nportal crop
nportal crop
Grupa Amadeus Grupa Amadeus Dario Bandur

RAZGOVOR S POVODOM Dubrovnik dobiva prvu školu moderne glazbe i vrtić, a nastavu će voditi članovi AMADEUSA

Tra 07, 2018

Grupa Amadeus djeluje već dugi niz godina u Dubrovniku gdje nastupaju u sezoni koja za njih traje od 1. travnja do 1. studenog. Sastoje se od šest članova, a ovaj put razgovor smo vodili s Ivicom Dediolom i Ivanom Jelenom Pavlić povodom otvaranja Škole moderne glazbe i glazbenog vrtića u Mokošici.

Kako ste došli na ideju otvaranja Škole moderne glazbe i glazbenog vrtića?

Ivana: Već imamo otvorenu Udrugu za promicanje edukativne glazbe koja je aktivna, te preko nje planiramo otvoriti školu. To nije plan koji je nastao preko noći, on se već neko vrijeme realizira, a Ivica je došao na tu ideju prije neke tri godine.

Ivica: Nadamo se da će roditelji prepoznati ovaj projekt pošto više nema 'Malog raspjevanog Dubrovnika', a mi planiramo nastaviti tim stopama bar što se vrtića tiče. Usmjerit ćemo djecu putem kojim treba ići, jer u Dubrovniku 'rock akademije' nema. Na ovu ideju smo došli kako bi pomogli mladima uz glazbenu edukaciju.

Kada planirate početi?

Ivica: Planiramo krenuti krajem rujna, a sama škola traje dvije godine tj. četiri semestra. Početkom rujna održat ćemo audiciju za sve zainteresirane. Vrtić je za one najmlađe, dok školu može pohađati bilo tko stariji od 10 godina, bez gornje dobne granice.
Gdje će škola biti smještena?

Ivica: Selezijanci su nam ustupili jedan prostor u Mokošici na čemu smo iznimno zahvalni. Moram naglasiti da krećemo od nule, te da ovim putem pozivamo sve sponzore koji nam mogu pomoći na bilo koji način oko uređenja prostora, kako bi on bio adekvatan za djecu.

Ivana: To nipošto ne znači da je škola ograničena samo za djecu iz Mokošice, tamo smo samo kako bi taj dio Grada probudili na neki način, a svi su dobrodošli.

IMG 2038

Tko će predavati u školi?

Ivica: Uglavnom su to članovi naše Udruge i same grupe Amadeus. Ivan Lučić, Filip Dediol,Antonio Deranja, Ivana Jelena Pavlić, Martina Obradović, Vicko Klinac, Patricia Miloslavić, Olivio Bobić,Lina Ivanković, Antun Bašić, Gianna Putica, Damir Marić i ja.

Ivana: Za sada su instruktori uglavnom iz Dubrovnika, ali naravno otvoreni smo i za mogućnosti da nam dođu i gostujući predavači.

Kakav je program škole?

Ivica: Svi instruktori i predavači škole moderne glazbe isključivo su profesionalni glazbenici, koji svoje višegodišnje iskustvo u interpretiranju u izvođenju gotovo svih stilova moderne glazbe prenose polaznicima, oslanjajući se pritom na metode i programe poznatih svjetskih glazbenih škola i institucija, na kojima su se mnogi od njih i formalno školovali i/ili usavršavali. Iza njih stoje brojni zvučni zapisi, koncerti, nastupi i suradnje s najpoznatijim i ponajboljim glazbenim imenima, kao i priznanja struke. Premda se većina i prije bavila nekom formom podučavanja, jedinstveni koncept cjelovite glazbene komunikacije kreirali su udruženim snagama za školu moderne glazbe.

Koji je cilj ovog programa?

Ivana: Poticanje kritičnosti, samostalnosti, osjećaja odgovornosti i natjecateljskog duha kod učenika. Izražavajući se glazbom, učenik aktivira svoje emocije i maštu, što potiče njegov kreativni pristup glazbenoj reprodukciji - nastupi pred publikom.

Ivica: Ovaj program učeniku omogućava savladavanje i razvijanje tehnike sviranja, i pjevanja, upoznavanje različitih formi i stilova, upućuje ga u umijeće modernog muziciranja, ukratko, omogućava ovladavanje svim izražajnim sredstvima glazbala Sve to razvija učenikovu osobnost, pamćenje, radne navike, a i utječe na njegove izvanglazbene aktivnosti, oblikujući ga kao cjelokupnu osobu. Tijekom provođenja programa, neprestano treba imati u vidu individualnost svakog učenika i s mnogo senzibiliteta pratiti razvoj njegove osobnosti.

IMG 2036

Što će djeca moći naučiti u glazbenom vrtiću?

Ivana: Naglasak se stavlja na cjelovit odgoj i obrazovanje djeteta, koji trebaju biti usklađeni s integriranom prirodom njegova učenja. Tako će glazbeni vrtić sadržavati brojne aktivnosti poput pjevanja, ritmiziranja, crtanja, sviranja, učenja glazbenih pojmova, igranja, slušanja glazbe, istraživanja, upoznavanja instrumenata i slično.

Ivica: Važno je raditi na glazbi koju djeca vole, onoj koja je postala dio dječje svakodnevice, stoga ćemo i u ovom vrtiću raditi na glazbi koja je djeci bliska i draga!

Nedavno ste bili na audiciji za izvođače na prekooceanskim brodovima?

Ivica: Tako je, željeli smo se okušati u nečem novom i vidjeti koje su naše granice.

Petra Japunčić

Nportal

Nakladnik: Neovisni portal d.o.o. za informacijske usluge i marketing
Sjedište društva: Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik
Temeljni kapital: 20.000,00 kn (uplaćen u cijelosti)
Upisan kod Trgovačkog suda u Splitu – stalna služba u Dubrovniku pod br. Tt-16/589-3,
dana 27. siječnja 2016. god. MBS: 090004038,
MB 01657844 OIB 84003986390

Redakcija: Nportal, Vukovarska 9, 20 000 Dubrovnik