nportal crop
nportal crop
Airsoft Airsoft Udruga ASK Orkan


Airsoft: Liječi živce, a dobro će vam doći i boravak na otvorenom

Velj 08, 2018

“Dogovoreni scenarij objavimo na internetu dan prije, on se ponovi da svi budu upućeni u pravila, a ako se igra simulira vojna operacija, napiše se mapa. Kad ste pogođeni, izvadite crvenu reflektirajuću traku i čekate dok vas ne ‘izliječi’ medic”, objašnjava 33-godišnji Dubrovčanin Miro Boroje, član Udruge ASK Orkan čija četvrta godišnjica postojanja se puni upravo u u veljači ove godine. Udruga okuplja ljubitelja Airsofta - vojno simulacijsko sporta, sličnog paintballu, u kojem se upotrebljavaju replike vatrenog oružja. O čemu je zapravo riječ?

“S igrom su prvi započeli Japanci krajem osamdesetih. Napravljene su zračne puške, oružje kategorije D, sasvim benigno oružje. Za razliku od paintballa igra se na poštenje, moraš naglasiti kad si pogođen. Paintball je adrenalinski nabijen sport, s kratkim partijama, dok Airsoft ima strateške taktičke elemente, izvlačenje, npr. vraćanje pilota, osvajanje i sl. Osobno sam se u ovo upustio prije šest godina, dok u Hrvatskoj ta scena zaživljuje negdje oko 2003. Čuo sam neke priče, a i internet je vrlo zaslužan. Gledao sam videe na YouTube kanalima. U Dubrovniku nisi mogao doći do informacije ili opreme. Danas je drugačije. Udrugu smo registrirali na Valentinovo, 2014. Imamo Facebook stranicu DACOM (Dubrovačka Airsoft Komanda), gdje su sve potrebne informacije i grupu na istoj društvenoj mreži koja broji aktivne članove kojih je oko 45”, priča ovaj doktorand pomorskog menadžmenta u Rijeci.

U simulaciji modernog ratovanja nose uniforme i replike oružja koje se koriste zadnjih 15 godina. “To je nepisano pravilo. U Dubrovniku inzistiramo na tome, jer smatramo kako bi bilo smiješno ratovati engleskim crvenim mundirom ili mušketirom. Kad smo se osnovali, bili smo potpuno uniformirani. S vremenom smo shvatili da nema potrebe tlačiti ljude. Pustili smo da se oforme timovi, npr. imamo jak tim iz Mokošice, oni igraju vrstu hrvatskih postrojbi i slijede njih, drugi tim slijedi također hrvatsku, ali drugu postrojbu, s drugačijim oznakama. Moj igra Amerikance, tj. specijalnu postrojbu američkih marinaca. Važno je napomenuti kako koristimo biorazgradive metke i pazimo na okoliš”, tumači Boroje.

“Kad smo kod opreme mi u Hrvatskoj imamo jedan od jačih airsoft shopova u Europi, ‘Hristo Airsoft’, u kojem možemo nabaviti sve vezano uz replike, zaštitnu opremu. Opet naglašavam i ponovit ću milijardu puta - u Airsoftu je najvažnija dobra zaštita za oči sa svim potrebnim certifikatima. Naime, ozbiljno ozlijediti kožu se ne može, ali oči da. Od momenta kad dođemo na teren, do trenutka kad ga napustimo nosimo zaštitu na očima, iako se odmarali. Ne dozvoljavamo njeno skidanje, ako vidimo da je netko nema, igra se odmah prekida.”

Igraju svaku nedjelju, često u napuštenom kompleksu hotela Kupari, govori: “U zadnje vrijeme igramo u Konavlima, tamo imamo dva terena. Jedan je vlasništvo našeg člana, a drugi čovjeka koji nam ga je ustupio za igru. Uglavnom, to je šuma s objektima i bunkerima. Dogovoreni scenarij objavimo na internetu dan prije, ponovimo da svi budu upućeni u pravila, a ako se simulira vojna operacija onda se napiše mapa.Kad ste pogođeni izvadite crvenu reflektirajuću traku i čekate dok vas ne „izliječi“ medic. Medic ima bandaže, zamotava ruku ili nogu. Nakon drugog pogotka ide se u M.A.S.H., simulaciju vojne bolnice. Tamo igrač čeka određeno vrijeme prije nego se vrati u igru. Igra može trajati 45 minuta, a nekad i nekoliko par sati. Imamo i dvodnevne susrete, nosimo šatore, pravimo vojne baze. Katkad dođu kolege iz Neretve. U Zadru imaju cijeli poluotok na raspolaganju. Igramo i po noći. To je daleko najbolji doživljaj. Nosimo taktičke lampe - night vision.”

Slučajni prolaznici uglavnom su indiferentni kad ih ugledaju. “Ta doza hladnokrvnosti kod naših ljudi je doista nevjerojatna. Nalete, pitaju što je to, je li pravo, mogu li opucati. Nikad se nije dogodilo da je nekoga uhvatila panika. Mnogi su odmah znali o čemu se radi - ‘a vi ste oni koji igrate onaj realniji paintball’”. Ulaganje u opremu je neophodno, no za početak uniforma i oružje su dovoljni. “Inače, zaštita za oči sa svim certifikatima je nekih pedeset kuna, uniforme se mogu naći jako jeftino, stara HV je savršeno u redu i oko 100 kuna je u kompletu na Internetu. Doduše, replika košta oko 1500 kuna, ali ona se može nadograđivati s jednostavnim dijelovima i YouTube tutorialima”.

Dobna granica se kreće od 18 do 65 godina. “Stariji su jako dobri igrači, neki su prošli Domovinski rat. Nećete vjerovati, psiholozi tvrde kako je Airsoft za njih dobra terapija. Dosta je smirujuće zapravo, nije nimalo agresivna igra, čovjek se ispuše, umori. Znamo prohodati po desetke kilometara. U Dubrovniku je mali teren pa je brža akcija, odmah dođe do pucanja, a na ovim dvodnevnim susretima je drugačije. Na početku smo imali i jednu članicu. Postotak žena je malen, ali u Zadru je recimo bilo 220 sudionika, od toga 5-6 žena. Držimo se pravila da ne mogu igrati maloljetnici, a gornja granica ne postoji. Poštujemo zakone, ne smijete okolo hodati u uniformi, niti pokazivati replike. Oblačimo se daleko od očiju javnosti da ne zbunimo ljude. Otkad djelujemo nismo imali problema”, kaže Miro Boroje.

ZANIMLJIVI DETALJI O AIRSOFTU

Airsoft nije kompetitivan. Mada u Hrvatskoj djeluje krovna organizacija Hrvatski Airsoft savez ono nije priznato kao sport. U inozemstvu je drugačije, u zemljama poput Švedske, Ukrajine ili Mađarske Airsoft udruge surađuju s vojskom te koriste i oklopna vozila. Dio kotizacije gotovo uvijek odlazi u humanitarne svrhe, kako i u Europi, tako i kod nas.

Ivana Žuvela Kalina

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik