nportal crop
nportal crop
Andrea Zorić Andrea Zorić Privatni album


DUBROVKINJA U VALENCIJI Zemlja zapanjujuće ljepote i uvijek nasmiješenih ljudi

Velj 13, 2018

“Profesori su puno opušteniji i puni razumijevanja. Imaju potpuno drugačiji odnos sa studentima, kao npr. kod njih se studenti profesorima obraćaju sa 'ti', što je meni bila skroz čudna stvar jer je to kod nas nezamislivo”, priča Dubrovkinja Andrea Zorić, inače studentica treće godine španjolskog i talijanskog jezika u Zadru. Tijekom prošlog semestra imala je priliku upoznati život u Španjolskoj, kako se snašla u svom novom “domu” ispričala je za Nportal.

Kako je uopće došlo do ideje da odeš u Španjolsku?

Već kroz srednju školu sam razmišljala o studiranju španjolskog jezika, te sam imala želju prijaviti se na Erasmus projekt i poći u Španjolsku kako bih usavršila jezik.

Koliko se razlikuje njihov mentalitet od našeg?

Razlikuje se s obzirom na karakter ljudi. Otvorenih su pogleda na svijet te prihvaćaju nove studente koji dolaze iz raznih zemalja. Što se tiče mog iskustva, bila sam odlično prihvaćena i brzo sam se uklopila u svoju novu okolinu s obzirom da su kod njih ljudi komunikativni, veseli i željni druženja te upoznavanja. No, isto tako imamo i par sličnosti. Često se moze čuti rečenica: „lako ćemo za to, ima vremena...“ (haha)

U kojem si gradu studirala i kakvo je tvoje iskustvo?

Studirala sam u Valenciji. Grad me oduševio već pri samom dolasku jer njime odiše pravi mediteranski ugođaj. Već nakon tjedan dana nastave imala sam osjećaj kao da studiram tu dvije godine. Definitivno bih se voljela vratiti.

Što ti se najviše svidjelo?

Posjetila sam dosta toga. Moj prvi izlet tijekom Erasmusa je bio u Andaluziji, te sam imala priliku posjetiti Granadu, Sevillu, Cordobu i Malagu. Sva četiri grada su predivna, ali najviše me oduševila Sevilla, gdje sam jednu večer prisustvovala na spektakularnom nastupu profesionalnih plesača flamenca. Zatim sam posjetila Barcelonu za koju već svi znaju da je odlična destinacija za posjetiti. Sljedeći grad koji sam htjela posjetiti bio je Madrid. To je ujedno i grad u kojem bih htjela upisati diplomski studij i grad koji nikad ne spava.

Gdje si bila smještena?

Što se tiče smještaja imala sam veliku sreću, bila sam smještena kod kumine prijateljice koja živi na Mallorci, ali ima stan u Valenciji. Stan se nalazi u centru Valencije, blizu mog fakulteta, tako da mi je sve bilo nadohvat ruke.

Koliko se profesori razlikuju od naših?

Njihov edukacijski sustav se uvelike razlikuje od našeg. Profesori su puno opušteniji i puni razumijevanja. Imaju potpuno drugačiji odnos sa studentima, kao npr. kod njih se studenti profesorima obraćaju sa 'ti', što je meni bila skroz čudna stvar jer je to kod nas nezamislivo. Jako su pristupačni i uvijek su dostupni za konzultacije.

Prednosti i mane razmjene?

Velika prednost je što imamo priliku upoznati nove ljude, te tako širiti prijateljstva. Studenti koji studiraju jezike imaju mogućnost da poboljšaju jezik te prošire svoj vokabular pričajući s izvornim govornicima. No, isto tako postoji i mana, npr. studentima koji ne govore jezikom tog grada, teško je pratiti na nastavi te polagati ispite.

Petra Japunčić

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik