolie. Tada u staklenku stavljajte red latica, red šećera sve dok se staklenka ne napuni. Neka na vrhu bude sloj šećera, pa sa staklenkom nekih 40-tak dana na sunce da se šećer otopi i prožmu sastojci. Potom procijedite i dodajte lozu.

Par kapi rozulina Dubrovčani stavljaju i u uskršnje pince. Nazdravlje vam!

 

Ivana Žuvela Kalina

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik