nportal crop
nportal crop
Evidencija cijepljenja Evidencija cijepljenja Arhiva

Drakonske mjere: Ako roditelj potpiše da ne želi cijepiti dijete slučaj se predaje centru za socijalnu skrb

Velj 08, 2018

Sezona je gripe. Sve više roditelja u pedijatrijskim ordinacijama uopće odbija cijepiti svoje dijete što može imati ozbiljne posljedice. Barem tako tvrde liječnici.

Koji je razlog strahu odgovara za Nportal ravnatelj HZZO-a, Mato Lakića: "Zasigurno postoji više razloga zbog kojih roditelji ne cijepe svoju djecu. Veliki problem su neistiniti natpisi kojima se straše roditelji na internetu i po društvenim mrežama. Ne kaže se zaludu kako stoput izgovorenu laž ljudi počinju doživljavati kao istinu. Laž je reći kako je cijepljenje povezano s autizmom. Kao liječnik, s punom odgovornošću tvrdim kako svi znanstveni dokazi ukazuju kako ne postoji veza između cijepljenja i pojave autizma. Oklijevanje zdravstvenih radnika vezano uz cijepljenje je isto tako problem, jer je dokazano kako stavovi zdravstvenih radnika jako utječu na stavove roditelja. Također, u Hrvatskoj postoji generalni problem nepovjerenja u institucije, pa tako i u zdravstveni sustav, na čemu treba ozbiljno poraditi. Tijekom ove godine, u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo planiramo istraživanje stavova roditelja o cijepljenju u našoj županiji pa bi trebali imati i konkretnije razloge za odbijanje."

Propisi nalažu da svaka ordinacija mora voditi evidenciju o tome koliko se djece poziva na sljedeće cjepivo. S obzirom na to da zakon ne brani upis u prvi razred osnovne škole djetetu koje nije cijepljeno, liječnicima ne ostaje ništa drugo nego čekati. "Osnovna škola je obvezna i dijete se upisuje u školu. Ako roditelj potpiše da ne želi cijepiti dijete onda slučaj ide sanitarnoj inspekciji, pa dalje centru za socijalnu skrb", kazao je Lakić. Ako roditelj odbije cijepiti dijete slijedi mu kazna već od 2000 kuna ili čak tjedan dana zatvora.

Petra Japunčić

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik