nportal crop
nportal crop
Leonarda Fabris Leonarda Fabris Leona Rašica


PREDSTAVLJAMO LEONARDU FABRIS: Mala s Montovjerne iza objektiva, tek joj je 17, a već ima tisuću 'folowera' na Instagramu

Sij 20, 2018

Dubrovkinja Leonarda Fabris srednjoškolka je čije su fotografije pridobile gotovo tisuću sljedbenika na njenom Instagram profilu. Impresivna brojka za jednu 17-godišnjakinju koje se prvi puta okušala iza objektiva s desetak godina. “Jednostavno se u meni javila želja da uzmem fotoaparat u ruke i trajno sačuvam ono što vidim oko sebe. U početku sam fotografirala pejzaže, razne predmete i detalje. Kasnije me više počelo zanimati fotografiranje ljudi. To je krenulo kao neki smiješni trend kod nas, onaj koji ima fotoaparat fotografira. Dogovorila bih se bila s nekoliko cura, svaka bi dobila svoje mjesto i pozu i to bi tako trajalo satima. Bilo kako bilo, meni se uloga fotografa počinjala sve više i više sviđati. Ubrzo sam dobila i svoj prvi DSLR fotoaparat, bila sam aktivna još neko vrijeme, a onda je nastupilo zatišje“, priča ova polaznica 3. razreda Opće gimnazije Dubrovnik.

Proći će nekoliko godina kada će joj se sudjelovanjem u radionici pod vodstvom profesorice Fany Bilić vratiti prvobitni žar. „Modne fotografije iz časopisa su mi postajale sve napetije. Htjela sam i ja ostvariti takvo nešto. Najveći dosadašnji uspjeh postigla sam izradom Instagram računa, pod nazivom: @leonardafabris, gdje postavljam svoje fotografije i imam oko tisuću pratitelja“, govori Leonarda. S četrnaest godina DSLR fotoaparat, Nikon D3100, postao je njen, usudili bi se reći, najbolji prijatelj. „Posjedujem dva objektiva 18-55mm i 55-300mm, a u planu je kupnja 50mm objektiva. Fotografiranje samo po sebi me čini vrlo sretnom i ispunjenom, a tek kako uživam u kasnijem obrađivanju... Mogla bih po cijeli dan dežurati za monitorom i uljepšavati svoje radove. Fotografije trenutno obrađujem u više aplikacija, kao što su: Polarr, VSCO, Aviary, Snapseed, itd. Uskoro ću morati nabaviti i neki pravi Photoshop“, odgovara entuzijastično.

Najveći izazov do sada za Leonardu Fabris bilo je snimanje reportaže o putu prema Požegi: „Nikada do tada nisam snimala. Uvijek sam bila samo na području fotografije pa bi se to moglo nazvati izlaskom iz svoje 'comfort' zone. Reportažu mi je predložila prijateljica Matea Ivančić, od koje sam također saznala za satove montaže pri Udruzi Luža Dubrovnik. Snimanje i montiranje me privuklo, a uvelike nam pomaže naš mentor profesor Igor Miošić“. Što se tiče izložbi, natječaja i izlaganja, kako same kaže, svugdje je ima. „Nekoliko puta je moja fotografija objavljena u Moskaru, kao najbolja fotografija tjedna. U osnovnoj školi moje fotografije su bile izložene na Pomorskom fakultetu u Dubrovniku. Sudjelovala sam i na državnom natjecanje iz likovne umjetnosti pod nazivom 'LIK' koje se održalo u Rijeci prošle godine“, objašnjava.

San joj je snimati video spotove, reklame i baviti se modnim fotografiranjem. Planira kupiti i bolju opremu, učiti, iskusiti i napredovati. „Gdje se vidim za 10 godina? Hm, kada bi išlo sve po 'planu i programu', vidim se uspješna, sretna i zadovoljna s onim što radim. Smatram da u životu treba raditi ono što nam ne stvara tlaku i što nas svaki put iznova oduševljava, jer uzalud nam sav novac ovoga svijeta ako nemamo pravu sreću!“, decidirano će ova talentirana 17-godišnjakina.

Iva Dedo

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik